Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

Gambant5669978 (Út, 16. 2. 2021 - 16:02)

Olivere

Hanka (Po, 15. 2. 2021 - 16:02)

Víte pane XY, ono tak ani nejde k to, že by to nebyla pravda, že tělo ovlivňuje, co jime, stav střev.. atd, o tom nikdo nepolemizuje, ale v momentě, kdy Vám začne ALS či jiná závažná nemoc, tak řešit příčinu je trochu pozdě. Začíná boj s časem a bohužel není namístě se zdržovat např. očistou těla, ale je nutné začít racionálně rychlou diagnostikou a léčbou. Proto na Vás lidi reaguji podrážděne. Reagujete na pana, kterému atrofuje zřejmě sval ruky, fakt si myslíte, ze mu pomůže nepiti minerálky? Zkuste se zamyslet, jestli ty Vaše příspěvky mají trochu logiky.

Petr (Út, 16. 2. 2021 - 14:02)

Vždyť ten ani nechápe co logika vůbec je... Jak psal pan T., Juch absolutně nerozumí anatomickými souvislostem a proto dává dohromady věci, které spolu absolutně nesouvisí, nebo souvisí pouze velice naivní představou

Petře (Pá, 26. 2. 2021 - 11:02)

Chtěl bych se Vás zeptat, co byste dělal, kdybyste se každou noc probudil a obě paže najednou od ramen až k prstům jste měl naprosto bezvládné? To jsou moje zkušenosti. Šel byste k neurologovi? A.

Petr (Pá, 26. 2. 2021 - 12:02)

I laik pozná že když se to objevuje v noci a není to trvalé, že to není permanentní poškození nervů. Spíš problém s prokrvením, nebo forma spánkové paralýzy. Nebo dokocne ortopedický problém, blok u ploténky kvůli pozici ve spánku....na to stačí pamatovat si něco ze střední školy z biologie člověka.

A. (So, 13. 2. 2021 - 09:02)

Kupte si knihu Orientální diagnostika autor Kushi v ní vysvětluje jak orgány těla ovlivňují ruce, nohy, jazyk ten reprezentuje celek zažívací trubice, každá jeho zóna je ve vztahu k některé části zažívacího systému viz. stř.171-173, z toho je zřejmé , že to souvisí hlavně se stravou. Také každý prst je odrazem stavu orgánů například ukazovák ukazuje také stav střev, palec plic, malíček srdce. Orgány se zbavují škodlivin tím, že je posílají do koncových částí prstů krví, proto jsou nervy zpočátku nepoškozené. Do krve se přes sliznici střeva dostávají živiny i
škodliviny. Může to být i vodní kámen při pití minerálek s tvrdé vody.

Petr (Ne, 14. 2. 2021 - 14:02)

Tahni odsud idiote. Znal jsem dva lidi, kteri naleteli na tyhle reci, nechali se lecit vodou podle orientalni diagnostiky, jeden stravil i cas v Nepalu u mistniho guru lecitele. Oba umreli do roka, lekari jim davali dva. A ro rakovinu obcas nekdo prekona, ze zdokumentovany ALS se nikdo nikdy nedostal, chapes, ty retarde? Otravujes tady pod ruznyma prezdivkama uz dost dlouho, tahni na ezo portaly...

Omluva (Po, 15. 2. 2021 - 10:02)

Omlouvám se , byla to snaha poradit mladším o 35-50 let než jsem já, a podělit se o zkušenosti, které mi pomohly a pomáhají si života užívat ve zdraví. Sleduji, že se zdravotní stav mladé generace zhoršuje a to se netýká jen jen ALS, pokud jsem s lidmi v osobním kontaktu tak dají na mé rady někteři mi také řekli, že kdyby mne neviděli, tak by mi nevěřili. Kniha, kterou jsem doporučil mi hodně pomohla. Když lidem medicína nepomůže, lidé musí zkoušet vše, co nemůže uškodit ,tak jsem se zbavil nemocí já . Věřím Petře, že kdybychom se setkali, tak se ke mně budete chovat jinak. A.

Majka (Po, 15. 2. 2021 - 11:02)

Souhlasím s Petrem. Neotravujte tady, lži lidí jako jste vy ještě nikomu nepomohly. Možná jste jednodušší člověk a nemyslíte to zle, ale statistiky a fakta jsou neúprosná.

