Reklama

NOHA V SÁDŘE

Soňa (St, 14. 7. 2021 - 13:07)

Sandro, mám stejný úraz jako vy a batole doma. Po 5 dnech v dlaze jsem dostala nechodicí sádru na 6 týdnů. Po týdnu na berlich, když jsem si vyjimečně občas došlápla na sádru abych se postalala o malou se sádra rozpraskla tak, že jsem šla sama na kontrolu a dostala novou a chodící. Už mi zbývá posledních deset dní. Držím palce.

Sandra (Út, 6. 7. 2021 - 15:07)

Dobry de. V sobotu se mi stal uraz. V lekarske sprave mam napsano fissura baze bez dislokace 5 mt. Komunikace s doktorem priserna, nerekl mi co mi je ani na jak dlouho to bude, zatim mam dlahu. Chci se zeptat jak dlouho budu muset mit dlahu ci sadru a jestlli si mam vyzadat chodicu. Mam male dite, potrebuju se pohybovat. Dekuji za odpoved.

dr.Galen (Út, 6. 7. 2021 - 20:07)

Z vámi uvedeného popisu uvedeného v lékařské zprávě je zřejmé, že se jedná o celkem obvyklou zlomeninu bez dislokace, což se většinou léčí sádrovou fixací. Odhadoval bych to na dva týdny v sádrové dlaze a potom přiložení nechodícího sádrového obvazu na šest týdnů. Myslím, že nezáleží na tom co byste chtěla, ale co je účinné pro léčbu. Poslední slovo má vždy ošetřující lékař a nezáleží na laickém přání pacienta. Můžete tedy počítat s nejméně dvěma měsíci pohybu o berlích. Budete se s tím muset nějak vyrovnat.

Nikola (Út, 29. 6. 2021 - 21:06)

Chodívá zde ještě někdy dr.Galen?

dr.Galen (St, 30. 6. 2021 - 09:06)

Nikolo, jaký máte problém? Minule jsme myslím řešili umístění podpatku.

Nikola (Čt, 1. 7. 2021 - 09:07)

Dobrý den, budu asi jiná Nikola :) Chci se zeptat, měla jsem teď měsíc nohu v dláze kvůli zlomeniny jiných nártních kostí. Po měsíci mi dláhu sundali s tím, že se to hojí dobře a mám nohu rozcvičovat sama a zatěžovat jí do 30 kg. Uběhly dva týdny od sundání dláhy a za týden mám další kontrolu, jenže noha, která byla v dláze je teď při chůzi červenější než druhá (od kolena dolů) a chodilo o trochu teplejší. Žádnou bolest nikde necítím a že by byl na noze otok taky nepozoruju. Chci se zeptat, jestli možné, že se jedná o trombózu, nebo nějaký jiný zánět, nebo to může být způsobeno tím, že doma se již snažím bez bolesti chodit bez berlí? Po celou dobu jsem používala fraxiparine 0,4 a to i tři dny po sundání dláhy. Moc děkuji

dr.Galen (Čt, 1. 7. 2021 - 14:07)

Nikolo, nechci se pouštět do nějakých spekulací, ale usuzuji, že když vám předepsali při úrazu lék proti srážlivosti krve, že to bylo spíše z preventivních důvodů, aby se předešlo trombóze. Pokud jste však v minulosti s ní měla problémy či je váš organismus k ní náchylný, tak bych doporučoval vyhledat neprodleně ošetřujícího lékaře i když kontrolu u něj máte až za týden. Zdůvodnil bych to obavami vyplývajících ze začervenání kůže, což může signalizovat skutečně vznik nějakého zánětu. Určitě vám specialista řekne víc a případné vaše obavy rozptýlí. Než nějaké plané obavy, je horší cokoliv zanedbat.

Kačka (Po, 7. 6. 2021 - 15:06)

