Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Pájja (Pá, 7. 8. 2020 - 23:08)

Táňo, nebyla bych takový optimista, ale držím palce. Mám jednu ocelovo titanovou něčím ještě potaženou kvůli větší pevnosti a druhou titan keramika a nevrže mi ani jedna noha :-D

Barbara poláková (Pá, 7. 8. 2020 - 00:08)

Dobrý den ja bych se chtěla zeptat jak dlouho muzu byt v nemocnici po Operaci kyclenoho kloubu

Pájja (Pá, 7. 8. 2020 - 22:08)

Já šla pokaždé 11. den po operaci, až se vyndaly stehy, vleže sanitkou. Podruhé by mě pustil primář už 4.den, ale byla kalamita, domu 40 km, nechtěl riskovat. Každá nemocnice to má po svém.

Aja (Pá, 7. 8. 2020 - 08:08)

Keď je všetko v poriadku 7 dní. Stehy sa vyberajú na desiaty deň. Niekde vyberajú už pri prepustení ak je jazva pekne zacelená. Bol to aj môj prípad. Nech Vám všetko dobre dopadne. Zdraví Aja

Táňa (So, 1. 8. 2020 - 22:08)

ahoj tepkaři!
Je mi 55.let a operace mě teprve čeká. Velmi mě těší, že se vám všem povedla zase můžete chodit. ortoped mi řekl, že dnes se už dělají kyčle s životností 30.let. (dříve cca 15.). Nemáte někdo zkušenost s touto operací - tep kyčle - ve fakultní nemocnici Ostrava? Celkem se rozhoduji mezi dvěma lékaři, jeden je z Karviné a chodím k němu již 15.let a druhý je z fakultní nemocnici Ostrava a byl mi doporučen, že operuje mladé sportovce. Tak teď něvím, jak se rozhodnout. Nejlépe podle recenzí. Mám MUDr. Mráčka v Karviné a MUDr. Mohylu v Ostravě. a ještě by mě zajímalo, jak dlouho se čeká nebo jestli je potřeba něco nabídnout...

Pájja (Ne, 2. 8. 2020 - 14:08)

Táňo, nevím který lékař, ale ve FN Ostrava v květnu operovali tchána sestry a spokojený. Jinak čekací doba je různá, každá nemocnice je na tom jinak. Také záleží na zdravotní pojišťovně, ty určují počet náhrad, které ten rok nemocnici uhradí. Já jezdila několik let do ambulance ortopedie v nemocnici, k primáři a ten mě pokaždé operoval. Ale byli tam i pacienti odjinud, jak dlouho čekali nevím. Já si na kontrole na jaře řekla termín za 9 měsíců, chtěla jsem leden a bylo. Jenomže já už předem věděla, že mám poslední rok, tak jsem si vše naplánovala. Ale prý je to čím dál větší čekací lhůta. Materiál endoprotézy není problém, ale tělo ji musí přijmout, záleží i na kvalitě kosti, musí se dobře rozcvičit atd. Když si pročteš diskusi, jsou zde i děvčata, která měla a mají pořád nějaký menší či větší problém. A plno jiných bez problémů. Můj doktor říká, že životnost je závislá od toho, jak se k ní člověk chová. Někomu ji mění po dvou letech, jiný klidně dvacet let. Občas člověk nechce a spadne, nebo si ji ani neví jak "vyhodí". Nepřetěžovat, dodržovat předepsaná pravidla, zvolnit, každý jsme jiný. Ale rozhodně to jako velké omezení v životě nevidím, po čase je vše v hlavě, pro mne je hlavní, že zase chodím a funguju. Bolesti se občas objeví, třeba při změně počasí.

Věra (Pá, 31. 7. 2020 - 11:07)

Ali zatím to jde, jen mi vadí delší chození, stání - tak jak obvykle bývá, když máš klouby a záda v čudu. Ale ješte jsem byla na výletě s vnoučkama a docela jsem to uchodila - byli jsme na Velharticích. Manžel naopak neuchodí skoro nic. Na hrad jsem šla jen s klukama, čekal na nás na lavičce pod stromem u hospůdky, pití, klídek. Tu operovanou nohu má od kolene dolů dost oteklou, ale stahovací podkolenky moc nenosí, prášky na odvodnění bere jen když nikam nejedem, nohy ho prý bolí, co budu povídat. Má svou hlavu. Já bych strašně ráda šla plavat, ale mám strach abych nedopadla jako v lednu. Musím si dát pozor v lázních, abych na to nezapomněla, když se jde na cvičení v bazénu. To se vždycky můžeme trochu rozplavat než se začne cvičit. Pájjo, nestačím valit oči, co všechno zvládáš. Taky bych chtěla alespoň trochu mít nohy v pořádku abych ještě pár let mohla sekat zahradu :-) :-) :-). Děvčata užívejte si nohy a léto co se do vás vejde!