T (St, 10. 2. 2021 - 19:02)

Dobry den,
od prosince me zaclo zlobit prave zapesti. Ztuhlost. Postupne se zacala pridavat slabost - predlokti, ramene. Aktualne mi vyrazne ubylo svalove hmoty na prave ruce. Od ramene po palec. Mam pocit, ze i prave lytko je objemove mensi. Na jazyku tres. Posledni tyden. Zaskuby ruzne po tele, na podzim jako BF. Je realne, aby byl progres pripadne nemoci tak rychly?
Drzte palce.
Dekuji.

Petr (So, 13. 2. 2021 - 08:02)

Urcite navstivte neurologa, jestli jde opravdu o slabost a atrofii.

Hanka (St, 27. 1. 2021 - 19:01)

Až na to přestanete myslet, tak vás ty fascikulace opustí nebo zmírní tak, že si toho přestanete všímat. Je to zvýšená neurosvalova drazdivost. Řešim to samé od roku 2015. Poslední rok to nemám skoro vůbec,protoze to ignoruji. Skubala jsem všude včetně jazyka. Pořád jsem to sledovala a čím víc, tím víc to skubalo. Je to z 99% psychika, možná tak 1% je to ve finále ALS. Takze to neřešte. Včera jsem držela manžela za ruku a najednou cítím skubani. Kouknu a skube mu sval mezi ukazovakem a palcem. Dost intenzivně a viditelně. Můj muž to vůbec necítil. Protože se mnou před těmi roky to prožíval, tak když jsem mu to ukázala, rak jen procedil, ať ho neotravuju. Tím chci říct, že někomu to skube a vůbec to neřeší a neví o tom, nechodí na tyto diskuse a nepátrá. Píšu vám to, abyste to fakt přestali rěšit. Nechte se vyšetřit jednou, dvakrát pro sichr a pak konec. Život je krátký a zbytečně se strachujete.

Martin (St, 27. 1. 2021 - 15:01)

Dobrý den pane T. Rád bych Vás poprosil o radu. Už cca 2 roky zažívám to co asi většina tady. Téměř stálé fascikulace na chodidlech a lýtkách a k tomu generalizované cukání po těle (někdy trvající i několik dní na jednom místě - hotspoty) a v poslední době i na jazyku. S tím už jsem se dávno smířil a z míry mě to nevyvádí. Co mě ale trápí jsou fascikulace, které se mi cca před rokem objevily na levé ruce ve svalu mezi palcem a ukazováčkem a to pouze když sval aktivuji. Prostě se rytmicky vlní. Před cca 2 měsíci se mi začalo i na malíkové hraně na dlani. Když roztáhnu prsty tak mi to úplně hýbe prsteníčkem. Když držím telefon, tak se mi kvrdlá v ruce apod. Mám pocit, že mi to trošku začíná i na pravé ruce. Je mi 40 let. Žádnou slabost nepociťuji. Mohou být fascikulace vyvolané jen aktivací svalu? Může se také jednat o SBF? Předem děkuji.

Doporučuji (St, 27. 1. 2021 - 05:01)

Knihu Orientální diagnostika autor Kuschi objasňuje příčiny projevů na rukách, nohách, jazyku. Mně tato kniha hodně pomohla.
,

Petr (Po, 25. 1. 2021 - 13:01)

Dobry den pane T, je to jiz 5 nebo 6 let co trpim fascikulacemi vsude po tele. Nejvic me trapi jazyk, ktery je hodne citit. Neni porad ale treba x tuknuti za den. Vetsinou 2 az 3 mista. Jiz v roce 2016-17 jsem mel 2 emg jehlove cca pul roku po sobe a obe neg. Dokonce pri tom poslednim jsem mel 1 jehlu v jazyku. Obtize ale dal pretrvavaji. Naposledy jsem byl ted na neuro a doktor se podival na video jazyka, nechal me se projit po spickach a patach a rekl ze je to v poradku. Nasledne vysetril reflexy. Porad se mi honi hlavou, zda jit jeste treba k panu Ridzonovi. I po tech letech je u me obava z ALS velika. Kolikrat mi neurolog rekl, ze je to nemoc ktera se muze i tahnout x let. Ze byli pripady. Obcas mam i pocit tahani a tuhnuti jazyka v levo a obcas mam i knedlik v krku. Dekuji za nazor. P

