Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Lída (Po, 23. 11. 2020 - 20:11)

Ahoj Aleno, jsem ráda, že jsem tě (vás) zaujala mým příspěvkem. Pojedu očima po tvých řádcích a postupně budu odpovídat :o).
I já měla na obou kyčlích nález, ale levá na tom byla o stupeň hůř. Než jsem se odhodlala k operaci, obešla jsem si nezávazně s rentgenem 4 různé ortopedy (včetně ošetřujícího, který však se mnou nic nedělal a v podstatě mi při každé roční prohlídce jen sděloval, že už je to k operaci). Léky typu Condrosulf mi řekl, že to jsou tahači peněz (i když já ho čtvrt roku brala a měla jsem pocit, že mi je lépe) a nějaké injekce - obstřiky mi vůbec nenabídl. Kamarádka mi dopručila Geloren HA 1350 g - želé kostky s příchutí - višně (nově jablko), což je primárně výživa kloubů pro koně, ale stejně jako Alavis lidem neublíží. A na ten nedám dopustit !
Jinak levou operovanou nohu jsem měla diagnostikovanou už jako horší 3, spíše 4, ale ve finále po operaci jsem se dozvěděla, že to byla 3. Na neoperované mám 2, ale prý tam tak do 2 let budu i s ní zpátky (doufám, že ne). Bolesti jsem měla hlavně v klidu, v noci, kdy mě to nejvíce bralo v třísle a dost často mi to vystřelovalo i po nervových drahách ke kolenu nebo od kolena dolů. Jinak u mě opravdu nešlo o "záchovný chirurgický výkon", ale podstoupila jsem celkovou výměnu kyčelního kloubu. Co já jsem si načetla, tak miniinvazivní metoda není doporučena lidem hubeným (šlachovitým) a pak hodně silným (protože se ke kloubu snaží v podstatě "propreparovat" mezi svaly, proto, aby okolní tkáně co nejméně poškodili = proto také miniinvazivní), jinak se tato metoda používá při všech stupních. Operaci jsem podstoupila v celkové narkóze, epidurál jsem nechtěla = na rovinu... bála jsem se toho. Operace trvala přibližně 1,5 hod. JIP jsem spíše bezprostředně po operaci prospala a na druhý den jsem se cítila tak moc dobře, že jsem se fotila z JIPu z postele a posílala pozitivní zpávy na včechny strany :o). Hned na druhý den dopoledne (po 24 hod od operace) jsme museli zkoušet vstávat z postele za asistence 2 sester. Udělala jsem tak 3 kroky tam a 3 hned zpátky...to stačilo. Pak během dopoledne mě přemístili zpátky na "normální" pokoj, kde jsem strávila vlastně necelých 5 dnů a pak už mě převáželi sanitou na rehabilitační oddělení, které se nachází necelých 2-3 km od nemocnice právě v Obloukové 837/7, 101 00 Praha 10 – Vršovice, (v rámci budovy Léčebna Vršovice, ve 3, patře). Nemocnice Vršovická Zdravotní a.s. se nachází U Vršovického nádraží 1547/5, 101 00 Praha 10 . Když jsem opouštěla nemocnici, tak už jsem sama chodila, sama se sprchovala a i zvládala schody nahoru- dolu.
Ještě se jen zmíním, že o tomhle způsobu operace jsem se dočetla v březnovém časopisu Téma, asi po měsíci, po dodání odvahy, jsem si vyhledala jejich pracoviště a kontakty, zavolala tam, dostala kontakt na pana primáře ortop. odd. Mudr. Mašáta, napsala mu e-mail, on mi doporučil objednání se v jeho soukromé ordinaci (ve Vojenské nemocnici), tam jsme se poprvé setkali (začátkem června), já přivezla všechny papíry od svého ortopeda a poslední rentgen, on na to mrkl, vyzkoušel hybnost mé nohy a potvrdil stav vhodný k operaci. Než jsem se nadála, odcházela jsem s termínem 16. září.
Operace jsem se také bála jako tvůj muž, navíc před tou samotnou operací ty 3 měsíce mi bylo tak dobře, že jsem měla neskutečné pochybnosti o tom, jestli už je vhodný čas a jestli dělám dobře...atd. Nikdy jsem vůbec žádnou operaci nepodstoupila, tak jsem měla velké obavy ze VŠEHO! Teď jsem ráda !
Tak toť zatím vše...snad jsem byla dostatečně podrobná :o) Děkuji za přijetí a klidně piš-pište a ptej se na cokoli. Ani já se tu neobjevuji denně, ale budu se snažit odpovídat co nejdříve. Hezký večer a následující dny.