Pajja (Pá, 31. 7. 2020 - 13:07)

Věrko, nepomohly by manželovy lymfatické masáže? Já chodím cvičit do lymfatického centra, je tam fitko a mnoho jiných služeb. Chodil tam starší pán, kterému otékala noha po operaci. Nejdříve absolboval několik ručních masáží. Později už chodil jen do "nohavic" a moc si to pochvaloval.

Věra (Ne, 9. 8. 2020 - 09:08)

Pájjo, možná, že ano. Vzpomněla jsem si, že jsem byla v lázních s paní, terá je dostala jako procedůru, protože měla také po operaci oteklou nohu. Řekla jsem mu to i jsem volala spolužačce, která na ně chodí - měl by adresu - ale nic. No, ještě to zkusím. Dík za typ.

Alena (St, 29. 7. 2020 - 23:07)

Věrko, jak se Ti daří? A manželovi? Nemáš to jednoduché, moc na Tebe myslím...

Alena (Út, 28. 7. 2020 - 19:07)

Děvčata, pokud sem některá z vás nahlédne, chtěla bych se zeptat na zkušenosti z nemocnice v Kolíně, třeba i zprostředkované. Moji kamarádku tam čeká TEP kyčle a neví, co to všechno obnáší. Radím, co to jde, ale přece jen už to bude v listopadu 11 let od mé první operace, tak jsem ji poslala odkaz na tyto stránky. Bude to pro ni dlouhé čtení, takže v "prvním kole" jsem jí slíbila, že se zde poptám aspoň na tu nemocnici. Jinak na vás na všechny myslím, držte se a opatrujte se.

Aja (St, 29. 7. 2020 - 16:07)

Krásny deň Alenka. Tak ste mi práve padli ako sa hovorí "do rany".Práve som chcela písať, aby sa ozvali aj tí, ktorým TEP slúži už dlhé roky. Stále v sebe riešim či to nepreháňam s bicyklovaním (denne 15-20 km). Vždy som bicyklovala, ale neviem či to nie je veľa. Všade som čítala pohyb, pohyb..., ako zvoliť tú správnu mieru. Predsa sa ten kĺb opotrebováva. Čo ste robili vy? Iba bežný každodenný pohyb, alebo aj nejaký šport. Určite záleží aj na použitom materiály. Bolo by dobre keby sa v tomto urobil aj nejaký prieskum. Bolo by to zaujímavé.Krásny deň všetkým. Aja

Pajja (Čt, 30. 7. 2020 - 18:07)

Ajo, já si pohyb po operaci užívám, jak říká doktor, ale všeho s mírou. Na rotopedu běžně jezdím 30 km, na jaře, když vše zavřeli, tak denně. Jinak 3x týdně fitko - půl hodiny běh na eliptical (modernější orbitrek), posilování, trx, bosu, chodeckých pás, gumy, simulace bruslení, fiverider (skvělý na procvičení kloubů bez zatížení). Ne vše pokaždé, ale různé kombinace cca 90 minut, aby se tělo zatěžovalo rovnoměrně. K tomu plavání a chůze. Na kontrole mi doktor, který mě i operoval, řekl, že mám neuvěřitelný rozsah v tepkách, že to dlouho neviděl. Prý už se tolik cvičit nemusí. Já mu řekla, že mě to baví a on super, tak pokračujte. Pravou mám 4,5 a levou 3,5 roku od operace. Takže pokud máš ráda pohyb, proč se mu vyhýbat. Jen nepřetěžovat, neskákat, nedřepovat...., přesně jak se to píše i výš.

Alena (St, 29. 7. 2020 - 22:07)

