Reklama

JHVH (Jahve,Jehova) - jediný živý Bůh

. (Po, 1. 3. 2021 - 17:03)

"Šesté přikázání. Kolikrát jste slyšeli "nezabiješ"? Tato chyba v překladu je vetknuta do našich srdcí a myslí často se zhoubnými následky. Kdo jen může odhadnout, kolik životů bylo zmařeno pokusy o pacifismus namísto spravedlivé obrany tváří tvář zlu?"
http://cover72.net/vira/clanek.php?c=12

Jirka (Po, 1. 3. 2021 - 17:03)

Od někoho, kdo by dal každýmu civilovi do ruky pistoli, to fakt sedí. Je mi jasný, že ty s těma elektromotorkama jsi ten samej co s těma pistolema. Teď ses nadchnul pro výklady Bible. Ještě že existuje ten internet, viď, jinak bys neměl od koho opisovat :-) Nepovažuj to za nabubřelost, ale diskutovat s tebou dál, považuji za ztrátu času. Píšu to zcela otevřeně.

. (Po, 1. 3. 2021 - 16:03)

Jirka:"Dva tisíce let se křesťanští biblisté a lingvisté překlady zabývaly, a to je dostatečně dlouho,..."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Cituji: "Nezabiješ - je primárně tradiční český překlad jednoho z přikázání desatera . K tomuto znění ovšem existují výhrady, podle řady řadových křesťanů i teologů nepřesný český překlad hebrejského slovesa "rasah" mění význam a přesněji by jeho obsah vyjádřil tvar „nebudeš vraždit“ či „nevraždi“.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nezabije%C5%A1!
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Takže po dvou tisících letech zjišťujeme, že ti tvoji slavní biblisté a lingvisté jsou buďto naprostí amatéři neschopní správně přeložit hebrejského slovo, a nebo chyby v překladu dělají schválně. (Přeci jenom uctívači Slunce a Marie - královny nebes, mají značný vliv na překlady.)
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Proto jsem tě odkazoval na web bibler.cz kde je možné najít originální text.

Jirka (Po, 1. 3. 2021 - 17:03)

Citace znamená přesné znění - takže když už chceš citovat, co jsem psal, tak si nevymýšlej, co jsem nepsal.
Radši mě na nic neodkazuj. Podívej se, neumíš hebrejsky ani řecky, tak jak chceš posuzovat co je správně? Nejsi historik ani biblista, tak jak chceš posuzovat co je originál? Prostě jenom věříš co někdo někde napsal, chápeš? Jó, já se kdysi taky nechal ovlivnit kdejakým článkem. Ty hlavně neumíš kriticky posuzovat, protože nechápeš, že většina toho, co sem dáváš je z nekřesťanských zdrojů. Taky ses ještě nepochlubil, kde jsi studoval tu teologii...

. (Po, 1. 3. 2021 - 17:03)

Nikde, ale brácha má biblickou akademii, takže vím o co jde. Takhle slepě důvěřovat je chyba.

Jirka (Po, 1. 3. 2021 - 18:03)

To je sice hezké, ale zároveň zvláštní stavět nějakou biblickou VOŠku nad klasickou fakultu teologie. Mimoto, i mezi teology budou sem tam ateisté, proto výklad od nevěřícího, byť biblicky vzdělaného člověka taky nebude správný. Nemá Ducha svatého, tak vykládá jenom literu a souvislosti mu jsou skryty.
Přesně tak, slepě důvěřovat čemukoli co se na internetu píše, je hloupost. My křesťané věříme Božímu slovu a žádné konspirační a senzacechtivé teorie, s kterými vždy někdo přicházel, nebereme vážně. Bible před takovými svůdci varuje. Některé lidi internet akorát blbne.

Velvyslanec (So, 27. 2. 2021 - 23:02)

Viděl z vás někdo film podle skutečné události ,, Zázraky z nebe " z r.2016 ? .... byl jsem příjemně nadšený ;)

Návštěvník (So, 27. 2. 2021 - 12:02)

Upozornění!!!
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Pro ty, kteří si myslí, že Bůh Stvořitel života na Zemi, je vousatý dědeček na obláčku, bude informace o stovkách různých strojů a motorů, které provádějí KLÍČOVÉ funkce v buňkách, naprosto zničující.