Ještě jednou Alena (Ne, 29. 11. 2020 - 18:11)

Lído, prvně jsem ti vykala, protože jsi přišla coby nová, tak jsem nevěděla (někteří noví občas vykají). Svého času tu ale došlo k dohodě o tykání. Takže virtuální přípitek na tykání:) A ať to všechno i nadále dobře zvládáš, to samé Eva a další.

Pájja (Po, 23. 11. 2020 - 07:11)

Aleno, tuto metodu dělají ve více nemocnicích, záleží na operátorovi. Na dovolené byla paní, 5 x operovaná kyčel! 14x vyskočená, 17 hřebů! Už si ji uměla s pomocí nahodit nohu sama. Bylo jí 70! Jizvy měla přes stehno i zepředu, měla smůlu, první špatná operace měla trvalé následky. Operovali ji na Bulovce u nějakého vyhlášeného doktora po známosti a smůla, pak v Mladé Boleslavi (předem). U jizvy v tříslech je výhoda, že není vidět, neprořízne sval, ale ortoped musí být hodně šikovný, aby výměnu zvládl ve zmenšeném operačním poli. Často se prý používá při reoperaci. Ale zase jako se vším, všude je to trochu jinak. Tady je zajímavý článek, pozor slabší povahy, jsou tam barevné fotografie!!! https://zdravi.euro.cz/clanek/sestra/novy-typ-miniinvazivni-tep-kycle-298050

Nasraný (Pá, 20. 11. 2020 - 13:11)

V tomto státě asi dříve zdechnu než bych se dočkal operace. Skoro tři roky čekám a ani náznakem nejsem na řadě. Už skoro neprojdu bytem. A je mi 62 let. Tak co?

Eva1 (Pá, 20. 11. 2020 - 06:11)

Alenko dala jsem si po lázních 14 denní karanténu-testování zatím zdárně odmítám ,taktéž učiním s vakcinací.Potíže respirační nebyly. .Tak co Věrko už máš shrabanou zahradu? Já ještě nemám venku vše hotovo, vyjdu když je sluníčko.Táno zdravím ,k sezení v autě Ti odpověděla Pájja ,ta má nejvíc zkušeností a hlavně odpoví vždy trefně.Ted vidíš vše jako velký problém, ale po operaci postupně se vše vrací do naprostého normálu.VĚŘ TOMU!Já nakoupila spoustu pomůcek po operaci,a je to potřebné opravdu jen na krátkou dobu.Moniko jak píše Pájja nemožnost zvednout nohu je zapříčiněno oslabeným svalem stehenním a hýždovým.Jak jsme nohu před op.nezapojovali,ochabla.Já to měla stejně -v lázních ke konci pobytu-to už 3měsíce po operaci jsem běhala s holemi Nordic Walking jak závodník,všichni mi chválili.Protože jsem se rozchodila až tam ,do lázní jsem přijela belhající.No a předposlední den pobytu mne fyzioterapeutka -cvičitelka provedla rozsáhlý test .Měří svalovou sílu,rovnost páteře ,končetin.A i pomocí cviků. A POZOR-Takže-při poloze na břiše jsem měla zvedat nohu od podložky a ona mi rukou kladla odpor .Stále mi vyzívala -tlačte do mé ruky !Jak u porodu.(Mám za sebou tři)Tu zdravou zvedla bez problému a tu operovanou jsem několikrát nadzvedla od podložky a ač jsem do toho dala všechno bylo to zoufalých pár centimetrů .Neuvěřitelná dřina.Cviků na tento způsob -s tím odporem -provedla víc.Já byla neskutečně zmordovaná,překvapená jaké slabiny mám .Po tomto testu jsem se já-před tím King vlekla chodbami jak spráskaný pes,zároven jsem byla moc vděčná, že mi předvedla terapeutka účinné další cviky.Ten co popisuji výše -opravdu zabírá,DOPORUČUJI.A nyní moji svalovou sílu stehna a hýždě zjistím jednoduše když jdu do schodů,tak stále je ještě ta operovaná noha slabší,ale DÍKY CVIČENÍ,už jen o maličko. Děvčata tak jsem zabrala hodně řádků tímto, ale záměrně.Cvičení je alfa omega té naší kondice!!!Nyní v covidové době zejména.
Tento víkend mám 5měsíců od operace,2kontrola s RTG posunuto-nevadí, protože nemám potíže...29.11.- příští víkend je první adventní neděle ...Zapálíme svíčku naděje a očekávání..Tak at je Vám hezky a pohodu Vám všem přeji.Eva