Dovolím si reagovat na příspěvky všech, kteří touží po zasádrované končetíně. Bohužel se podělím reálnou historku starou asi 3 měsíce. Pracuji v administrativě a jsme v kanceláři tři úřednice. Jedna z nás je, říkejme jí třeba, Mirka. Tuto kolegyni vedoucí převedla na jinou práci, přechodně ve skladu, když karantény zamíchaly počtem zaměstnanců firmy. Mirka jí to zásadně odmítla, ale vedoucí trvala na svém a neprozřetelně poznamenala, že by jí od měsíce ve výdeji skladu zachránika jedině noha v sádře. Nikdo jsme netušili, co bude, když odvětila, že tedy dobrá, jak vedoucí chce… Mirka je pár let po střední škole, single, sportuje a spíš se kolem ni motají kamarádky a kamarádi než by hledala trvalý vztah. V pátek jsme šli po práci na pravidelné páteční 2 deci vzhledem k omezením k ní domů. Mirka se potřebovala vykecat z té křivdy a po druhé skleničce začala mluvit o tom, že když šéfová uzná jen končetinu v sádře jako propustku ze skladu, tak že jí to dopřeje. Další děj znám z jejího vyprávění později. Mirka chtěla nasimulovat zvrklý kotník na který v minulosti už sádru dostala. V sobotu se domluvila s kamarádkou začaly její nárt otloukat čim jen našly, aby měla modřinu a mohlo se jet do nemocnice. Když byly s výsledkem spokojené, odjely na pohotovost. Historka s pádem na schodech prošla, rentgen nic neukázal a mirka odešla s doporučením ledovat a s elasťákem. A dost naštvaná. Takže holky vymyslely plán jiný. Jely ke kamarádce , u ní vzaly 5ti kilovou činku, a tu Mirce nechaly spadnout na nárt nohy z asi dvoumetrové výšky. Tím asi opravdu dosáhla svého. Pro bolest omdlela, kamarádka začala jančit a zavolal sanitku. Ta ji odvezla do nemocnice kde se zjistilo, že si udělala tříštivou zlomeninu čtyř nártních kůstek. Jako příčinu uvedla pád pračky, kterou stěhovala. Nohu jí chtěli na druhý den operovat, ale nakonec pro shodu okolností, že úlomky byly bez výraznějšího posunu a pro otok dostala sádrovou dlahu a kontrola za 3 dny. Skladu se tedy vyhla, ale… za tři dny nebylo změn a tak ukecala lékaře, že operaci ne. Po týdnu v dlaze dostala nechodící sadru na 6 týdnů. V sádře ji noha víc bolela, ale řešila to léky na bolest, injekce na sráženi krve si píchala nepravidelně. Po 5 dnech pro bolesti zpět v nemocnici, sadra sundaná, v noze trombosa a kůstky posunuté. 14 dní jen dlaha a pobyt na lůžku. Následně operace s dráty v noze. Komplikace s poruchou prokrvení prstů, další operace a za 14 dní na to amputace 3.-5.prstu na noze. Po 5 týdnech v nemocnici na noze sádra na další 4 týdny a trvalé následky na celý život. A to všechno z vlastní blbost a neúcty ke zdraví a životu….

Lucie (Po, 7. 6. 2021 - 13:06)

Zdravím, mám už tři týdny nohu pod koleno v dláze a všimla jsem si, že nemůžu vůbec zatnout lýtko. Ano, ztratilo hodně na objemu, ale prostě ho vůbec nemůžu zatnout. Navíc do něj nepravidelně, tak jednou-dvakrát denně dostávám křeč, vždy tak na 3 sekundy. Je to v pořádku?

Luboš (Ne, 2. 5. 2021 - 13:05)

Ahoj tak máme tady nějakou kočku co má na nožce sádru s podpatkem?

Sadromil (Ne, 2. 5. 2021 - 17:05)

Pokud na někdo z východních Čech zájem o sádru tak mohu pomoci.staci tu nechat kontakt a já se ozvu

Sadromil , mel bych zajem napis na mail [email protected]

Jarda (St, 5. 5. 2021 - 16:05)

On to však dělá s lámáním končetin, aby to mělo autentické odůvodnění.

Vendula (So, 1. 5. 2021 - 17:05)

Dopadla jsem no,proto jsem taky skončila na tý úrazovce.Teda snad to byla úrazovka,mám taky něco s hlavou tak ještě nevim no.Ty jsi Luboš?

Pro Vendulu (So, 1. 5. 2021 - 15:05)

Jak jsi dopadla?

Vendula (So, 1. 5. 2021 - 09:05)

Asi jsem to s tou domáci tvořivostí zakřikla nebo tohle vlákno nosí smůlu stejně jako Ladě kousek výš. V noci jsem šla na záchod trochu malátná po ‘čarodějnicích’ s jednou berlí a zakopla jsem o schod. Pád a sádra rozlomená kolem dokola nad kotníkem nad tím zpevněním které bylo dodělané. Sedla sjem si na ni. Jsme na víkend na chalupě, ale já si “užívám” čekání na pohotovosti v Novém Městě a vypadá to , že hned tak na řadě nebudu...

Vincek Peléšek (So, 1. 5. 2021 - 10:05)

Enem estli necigáníš ty paradajo.

Navtevnik (Pá, 30. 4. 2021 - 10:04)

Vendulo, já si myslím, že ten podpatek navíc asi nikomu vadit nebude.

Návštěvník (Pá, 30. 4. 2021 - 14:04)

Až na doktora pro porušení léčebného procesu.Od toho je podepisování “reversu”.

Vendula (Čt, 29. 4. 2021 - 15:04)

Narazila jsem zde na trápení kolegyň s nechodící sádrou a mám jednu vychytávku z vlastní současné zkušenosti. Mám zlomenou zánartní kůstku a nechodící sádru na 2 měsíce. Po týdnu dlahy mně domotali sádru a bylo to peklo, o podpatku nechtěl doktor ani slyšet. Nechtěla jsem chodit, ale jen ty drobné došlápnutí dostat se do vany, stát u sporáku, podat něco ditěti... vyřešili jsme to s manželem nákupem ve zdravotnických potřebách, podpatek asi 150,- a 3 balení sádrových obvazů asi po 50,- Manžel sádru zpevnil pod šlapkou a přivázal podpatek a funguje to skvěle. Jen se bojím ostudy až půjduzačátkem června na sundání a rtg.

Reklama

Přidat komentář