Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Alena (So, 27. 2. 2021 - 16:02)

Táňo, není to nádherné probudit se ráno ve své vlastní posteli? Ten krásný zážitek po návratu z nemocnice mám stále uchovaný v paměti... Manžel ti určitě rád se vším pomůže, tak se nech hýčkat a vůbec z toho neměj špatné pocity. Dávej na sebe pozor a zase napiš.

Tana (Čt, 25. 2. 2021 - 10:02)

Holky, tak zítra domu! Zítra je týden po operaci. Jsem vděčná osudu, že jsem se v této době k operaci dostala. Osud (Bůh, Vesmír,příroda..nevim), mi pomohl, protože jsem v zoufalství a beznaději denně cvičila a věřila, že kdyz vytrvám, NECO mi na me cestě pomůže. Neni to o tom, že člověk sedí v obýváku na kanapi přeje si a Vesmír pošle. Je to ráda pro všechny další zoufalé čekatele. Na dně člověk vždycky najde DOCASNOST, SKUTECNE HODNOTY a NOVE LIDI.
Budu psát dál. Stehy, rehabka,první kroky.
Druhou nohu si zatím nepřipouštíme, to by mě trefil šlak. Měla bych jít do roka, momentálně nepřijímám.

Věra (Pá, 26. 2. 2021 - 17:02)

Táňo, už jsi asi doma, tak dávej na sebe pozor a napiš! A jak píše Pájja. Uvidíš, jak se do roka rozmyslíš :-)

Alena (Čt, 25. 2. 2021 - 15:02)

Táňo, tak to je dobrá zpráva. Jsi statečná holka, piš dál...

Pájja (Čt, 25. 2. 2021 - 10:02)

Táňo, šťastný návrat domů a spoustu kroků bez bolesti a nehody. :D Teď druhou nohu neřešíš, ale až naplno zjistíš, jak se té první ulevilo, budeš se těšit. Vím to z vlastní zkušenosti.

Táňa (St, 24. 2. 2021 - 11:02)

Holky, šestý den po operaci, krytí rány obyč., Nesmí do vody, vždy přikrýt igelitem. Žádné bandáže nohou tu nebyly, jen na jip. Aescin Teva vyborny, někdo tu o něm psal, dobrý na otoky, dávají nám ho. Cvičím sama, sprcha je zatím taková oblast nejtěžší. Člověk je omezený v pohybu a a ještě nesmí tect voda na ránu. Pořád dávají prášek od bolesti, 3x denně po jídle .Takže bolesti nemám.Kdy mě pusti, neřekli.

Eva1 (Út, 23. 2. 2021 - 14:02)

Zdravím Tě Táno...No -začnu tím, že jsou to prostě svi..ě klouzavý.A padavý.Všechny ty předměty,co nám ted přijdou pod ruku.. .A My jsme trošku neohrabané jako Pretty Woman .že?.Co jsem se já jenom nažádala sanitářů a sestřiček,aby mi podali to i ono..No All inclusive servis tam zrovna nemáš..Já v červenci minulého roku po mé operaci,pak před propuštěním=2x rentgen-vždy odvoz s postelí na rentgenový stůl ..Ráno hygiena s asistencí sestřiček, sanitá -řek(řů)..Někdy se zůčastnily i sestřičky teprve studující-to byla zlatíčka. Dokonce se jí-žákynce podařilo mne nabrat krev napoprvé,což zkušená sestra nedokázala ani za 20minut po mnoha napíchnutích..Ale to je o těch křehkých žílách a o štěstí.Mou pooperační anabázi jsem popsala na straně 397.-:Zvracení a dávení od probuzení z narkozy,prý to vyvolávají podané opiáty.Pak vyrážka svědivá několik dní po celých zádech.Měl ji i tatínek snachy po operaci tep kyčle,na stejném oddělení..Prý od nemocničních lůžkovin.Měla jsem svou přikrývku,polštář,ale prostěradla ne.Já holka extrémně čistotná a tohle..No a pak mne chytla záda..A to je konečná,proto jsem zůstala v uzdravovně(nemocnici) déle, cca 11dnů.No Táni,každá si přijdem na to "svoje".Podstatné je dobře provedená operace.Ty už máš taky asi krytí rány pryč,možná ten tekutý obvaz zelený...No a 6 schodů jako Ty jsem dávala až ke konci pobytu.Jsi dobrá..Jo pochopitelně máš asi zákaz návštěv ,ty pro mne byly důležité..Ne proto se vidět,ale manžel nosil všechno co jsem vymyslela pro moje zažívání,.chladící polštářky,i sladké poděkování pro Ty nemocniční anděle strážné...Začne jaro ,oslava vzkříšení Krista a Ty budeš jak ten Velikonoční zajíček už hopkat doma !Opatruj se Táni...Eva

