Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Eva1 (Ne, 9. 8. 2020 - 16:08)

Děkuji Věruško.Eva

Pájja (So, 8. 8. 2020 - 18:08)

Evi, velká gratulace, to tvé psaní zní velmi radostně. A opět důkaz, že co nemocnice, to jiný postup. Na JIPce dva dny, až třetí na pokoj, už druhý den po operaci jsem stála v chodítku, sprcha ani omylem, cévka pryč hned po přeložení na pokoj, bez krytí už z JIPky, namražené gelové polštáře vyměňovaly sestry několikrát denně včetně utěrky na zabalení..... Mně tam jídlo celkem chutnalo, mohla jsem si na celou dobu vybrat obědy z jídelníčku (výhoda nadstandardu), nechtěla jsem proto nic nosit, abych se nerozežrala a nepřibrala :D Tak ať ti to šlape :D

Alena (So, 8. 8. 2020 - 17:08)

Evi, to je ale nádherné překvápko, gratuluji !!!!!!! A prima reportáž, doufám, že budou další díly ... Tak ať se daří v "novém životě" (tak se tu kdysi psalo o životě po TEP) a vše ať probíhá k Vaší plné spokojenosti.

Monika (So, 8. 8. 2020 - 15:08)

Zdravím Evi, moc gratuluji k nové TEP. Mám radost, že operace proběhla v pořádku a že to, jak píšete, nebylo tak hrozné, jak já si představuji. TEP mě čeká za měsíc a jak se to blíží, začínám mít strachy. Dodala jste mi kuráž. Děkuji Vám.

Eva1 (So, 8. 8. 2020 - 09:08)

ZA JAKÉ RADY VÁM DĚKUJI:
Neřešit materiál endoprotézy-operatéři se rozhodují přímo na sále!!Výběr nemocnice -tam kde provádí dlouho a rutinně!!
Vzít si gelové polštářky na chlazení rány-měli málo a vzhledem k vytíženosti sestřiček a sanitářů jste si museli říci..Já měla tři i s kapsičkou ,a na pokoji mi dávali do lednice -mrazáčku..
Dále vzít si lehkou látkovou tašku s delšími uchy pro zavěšení na krk,vložíte vše co potřebujete do koupelny.Pro začátek jsem měla ubrousky vlhčené pro miminka ,otírala se jimi!

Eva1 (So, 8. 8. 2020 - 09:08)

ZÁŽITKY PO OPERACI:
Na op.sál ráno v osm,vše příjemné..Pak probuzení na JIP a celý den spala oblblá-Jo měla jsem narkozu,epidural nepřicházel v úvahu,léčím se roky s páteří,velké bolesti,změny na páteři( i prodělaný zánět páteře se sepsí před 11lety,hrůzná ale jiná historie!)
No a v noci na JIP jsem přišla už k sobě -bolesti skoro žádné ale hrozně na zvracení,sestřička řekla že to je z opiátů které se při op.podávají..Pak ráno konečně na oddělení!!Cca 5 dní cévku v močáku,je to komfortní pro čurání.i hygienické...Antibiotika 3dny kapačka.Postavili mi třetí den..necítila žádné bolesti,jen trošku pnutí přes stehno ..Šestý den odstranili krytí rány a dostanete tekutý zelený "obvaz".Rána klidná nic neteče!!!!Bez otoku!!!!!! A mé trable??Dostala jsem šíleně svědivou vyrážku přes celá záda-škrabala se jak malé dítě-nějaká zapařenina.Sestřičky i lekař řekli že je to z nemocničních lůžkovin.Už před vyrážkou jsem měla svůj polštář,deku,pak mi manžel nosil povlak pode mne místo podložky..Fenistil gel a tabletka -asi zirtek??Zklidnily..Pak můj další problé jsem nespavec,doma ranní ptáče v pět bývám vzhůru.. No a paní z těch dvou se mnou na pokoji prochrápala celou noc,mluvila ze spaní..Sestřičky se ptají chcete tabletku na spaní ,na bolest,já tvrdošíjně odmítala až ke konci si dvakrát vzala na noc.Ale to není nic tragického-čuměla v mobilu na you Tube,mluvené slovo,apod...
Rehabilitační začne s Vámi chodit,cvičit,a jak máte pryč krytí rány ,můžete se sprchovat.Neuměla jsem si představit jak???když se musím držet obou berlí??Jednoduché -stojíte váhou na neoperované končetině jak čáp -úplně v pohodě,záda ke stěně pro eventuální uklouznutí...No a pak se mi vzhledem k tomu že ležíte většinu času ozvaly mé pravidelné bolesti páteře-já říkám asi stokrát větší než pooperační bolesti..Tak mi dávali injekce a nechali mi o tři dny déle v nemocnici..Stehy vyndané po 12 dnech...A domů!!!!