Věra (Pá, 20. 11. 2020 - 14:11)

Evo, to je dobře, že jsi to nedostala taky. Já mám zahradu shrabanou. Jen pro informaci - máme u vrat 2 veliké topoly a kousek dál veliký kaštan, nad ním veliký ořech a nad ním velikou třešni májovku. Lupení je opravdu šílené množství a ještě si padá jak si vzpomene. Ne všechno najednou :-) K těm svalům mám taky vzpomínku. Po první TEP kyčle jsem byla v lázních v Třeboni v Auroře. Nastupovala jsem tam 3 měsíce po operaci a teprve jsem směla nohu zatěžovat na 100% . A jako procedůru jsem dostala fitko. V životě jsem ve fitku nebyla a teď jsem tam přišla o dvou fr. holích. Paní mi posadila na přístroj na posilování nohou - sedíš jak na židli, nárty nohou jsou za válcem, který má stavitelné zatížení a nohy se v kolenou narovnávají a zase ohýbají. Poprvé jsem nedokázala ten válec ani pořádně zvednout a když jsem dávala nohy dolů, bylo to strašně trhaně. Za tři týdny jsem s válcem mávala docela snadno. A ještě jeden cvik mám zase po TEP kolena. V leže na břiše čelo položit na hřbety rukou, nohu pokrčit v kolenu a zvednout od podložky. Ale kyčel tlačit do podložky a nezvedat hlavu ani tělo. Nešlo to napřed vůbec, ale pak jsem to cvičila i doma. To je zase na zadek. Tak děvčata, mám umytá okna, když bylo hezky a ulomenou nohu a ramena :-(. Lézt po schůdkách, když nevíte, kterou nohou nahoru dřív, to je pak práce na houby. Ale advent je tu a mám zase něco hotovo. Alespoň že to zatím jde. Už bych byla taky ráda, kdyby se přestaly nosit roušky alespoň venku. Mám brýle a nevidím ani venku ani v obchodech. Ale snad se to už trochu uvolní. Potřebovala bych fyzioterapii jako sůl. Takže vám všem přeju stejně jako Eva - klid a pohodu a všechno se povede a nohy nebolí :-)

Monika (Ne, 15. 11. 2020 - 18:11)

Zdravím Vás děvčátka, a moc děkuji za podporu. V úterý to bude 10 týdnů od operace a nožka je čím dál tím lepší. Mám za sebou 2. kontrolu a k mému překvapení mi bylo dovoleno našlapovat na operovanou nohu(původně to měly být minimálně 3 měsíce) Dle rentgenu vše ok, kost ještě není úplně zarostlá, tak mám nepříjemný pocit při došlapu, ale to mám jen v hlavě, nebolí to. Při pokrčení nohy vleže nohu nezvednu, vůbec ji neodlepím od podložky, ochablý sval ve stehně. Před operací jsem tu nohu zvedala rukama, sice cvičím, ale nepomáhá to, půjdu na 6 rehabilitací, Mám už objednané lázně Bohdaneč na leden, pojišťovna mi povolila odklad o necelé 2 měsíce, kvůli té prasklé kosti.
Ta doživotní endoprotéza, ta by byla ale super. Táňo, je mi moc líto, že máš operaci odloženou, vím jaké to je, také mi ji odložili kvůli koroně. Ale dočkala jsem se a ty se také dočkáš. V rádiu jsem na jaře slyšela paní, které odložili operaci očí, těšila se, že uvidí. Říkala jsem si, že jsou na tom lidé hůř a také to musí vydržet. Z rehabilitace jsem jela po operaci 5 týdnů na polštářem a dekou podloženém předním sedadle 70km, dalo se. 350 určitě s přestávkami, je to dálka a pak rovnou do hajan, poraď se pak na rehabilitaci, jestli je to vhodné. Děvčátka přeji hodně zdraví a držte se, bude líp.

Pájja (Po, 16. 11. 2020 - 08:11)

Gratuluji k pokrokům! Já jsem plně našlapovala už po první kontrole po šesti týdnech, záleží na doktorovi. Dokonce jsem mohla už doma chodit bez berlí, ale to tak unaví, že jsem to stejně nedělala celý den. Zvedání nohy, to se zlepší, jak začneš víc chodit a plně zatěžovat, sval se zapojí. Mně dodnes občas bolí pravé stehno, třeba když chci vylézt na židli, je to peklo, taky noze pomůžu rukami. Ale to mi dělá hlavně při změně počasí, teď na podzim mě to počasí fakt ubíjí. Přeji úspěšné pokračování v rehabilitaci.