Tana (Út, 23. 2. 2021 - 10:02)

Holky, schody jsem překonala, ale jen asi šest nahoru a šest dolu. Dnes ráno ve sprše zase zazitek. Řekla jsem sestře, že bych se potřebovala vysprchovat, tak řekla jen že dobře, přinesu vám novou košili. Tak jsem šla. Jenže sprcháč byl na umyvadlem, tak jsem si ho dala mezi bradu a tělo a posunula se do sprchy. Gel mi ale vypadl na zam a bylo po sprchování. Tak jenom vodou. Vlhčené ubrousky na podpaží + jesteze je mám u postele. Věrko s tou vanou, teda! Umím si představit ty šoky. Dnes mi sestra říkala, že když je TEP dobře udělaná, ohrozit ji může jen těžký pád. Njn.tak aby byla dobře udělaná.

Pájja (Út, 23. 2. 2021 - 14:02)

Táňo, máš cementovanou nebo tu, co musí prorůst dření (tam se cementuje jen špička)? Mně můj doktor říkal že po 14 dnech u cementované noha vydrží plnou zátěž bez berlí, ale s ohledem na pooperační ránu a zhojení se odlehčuje. U necementované to je prý po třech týdnech usazené a nehrozí uvolnění. Pokud teda člověk nespadne, nebo neudělá pohyb, který se kloubu nebude líbit. A kdo přesně ví, co se mu líbí :D

Tana (Út, 23. 2. 2021 - 10:02)

Pavli ahoj, dnes mi říkala sestra, že prý lázně jedou! Kdy mě pusti zatím nevím, ale myslím že před víkendem, to by byl týden po opce(byla jsem ve ct)

Pavla (Út, 23. 2. 2021 - 13:02)

takže lázně jedou,to je dobře. Psala jste, že jste v Karvinské nemocnici,takže asi taky pojedete do Darkova?

Pavla (Út, 23. 2. 2021 - 09:02)

Ahoj všem , tak jsem se tady dočetla skoro vše co potřebuji vědět . Je to dobrá diskuze. Před dvěma lety jsem byla na TEP kolene a takou diskuzi dobrou jsem nenašla,škoda.
Nastupuji zitra do nemocnice a pak pry 10satý den do lázní Darkov. Tam jsem byla i po koleni,ale nevim, jaká je tam nyní situace,nevite náhodou někdo? děkuji za info

Eva1 (Út, 23. 2. 2021 - 15:02)

Pavlo vítám Tě mezi nás, prve jsem nezdvořile opomněla Eva

Táňa (Po, 22. 2. 2021 - 15:02)

Čtu si to zpetne haha a mám tam chybu díky samoopravováni textu. Patří tam "mísa"mě minula, ne Míša ...:-):-)

Táňa (Po, 22. 2. 2021 - 14:02)