Ajo, ani nevíte, jak ráda si po čase přečtu slovenské povídání. Ale k věci: Jsem už starší ročník (67 let), sportovala jsem od dětství skoro celý život (i závodně), v pozdějším věku jsme s manželem jezdili na horských kolech v poměrně náročných terénech a věnovali se vysokohorské turistice, Tatry! a pak Alpy. Chalupu máme na Brdech (minihory), ale túry každý víkend. Po jedné z nich mě náhle přepadla nesnesitelná bolest v pravém kyčelním kloubu. Po cca 4 dnech to přešlo, tak jsem tomu pak už nevěnovala pozornost. Za necelý rok znovu, to už ale bylo trvalé, bolest mi vystřelovala do bederní páteře, do třísel, do stehna a do kolene. Hlupačka jsem vyrazila místo k lékaři na rehabilitaci, kde rehab. sestra usoudila, že mám zablokovaná "esíčka". Výsledkem bylo, že mi rozjel i levý kyčelní a v obou kyčlích mi způsobila minifraktury, což bylo strašně bolestivé, ale artróza, kterou jsem ve skutečnosti měla, ještě nebyla k operaci. Trpěla jsem 2 roky, pak 2 operace po sobě. Z pochopitelných důvodů jsme po "o" odmítla jak rehabilitaci, tak i lázně. Cvičila jsem poctivě (i občas nepoctivě) sama a sama jsem to nakonec i zvládla. Přes počáteční "kachnění" jsem se naučila znovu chodit, což mi přinášelo euforicky radostné pocity. Tak jsme pak hodně chodili, na řadu pak opět přišly túry po Brdech. Horské kolo jsem vyměnila za normální, ale tolik km jako Vy, nedám. Jen kratší jízdy. Vysokohorskou turistiku mi operatér zakázal. Jinak dělám vše co dříve, jistou opatrnost už mám za léta zažitou, tj. (podle dřívější přispěvovatelky Bětky) : Nedřepat, neskákat, nepadat. Tak až na ty pády. Ale kyčle díkybohu vydržely... Tak to je ve zkratce (?) asi tak vše a zdravím na Slovensko !!!

Návštěvník (So, 1. 8. 2020 - 12:08)

Alenka, Pajja, veľmi ste ma potešili vašou reakciou a dodali istotu, že čo robím je dobre a má zmysel. Tiež si myslím, že nové kĺby nám dávajú možnosť užívať si pohyb a nie aby sme s nimi sedeli doma. Rozchodila som sa dobre, odložila som naraz obidve barle a pred zrkadlom krok po kroku, aby som sa videla, že nechodím ako kačka. Počula som názor jedného fyzioterapeuta „barle musíte mať v hlave“
Alenka, Pajja, Věrka, ste perfektné a vďaka za to, že držíte túto diskusiu stále živú. Ja sa sem vraciam a pozerám čo tu je zase nové. Krásne leto všetkým .Ozvite sa či nohy stále slúžia.

Aja (So, 1. 8. 2020 - 12:08)

Ešte raz zdravím, zabudla som sa podpísať. Aja

Monika (Út, 28. 7. 2020 - 21:07)

Zdravím Vás Alenko. Gratuluji k 11 letům s TEP. To je skvělé. Máte titanové?
Co se týče Kolína, mluvila jsem se 2 lidmi, kterým dělali TEP v Kolíně a jen chválili. Oba vezli z nemocnice do Bohdanče a tam též spokojenost.

Alena (St, 29. 7. 2020 - 21:07)

Moniko, děkuji Vám za odpověď, už jsem informovala kamarádku. Ano, obě "náhradní součástky" mám titanové. Tu druhou po pěti měsících po té první. Bylo to náročné, ale vše dobře dopadlo. A děkuji za gratulaci. Jsou tu ale i letitější tepkaři , ti sem už ale nechodí, což je škoda.

Návštěvník (So, 18. 7. 2020 - 08:07)

Všechny Vás zdravím tak už to mám za pár...Věrko,Pájjo,Brono,Ájo...
Co všechno jsem před op. chtěla udělat......,člověk zjistí ,,že je nemožné protože domácnost ,ano Věrko i zahrada,je nekonečná denní práce..Nyní se připravuji na nic nedělání ,jen se zaměřit na sebe ..Těžká představa. Já ve všem samostatná,ted mi manžel bude muset asistovat...On je připraven...A jak to zvládají Ti ,co žijí sami?Myslím na ně...
Užívejte si všeho příjemného ,budu později referovat podrobně a konkrétně...Vaše Eva

Aja (Ne, 19. 7. 2020 - 22:07)

Presne tak! Zameraj sa iba na seba. Nech Ťa nezaujmajú neumyté okná a celá domácnosť v 100% stave. Ja som sa to musela naučiť, lebo patrím práve k tým čo žijú sami. Deti som zaťažovať nechcela - bývajú vo vzdialenejších mestách a od svojich 42 rokov som vdova (teraz 72r.) Prvý mesiac som využila donáškovú službu a obchody s potravinami našťastie blízko. Všetko ostatné som zvládala sama. Som "stará škola" a poznáme staré heslo "pevná vôla všetko zdolá". V r.2019 prvá TEP bedrového kl. v marci toho roku druhý kĺb. Na liečenie mám nastúpiť až koncom októbra.
Myslím na Věrku, ktorá toho má už tiež až nad hlavu a musí to všetko vydržať. Prajem Vám, aby tieto operácie boli už posledné a už si len užívali "nové súčiastky". Aja

Reklama

Přidat komentář