Táňa (Ne, 15. 11. 2020 - 11:11)

ahoj holky, stále v mlze, žádné světlo na konci tunelu. V základním táboře, přípravná fáze před výstupem na Mount Everest. Někdy si říkám, proč se mi tohle děje. Ono se to asi časem ukáže.
K té doživotní TEPce, nevím, jestli jsem psala doživotní, ale lékař mluvil o protéze, která vydrží 30.let. Ještě se chci zeptat, myslíte si, že je možné jet tři týdny po operaci autem domů v sedě 350km? A pak dojíždět na kontroly? (pro mě do Prahy) Zvládne můj ortoped své ego, když mu řeknu, že jsem šla na operaci tam, kde mě v současné době odoperují (protože většina nemocnic se stala Covidovými centry?)
Myslím, jestli mě můj ortoped v Ostravě bude schopen kontrolovat, i když mě neoperoval?

Pájja (Po, 16. 11. 2020 - 08:11)

Táňo, pokud bude vše v pořádku, tak jízdu autem nevidím jako problém. Jen si na netu nastuduj, jak správně nastupovat, pozor na zakázané pohyby - dolní končetina přes osu těla, vybočení kolene ven, pokrčení kyčelního kloubu přes 90°. Někde na netu jsem našla tehdy video, jak nasedat, teď to nemůžu najít. Sedla jsem si na sedadlo bokem, nohy jsem si přidržela a obě najednou jsem otočením se na zadku o 90 stupňů dala do auta (nevím jak to popsat líp). Při tak dlouhé trase bych volila jízdu na zadních sedačkách a nohy natažené na nich. Po první operaci jsem sedla do auta jako spolujezdec asi dva týdny po propuštění, při druhé už po týdnu. Mně doktor dokonce povolil na první kontrolu po šesti týdnech přijet už coby řidič, ale já neřídím. Jen mě upozornil, že je lepší mít vyšší auto, žádný sporťák, což není problém. Stejně dodnes mám pod zadkem podsedák, co je na židle. Měla jsem takové super otočné kolo, s plyšovým potahem, to mi pomáhalo hlavně před operací, ale po letech prasklo. Ale zase platí, že co doktor, to jiný názor. Jsou nemocnice, kde tě autem posílají rovnou po operaci, jinde trvají na sanitce a jízdě vleže. Někde auto nedovolí i tři měsíce. Co se týká ortopeda, tak si myslím, že by neměl být problém, vždyť ne každý z ambulance operuje. A máš právo volby, takže když to nezvládne, najdeš jiného, v Ostravě je naštěstí výběr.

Eva1 (So, 7. 11. 2020 - 05:11)

Všichni spolubojovníci zde ,děvčata,moc Vás zdravím .Jsme tam ,kde jsme byli na jaře..Odklady operací,to je ošklivé.Zavřené školy-to mi moc vadí...Myslím že ty zkoušky trpělivosti nás snad posílí.. Je třeba nezoufat.Například já -první skutečné potíže s chůzí až minulý podzim,v červnu letos už jsem nemohla udělat krok. A měla jsem mít třetí odklad -ten poslední termín byl ted v prosinci!!!(Hrozná představa,to bych už nedala.)Po naléhání a prosbách mi vzali v tom červnu, sláva všem lékařům ,po operaci je vše super...A jak píše Altmann,čeští lékaři jsou skvělí.Mohu potvrdit,mám Ecard v Rakousku,tam dobré lékaře,přesto jsem se nechala operovat v Čechách. ...Plánovat se musí,to nás posouvá dopředu..Každý jsme tou zatracenou pandemií poznamenán,My-část rodiny mimo Česko..Nyní v tomto důchodovém věku manžel chce zaslouženě si užívat po letech tvrdé práce ,cestovat po termálních lázních, všude a? ....? No je třeba si udržovat kondici,nesledovat média,propagandu. Kadeřník- chybí,já před cca dvěma lety schodila dlouhé vlasy,už to k mému věku nešlo.Mám účes á-la Švandová,ted bez profesionální udržby,sama to ted střihnu-děs a čekám až kadeřnictví otevřou.Barvím šediny už sama, barvu jsem po několika experimentech objevila shodnou s tou ,co mne barví v kadeřnictví,opravdu spokojenost navzdory řečem,že drogerková je špatná.Vyjde na 80kč,což je 10x levnější než v kadeřnictví,protože je třeba každých 6 týdnů,tak se mi to vyplatí..Ale sestřih musí profesionál!! A opět na téma naše Tepky-má vydržet cca 25let..Protože je mi 64,tak to by mi opravdu mělo vydržet,déle tady strašit nechci.Podstatné je si udržovat celkově zdraví,celostní medicína,imunita....At dá Bůh a svět se vrátí do stavu před covidem.Hezké dny přeju,Eva

