Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

H. (Ne, 6. 6. 2021 - 20:06)

Pro V. Ano, prostě a jednoduše jste si to vsugerovala...

Michal (Ne, 6. 6. 2021 - 19:06)

Ahoj a Dobrý den všem, nevím kde se zeptat nebo se pořadí jemu 30 a začali se objevovat brnění končetin občas všechny nikdy jen jedna. Občas mám pocit slabosti všech končetin jako by nechtěli pracovat ale normálně fungují. Včera jsem si udělal procházku cca14 km kde jsem po cestě nic moc nevnímal a když jsem přišel domů tak to opět začalo. Stavy úzkosti a furt hledám něco ohledně ALS byl jsem vyšetření neurologem docela bych řekl že hodně důkladně kde jediné mi napsal MG pro můj klid duše ale za něj to je formalita. Z dovětkem že na můj věk mám zapomenoit na ty nemoci a přestat googlovat .Dále tam bylo HKK C5/8 ++ a DKK L2/L4 ++ což absolutně nevím co znamená a jediné v závěru je frustní obtíže kvadrusymptomatologie a termínum nerozumím. Přijde mi že když si vemu Neurol vše odezní a nevím jestli jsem si vše nevsugeroval když ráno vstanu jsem v pohodě a pak nějak začnu přemýšlet a je to špatný mám občas zaskubnuti na palci pravé ruky ale to je jednou za měsíc max dvakrát děkuji za odpověď :)

Michal (So, 12. 6. 2021 - 10:06)

Pane T mohl bych vás poprosit o názor pochopil jsme že jste zde asi nejzkušenější moc dekuji

T. (So, 12. 6. 2021 - 16:06)

Michal: není moc k čemu se vyjadřovat, máte jen vyšší reflexy, což lze vysvětlit úzkostí, a vymizení potíží po Neurolu prakticky dokazuje, že nejde o organickou potíž. Po jehlovém EMG budete mít klid.

Michal (So, 12. 6. 2021 - 17:06)

Takže myslíte že pokud to po neurolo je v klidu jedná se o můj psychický problém ??? Je možné že si to člověk tak moc v sugeruje že tomu budu věřit ??? Moc děkuji

Michal (Út, 8. 6. 2021 - 08:06)

Mohl bych někoho poprosit o vyjádření moc dekuji

H. (Ne, 6. 6. 2021 - 12:06)

Ne možná, ale určitě je za tím psychika. Srovnejte psychiku a uleví se vám i tělesne. Jen jste se vynervila a tělo na to reaguje. Takhle to bohužel funguje.

V. (Ne, 6. 6. 2021 - 13:06)

Myslíte? Strašně se pozoruju a přijde mi, že mám neobratný ukazováček, že by to bylo jen z toho, že jsem si přečetla, že jsou neobratné prsty? Nemám to furt, jen občas je pro mě něco těžké uchopit palcem a ukazováčkem, ale hýbu s ním normálně.
Snažím se uklidnit už dlouho, ale asi se mi to vůbec nedaří.

T. (Ne, 6. 6. 2021 - 08:06)

V.: Nechápu na základě čeho vůbec uvažujete o ALS. Klinika absolutně neodpovídá.

V. (Ne, 6. 6. 2021 - 08:06)

Opravdu ne? Myslela jsem, že tiky a ztuhlost právě odpovídají. Přijde mi i zhoršení ovládání jedné ruky, ale jestli je to díky bolesti v rameni jen nějaký lokální problém? Bolí mě ruka při zvednutí i v klidu, pocit tíhy. Myslíte tedy, že můžu být klidná nebo mám žádat EMG vyšetření?

T. (Ne, 6. 6. 2021 - 09:06)

A to je přesně to, proč by laikové neměli číst odborné články. Tiky nejsou fascikulace, a i pokud byste měla skutečné fascikulace, nic to neznamená samo o sobě. Ztuhlost - pokud by šlo o spasticitu, neurolog by ji poznal, a byly by tam další známky poškození. Pokud bylo neurologické vyšetření v pořádku, pak je přínos EMG spíš pro váš osobní klid, lékař vám jej indikovat nemusí. Pocit tíhy a bolest u ALS není - tam se první objevuje slabost, o které pacient ani neví, najednou prostě nedokáže otočit typicky klíčem v zámku, ale většinou si nevědomky pomůže zápěstím a chvíli trvá, než si skutečně problém objeví. Někdy se stává, že rozvoji příznaků předchází o pár měsíců kruté svalové křeče, typicky v noci.

Nechci nijak vaše potíže zlehčovat, ale stresovat se obavou z ALS při vašich příznacích je nesmyslné, i vzhledem k vašemu věku. Můžete zajít (se všemi výsledky) k jinému neurologovi pro druhý názor.

V. (Ne, 6. 6. 2021 - 11:06)

Moc děkuji za vysvětlení a uklidnění. Neurologickou prohlídku jsem měla na konci března a to ztuhlost ani tiky nebyly, ale vše bylo v pořádku co se týče reflexů i čití. Svaly už povolily, tak snad to bude v pořádku. Přetrvávají jen bolesti různě po těle a pocit té těžkosti. Možná mi spoustu věcí dělá jen psychika.
Ještě jednou děkuji za uklidnění a vysvětlení, a že tu jste pro lidi, vyděšené tak jako já.

