Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

A. (Pá, 10. 7. 2020 - 21:07)

Dovolte mi poslední radu. Já řadu let si dávám na noc bílé bavlněné rukavice namočene do vody s citrónovou šťávou a přes ně igelitové rukavice, lehce zavázat. To dělám minimálně obden. Ruce se zapaři, skrabati. Mohou být různé projevy na jednotlivých prstech. To souvisí s některými orgány, palec plíce, malicek srdce, ukazovacek střeva, prstenicek oblast břicha, Ráno umýt vodou.Budete mít pocit studenych rukou, kdo má problémy s citlivostí, může se zhoršit, zvláště ráno , ale postupně se bude vše zlepšovat. Pokud se vám hodně potí ruce, pocení bude ustupovat. Bude se zlepšovat citlivost. Přestanou bolet klouby.
To samé dělám s nohama. Podle zapařeni chodidla poznáte jaké orgány jsou zanesene. Pod prsty plice, pata střeva, atd. Budete mít více energie.
Správně i po obkladu by nemělo dojít k zapareni, ale k tomu se dopracujete až po delší době.
Aby se zdravotni stav zlepšoval je velmi dobré jist hodně ovoce , zeleniny, maso nejlépe krátce restovane, příloha nejlépe rýže, naklicenou čočku, mungo. V současné době jím před každým jidlem meloun. Pročistí nám krev, tim pádem i orgány. Výborné jsou meruňky. Nejim pečivo a nic pečené, žádné pizzy, bagety, nemám mikrovlku. Piju co nejmekci vodu.
Neměl jsem fascikulace, ale každou noc jsem se vzbudil a měl několik hodin bezvládne paže od ramen. Bylo mi jasné, že musim něco radikálně změnit šel jsem do hladovky s destilovanou vodou. Už se mi to neopakovalo a nyní v 70 letech jsem ve výborném zdravotním stavu. Třeba moje zkušenost někomu z vás pomůže. Pokud byste měli křeče nebo.jiné projevy doporučuji ty masáže. Uzdravte se jako já, to vám opravdu moc přeji.

Pane T. (Čt, 9. 7. 2020 - 16:07)

Nemusíte reagovat, slovem hlazeni komentovali mí klienti masáže u jiných masérů, masérek. U mne prý to je opravdu masáž. Ano, nepopírám Jirka ano, Dalibor ne. Můj vnuk (5 let) prý bude pomáhat lidem, je pravda, že mi pomáhá při masírování své maminky. Musí převzít mé zkušenosti. Jmenuje se Jirka., tak jsem použil jeho jméno. Nejde o jména , ale o pomoc lidem.
Také mám jiné osobni zkušenosti s křečovými žílami. Před asi 25 lety jsem je měl a byl jsem objednán na operaci. Tu jsem zrušil, začal pit destilovanou vodu, dával obklady, které podle Vás nemají smysl a při tom masiroval 8 hodin, takže jsem stál na místě. Mohu ukázat, třeba Vám osobně, že je nemám. Pokud pije tvrdou vodu celá rodina, tak si vytvoří k té dědičnosti podmínky. Stejně když budete dávat tvrdou vodu do chladiče, tak se Vám zanese, praskne a můžete zničit motor.
Já se Vám nepletu do vyšetření, to není
můj obor.
Možná naše diskuse některým lidem naznačila co by mohli pro své zdraví udělat a věřím, že jim to
pomůže. Já se nebráním žádnému popovídání, vždy to něco člověku přinese. Uvidím, zda někdo využije moji nabidku, za pokus by to stálo, kontakt je. Pokud by to lidem dělalo dobře. Chtěl bych poučit člena rodiny jak masáž provádět a jaké hmaty jsou účinné a nejvhodnější, takže jeho přítomnost je velmi žádoucí. Pokud se osvědčí účinnost masáže mohou je provádět členové rodiny. Mohou se dostavit lidé i ze vzdálenějších míst, musíme se domluvit. Pokud už je postižení velké, tak už by moje snaha asi byla marná. Takže asi nečekat.
Všem přeji hodně zdraví, uzdravení, pohodu, neuražejme se, tu nemoc chceme všichni porazit

T. (Čt, 9. 7. 2020 - 14:07)

Pro pana masére: nikdo nezpochybňuje vaši snahu, pouze jsem napsal svůj názor na vaší prezentaci. Slovo "hlazení" mi jaksi k masážím opravdu nesedí, to, že jste primárně oslovil ženy s bezplatnou nabídkou, také ne. Můj názor je, že to nedoporučuji, a z pohledu neurologie to nemůže mít trvalý efekt, stejně jako by to nemělo ublížit.

