Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

T. (Po, 30. 11. 2020 - 07:11)

Lucko, neuropatie je obecný název pro onemocnění periferních nervů všech možných druhů. Lékařka to v závěru nepopisuje, já to posoudit takto nedokážu. Opakovat EMG mi přijde naprosto zbytečné, pokud nemáte žádné "nové" příznaky, navíc těhotenství často působí některé z nich (křeče..), a může chvilku trvat, než se to pak upraví.

Lucie (Po, 30. 11. 2020 - 10:11)

Opět dekuji za milou reakci,dekuji pane Tomasi.Ano,pani doktorka psala,ze opakovat EMG pouze při novych potížích.Tim,ze ja se na to tolik soustredim,mam občas pocit,ze to EMG potřebuji hned...nebo se zblázním!vy jste prave v předchozích komentářích psal,ze ALS začíná prave v t.anterior a mě to huci v hlavě pořad...dokonce i ten vzorec EMG je shodný...

A (Ne, 29. 11. 2020 - 09:11)

Pokud to nevíte, podívejte se na Cholesterolova lež, vysvětluje to chirurg s dlouholetou praxí, co poškozuje cévy a když to poškozuje cévy po určité době to poškozuje nervy. Pokud bude zájem jak řešíme u atletů m.tibialis anterior ,ale na holen se upinaji ještě další svaly, které jsou hodně zatěžovány hlavně při skocích, mohu sdělit.

Forum doktorka (Ne, 29. 11. 2020 - 11:11)

Není třeba!!!toto forum je úplně o něčem jiném...věnujte se svým sverencum,jistě to oceňuji víc,než zdejší dotazujici.

A. (So, 28. 11. 2020 - 07:11)

Já jsem trenér atletů a říkám svěřencům, nesmíte si zahušťovat krev, aby jste rychle běželi a netuhly vám nohy a dobře se vám dýchalo. A čím asi si lidé zahušťují krev? To by se mělo na medicíně učit. Bude to způsobeno nervy?

Medik (panu T) (Pá, 27. 11. 2020 - 22:11)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor pane T. Je mi 23 let a studuji medicínu v 5.ročníku. Mé potíže začaly v průběhu března 2020 a předcházelo jim období spojené s úzkostí o své zdraví, navštívil jsem plicní oddělení ve spojitosti s pocitem horšího dýchání, kde se jakýkoliv problém vyloučil, ale nedlouho na to začaly pocity neklidných nohou každý den před spánkem, které po několika týdnech trvání přešly po intenzivní fyzické aktivitě ve fascikulace v zejména lýtkových svalech, ke kterým se přidala svalová nevýkonnost - při běhu pocit zkamenělých nohou. Pohltila mne panika z potenciálního onemocnění a upadl jsem do velkých psychických problémů a vyhledal jsem místního neurologa, který mne odeslal na EMG - bez známek denervace (senzorické) a bez známek MND, benigní fascikulace rovněž nezachycena. Jen občasná polyfázie a turn. Výsledkem tedy bylo odeslání k psychologovi. Mezitím jsem navštívil ještě ortopeda, jež na sonu uvedl - občasná fascikulace v hlubší vrstvě m.gastrocnemicus, byl jsem odeslán na MRI mozku a páteře - bez patologického nálezu. Rovněž mi bylo provedeno sono cévního systému dolních končetin - bez patologického nálezu. Nicméně moje svalová nevýkonnost se nijak nezlepšovala a fascikulace se průběžně rozšířily v podstatě do celého těla - denně mi škubou lýtka, stehna, ruce, záda, někdy obličej, na jazyku jsem nic neobjevil. Při běhu cítím velkou únavu svalů, zejména jakoby pocit ztuhnutí m. tibialis anterior na pravé noze po delším běhu. Při činnostech pravou rukou cítím ztuhlost v rameni - řízení auta, plavání. Při palpaci cítím, že mám na pravém rameni menší sval, který spolupracuje při zvedání ruky, nevím, jak se nazývá přesně. Takže jsem se rozhodl navštívit neuromuskulární poradnu, kde mi bylo provedeno klinické vyšetření se závěrem - spíše b.f. a byl jsem objednán na kontrolní EMG, vyšetření na myotonii, tetanickou reakci a Mepy. Jsem hodně nervózní, mé potíže trvají už dlouho a nelepší se. Myslíte, že bych se měl něčeho obávat, případně, kdyby EMG nic neprokázalo, tak také mám se něčeho obávat? Samozřejmě se zvýšeně pozoruji a přijde mi, že mám menší svaly u palce na pravé ruce,... Nevím si už rady, děkuji za odpověď.