Ahoj moje! Čtvrtý den po operaci. Poprvé vizita, velké konzilium, haha. (Ve ctvrtek mě operovali, pak dva dny jip a v neděli přišel jeden doktor). Doktor (pokaždé jiný) přišel i na jipku, vždycky se zeptal, jak se daří, očekával stále stejnou, kladnou odpověď a šel. Dnes, když přišel primář a asi šest dalších mladíků a zeptal se, jak se cítím, odpověděla jsem - toxicky. Nechápal, co tím myslím, chvilku koukal, jak puk. Tak jsem řekla, že stále nevím, jak operace dopadla,všechno je rychlé, nemám rtg operované nohy. To všechno jsem věděla díky této diskusi. Řeknu vám, upřímně lituji všechny ty babičky a lidi, co sem přijdou po úrazu a nestihli se připravit. Nic člověku neřeknou. Za chvíli jsem mydlila na rtg, sama - na chodbu, k výtahu, dolu a asi 100kroku tam a zase zpátky. Výsledky...bůhví kdy. Halt..nejsou lidi, je bojový stav. Jsem ale vděčná, že jsem se k operaci dostala, tak si nechci stěžovat. O nadstandardu samozřejmě nemůže být řeč. Ale jsem na pokoji už druhý den sama, takže bezva, žádné chrápání, telku zapnu klidně v pět ráno, nebo si pustím meditaci, otevřu okno, zacvičim. Co mi tu chybí je obyčejně mýdlo na ruce, mám jen sprcháč. Hodí se kosmetická taštička s uchem, jak už tu někdo psal o pytlíčků nebo něco na krk, aby člověk cokoli přenesl. Bála jsem se vyprazdňování, naštěstí mě Míša minula, hned jsem chodila na WC. Po mravenčích krůčcích . Následná rehabilitace zrušena, kvůli kovidu. Lázně mi napíšou, nikdo neví jestli jedou. Ale zase díky této diskusi vím, že se to dá zvládnout i doma. Dneska se mi stal zážitek v koupelně mi spadla berle, no kdyby mě někdo pozoroval jak si ji pomocí tě druhé podávám.... Byla jsem vystrašená, co dělat. Zvonek na sestru nebyl v dosahu,co dělat, na dveře na chodbu je nedosáhla. Volat o pomoc nebo? Nakonec to nějak vyšlo...Zítra jdu trénovat schody. To zatím si neumím moc představit.

Ještě jednou Alena (Po, 22. 2. 2021 - 18:02)

Táňo, zapomněla jsem se zeptat, jak dlouho v té nemocnici budeš. Za mých "blahých časů" před 11ti letech nás propouštěli 7. den po operaci. Dnes už to tam ale neplatí a myslím, že až po 12ti dnech.

Věra (Po, 22. 2. 2021 - 22:02)

Ali, po tom mém zážitku mi bude úplně jedno, jestli mi propustí až za tři neděle :-) Manžel mi domů nechtěl, kdybych znovu omdlela, co by se mnou dělal, na stehy jsem jela sanitkou vleže za týden, profesor vytahal jen půlku a za další týden opět sanitkou vleže na druhou půlku. Zážitek taky na celý život. Dvě hodiny jsem seděla v čekárně než mi vzali a pak zase dvě hodiny než přijela sanitka. Jela jsem ráno v osm a domů jsem přijela v půl druhý nebo tak nějak. Už to nevím přesně, možná jsem to tu psala. Tak opět - nepospíchat :-)

oprava (Po, 22. 2. 2021 - 18:02)

... před 11ti lety... A.

Pájja (Po, 22. 2. 2021 - 18:02)