V. (So, 5. 6. 2021 - 14:06)

Dobrý den,
moc prosím o pomoc či radu, jsem zoufalá. Na začátku března po laseru bederní páteře začalo brnění nohou, pálení rukou, bolesti prstů, brnění tváře, mrznuti prstů u nohy, vše se střídalo cca 2 měsíce. U neurologa vyloučení RS (MRI mozku i krční michy), na vyšetření jsem čekala přes 2 měsíce, psychicky na dně, zhubla jsem, nechutenství. Po negativním nalezu cca měsíc zpět se mi objevil tik ve svalech pravé nohy, je to vidět i cítit ve stehne i lytku. Poslední týden mám stažené a ztuhlé svaly na lytkach a stehnech, na dotek šíleně bolí všechny svaly, je to jak stav těsně před křečí, ale ke křeči to nedojde, nyní se po masáži stav ztuhlosti zlepšil. Přidávají se i ztuhlé prsty po ránu a bolesti nohou těch svalů, prstů, zad uprostřed (mám disfunkcni hrudních obratlů), lopatky, ramen, zápěstí, celkově rukou.
Neurolog mi řekl, že jsem blázen, když jsem volala o vyšetření a šokem, že to je ALS.
Dodávám, že je mi 28 let, mám dvě malé děti a jsem nevyspala, unavená a utahana.
Prosím, je možné, že je to ALS, nebo spíš, že není? Je možné, že by příznaky jako ztuhlost byly takhle brzo a zmizely a zase se vrátily zpět?
Strachy ani nespím, nejim a jsem vyřízená z obav, co se mnou je. Krevní obraz naprosto v pořádku, vyloučena štítná žláza, revma apod.
Moc děkuji za odpověď.

Návštěvník (So, 5. 6. 2021 - 15:06)

V. - kdybych mel popsat muj stav, zkopiruju tvuj a vlozim. Uplne to stejne. Jediny rozdil, ze na MR mozku pujdu na konci mesice. Doufam, ze pujdu...
Ztvrdle svaly ruzne po tele, nejvic na nohach, predevsim lytka jak z betonu. Tesne pred kreci, to je presny popis. Bolest zapesti, prstu na rukach, nezmacknu tubu se syrem, musim tubu mackat dlani.
Ujdu par desitek metru, radeji nezvedam nohy. Cit ve vsech svalech mam, ale jit rychleji nebo treba udelat par drepu tak jako u sportovce - kyselina mlecna do svalu (to je ale jen muj dojem), tak intenzivni, ze jsem jak otravenej, citim jak dostavaji ledviny zabrat, na hranici bezvedomi.
Pred dvema mesici vysazeny simvastatin, ten ma v kontraindikacich svalove potize. Zatim zadna zmena, naopak stav se kontinualne zhorsuje.
Nebo nejaka skleroza? Nekdo zminuje neuroboreliozu.
Odporny stavy a zatim nikdo nevi, co za nimi je.

T. (St, 2. 6. 2021 - 15:06)

Ivana: nějak nevidím závěr vyšetření a vašeho pohovoru s dr. Ridzoňem... Ale předpokládám že dopadlo dobře, jinak byste sem toto nepsala. Moje odbornost se zdaleka nemůže rovnat panu doktorovi, takže mu prostě věřte :)

Ivana H. (Út, 1. 6. 2021 - 14:06)

Dobrý den,pane T.byla jsem vysetrena u pana doktora Ridzone v Thom.nem.
S panem doktorem jsem nejprve hovořila o problémech,na tož mi provedl vyšetření zvané EMG.
Jehlou mi vysetril:levou dolní koncetinu,pravou a levou horní koncetinu.Pouze vsak 3 vpichy celkem(tzn.do těchto koncetin jednou)s touto nabodnutou jehlickou mi asistentka různé polohovala sklon.
Je to dostačující k vyloučeni ALS?
Nebo se mělo vyšetřit více svalu,více oblasti?
Dekuji za vaši zprávu.

H. (Pá, 14. 5. 2021 - 13:05)

Každopádně Vám drzim palce, ať na něco nového přijdete, a hlavně ať se zacne o tom více mluvit, protože těch lidí je stále více, kteří mají problémy s fascikulacemi a jsou pak vyděšení, cože se to vlastně děje. Takže děkuji i za ně!

T. (Pá, 14. 5. 2021 - 12:05)

H.: Ano, v takovém případě by to bylo zaměřeno na aktivitu masseterového reflexu, a to prozatím není tak důležité. Ale i tak díky za ochotu!

H. (Pá, 14. 5. 2021 - 09:05)

Tak to nevím pane T. k čemu bych vám byla prospěšná, když fascikulace již nemám téměř vůbec...

Radovan (Čt, 13. 5. 2021 - 16:05)

Ďakujem tak dúfam že to nebude také hrozné. Vakcina proti chrípke mi nerobila problem tak snáď mi nebude robiť problém ani táto vakcina.

Reklama

Přidat komentář