Reklama

Antidepresiva a jejich vysazování

Jamila (Pá, 28. 5. 2021 - 16:05)

Já bych přidala svoji zkušenost s AD. 9 let jsem užívala Cipralex, poté 3/4 roku Trittico.
Ze dne na den bylo vyměněno. Trittico jsem pak vysazovala asi 2 měsíce po třetinkách a šestinkách, po 14 dnech od úplného vysazení jsem myslela, že zešílím, měla jsem vysoký tlak, tep 150/min, třes, nevolnost a hlavně akatizii- nevydržela jsem v klidu. Tak jsem vydržela 7 týdnů, kdy jsem si musela vzít mirtazapin, nejprve 15mg, pak 30mg. Po zklidnění situace jsem ho začla po 2 měsících vysazovat a při 15 mg začly příšerné abstinenční příznaky. Začala jsem tabletku v prázdné stříkačce máčet ve vodě a vždy jsem vypustila 2ml..a tak potupně snižovala na 13, 11,9, 7,5mg, 6,5,3,2,1. Před 6 dny jsem vysadila. Z 1 mg!! Za 3 dny jsem začala vidět dvojitě, slabost končetin a hlavně včera začala příšerná nevolnost, 2x jsem zvracela, dneska celý den z bolesti žaludku ležím v posteli...Jsem odhodlaná si nic dále nevzít, ale ty báchorky o tom, že AD jsou nenávyková, už nikdy nechci slyšet. Ostatní vysazují mirtazapin při 15mg nebo max. 7,5mg.... já po 1mg a taková hrůza....

Marie (Po, 3. 5. 2021 - 16:05)

Paní píše, že je užívá léta a je na minimu, v dnešní době je zajisté již bez léků.

Marie (Po, 3. 5. 2021 - 16:05)

Může se někdo další rozepsat o vysazování AD? Možná je to podle léků i dg.

Návštěvník (Po, 3. 5. 2021 - 16:05)

Záleží na množství a s pomocí lékaře jde léčba AD ukončit. A přejít třeba k psychologovi, ale u mě to nebylo zapotřebí.

Návštěvník (St, 23. 8. 2023 - 06:08)

Ad se berou na depresi a je na ně návykovost: BACHA NA NEUROLY!!! Nejlíp nebrat vůbec!

Jindra (Po, 13. 12. 2021 - 04:12)

Ad se berou na depresi a je na ně návykovost: BACHA NA NEUROLY!!! Nejlíp nebrat vůbec!

Marie (Po, 3. 5. 2021 - 16:05)

Já se po několika letech AD zbavila. Není pravdou, že jsou návyková!

Jindra (Po, 3. 5. 2021 - 15:05)

Ad se berou na depresi a je na ně návykovost: BACHA NA NEUROLY!!! Nejlíp nebrat vůbec!

Návštěvník (Po, 3. 5. 2021 - 12:05)

To je vše?, a o co se staráte a co děláte Vy? Kromě toho, že se tu na anonymní diskusi navážíte do jiných.

Návštěvník (Po, 3. 5. 2021 - 03:05)

Neurol je svinstvo, já ho kdysi brala přechodně jenom pár dní v Centru krizové intervence, naštěstí tam byli rozumní doktoři, kteří mi ho vysadili hned, jak to bylo možné, ale mám známou, co ho brala dlouhodobě a připadala si jak feťák.

harry (St, 27. 1. 2021 - 13:01)

Náhlé vysazení antidepresiv může způsobit syndrom z vysazení (závratě, pocení, chřipkové příznaky, nauseu,
vomitus, nechutenství, parestézie, ataxii, třes, zvýšenou iritabilitu, akatizii, insomnii, děsivé sny, senzorickou
hypersenzitivitu, cefalgie, nesoustředěnost, únavnost, agresivitu, suicidální úvahy) a cholinergní rebound fenomén.
Výjimkou je fluoxetin, jehož dlouhodobý poločas vede sám o sobě k pozvolném
poklesu hladiny a riziko vzniku syndromu z vysazení je velmi nízké. Příznaky vzniknou během 1–7 dnů po
vysazení nebo skokovém snížení dávky AD po nejméně jednoměsíčním podávání a mohou být snadno zaměněny
za relaps deprese a vést ke zbytečnému návratu k dlouhodobé léčbě. Příznaky vymizí do 24 hodin po opětovném
nasazení AD, neléčené trvají 7-14 dní. Prevencí je postupné vysazování AD, a to o 20-30 % týdně po dobu
minimálně 4 týdnů, a podle potřeby déle.