. (Pá, 26. 2. 2021 - 23:02)

Jirka: "Neptal jsem se tě ale na tvé vyznání"
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
To nebylo vyznání, ale odpověď na otázku, kdo je pro mě Ježíš Kristus.
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Jirka: "S tímhle cos napsal, souhlasí i Svědkové Jehovovi,"
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Kéž by. --------- Sice jsem je nijak extra nestudoval, ale pokud vím, tak mají problém minimálně s následujícím: 1.Boží trojjedinost. 2."Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána budeš spasen." 3.Ježíš mu odpověděl: „Kdo vidí mne, vidí Otce." 4.„Já a Otec jedno jsme. “ Pablo by se k tomu mohl vyjádřit.
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Jirka: "Napřed jsi chtěl popírat peklo, a když jsi zjistil, že tudy cesta nepovede, přijal jsi kompromis nějakého dočasného pekla či co."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Já jsem napřed nechtěl popírat peklo. To je naprostý nesmysl.
20. únor: "Při popisu zničení ztracených v pekle, ale někteří stále trvají na tom, že pisatelé ve skutečnosti nemysleli to, co jejich slova vyjadřovala. „Zničí“, „pohltí“, „spálí“, „pozře“, „smrt“ – mají snad tato slova nějaký mysteriózní opačný smysl, než v jiných knihách? Bůh dopustí, aby bezbožní nesli následky své vzpoury, ale nedovolí, aby zlo a utrpení existovalo věčně."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Jirka: "Myslíš si, že není poznat, žes to vytáhnul z nějakých článků?"
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Vždyť jsem tě o tom sám informoval. Dokonce jsem ti říkal i důvod. A taky jsem ti psal, že to je důvod, proč nepoužívám nick-??? :-)
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Jirka: "Nebylo by jednodušší sem dát jenom odkaz"
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Zaprvé odkaz většinou dát nejde, píše to spam. Za druhé se vším v tom článku nesouhlasím.
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Jirka: "tebe zřejmě ovlivnil rozbor biblického textu od někoho z nich.
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Neovlivnil. Já zásadně používám svůj mozek. Ale ty mi připadáš, jako bys ho měl vypnutý. Možná to chce čas, aby jsi mohl nad tím přemýšlet. Většina mozků podle vědců nedokáže takhle rychle opustit něco, v co věřili spoustu let. Pro mozek je to velmi nepříjemné a proto reaguje podrážděně. Chce to čas, aby sis to mohl v klidu promyslet.

Jirka (Ne, 28. 2. 2021 - 11:02)