Eva1 (So, 8. 8. 2020 - 08:08)

Zdravím Vás všechny- Eva 1,čerstvá majitelka TEP kyčle.
Vaše rady ,zkušenosti mne dost daly,tak ted mám potřebu vracet.!Tak shrnu-září 2019-intezivnější bolesti kyčle-ALE bez nutnosti berlí!!!rentgen,3 stupen opotřebení-viděla jsem rentgen,hlavice kyčle vypadala jak maličko nakouslé jablko...všichni lékaři-v lázních Jáchymov,můj ortoped i praktik konstatovali že nutná operace..Já nevěřící Tomáš měla za to ,že je možné zažehnat rehabilitacemi,cvičením,stravou-prdlajs!!Pak pochopila a řešila dilema -kde kým operovat....Jsem z Tábora,kde máme nemocnici,musím přiznat že jsou oddělení, která zde nemusím..
A pak mi pacienti co prodělali TEP v Táboře,známí všichni lékaři ,rehabilitační sestřičky(ty jsou nejvíce ve styku s pacienty po operacích )říkali že táborská ortopedie opravdu kyčle UMÍ!!Ještě jsem navštívila kliniku jinde,ale intuitivně jsem ihned zamítla ...No a pak Covid pandemie a maličko posunuly můj termín.Pak laboratoř- E-coli v moči,antibiotika..A-cca kolem dubna jsem už nemohla bez berlí chodit,bolest intenzivní!Tak jsem po antibiotikách šla po třetí pro termín!Ortoped mi sdělil že bohužel termín až v prosinci..Popsala jsem že už nepřejdu v domě pokoje bez berlí a prosila o dřívější ..Dostala termín operace 22červenec!!!Nástup,rentgen- pozor také viděla a hlavice byla okousaná už silně -ortoped řekl na kost.

Táňa (Pá, 7. 8. 2020 - 21:08)

Jo, a prý ty nové klouby vržou, tak nevím..(?)-řekl lékař

Táňa (Pá, 7. 8. 2020 - 21:08)

Já doufám, že mě vezmou, když si teď řeknu tak do půl roku. Ve fakultce v Ostravě jsem byla v r.2007, prý mě dali do pořadníku, ale já operaci pořád odkládala, chodila pak k jinému ortopedovi z Karviné. Taky už asi 15.let., tak doufám, že operace bude do konce roku. Asi jsem naivní?

Věra (Ne, 9. 8. 2020 - 09:08)

Ahoj Táňo, stejně jak píše Pajja, nebyla bych tak optimistická, co se týče termínu operace už proto, že mně řekli, že Covidem se všechny operace zastavily, termíny se posunuly a dali mi do pořadníku s termínem za rok. Ale to je FN Plzeň, možná, že Ostrava má jiné možnosti.

Pájja (Pá, 7. 8. 2020 - 23:08)

Táňo, nebyla bych takový optimista, ale držím palce. Mám jednu ocelovo titanovou něčím ještě potaženou kvůli větší pevnosti a druhou titan keramika a nevrže mi ani jedna noha :-D

Barbara poláková (Pá, 7. 8. 2020 - 00:08)

Dobrý den ja bych se chtěla zeptat jak dlouho muzu byt v nemocnici po Operaci kyclenoho kloubu

Pájja (Pá, 7. 8. 2020 - 22:08)

Já šla pokaždé 11. den po operaci, až se vyndaly stehy, vleže sanitkou. Podruhé by mě pustil primář už 4.den, ale byla kalamita, domu 40 km, nechtěl riskovat. Každá nemocnice to má po svém.

