Reklama

Cervikální dystonie

Návštěvník (St, 8. 9. 2021 - 20:09)

ano z lidí mam hlavu taky úplně na rameni

Návštěvník (St, 8. 9. 2021 - 20:09)

ano z lidí mam hlavu taky úplně na rameni

standa (St, 11. 8. 2021 - 09:08)

A ještě navíc mám každé ráno úplně "mrtvé" dlaně(obě) . jak se probudím a rozhýbu to tak přes den ok. nevím jestli je to CD nebo karpály , ale už to mám nějaký rok- skoro každý den ráno.

Martina (Po, 9. 8. 2021 - 10:08)

Může tahle nemoc způsobovat závratě? Doktoři neví, jinou diagnózu kromě dystonie nezjistili. Mám pořád zablokovaný krk a šílené motanice a nic nepomáhá. Pomohly někomu antidepresiva? Chtějí mi je nasadit, moc se mi do nich nechce. Díky.

Návštěvník (St, 11. 8. 2021 - 06:08)

u mě ano - pokud mám křeče a krk se posune a křeče jsou silné - jako byse něco přovřelo , nervíky, celky, mícha a nejen že mám závratě , ale i nauzeu a odejde mi síla v nohách tak , že si myslím , že spadnu a nohy mě neudrží. když křeč povolí a krk se vrátí , tak závratě odezní - nato je nejlepší ten rivotril nebo i kapky . cbd jsem zkoušel . jediní co křeče povolí - pak jsem bez závratí.
na btx už nechodím , bylo to stejné jak před aplikací , už žáden efekt. a pak límec na par dnů - též dobrá volba.

Iveta (So, 29. 5. 2021 - 20:05)

Prosím bolí vás při cervikalni dystonii hlava?? Taková jako migrenova bolest.

Jiří (Čt, 10. 6. 2021 - 10:06)

Nechte si předepsat od obvodního lék Diclofenac, nebo Apo Diclo, beru dva denně, jinak bych zešílel od bolesti hlavy z této tupé nemoci. Mám už tak rozpíchané a propadnuté svaly z Botoxu, že nevím kde mě to budou za chvíli píchat. Nikoho z doktorů nic nezajímá, napíchnout a ahoj, žij si jak chceš. Jediné co mě pomáhá je intezivní plavání a vyhýbání se blbým lidem....

Hana (Čt, 10. 6. 2021 - 06:06)

Občas ano.

Martina (Pá, 2. 4. 2021 - 16:04)

Ahoj, stává se vám někomu že vám ztuhne přední část krku? Nemůžu hnout s hlavou, špatně se mi polyká, je to pocit jak kdyby mě někdo škrtil. Nemáte nějakou radu? Díky.

Andy (St, 7. 4. 2021 - 21:04)

Není to následek aplikace botoxu? Mám takové problémy také a pomáhá jen Rivotril.

Iveta (Čt, 11. 3. 2021 - 16:03)

Dobrý den už ste byl.nekdo očkovány na covid. Já váhám a spíš se bojím. I když můj lékař mi řekl že klidně můžu jít. Dělám ve školství tam můžu dříve.

Jana (Pá, 5. 3. 2021 - 14:03)

Dobrý den, mám taky asi 2 roky tuto nemoc, jsem z královehradeckého kraje....prosím, kde je tady možno, v jaké nemocnici, prodělat léčbu botulotoxinem....můj neurolog mě zatím jen tak mlží...v dubnu mám u něj kontrolu. Minule mluvil něco o pardubické nemocnici, je to hrozné, hlavně v této době. Děkuji za odpověď.

Martina (Po, 1. 3. 2021 - 15:03)

Může mi někdo poradit jestli je účinnější brát dorsiflex nebo Rivotril když mám úplně ztuhlý krk, chytají mě křeče. Mám dystonii a pravidelně beru Rivotril tak nevím jestli mi dorsiflex vůbec zabere, jestli není slabší. Děkuji.

standa (Út, 2. 3. 2021 - 11:03)

ber to ,co ti zabírá ! oba léky uvolňují svalstvo , ale každý funguje jinak - jiná léková skupina !