Tím jsi ale vůbec neodpověděl, jenom jsi sem alibisticky opsal evangelické pasáže z Bible, které všichni známe. To ale není odpověď na otázku, kdo je pro tebe Ježíš. Jehovisté s těmito verši také souhlasí a řekli by, že Ježíš je pro ně přesně to, co v nich stojí. Že je chápou jinak je už otázka jiná. A? Nechci od tebe citovat Bibli, znám ji, chci vědět, za koho považuješ Ježíše. _________
Chápu že se snažíš vykládat Bibli selským rozumem, ale tak jednoduché, jak si to představuješ, to vážně není. Třeba na otázku, co je to SMRT, ti odpoví úplně jinak biolog a úplně jinak teolog, jinak vědec a jinak filozof, jinak nevěřící, jinak věřící apod.atd. Je nesmysl vykládat Boží slovo přírodovědecky, jenom na základě empirismemu, Bible je souhrn mnoha literárních forem a tomu je taky potřeba přizpůsobit výklad, protože i stejné informace se můžou lišit významem a poukazovat na něco jiného. Všimni si, že se pasuješ do role, kde určuješ co Bůh dopustí, co nedovolí atd. A teď mi pověz, o co se v takových soudech opíráš? ...když ne o sebespravedlnost....která je dílem sebelásky. Nikoli lásky k Bohu. Sebeláska ti tedy brání v přijetí Boží spravedlnosti. Protože dobře si všimni - ty napřed musíš posoudit co je spravedlivé a co není, co Bůh podle tvých dojmů a představ může a co už nemůže, a na základě takových postupů (aniž by sis toho byl vědom) vykládáš biblické texty, a to dokonce i ty nejnáročnější eschatologické pasáže takto vykládáš. Podle Jakoba Abbadieho (1654-1727, švýc.kalv.teolog) věčné trvání štěstí se zdá být smysluplným a v souladu s lidským myšlením. Což je rozumné a obhajitelné tušením a očekáváním nekonečné pravdy a nekonečného dobra, které vylučuje možnost omylu. Co však vyvolává odpor naší vůle je věčnost trestů. Sebeláska totiž nenachází ve věčném štěstí nic, co by jí nebylo vlastní. Cítí se ale uražená věčným trestem. Je to nejspíš tím, že sebeláska sebe sama ráda klame. A tak potíže s přijetím věčnosti pekla jsou zapříčiněny hlavně povrchními pocity. Může být příčinou samotná lidská porušenost hříchem, člověk se v přirozenosti rodí samolibým, pyšným, nezodpovědným apod. Samotné peklo coby věčný trest nemá morální význam napravovat zavržené, když ti už jsou tam navěky, ale je jen konečným naplněním spravedlnosti a definitivním vypořádáním se zlem. Je tedy součástí řádu světa podle Boží svobodné vůle. A co říká Bible na tvé vlastní představy o spravedlnosti? Pavel Římanům 9:20 :
"Člověče, co vlastně jsi, že odmlouváš Bohu? Řekne snad výtvor svému tvůrci : Proč jsi mě udělal takto?" ____
Jób 2:10 :
"To máme od Boha přijímat jen dobro, kdežto věci zlé přijímat nebudeme?"
_______"
Na závěr zase argumentuješ vědci a mozkem; za prvé Bible není vědecká literatura a tak je nesmyslné jí vykládat vědou, jako ty "tvoje" oblíbené elektromotorky. A za druhé, to, čemu ve výkladu Bible říkáš "používat mozek" není nic jiného než prezentace tvých soukromých pocitů a představ. Jenže tvůj mozek zas nedokáže přijmout něco, co si dokáže jen těžko představit. To ti vědci také potvrdí. _____
Celkově tedy vykládáš Bibli naprosto stejným způsobem jako například Svědkové Jehovovi. Ale to bude platit u všech tělesných lidí. Oni jsou také při výkladem ovlivněni svým vlastním pocitem a představou o tom co je a co není správné, aniž by pochopili, že jejich úsudek je neúplný, zavádějící, ba zcela chybný, protože i ten je nutně narušen hříšnou při-rozeností. A stejně jako Svědkové, i ty tvrdíš, že teologové a biblisti, nepoužívali mozek celých takřka dva tisíce let, protože se celou dobu mýlili ve výkladu Bible. Můžu se tě zeptat, na jaké fakultě jsi studoval teologii ty? :-) ....no, to je vždycky tak, když chce nějaký nadšenec rozumovat o něčem, o čem má jen strohé informace. Takže možná až opravdu začneš používat mozek, třeba ti dojde, jaké nesmyslnosti jsi v kontextu vlastně napsal. Máš sice snahu kdeco číst, ale neumíš vyhodnocovat informace, nemáš patřičné vědomosti, a zjevně ani dost pokory.

. (Ne, 28. 2. 2021 - 16:02)

Asi opravdu bude nejlepší, když si přečteš tohle:

http://neuveritelnaodhaleni.cz/clanky/pravda-o-pekle.html
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Já jsem taky věřil ve věčné peklo. Když jsem si ale tohle přečetl, bylo jasné, že všechno je jinak.