Aja (Pá, 7. 8. 2020 - 08:08)

Keď je všetko v poriadku 7 dní. Stehy sa vyberajú na desiaty deň. Niekde vyberajú už pri prepustení ak je jazva pekne zacelená. Bol to aj môj prípad. Nech Vám všetko dobre dopadne. Zdraví Aja

Táňa (So, 1. 8. 2020 - 22:08)

ahoj tepkaři!
Je mi 55.let a operace mě teprve čeká. Velmi mě těší, že se vám všem povedla zase můžete chodit. ortoped mi řekl, že dnes se už dělají kyčle s životností 30.let. (dříve cca 15.). Nemáte někdo zkušenost s touto operací - tep kyčle - ve fakultní nemocnici Ostrava? Celkem se rozhoduji mezi dvěma lékaři, jeden je z Karviné a chodím k němu již 15.let a druhý je z fakultní nemocnici Ostrava a byl mi doporučen, že operuje mladé sportovce. Tak teď něvím, jak se rozhodnout. Nejlépe podle recenzí. Mám MUDr. Mráčka v Karviné a MUDr. Mohylu v Ostravě. a ještě by mě zajímalo, jak dlouho se čeká nebo jestli je potřeba něco nabídnout...

Pájja (Ne, 2. 8. 2020 - 14:08)

Táňo, nevím který lékař, ale ve FN Ostrava v květnu operovali tchána sestry a spokojený. Jinak čekací doba je různá, každá nemocnice je na tom jinak. Také záleží na zdravotní pojišťovně, ty určují počet náhrad, které ten rok nemocnici uhradí. Já jezdila několik let do ambulance ortopedie v nemocnici, k primáři a ten mě pokaždé operoval. Ale byli tam i pacienti odjinud, jak dlouho čekali nevím. Já si na kontrole na jaře řekla termín za 9 měsíců, chtěla jsem leden a bylo. Jenomže já už předem věděla, že mám poslední rok, tak jsem si vše naplánovala. Ale prý je to čím dál větší čekací lhůta. Materiál endoprotézy není problém, ale tělo ji musí přijmout, záleží i na kvalitě kosti, musí se dobře rozcvičit atd. Když si pročteš diskusi, jsou zde i děvčata, která měla a mají pořád nějaký menší či větší problém. A plno jiných bez problémů. Můj doktor říká, že životnost je závislá od toho, jak se k ní člověk chová. Někomu ji mění po dvou letech, jiný klidně dvacet let. Občas člověk nechce a spadne, nebo si ji ani neví jak "vyhodí". Nepřetěžovat, dodržovat předepsaná pravidla, zvolnit, každý jsme jiný. Ale rozhodně to jako velké omezení v životě nevidím, po čase je vše v hlavě, pro mne je hlavní, že zase chodím a funguju. Bolesti se občas objeví, třeba při změně počasí.

Věra (Pá, 31. 7. 2020 - 11:07)

Ali zatím to jde, jen mi vadí delší chození, stání - tak jak obvykle bývá, když máš klouby a záda v čudu. Ale ješte jsem byla na výletě s vnoučkama a docela jsem to uchodila - byli jsme na Velharticích. Manžel naopak neuchodí skoro nic. Na hrad jsem šla jen s klukama, čekal na nás na lavičce pod stromem u hospůdky, pití, klídek. Tu operovanou nohu má od kolene dolů dost oteklou, ale stahovací podkolenky moc nenosí, prášky na odvodnění bere jen když nikam nejedem, nohy ho prý bolí, co budu povídat. Má svou hlavu. Já bych strašně ráda šla plavat, ale mám strach abych nedopadla jako v lednu. Musím si dát pozor v lázních, abych na to nezapomněla, když se jde na cvičení v bazénu. To se vždycky můžeme trochu rozplavat než se začne cvičit. Pájjo, nestačím valit oči, co všechno zvládáš. Taky bych chtěla alespoň trochu mít nohy v pořádku abych ještě pár let mohla sekat zahradu :-) :-) :-). Děvčata užívejte si nohy a léto co se do vás vejde!

Pajja (Pá, 31. 7. 2020 - 13:07)

Věrko, nepomohly by manželovy lymfatické masáže? Já chodím cvičit do lymfatického centra, je tam fitko a mnoho jiných služeb. Chodil tam starší pán, kterému otékala noha po operaci. Nejdříve absolboval několik ručních masáží. Později už chodil jen do "nohavic" a moc si to pochvaloval.

Věra (Ne, 9. 8. 2020 - 09:08)

Pájjo, možná, že ano. Vzpomněla jsem si, že jsem byla v lázních s paní, terá je dostala jako procedůru, protože měla také po operaci oteklou nohu. Řekla jsem mu to i jsem volala spolužačce, která na ně chodí - měl by adresu - ale nic. No, ještě to zkusím. Dík za typ.

Alena (St, 29. 7. 2020 - 23:07)

Věrko, jak se Ti daří? A manželovi? Nemáš to jednoduché, moc na Tebe myslím...

Reklama

Přidat komentář