T. (Ne, 29. 11. 2020 - 19:11)

Ve 23 letech bych se ALS vůbec neobával, pakliže není žádný nález v klinickém ani EMG vyšetření. Naopak to vypadá skutečně jako normální benigní fascikulace. A jinak mi přijde vcelku úsměvné, že medik napíše “nějaký sval na zádech, nevím jak se jmenujd” :)

Lucie (Pá, 27. 11. 2020 - 16:11)

Dobrý den,pane Tomáši,chtela jsem se ještě zeptat-muže se u mě jednat napr.o neuropatii?popisu jen závěr z EMG: lehce nižší ampl.CNAP n.peron. a hraniční latence F n. peronové vlny + ojedinělá denervace t.anterior
(Psw + fibr)
Dekuji za informaci

T. (Ne, 22. 11. 2020 - 14:11)

Petře, k Vašemu problému nemám moc co dodat, snad jen, že pokud by hypotrofie skutečně byly od ALS, pak v této fázi by EMG mělo být zcela jednoznačné. Navíc vaše sensorické příznaky a typická distribuce na dva poslední prsty opravdu svědčí pro kompresi n.ulnaris, podle toho, co říkáte, a nálezem na páteři by skutečně bylo možné vysvětlit ostatní potíže. Také absence progredující, objektivní slabosti, svědčí proti ALS, stejně jako váš věk (nevím, kde jste četl to o 30 letech, to jsou opravdu výjimky). Výpadky čití, bolesti, parestézie, také k ALS nesedí, a navíc pokud vás vyšetřoval neurolog, který na ALS pomýšlel, opravdu bych si myslel, že můžete být klidný. Také se neděste, pokud EMG nebude čisté, protože s vaším nálezem na páteři nejspíše nebude, proto nechte interpretaci a závěr na lékaři. Jak jsem psal, nejsem klinický neurolog, rozhodující je pro vás samozřejmě vždy názor lékaře, který vás viděl a léčí. Máte-li pochyby, jednoduše zajděte jinam. V Plzni byl v této problematice, pokud se pamatuji, dobrý MUDr. Matoušek. Ohledně polykání na prázdno, to opravdu může být psychické, pokud nemáte problém s jídlem a především s tekutinami (zakuckávání, tekutina v nose, hodně vlhký hlas po napití), pak bych to neviděl jako dysfágii, která je typická právě u ALS. Kamarád, o kterém jsem zde několikrát psal, měl tento problém také, po 10 letech fascikulací, a přešlo ho to, až když to přestal řešit, akorát zbytečně absolvoval vyšetření polykacího aktu...

Petr (Po, 23. 11. 2020 - 07:11)

Děkuji za odpověď. Je pravda, že jsem byl schopen před třemi týdny složit dvě plošiny dříví nastipaneho na zimu. Ačkoliv jsem byl tedy poté zbitý jako pes, na což jsem nebyl v minulosti zvyklý. Nevím jak si představit klinickou slabost. Občas mám pocit, že levou rukou nic neudělám nicméně síla, i když menší v ní je a vždy vše nakonec zvládnu udělat, ačkoliv poté mám někdy pocit jako by mi měla upadnout, mám v ní bolesti a necitlivost. Momentálně jsem byl u jiné neuroložky, která mě vyšetřila ještě důkladněji a řekla mi taktéž, že ALS z mého klinického vyšetření absolutně neodpovídá. Pro jistotu mě posílá mě mozku pro vyloučení RS, pokud vše bude v pořádku včetně EMG je na místě prý jednak fyzioterapii odbourat skutečné bolesti a zřejmě se taktéž zaměřit na psychosomatické doprovodné příznaky (jinými slovy jsem asi blázen a některé příznaky jsem si asi vsugeroval).

Nevím zda je psychika člověka tak mocná čarodějka.