Alena (Pá, 6. 11. 2020 - 13:11)

Věrko a Pájjo, když jsem četla vaše příspěvky, tak jsem si vzpomněla na jednu z prvních návštěv ortopéda (nikoli ještě operatéra). Měla jsem velké bolesti, ale na operaci to zatím nebylo. Také říkal, že na operaci jsem příliš mladá (54 a půl tenkrát), nejlépe by bylo vydržet min. tak do těch 65ti let, protože protéza má nějakou určitou životnost. U mladších prý zcela určitě jednou dojde k reoperaci, zatímco u těch starších je větší pravděpodobnost, že se jí nedožijí. Jo je to drsné, ale tak mi to fakt řekl. Takže význam "doživotního kloubu" jsem si teď takto pro sebe vysvětlila. A o to větší radost mám, když sem např. Věrka napíše, že její tchýně má jedem kloub 23 let a druhý 20 let.
Jinak je to samozřejmě individuální, jak psala Pájja. Všem přeji hezký víkend, co nejméně bolesti a stresu a hlavně sluníčko, to přispívá k lepší náladě.

altmann (Pá, 6. 11. 2020 - 09:11)

Byl jsem operován ze dne na den, neb to byl úraz a paní doktoři se jistě vyrovnají těm západním nebo je i předčí. Moc jim děkuji.

Táňa (St, 4. 11. 2020 - 08:11)

ahoj holky, stále čekám, samozřejmě nic. To je jasné. Nemocnice přeplněné a kdoví kdy se jim odlehčí. Jen jsem tu nakoukla a vaše psaníčka mě vždycky potěší, a jen to jsem vlastně chtěla napsat. Jsem ve vzduchoprázdnu, nevím, k čemu se upnout a žiju ze dne na den, cvičím, snažím se seč můžu a dopředu se nedívám, protože bych byla zase down. Zkrátka žiju jen přítomnými okamžiky. Holky, ještěže tu jste! Moc si toho vážím. Přecejen dotaz - chodíte na kontroly každý rok? Každý rok RTG? To už vlastně absolvuju 15.let. A kotroluje vás lékař, který vás operoval nebo pokaždé někdo jiný? Jsem v pořadníku ve dvou nemocnicích, v jedné mi říkají, že kloub už vydrží 30.let, ve druhé nic takového nepřipomněli. Jak to asi je? Raděj bych už měla ten doživotní, v současné době ale půjdu tam, kde bude místo. Hezký den vám všem tady!!!

Věra (Čt, 5. 11. 2020 - 17:11)

Táňo, já chodím na kontroly k operatérovi, ale nebyl tam pokaždé. Po poslední operaci jsem ho viděla jen když mi vytahoval stehy a pak na kontrolách už byl pokaždé někdo jiný. Ale FN Plzeň má ortopedickou ambulanci kde je každý den jiný lékař, takže se objednávám na ten den, kdy by tam můj operatér měl být. Viděla jsem ho pak až na kontrole po 3 létech a rovnou mi napsal kontrolu za 3 roky - do té doby jsem chodila každý rok. Ale mohla jsem se objednat i dřív. Tak jsem se objednala letos (za 2 roky), zase tam, byl jiný lékař, jsem v záznamu na koleno a vidíš, jak to vypadá. Ještě k té doživotní endoprotéze. Nevím jestli tohle někdo takhle přímo řekl, ale mně před cca 10 roky řekl ortopéd, který tehdy i operace dělal, ať vydržím 10 let a pak se udělá endoprotéza jednou pro vždy. Bylo mi 55. Takže bych to brala tak, že kolem 65 už by mohla vydržet napořád. Tchýně má první TEP asi 23 let (bylo jí 67) a druhou kolem dvaceti, ale je fakt, že už toho pak moc nenachodila a poslední roky spíš proseděla u televize, ale problémy nemá. A já jsem dopadla jak jsem dopadla. Tak teď bych byla ráda, kdyby to byla ta na doživotí :-)

Pájja (Čt, 5. 11. 2020 - 21:11)

Věrko, ta tvoje tchýně mi připomněla, co mi říkal doktor. Že starší lidé už nejsou tak aktivní, proto jim většinou stačí jedna operace. Pokud je TEP v mladším věku, jedna výměna je reálná. Nedávno jsem viděla reportáž, jak se začínají vyvíjet náhrady, ve kterých je elektronika. Dokáží poznat zánět v těle a hlásit i jiné problémy. Ale to už je asi hudba budoucnosti.