PS: Křečové žíly absolutně nesouvisí s tvrdou vodu, ale s geneticky danou méněcenností žilní stěny (dokonce známe genetický defekt, a i proto jsou velmi často dědičně). Teď když čtu vaše rady o vodě, mi došlo, že to jste opět vy, který pod různými nicky (Dalibor, Jiří..) tyto bludy píše všude možně.
No, nebudu na vás dále reagovat.

Pane T. (Čt, 9. 7. 2020 - 05:07)

Uvedl jste, že nevíte o nikom, komu by masáže pomohly. 10.června Vám psala Kristýna, že při masáži nemá ani brnění ani zaškuby a že ji to připadá zvláštní.
A abych upřesnl Vaši představu o práci maséra. Není to jen hlazeni, ale také vysvětlování , co je příčinou potíží. Pokud mají lidé křeče v nohách, tak jim vysvětlím, že více jsou v běžném životě zatěžovany svaly na přední straně stehen( pro Vás m.quadriceps femoris,m.rectus femoris , m.sartorius) než na zadní (m.biceps femoris,m.popliteus) ,kde je více svalstva a kde protéká více krve. Aby se bolestí zbavili, je třeba vice je procvičovat a uvolňovat. Třeba tzv zakopavanim.
Tělo je stavěno k pohybu, ne k několika hodinovém sezení, to má za následek horší prokrvení a problémy , o kterých lidé píší. Pokud vidim, že mají lidé křečove žíly , pijí hodně tvrdou vodu. Pokud jim atrofuje ruka, má špatné prokrvení a je třeba ho zlepšit. Stejné to je pokud jsou ruce a nohy studené.
Takže dobrý masér by měl lidem dát i rady jak se o své tělo starat. Je pravda, že mi říkají, že byli na masáži a že to bylo jen hlazeni. Já to nedělám jen pro peníze. Asi takový můj pohled, co by měl masér dělat. Váš pohled je asi jiný.

Návštěvník (St, 8. 7. 2020 - 21:07)

Ještě dodám, že to nefunguje tak, že si lidé jen nelehnou a já je hladim. Jak jsem uvedl, často stačí je jen natřít určitou emulzi, a problémové místo zrudne. Nebo to citem v rukách poznám a pak se tomu mistu vice věnuji. Lidé chodí ke mně s tim, že je problémů zbavim. A to je můj úkol. Tak to beru a udělám pro to všechno. Tak by to mělo být i u lékařů, zbavit je nemoci. Když jsem přečetl starší příspěvek myslím, že Jakuba, který uvedl, že během masáže němel vůbec žádné fascikulace, tak by určitě stálo za to to vyzkoušet. A myslím, že tam byl určitě ještě další. Stejně se to týká brnění nohou nebo rukou, nebo bolestí nohou, kloubů. Pokud má masér cit v rukách a zkušenosti, tak to vnímá a ví jak by to mělo být a k tomu směřuje svými hmaty.

Pane T. (St, 8. 7. 2020 - 20:07)

Chtěl bych Vás požádat o to, abyste nezpochybňoval mou snahu lidem pomoci, asi bych neměl tak veliký zájem ze strany mých klientů. Za ty roky jsem měl jen pochvaly a vděčnost za to, že jsem je zbavil problémů. Většina ke mně chodi každý týden roky. Některým byla doporučována lékaři operace zad, nebyla potřeba. Přestávají bolesti hlavy, atd. Není problém ,aby byli přítomni členové rodiny, dokonce bych to uvítal, aby si případně mohli provádět masáž sami v rodině.