Gabriela S. (Po, 25. 1. 2021 - 10:01)

Dobrý den, pane Tomáši. Je mi 35 let. Od loňského jara pociťuji cukání svalů. Protože v mém blízkém okolí zemřela osoba na ALS, mám z ní obrovský strach. V září roku 2020 jsem podstoupila jehlové EMG, které bylo naprosto čisté. K tomu byl odběr krve na CK-kreatinázu - též v normě. MRI mozku ani páteře nic zásadního neobjevila (pouze tarlvovovy cysty na bederní páteři). Svaly mi cukají neustále, pociťuji téměř celodenní "vibrování" v končetinách, ovšem ne současně v pravé a v levé. také jakousi svalovou ztuhlost. Nyní mě trápí intenzivní cukání svalů mezi ukazováčkem a palcem na pravé ruce. Prosím Vás o názor, zda se může o ALS jednat, je třeba nové neurologické vyšetření včetně jehlového EMG? Velmi Vám děkuji za názor, radu...

Natty (So, 23. 1. 2021 - 17:01)

Dobrý den, pane T.
Jsem mladá mamina (27 roků)
Již 5 let mě trápí fascikulace po celém těle. Byla jsem vyšetřena jehlovym Emg před 5 lety , kde byl závěr , ze jsem v pořádku. Takže jsem to vypustila z hlavy. No momentálně je to cca 14 dnů, co mi začal samovolně škubat jazyk - jakoby na špičce , občas z boku, hlavně po nějakém pohybu (například chci se dotknout spodní osmičky, tudíž namahavejsi pohyb, tak pak cuka třeba 15 vteřin) i po delším mluvení. Mám pocit staženého hrdla a ucpaneho nosu. Začínám propadat panice. Na neurologii jsem objednána ale až skoro na konec února. Mám doma malou dcerku, jsem věcně unavená a bolava. Dokud jsem nezačala teď mít problém s tím jazykem, brala jsem to všechno jako syndrom BFS, ale to spatne polykání a škubani jazyka mě opravdu děsí. Myslíte , ze by se to mohlo projevit jako bulbarni AlS? Protože co se tyče pohybu a všeho, tak jsem ok.
Děkuji za odpověď a hezky den.
N.

Návštěvník (So, 23. 1. 2021 - 23:01)

Tak tady bych se nebál, tohle je typicky ze stresu. Pocit staženého hrdla / knedlíku v krku / horší polykání + fascikulace. Když je navíc máte tak dlouho a čisté EMG, je to úplně v pohodě. Bulbární ALS se neprojevuje nejdříve fascikulacemi a pak polykáním, ale v naprosté většině případů je nejdříve postižena řeč. Potíže s polykáním jsou tam jiné než popisujete.

Natty (Ne, 24. 1. 2021 - 00:01)

Já si taky pořád říkám, že to musí byt stres nebo něco jiného, jelikož necítím se dobře ... řeč je v pořádku, ale všude se píše, že fascikulace jazyka bývají klinicky významnější , do toho se mi začalo ztěžka polykat a já si říkám, proč se to děje a čím to muže byt. Na krvi jsem byla , hořčík atd mám v pořádku i tak ho denně užívám. Emg děláno před 5 lety, takže přece jen už je to doba. Jsem z toho taková přešlá a to víte, obavy mám. Chci vidět svou 8 měsíční dceru vyrůstat a byt schopna fungovat. Momentálně mi to fungování moc nejde :((

Návštěvník (Ne, 24. 1. 2021 - 14:01)

A nezačalo se těžko polykat až poté, co jste začala myslet na nejhorší? Pocit staženého hrdla a vůbec to, jak to popisujete je poměrně časté a nemá to nic společného s ALS. Fascikulace jazyka nejsou klinicky ani trochu významnější než jakékoliv jiné fascikulace, což by vám měl potvrdit každý neurolog, ve skutečnosti nám neříkají vůbec nic. Druhá otázka je, zda to, co popisujete vůbec jsou fascikulace. Z toho, co jste psala navíc chápu, že to ani nejsou trvalé záškuby, ale objevují se po nějaké aktivitě jazyka. Případně se můžete ujistit návštěvou neurologa a uvidíte sama, ale to co popisujete vůbec nezní jako ALS..

Reklama

Přidat komentář