Věra (So, 7. 11. 2020 - 16:11)

Tedy, Pájjo, nevím, jestli bych zrovna tak "chytrou" endoprotézu chtěla. Aby to nakonec nebylo něco v tom smyslu - vy si chcete koupit dortík_ To neexistuje. Máte tlak...., cukr.....,váhu..... Nic. Můžete si koupit max. 2 mrkve :-) Děvčata, tak jsem si zase barvila vlasy. Už jsem to zvládla trochu líp než na jaře. Koupelna už byla míň špinavá. Já mám už úplně bílé vlasy a celý život jsem tmavovlasá, tak chodím na barvu 1x za měsíc a to mám už od pěšinky na každou stranu 1 cm bílo. Nevím, jestli se někdy odhodlám přestat vlasy barvit. Je to teď i docela moderní, ale musí k tomu být i tvář a postava. Maminka se barvila do smrti (90 let), já to asi taky nevzdám :-) Chtěla jsem jít hrabat lupení (už potřetí), ale venku je mlha, tak jsem nakoukla sem. Užijte si neděli, ještě má být sluníčko.

Alena (Čt, 5. 11. 2020 - 00:11)

Táňo, já budu mít v listopadu 11 let od první TEPky a na kontroly chodím k operatérovi . Po těch prvních častějších kontrolách už pak jen 1x ročně, vč. RTG. K ortopédovi, který mě na operaci poslal, už jsem se nevrátila. Ten mi říkal, že kloub vydrží 15-20 let, ale asi kecal. Operatér naopak říkal, že i mnohem déle, záleží ovšem na tom, jak se k těm kloubům budu chovat. Hodně pohybu, ale rozumného, a zbytečně nezatěžovat. Proto mi třeba zakázal (tedy spíše nedoporučil) vysokohorskou turistiku, kterou jsme s manželem provozovali v alpských horách. Jinak jsem asi něco přehlédla a tudíž nezaregistrovala, ale o doživotním kloubu jsem nikdy nic neslyšela. Víte někdo o něčem takovém? Pište, zajímá mě to !!!
Táňo, drž se, snad tahle blbá doba pomine...

Pájja (Čt, 5. 11. 2020 - 07:11)

Aleno, zdravím od ranní kávy. Při spojení doživotní kloub se směju, připomíná mi to doživotní záruky prodejců - šmejdů :D Tam je to vždy doživotní záruka, ale plno výjimek, na které se nevztahuje. Takže náhrada OK, ale třeba stehenní kost už ji nechce apod. Sport mi doktor nezakázal, jen nepřetěžovat, hlavně se vyhýbám cvikům, kdy jde tlak do stehen, to prý hrozí uvolnění dříku. A spousta dalších, to je zde pravidelně probíráno - skoky, hluboké dřepy.... A hlavně držet si váhu, to se krásně říká, ale je to asi ta největší dřina :D Hezké ráno všem!

Pajja (St, 4. 11. 2020 - 12:11)

Táňo, na kontroly zatím jezdím k primáři, ke kterému jsem předtím chodila do nemocniční ambulance, odoperoval mě a zatím k němu jezdím i na kontroly, ale je už důchodce, takže přijde den, kdy skončí a budu muset k jinému. Vím, že na kontrolu chodí většinou k tomu lékaři, který je na operaci posílal, alespoň podle pacientek tehdy v nemocnici a ze svého okolí. První kontrola byla po 6 týdnech, pak za 3 měsíce, za rok operace druhé nohy a teď už co dva roky, pokud nejsou problémy. Výdrž náhrady je individuální, to mi řekl doktor. Někomu vydrží roky, jiný musí po pár letech na reoperaci. A ze zdejší diskuse je jasné, že někdo má smůlu hodně brzo. Ale pokud je totálka v mladším věku, jedné reoperaci se prý stejně člověk nevyhne. Raději nemyslet.

Reklama

Přidat komentář