Petr

Petře (Čt, 19. 11. 2020 - 16:11)

Hodně podobné projevy u mne, pokud budete chtít můžete mne kontaktovat [email protected]

Petr (Čt, 19. 11. 2020 - 18:11)

Projevy, jako že jste byl diagnostikován? Nebo že máte obdobné zdravotní potíže?

Petr (St, 18. 11. 2020 - 12:11)

Dobrý den, předem se omlouvám za obsáhlejší příspěvek. Mám obrovský strach z ALS. Pokusím se popsat mé problémy, které mi dr. google vyhodil jako ALS.

V únoru 2020 první známky problémů s levou rukou, občasné brnění a necitlivost malíčku a prsteníčku. Občasné vypadnutí např. listu papíru. Po cca 4 dnech vymizelo. Podruhé se obdobné problémy objevili v dubnu 2020. V červnu 2020 jsem se vzbudil a nebyl jsem schopen zvednout levou ruku nad hlavu, resp. ano, ale neustále padala, byla jakoby přeležená. Po protřepání jsem byl schopen ruku nad hlavu zvednout. Nicméně se přidaly bolesti zadní části krku, bolest v ruce, brnění prstů ruky (opět malíček, prsteníček) a také nově brnění prstů na noze a v podstatě velká námaha vůbec vyjít schody, měl jsem takové jakoby předkřečové stavy v přední straně stehen. To jsem již nevydržel a šel jsem k lékaři, který mi udělal krevní testy (prý jsou v pořádku, výsledky nemám) a rovnou mě poslal na neurologii. Tam jsem absolvoval vyšetření se závěrem blokády krční a bederní páteře (RTG posunutí v krční páteři mezi C7-C8, zúžený míšní kanál, nějaké kostní výrůstky, bederní páteř RTG OK, MRI protruze tří disků L páteře, kdy jedna z plotýnek již zasahuje do interverbetálního prostoru?) Diagnoza byla cervikální algický syndrom a LIS syndrom) neurologické vyšetření prý v pořádku, jen mírně zhoršené reflexy na levé noze. To jsme v prázdninách cca 6.-8. měsíc 2020. V té době mi začaly záškuby, nejvíce v lýtkách a chodidlech na levé noze, nicméně čím dál častěji též na pravé noze, poté se přidalo rameno ruka záda, břicho občas krk oko, dokonce levé tvář. Pokud vím tak na jazyku nikoli. Od září se mi postupně zhoršuje levá ruka i levá noha, mívám brnění mezi palcem a ukazovákem a velmi často též malíčku a prsteníčku, v klidu se mi mírně třese ruka, pociťuji ztrátu síly v ruce a mám občas bolesti ramene, lokte, zápěstí, již nemohu ani spát na této ruce, jelikož pokaždé mám pocit jejího přeležení. Při kontrole u neurologa jsem měl nově trochu sníženou sílu stisku v levé ruce, neurologovi jsem ukazoval místa kde si myslím, že mi atrofují svaly, nicméně tento mi řekl, že se zcela určitě nejedná o atrofie, jedná se pouze o hypotrofii některých svalů, a že mám nejspíše útlak nervus ulnaris, když mám hypestezie prstů (již tomu moc nevěřím) mám viditelně zmenšené svaly u palce jak na valu tak zeshora mezi palcem a ukazovákem, též hypothenarovou stranu a to až v podstatě k lokti (neurolog mi tvrdí že útlak nervus ulnaris dokáže hypotrofie daných svalů způsobovat a jsou častější než se dá dočíst, dle jeho názoru nemám klinické příznaky ALS. Dále si všiml hypotrofie levého lýtka, o němž jsem ani nevěděl, toto naopak připsal problémům v bederní páteři a nálezu protruze disků. Nicméně i na levé noze mám pozitivní fenomén palce, ostatní vyšetření v pořádku (babinsky, lasegue, minzagini). Ještě mám ve zprávě snížené břišní reflexy. Nyní se mi přidaly problémy s polykáním, i když si nejsem jistý, zda tyto projevy nejsou již spíše psychické (nedokáži polknout naprázdno, zatím jsem nespozoroval nemožnost polknout tekutinu či stravu, nicméně najíst mi trvá déle než dříve.