T. (St, 8. 7. 2020 - 18:07)

Linda: nemáte zač, vámi popisované potíže určitě nevypadají jako možná ALS, tím bych se uklidnil v první řadě. Zkuste klasickou cestu minerálních doplňků, méně stresu (snadno se to řekne, vím) a nějaký čas.
Jak tu pán inzeruje masáže, nedoporučil bych to (mimojiné i proto, že cíleně zmínil ženy a služby nabízí bezplatně, což mi přijde trochu podezřelé, ale je to jen můj názor).

Lindo (St, 8. 7. 2020 - 17:07)

napište mi. prosím, na [email protected]

Linda (Út, 7. 7. 2020 - 11:07)

Dobrý den,pane Tomáši,velice děkuji za reakci!EMG jsme měla se závěrem,který jsem uvedla,pan primář na neurologii,který mi EMG dělal,říkal,že nic,co by nasvědčovalo polyneuropatii(toto bylo cíleno na vyšetření)nevidí.Jelikož to bylo druhé EMG za 3 měsíce,můžu srovnat s tím mimo nemocniční zařízení a toto bylo vč.jehličky a elektródy byly nalepeny od chodidel po kolena(zadní i přední strana).Fascikulace mám,nicméně minimální(cca 20/den),trápí mě senzitivní příznaky(brnění nebo vibrování,které se přesouvá různě po LDK-před měsícem v chodidle,patě,kotníky,teď koleno...)pokud s nohou pohnu tento příznak zmizí a zase se objeví...bolest necítím,v noci to necítím vůbec...a to je to,co mě znervozňuje...

T. (Út, 7. 7. 2020 - 09:07)

Linda, pokud máte čisté EMG a vyšetření, která jste uváděla, pak si nemyslím, že je třeba pátrat dál. Pokud máte nějaké objektivní problémy (tak silné fascikulace, že vás obtěžují), doporučil bych opět poradno pro nervosvalová onemocnění, kde by případně mohli nasměrovat dovyšetření autoimunitních onemocnění, která by se takto mohla projevovat. Ale kontrolní EMG nemá smysl dříve než za 6-12 měsíců.

A.: Nevím, že by masáže někomu s fascikulacemi pomohly, a dost o tom pochybuji. Většinou je to spíše naopak - mechanická stimulace svalů často fascikulace přechodně zhoršuje.

A. (Út, 7. 7. 2020 - 05:07)

Abych trochu přiblížil mou nabídku masáži. Provádím je od roku 1990, týdně to bylo 30-45 lidí. Vždy masér musí komunikovat s lidmi. Citlivost má každý jinou, nesouvisí to konstituci. Někdo chce přitlačit, někdo zlehka. Když se použije správný masážní prostředek stačí natřít tělo a hned se projevi místo problémů zrudnutim. Úkolem maséra je odstranit potíže. I když jsem měl veliké množství lidí, nesetkal jsem se s příznaky fascikulaci, jen jednoho, pána brněl prst na ruce, promasiroval jsem mu ruku a jemu přestal a stejný prst brněl mne. Zajímavé.
Vzhledem k tomu, že masáže nejsou levnou záležitostí, tenkrát se platilo 40 Kč, nabidl jsem masáže zdarma aby lidé absolvovali masáže třeba obden. Z profesního pohledu mne to zajímá, hlavně jaké budou projevy u lidí. To je moje snaha těmto lidem pomoci.

A. (Po, 6. 7. 2020 - 19:07)

Vzhledem k tomu, že lidé s fascikulacemi se poměrně velmi kladně vyjadřovali k masážim, kdy uvádí ,že během ni fascikulace nemají a ještě nějakou dobu po ní také ne, nabízím několika lidem s těmito problémy opakované masáže naprosto zdarma bez ohledu na jejich délku. Je to pokus zjistit jaký bude efekt. Limitovano to bude vzdálenosti. Nejvíce by mi vyhovovalo , kdyby to bylo na trase Praha - Ml. Boleslav. Třeba to zkusi p.Linda nebo p. Nikola nebo někdo jiný. Masáže provádím mnoho let, nyní jsem počty lidi snížil a zajímá mne jaká bude odezva těla při častějším provádění a hlavně nyní, o prázdninách, mám více času. Zajemci mi mohou napsat na [email protected]