Jana (Ne, 28. 2. 2021 - 18:02)

Díky Stando za odpověď .Me dneska bolí okolo krku všechno a i jako hlava to sem taky ještě neměla. Nevím jestli někdo to má. Při dystonii cervikalni.

standa (Ne, 28. 2. 2021 - 12:02)

už jste měl někdo s dytonií i kovid ? . jak jste to snášeli, co očkování ? jaký k tomu máte postoj , ptal se někdo doktora?

standa (Ne, 28. 2. 2021 - 12:02)

nevím jestli to patři k dystonii , asi jo, když se pokouším zvednout mobil ze stolu, jen palcem a malíkem - , tak se rozvibruje ten malíček , že ten telefon nezvednu. Levá ruka horší ,na právé to podobné. Všiml jsem si toho , když v autě malíčkem ovládám stahování oken na vrátnici. Někdy to vůbec nejde, jak ten prst vibruje - třeba ukazovák a palec ok.to ten mobil zvednu. vypadá to jako směska dystonie a parkinsona.

Jana (So, 27. 2. 2021 - 18:02)

Dobrý den stalo se vám prosím s cervikalni dystonii ze se vám začali klepat ruce. Byla sem nějak vynervovana a najednou se mi začala klepat prava ruka. Deiky

Iveta (So, 27. 2. 2021 - 18:02)

Děkuji pano Místo za povzbuzení a vaše zkušenosti. Já mám staceni v levo zatím bolesti okolo krku a levé lopatky tam mě úplně boda. A cely den v práci to chodím úplně hlavu ke straně. Ale botox sem ještě nechtěla. A prášky baclofen a Nakom mi nepomohli. A tak bojuju je to těžké.

Misa M (Pá, 26. 2. 2021 - 20:02)

Ahoj všichni,

bez pár dnů to bude rok, co jsem tady hledala informace a jakoukoliv naději, že se z dystonie vyléčím. Jsem moc ráda, že teď to mohu psát já a věřím že pokud budete chtít a držet disciplínu, tak se z toho taky dostanete.
Před rokem mě schvátila dystonie, otočená hlava doleva, která nešla zastavit ani držením rukou, tak silné to bylo. Šla jsem na botox, ale jako každý tady jsem věděla, že musím něco dělat, aby se to už nevrátilo a zkoušela jsem vše možné. Tady je v několika bodech, co mi pomohlo:
1. hned po botoxu jsem začala každý den asi 20 min s břišním hlubokým dechem v leže - to bylo taky jediné, co jsem mohla dělat, ale potřebovala jsem něco dělat.

2. Chiropraktik - když začal botox trochu účinkovat (nikdy mi neúčinkoval plně, měla jsem i po botoxu hlavu doleva při chůzi a v křeči). První sezení mi pomohlo, byla jsem schopná jít několik minut bez problémů, pak se to vrátilo. Myslím, že chiropraktik pomůže ale jen krátkodobě, tudy cesta nevede.

3. Protahování - je potřeba protahovat krk denně- cviků je mnoho. Já dělala prvních 9 měsíců 8 kol cviků za den. Protahovala jsem, jen, co jsem otevřela oči :-) jde o to, že ty svaly jsou ztuhlé a je potřeba jim navrátit flexibilitu a také naučit mozek, co po něm chcete. Začala jsem cvičit jednoduchou jógu a později jsem si mohla troufnout na složitější, aby se protáhly všechny svaly těla.