Neurolog je přesvědčen, že mám pouze nahromaděné problémy, které se na mě sesypaly z důvodu předchozího stresového období a projevily se již na poškozených páteřních svalech, které byly dlouhodobě přetěžovány. Já si však nemyslím, že pokud by tomu tak bylo, že bych měl takovouto progresi problémů, navíc v případě kdy již v podstatě dva měsíce rehabilituji a nemám žádná zlepšení stavu, spíše naopak. V ruce udržím i těžší předměty, nicméně je slabší a unavenější. Ráno když vstanu jsem celý ztuhlý, nohy jsou ztuhlé musím je rozchodit, aby fungovaly, jsem však schopen ujít třeba 5-10 km procházku, poté mě však nohy bolí, mravenčí mi v nich a mám v nich záškuby. Občas mi z ruky vypadávají věci jako telefon nebo víčko (cca obden). NA EMG jsem byl poslán až nyní po naléhání.

Doktor mě uklidňuje tím, že nemám klinické projevy (ani hypotrofické svaly nepovažuje za klinický projev ALS), že do obrazu ALS nezapadají veškeré mé problémy (bolest krční, bederní páteře, bolest v rukou a nohou, brnění svalů, občasné výpadky citlivosti), a též že vzhledem k ménu věku 29 let je ALS nepravděpodobné. Když si však člověk přečte na internetu některé články, tak právě kolem 30. roku věku je velmi častý první projev této nemoci.

Myslíte, že problémy tak jak je popisuji svědčí o tom, že bych mohl mít ALS? Já stále doufám, nicméně čím déle se v tom rýpu, tím více jsem přesvědčen o tom, že touto zákeřnou nemocí asi trpím. Nebo má neurolog pravdu, jedná se o zkušeného neurologa, dříve primář neurologie FN Plzeň, který se prý s touto nemocí setkal několikrát a ví co má hledat.

Předem děkuji za jakoukoli reakci, zejména od pana T.

Petr

Petr S (Po, 9. 11. 2020 - 08:11)

Do toho mam jiz fascikulace 5 nebo 6 let vcetne zaskubu jazyka. Obcas mi nekde skubalo 7 -10 dni v kuse... ted je to cca 2 mesice.

Petr S (Po, 9. 11. 2020 - 08:11)

Pro T, k tomu mam samozrejmne i bolesti zad i nohy atd. Ale jiz cca 2 mesice skubani v 1 miste, ktere jiz je neprijemne a silne ( dokonce jiz boli cely sval)

T. (Po, 9. 11. 2020 - 07:11)

Ano, není to naprosto typický příznak ale radikulopatie samozřejmě fascikulace produkovat mohou.

Petr S (Ne, 8. 11. 2020 - 19:11)

Pane T, mohou byt u korenoveho syndromu i fascikulace? Mam vyhrezle 2 plotynky a cca 2 mesice mam zaskuby v 1 miste na noze ( klenba). Dekuji

A. (Ne, 8. 11. 2020 - 19:11)

Lucko, pokud ponožky s citrónovou šťávou budete nějakou dobu dávat dojde ke zlepšení testů při další kontrole , já bych to dával i na holen. Zda to zkusite, je vaše volba. Pravděpodobně přestanou i otoky kotniku.

Lucie (Ne, 8. 11. 2020 - 10:11)

Děkuji,pane Tomáši...já vím,že se opakuji,vlastně nemám,jak víc vám poděkovat,než takto písemně...děkuji za všechno,já vím,že jsem takový "parazit"posledních pár měsíců:(

T. (Ne, 8. 11. 2020 - 09:11)

Lucie: aktivní denervace jsou fibrilace a pozitivní ostré vlny (POV), u chronické je pak snížený akční potenciál i interferenční vzorec, a spíše více POV. Je to kombinace obojího, stejně jako aktivní a čilá reinervace, kterou prokazuje EMG při ALS, a to není zdaleka váš případ. Atrofie s bolestí nesouvisí, resp. musela by být těžká (+slabost), aby se tam třeba bortila nějaká opora a to způsobovalo bolest). Změna ve vzorci fascikulací je u BFS normální, naopak u ALS přetrvávají, a mizí s tím, jak sval slábne.
Věřte závěru EMG a lékařce, opravdu, ona vás vyšetřila a viděla, já dávám jen obecné info :)

Reklama

Přidat komentář