Táňo, jsi borec, to dáš. Před operací, jsem viděla v koupelně běhat paní bez berlí, na noze jizvu po operaci, sestra mi řekla, že je psychiatrický pacient a dělá si co chce. A prý v pohodě, kyčle hned po operaci už něco vydrží, to mi pak potvrdil i doktor. Tak nevím. Rengen mi poprvé dělali hned na sále, podruhé cestou z JIPky zastávka na fotografování, pak až na první kontrole. Operatér za mnou vždy přišel na pokoj, ale já k němu chodila roky na ambulanci. V době covidové je to asi jinak. Tady v diskusi někdo radil vzít si dlouhou lžíci na boty. Berle u postele padaly jak listí na podzim, lžíce vždy pomohla. Dokonce jsem dokázala pomocí lžíce a berle zvednout tabletku ze země. V nouzi se člověk překonal. Do sprchy jsme nesměli až po vyndání stehů doma, měla jsem sponky jak ze sešívačky, asi by zrezavěly (vtip), prý kvůli infekci. Přes ránu byl tekutý obvaz. Tak jsem se šudlila u umývadla žíňkou. S pomocí manžela, který mě přidržoval, jsem si umyla vlasy. Na WC měli nástavce i madla, to bylo fajn. V pět nás budili, tak jsem pak chodila po chodbě tam a zpět, dost se přitom i pobavila s personálem a pacienty. S jednim pánem, měl přes 70 let, jsme chodili spolu, když jsme šli proti sobě, se nám sestry smály, že manželé Zátopkovi jsou pohádáni. Ráno soutěž, kdo bude dřív na dráze. Pán jednou zaspal, tak trochu brblal, že ho mám příště vytáhnout z postele. Prostě se to tam člověk snažil přežít. Bylo nás tam šest po totálkách, z toho dvě kolena. Chodili na moto dlahu, ale mně řekla rehabilitační, že jsem mladá, prý mám vůli cvičit sama. Diskriminace :D Schody a povely sestry - do schodů zdravá, nemocná, berle. Ze schodů berle, nemocná, zdravá. Manžel mi to pak říkal u každých schodů, už jsem mu hrozila, jestli nebude mlčet, majznu ho berlí. Tak ať ti to zdárně utíká a podávej zprávy.

Alena (Po, 22. 2. 2021 - 17:02)

Táňo, jak si tak čtu, co píšeš, tak mi přijde, že i v nemocnici se víceméně rozcvičuješ sama. Doma to zvládneš také, stejně jako já a mnoho dalších (myslím, že i Pájja, která si místo lázní
dala moře? Pájja mě příp. opraví). Schodů se neboj, ty dáš. Na jedné straně ti bude oporou zábradlí a na druhé berlička. Jak budeš klást postupně na schody nohy, ti vysvětlí a pak už to půjde samo. S tou koupelnou mám podobnou zkušenost. Přestože jsem měla u pokoje sprchový kout, kde bych se cítila bezpečně, musela jsem do bezbariérové koupelny. Prvně mě sprchovala sestra a poté už mě tam nechala samotnou. Kdyby něco, tak prý mám na ni zazvonit. A to "něco" se stalo, začalo mi být mdlo. Kolem mokro, hole cca 2m přede mnou, opřené o skříňku, ke zvonku vedle vchodových dveří cca 3 m. O pomoc jsem volala marně. Nejdříve jsem se snažila chytit jakési tyčky, tu jsem urvala. Panika a děs. Pak naštěstí zapracoval pud sebezáchovy a já ručkovala po okenním parapetu, pak ještě krok a byla jsem u holí. Tuto koupelnu už jsem nenavštívila a teprve v noci, když už byl klid, se spokojeně a v klidu osprchovala ve sprcháči. A teď jen pro pobavení: U pokuje jsem měla mini- koupelničku, kde bylo jen umyvadlo, tekuté mýdlo v dávkovači, vysoušeč rukou a odpadkový koš. Odtud vedly dveře do větší místnosti, tam bylo WC a sprchový kout. To bylo společné i pro vedlejší pokoj. Kdo tam zrovna pobýval, zamkl dveře k sousedovi, při odchodu odemkl. No a já na to jednou zapomněla. Když se ozvalo bušení, tak jsem s velkou omluvou odemkla. Přede mnou stál starý pán, velmi noblesní a vůbec se nezlobil, naopak ještě moji chybu omlouval. A seznámili jsme se. Místo podání ruky, tu mou políbil. Ale zkrátím to: Na hajzlu v jedné boleslavské nemocnici jsem se poznala s tatínkem zpěváka Michala Davida :) Táňo, jsi šikovná, držím i nadále palce. A souhlasím s tím, že kdo není aspoň trochu připraven, a to opravdu díky této diskuzi (nikde jinde jsem se nedozvěděla to, co tady), může si pak připadat, zejména v této době, tak trochu ztracený...

Reklama

Přidat komentář