4. masáže - masírovat šíji a trapéz každý den, později jsem začala chodit ke zmiňovanému maséru Horáčkovi a ten mne přivedl na myšlenku zatuhlých svalů viz bod 5

5. trigger points (spoušťové body) - zkuste si najít, jestli máte na krku takové tvrdé boule, jsou jako kámen - to jsou trigger points. Já nejdřív myslela, že to je kost ale je to ztuhlý nebo zauzlovaný sval, který je potřeba uvolnit pomocí stistků. Je potřeba to dělat každý den, nejlépe před spaním a poté ještě krk protáhnout. Jde o to že sval je zauzlovaný, postupem času se do něj přestane dostávat krev, vyschne a přestane fungovat- mozek ho vypne a zaúkoluje jiný sval, který za něj tuto funkci převezme, jenže i ten se po čase unaví a celé se to zbortí jako domino. Pomocí cvičení, trigger points a masáží se sval začne oživovat, začne do něj téct krev a živiny, postupně začne boule mizet a sval měknout. Mačkání trigger points mi osobně pomohlo nejvíce, hrozně to bolí opravdu moc a je potřeba to dělat silněji protože ty svaly jsou úplně ztuhlé. Je dobré vědět, že když se to přežene, sval nateče a pár dnů to může mít jiný efekt, mně se začla stáčet hlava na druhou stranu, ale je třeba dát tomu klid a pak pokračovat. Doporučuju knihu
„Spoušťové body a jejich odstraňování“ od Donna Finando. Mačkat spoušťové body může kdokoliv z rodiny, postupně se to naučí a už ví, kde všude jsou a bude se dostávat do hlubších svalů. My jsme mačkali hodinu denně a poté je dobré svaly namazat nejlépe mastí finalgon a nebo voltaren či sprejem elmetacin.
6. posilování trapézů, šíje a lopatek- až budete cítít, tak začít s postupným posilováním, jakmile budou svaly posílené, tak můžou plnit správně svojí funkci a nemusí to za ně dělat jiný sval. Je třeba také cvičit denně.
7.suplementy – začala jsem brát magnesium bysglicinát, omega 3, protein – vše z této stránky (https://www.terrapotheka.cz/), protože prodávají nejčistší formu. Doplňky z lékárny jsou špatně vstřebatelné.
8. vytržení zubů moudrosti – mne to pomohlo, ale vím že ne u každého to tak musí být
9. jin joga na uklidnění nervového systému a uvolnění celého těla – videa na youtube
Dál se vyvarujte jakékoliv dlouhodobé statické pozici, pokud pracujete u počítače, tak ho správně seřiďte, aby jste koukali pouze před sebe a měli opěrku na hlavu a často procvičujte. Vyvarujte se stresu a změňte svůj život natolik, aby jste byli v pohodě a v neposlední řadě se zkuste pročistit, já pila několik týdnů pouze vodu – žádný čaj,káva, ale pouze vodu, protože ta jediná vám pročistí lymfu. Jde o to, že je možné, že svaly mohou ztuhnout i kvůli nějaké bakterii. I já prodělala lymeskou boreliózu a určitě tělo za pročištění těla jen poděkuje, pročisťovacích kůr je mnoho, ale já doporučuji knihu „GAPS terapeutický protokol“ od N. Campbell-McBride je to striktní dieta, díky které si člověk vyčistí střevo a vše v těle začne fungovat, jak má – teprve ji zkouším.
Taky jsem četla, že u mnoho lidí dystonii způsobuje špatně posazený čelistní kloub, proto jděte raději i na kontrolu do čelistní poradny, protože všechny cesty k vyléčení se musí zkusit a třeba to je vaše cesta.
Z mé zkušenosti klíčem k uzdravení je velká disciplína a trpělivost – musíte cvičit každý den několikrát – protahovat a posilovat a také každý den masírovat a mačkat trigger points- po několika měsících se dostaví výsledky. Cvičit je potřeba celý život i poté, co se uzdravíte. Pokud budete chtít vědět víc můžete mi napsat na mail [email protected].
Všem držím palce,
Míša

Reklama

Přidat komentář