Karel (Po, 18. 1. 2021 - 07:01)

Hodně psychických problémů jde vyléčit přírodní cestou. Takže než do sebe lidičky začnete cpat AD, tak to vyzkoušejte, pak se z toho špatně dostává. AD hodně lidem nesedne a pak mají jen další problemy a další léky. To mám ze své zkušenosti

Pavlína (Čt, 14. 1. 2021 - 12:01)

Dobrý den,
je tu prosím někdo, kdo po dlouhodobém braní vysadil antidepresiva? Jakým způsobem jste vysazovali a jak žijete bez nich? Děkuji

IVA (St, 20. 1. 2021 - 08:01)

Antidepresiva jsem brala cca 15 let od svých 40 let.Začla jsem mít zdravotní problémy a tím mne psychika dostala. Nejdřív co si pamatuji byla nespavost(takže prášky na spani) ani po těch ,když se mne přidaly úzkosti nepomáhali. Takže jsem navštivila psychiatra,nasadil mne léky a co si pamatuji tak jsem byla na tom jak na houpačce.Ale víc bylo dnů špatných . Vyzkoušela jsem mnoho léků,někdy jsem jich brala i 8 denně,k tomu jiné zdravotní problémy,jiné léky,takže mazec. 3x jsem byla v lázní a záviděla jsem lidem, kteří po AD byli v pohodě.v 55letech jsem si řekla, že to již dál tak nejde,byla jsem již 10 let v čid,občas,když jsem měla lepší období jsem chodila na brigády. Měla jsem v tu dobu 3 vnoučátka a já nebyla schopna se o ně postarat,zahrát si s nima,zajit na výlet. Když mne zas jednou bylo tak moc špatně , tak jsem si řekla,že proč teda užívám také spousta AD , když je mne pořád špatně. Můj dr.nechtěl léky vysazovat,měl rád plnou čekárnu lidi,změnila jsem doktora a ten mne z toho dostal,trvalo to dva roky. Byly to někdy kruté dny a noci . Nyni 3 roky již jsem bez AD,jen na přírodních .Jsou dny a noci, kdy mne chytne šílená úzkost,nespavost. Občas si pomohu zolpidenem na spani.Ale již mohu byt s dětma,hrát si snima,chodit na výlety,již opět dalši tři přibyli.
Naučila jsem se meditovat,dýchání, autogenní cvičení. Pomáhá to . Ted je zas horší období,myslím koronavirové,nedá se nikam chodit a návštěvy omezujem na minimum. V červnu jsme měla jit na TEP kolene a stálé mne to odkládají, takže to mne taky moc nepřidá nyni na psychice. Moc se toho bojim, nebot TEP kyčle nedopadla dobře .Ale musim se přes to přenest a řikat si, že to zvládnu, tak jak jsem zvládla odstranování AD.
Držím Vám všem palečky, kteří zvažujete vysazování leku.

Jana (Čt, 18. 11. 2021 - 12:11)

Dobrý den, jakým způsobem jste vysazovala antidepresiva? Já se pokouším po 15 letech braní AD také snižovat, ale bohužel mi to nejde. Doktoři chtějí jen léky předepisovat, ale nikdo Vám už nechce pomáhat s vysazováním. AD paroxetin jsem dostala na úzkost a brala jsem je tak dlouho, protože mi bylo vysvětleno, že na AD nevzniká závislost. Děkuji za rady a přeji hodně zdravíčka.

Jana (Pá, 4. 6. 2021 - 14:06)

Dobrý den,
jakým způsobem jste vysazovala antidepresiva? Já se pokouším po 15 letech braní AD také snižovat, ale bohužel mi to nejde. Doktoři chtějí jen léky předepisovat, ale nikdo Vám už nechce pomáhat s vysazováním. AD paroxetin jsem dostala na úzkost a brala jsem je tak dlouho, protože mi bylo vysvětleno, že na AD nevzniká závislost.
Děkuji za rady a přeji hodně zdravíčka.

lenkad (Čt, 17. 12. 2020 - 13:12)

Ahojky, beru AD paroxetin pouze 1/4 tabletky 14 let a chtěla bych ho vysadit. Už jsem to zkoušela 2x a vždy byly strašné abstinenční příznaky. Nyní se snažím znovu a jdu pomaličku. Je tu někdo kdo by mi mohl poradit, jak snižovat a co mu pomáhalo. Moc děkuji za rady.

Anonym (Čt, 12. 10. 2023 - 05:10)

jsem psala, že jsem vysadila Cipralex, ale Citalec. Jo Cipralex jsem taky kdysi vysadila a nahradila ho Zoloftem, ze kterýho mi bylo akorát hrozně zle, tak jsem pak vysadila i ten, a jediný pocit byl úleva.

Alice (Čt, 17. 12. 2020 - 04:12)

Já jsem psala, že jsem vysadila Cipralex, ale Citalec. Jo Cipralex jsem taky kdysi vysadila a nahradila ho Zoloftem, ze kterýho mi bylo akorát hrozně zle, tak jsem pak vysadila i ten, a jediný pocit byl úleva.

Anna (St, 16. 12. 2020 - 05:12)

Beru AD cca 10 let. Vystřídala jsem jich mnoho. Protože pominuly hlavní důvody mých depresí, rozhodla jsem se zbavit některých léků. Klasická AD se mi vysazovala bez problémů. Pouze Rivotril na první pokus (postupný) nevyšel. Lono v říjnu jsem vysadila naráz. Doktor nebyl nadšený, ale chápal to. K dnešnímu dni mi zbyla "pouze" nespavost. Vzhledem k tomu, že se cítím o. k., bojuji s nespavostí zuby nehty. Rychlé vysazení nedoporučuji, je k tomu zapotřebí strašně velký motiv.

Reklama

Přidat komentář