Jirka (Ne, 28. 2. 2021 - 17:02)

Nezlob se, ale to se akorát ukazuje, že tomu opravdu nerozumíš. Tenhle článek je přeložený z angličtiny a jeho autorem je Adventista (Joe Crews) a Adventisté sedmého dne neuznávají peklo, mají to tady stejně jako Svědkové Jehovovi - není součástí jejich věrouky. Od křesťanské nauky se liší ještě v některých věcech. Kromě toho tyhle články znám, přečetl jsem jich celou řadu, tímhle mě neohromíš. Jediné, o čem jsi mě přesvědčil je, že snadno uvěříš kdejakému článku na internetu. A víš proč tomu chceš věřit? Protože ti to lehtá sluch! Ano. A o tom se právě píše v Bibli, že mnoho takových lživých nauk se bude v posledních časech učit a lidé budou odváděni od pravdy. Poněvadž obsah takových nauk bude sladký a libivý, případně logický, rozumný. Satan umí hrát na city i na rozum a člověk se snadno nechá oklamat. Popírání pekla je defakto popírání ďábla, a o to mu jde, vytvářet iluzi, že neexistuje. Pamatuj si, že vždycky bude lepší krutá PRAVDA než milosrdná LEŽ. Protože ani jedno z nich nepotřebuje žádné atributy, aby bylo tím čím ve skutečnosti je, tedy ta nemilosrdnější lež bude pořád jenom lež a ta nejkrutější pravda bude zase jenom pravda.

. (Ne, 28. 2. 2021 - 20:02)

Jirka: "...tvrdíš, že teologové a biblisti, nepoužívali mozek celých takřka dva tisíce let, protože se celou dobu mýlili ve výkladu Bible. Můžu se tě zeptat, na jaké fakultě jsi studoval teologii ty? :-)"

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
:-) Než ti odpovím, tak mi napiš, která církev podle tebe jede podle těch teologů a biblistů, podle těch kapacit.

Jirka (Po, 1. 3. 2021 - 00:03)

Církev je hlavně jenom jedna - Kristova neviditelná znovu narozených z Boha, ze všech směrů a denominací.
Bavíme se teď o pekle jako věčném trestu (ve smyslu trvání, nikoli účinku), a žádný ze tří křesťanských směrů - katolicismus, pravoslaví, protestantismus, na tom není jinak než ostatní. Nauka o pekle je prostě součástí křesťanské doktríny. Jakékoli odklony a odchylky od tohoto učení jsou hereze, viz sekty. Stává se i že někteří křesťanští duchovní nevěří v peklo, ale to je spíš individuálními důvody v dotyčných lidech a křest.doktríny se to nijak nedotýká.

jan (Pá, 26. 2. 2021 - 17:02)

Z jedne promluvy ke křesťanům - vás křesťany nerozděluje ta vaše Kniha, vás rozdělují knihy které tu vaší Knihu Knih vysvětlují. Proto si jako myslím, že křesťanské věrouky jsou na dvě věci. j

Návštěvník (So, 27. 2. 2021 - 11:02)

A jaká je tvoje věrouka?
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Darwinismus? :-)
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
FAKTA:
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Přechodné formy na úrovni druhů chybí."
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Punctuated_equilibrium#Saltationism
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"V buňkách fungují stovky různých strojů a motorů, které provádějí KLÍČOVÉ funkce." http://www.learned.cz/userfiles/pdf/prednasky-cleny-odborne/jiri.sponer_vh08.pdf
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Stroje v buňkách stojí za mnoha ZÁKLADNÍMI biochemickými procesy v buňce." http://al-ash.blogspot.cz/2005/09/molekulrn-motory.html
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
atd. atd. atd.

Steve (Pá, 26. 2. 2021 - 17:02)

Proto se Jehovisté chovají ve výsledku antikřest'ansky .... jj, svatá pravda. Nad Bibli staví ty své ubohé časopisy a ta jejich nepovedená nauka amatérů.