Linda (Ne, 5. 7. 2020 - 20:07)

Pane Tomáši,mam si zkusit zařídit ještě další “kontrolní”jehlovové EMG?poprosit na neurologii o další vyšetření?(rezonance mozku i michy mam,EEG,odbery krve na minerály,taky na revmatologicke faktory,sono žil na dolních končetinách,sono krčních tepen,kardiologii,základní laboratorní odbery,borelioza test Elisa)
Prosím,o Vaši odbornou radu.
Dekuji,Linda

Linda (Pá, 3. 7. 2020 - 15:07)

Ano,pouze jeden sval...jedno EMG z dubna bylo ciste(ale pro muj klid)jsem měla ještě toto v nemocnici.Elektrody tentokrat nalepene ze všech stran od kolen dolu až po chodidla.Jehlickou jen jeden sval...jen se teď bojím,jestli to není málo...

T. (Pá, 3. 7. 2020 - 12:07)

Linda: jehlová EMG vypadá, že byla jen na jednom svalu? Každopádně je to v pořádku, pokud by se objevila aktivita svědčící pro ALS, ve zprávě by to bylo.
Nikola: nemějte obavy, u nikoho nelze garantovat, že se u něj nerozvine ALS. Lékař se asi chtěl tak trošku krýt, protože samozřejmě člověk může mít benigní fascikulace a zcela nezávisle časem onemocnět ALS. Vyšetření bylo v pořádku, tak se tím nezabývejte a užívejte léto!

Nikola (Ne, 5. 7. 2020 - 21:07)

Dobrý vecer,
Také si myslím že se trochu kryje a navíc neviděla fascikulace,mě za den občas skubne.
Ani jsem tam vlastně neukázala vše co jsem chtěla.kdyz jsem viděla ten výraz lékaře.Mam tu pravou ruku viditelně menší i u zápěstí mám dulek velký .. nezájem.
Děkiji za uklidneni
Jazyk pořád štípe

Nikola (Ne, 5. 7. 2020 - 21:07)

Dobrý vecer,
Také si myslím že se trochu kryje a navíc neviděla fascikulace,mě za den občas skubne.
Ani jsem tam vlastně neukázala vše co jsem chtěla.kdyz jsem viděla ten výraz lékaře.Mam tu pravou ruku viditelně menší i u zápěstí mám dulek velký .. nezájem.
Děkiji za uklidneni
Jazyk pořád štípe

Linda (Pá, 3. 7. 2020 - 12:07)

Dobrý den,pane Tomáši,mam čerstvě po EMG se závěrem:normální motorické neutografie obou peronealnich nervu s normální vybavnosti a latenci F vln,dobre vybavny snap n.suralis billat a n.peroneus sf.sin.scu v normě,dobre vybavny h reflex n tibialis oboustranně latence v normě,bez signifikantní strane diference.JEMG m.ta sin-da 0,va 4,mup norma recr.norma.
Dr mě poslala s dg polyneuropatie(takže závěr,ze pro polyneuropatie nesvědčí)ale ja se bojím dg ALS(viz dotazy výše)
Nevím,zda jsem dobre opsala vsechno ze zprávy.Dekuji ta reakci

Pavel (Čt, 2. 7. 2020 - 15:07)

Pane T. děkuji

T. (Čt, 2. 7. 2020 - 09:07)

Anonym: protože se na věc díváte velmi zjednodušeně. Klinické vyšetření či EMG hodnotí funkci nervu jako celku, ale fascikulace vznikají typicky jako důsledek hyperexcitability periferního nervu, často vlivem problému sodíko-draslíkových kanálů, které mohou být infekční i autoimunitní. Pacienti se silnými fascikulacemi , vlněním a záškuby mohou mít např. Isaacův syndrom (neuromyotonie), kde jsou protilátky typické. V neposlední řadě jde často o vrozenou predispocizi, stejně jako někdo mívá často křeče, nejspíše jde o drobný genetický defekt.

Je proto logické, že neurologické vyšetření v takovém případě nic nenajde, stejně jako jako MRI či CT hlavy nic nenajde u většiny pacientů s migrénami. Protože nejde o organické poškození...

Reklama

Přidat komentář