. (Pá, 26. 2. 2021 - 09:02)

Jirka: "Také jsem se tě ptal, jestli věříš v Boží trojjedinost
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Samozřejmě ano.
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Jirka: "kdo je pro tebe Ježíš."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět soudil, ale aby skrze něj, byl svět spasen."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého Syna, aby žádný, kdo v něj věří NEZAHYNUL, ale měl věčný ŽIVOT."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Neboť v Kristu Bůh usmířil svět se sebou. Nepočítá lidem jejich provinění a nám uložil zvěstovat toto smíření."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Ježíš mu odpověděl: „Já jsem ta cesta, pravda i život."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Filip Ježíši řekl: „Pane, ukaž nám Otce!“ Ježíš mu odpověděl: „Kdo vidí mne, vidí Otce."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána budeš spasen."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
V evangeliu Jana 10,30 říká Ježíš Kristus: „Já a Otec jedno jsme “.
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
„Ani já tě neodsuzuji,“ řekl jí Ježíš. „Jdi a už nehřeš.“
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
„Já a Otec jsme jedno“. „Kdo vidí mne, vidí Otce." „Ani já tě neodsuzuji,“ řekl jí Ježíš. „Jdi a už nehřeš.“
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Bible: "Člověk se nestává spravedlivým před Bohem na základě skutků přikázaných zákonem, nýbrž vírou v Krista Ježíše. Ze skutků zákona nebude nikdo ospravedlněn."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Nyní bez Zákona spravedlnost Boží zjevena jest, osvědčená Zákonem i Proroky. Spravedlnost totiž Boží, skrze víru Ježíše Krista, ke všem a na všechny věřící.
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Kdež jest tedy chlouba tvá? Vyprázdněna jest. Skrze který zákon? Skutků-li? Nikoli, ale skrze zákon víry."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Kdo je v Kristu, je nové stvoření."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Ježíš: "Amen, amen, pravím vám, kdo slyší mé slovo a věří tomu, který mě poslal, má život věčný a přešel již ze smrti do života."
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové!"
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
"Neboť v Kristu Bůh usmířil svět se sebou. Nepočítá lidem jejich provinění a nám uložil zvěstovat toto smíření."

Jirka (Pá, 26. 2. 2021 - 15:02)

Je sice hezké, že opisuješ evangelické texty. Neptal jsem se tě ale na tvé vyznání? S tímhle cos napsal, souhlasí i Svědkové Jehovovi, přesto se jejich věrouka liší od té křesťanské. A ty ses tu jako křesťan taky neprezentoval. Napřed jsi chtěl popírat peklo, a když jsi zjistil, že tudy cesta nepovede, přijal jsi kompromis nějakého dočasného pekla či co. Myslíš si, že není poznat, žes to vytáhnul z nějakých článků? Nebylo by jednodušší sem dát jenom odkaz, podobně jako jsi to dělával s těmi elektromotorky v buňkách, ať je hned vidět co je to za zdroj? Tím žes to opsal, jsi ukázal (a doplatil) na svou neznalost křesťanské věrouky, poněvadž třeba Advenisté sedmého dne to mají trochu jinak; a tebe zřejmě ovlivnil rozbor biblického textu od někoho z nich. Už to tak vypadá.

. (Čt, 25. 2. 2021 - 13:02)

Původní smysl slova „navěky“ („navždy“) ukazuje na nedefinované časové období. Obecně označuje čas, po který může něco existovat za běžných podmínek. Dokonce Jonášův pobyt v břiše velké ryby je jím popsán jako trvající „navěky“ („na věčnost“ – kral.) (Jon 2,7), i když trval jen 3 dny.

Je pravda, že délka života spravedlivých v nebi je popisována stejnými slovy. Spasení budou Boha „navždy“ oslavovat, budou s ním „navěky“ žít. Tyto termíny jsou stejné pro spasené i zatracené, je tu ale zásadní rozdíl v okolnostech. Svatí obdrželi dar nesmrtelnosti, jejich život se tedy nyní měří životem Božím. Nesmrtelnost znamená, že nepodléhají smrti. Slova „navěky“ nebo „navždy“ použitá v souvislosti s nimi mohou znamenat pouze „bez konce“, protože už jsou nesmrtelnými bytostmi. Když se ale slova „navěky“ nebo „navždy“ týkají bezbožných, musíme mít na paměti, že mluvíme o smrtelných bytostech, které mohou a musí zemřít. Jejich „navěky“ („navždy“) znamená pouze tak dlouho, jak jejich smrtelná přirozenost bude moci přežít v ohni, který je odplatou za jejich skutky.

Reklama

Přidat komentář