Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

Dotaz (Čt, 2. 7. 2020 - 08:07)

Pokud máme zaškuby, fascikulace a neurologické vyšetření ukazuje, že je vše čisté, tak ty projevy jsou způsobeny čím? Nervy? To mi odporuje logice. Děkuji za vysvětlení.

Nikola (Pá, 3. 7. 2020 - 08:07)

Dobrý den,
Bylo videt,že na mě kouká jak na blazna.Podle mě to je ve zprávě že negarantuje že se to u mě neobevi ..že vidí ty příznaky .

Nikola (Pá, 3. 7. 2020 - 10:07)

Mohla bych Vam něco přeposlat?

Marek (Čt, 18. 6. 2020 - 08:06)

*vysvetleni(mobil mi přepsal na vyšetření)

Marek (Čt, 18. 6. 2020 - 08:06)

Dobrý den,pane Tomáši,děkuji za vaši reakci a podrobné vyšetření.Jak píšete,doktoru znalych problematiku BFS je málo...většinou to konci závěrem-je to jen psychosomaticky problém,tecka.
Nicmene opravdu dekuji.Snad se EMG povede nám všem!hodne stesti a hlavně zdravi,přeje Marek.

T. (Po, 15. 6. 2020 - 08:06)

Brnění, pocity vnitřní vibrace či chvění, vše mohou být jak rychlé fascikulace hlouběji ve svalu tak sensorické příznaky. Abych se neustále neopakoval, shrnu:
1) pokud jde o BFS, obecně řadě pacientů pomohou léky na úzkost a nebo léky ovlivňující dráždivost, často je to karbamazepin či gabapentin. Neurolog alespoň trochu znalý problematiky BFS (uznávám, není jich tolik) by neměl mít problém je u pacienta vyzkoušet, pokud to je možné. 2) Pro uklidnění a pátrání po dalších příčinách fascikulací i parestézií (brnění..) je vhodné objednat se do poraden pro nervosvalová onemocnění, kde jsou opravdu profíci na tuto problematiku.
3) ALS typicky začíná slabostí, pod 40 let je navíc vzácná. Pacient může vnímat fascikulace jako první příznak, neurolog ale často odhalí subklinické postižení, o kterém pacient neví (zvýšené reflexy, oslabení určitého svalu či skupiny). Fascikulace lýtek a chodidel jsou časté i u lidí bez BFS. Samozřejmě, existují výjimky z tohoto pravidla, jako u všeho, proto je dobré se nechat vyšetřit a pak hlavně věřit výsledkům.

Karel (Ne, 14. 6. 2020 - 20:06)

Zaskuby jsou na lytku na nekolika mistech,u stehen spise ze spodni strany litka nebo nad kolenem. Obcas dojde i k takovemu stahnuti svalu,jako bych ho zatnul,ale nestahuje se cely sval. Je to doopravdy zvlastni a predevsim vycerpavajici.

Marek (Ne, 14. 6. 2020 - 19:06)

Pane Tomáši,pokud je otázka na mě,tak fascikulaci vnímám,jako cukání malé části ve svalu(místo o několika málo centimetrů),které je viditelné pod kůži jako pohyb.Toto já mám za den,tak max.cca 40x.Křeče nemám a neměl jsem- hořčík dávkuji kvůli doporučení z kardiologie.Tak třeba pomáhá.
U mě je problém asi hlouběji ve svalu,jak jsem psal.Tam právě cítím,to co paní/slečna Erika.A to je intervalová vibrace nebo brnění-neumím více definovat.Nárazově během dne.Vibraci-brnění cítím pouze na dolních končetinách(u mě naopak častěji PDK)místo-chodidlo,pod chodidlem,prsty,kotník,pata,lýtkový sval,vnitřní část u kolene ze zadní strany.Poskoky na patách a špičkách zvládam-zrovna dneska jsem takto sílu zkoušel v práci mezi stoly.Pro kolegy nenormální.Pro mě lehké uklidnění.Ještě mě napadá,že jsem neřekl věk-čerstvých 35let.Toť moje výseč problému.
Držím palce všem při vyšetření EMG!ať je vše jen dobré.A Vám děkuji.
Marek

Marek (Ne, 14. 6. 2020 - 20:06)

Posílám,svůj e-mail.Ať tady napr.nespamuji tuto diskuzi.
[email protected]
Marek

T. (Ne, 14. 6. 2020 - 19:06)

Marek: a jsou to opravdu fascikulace? Lidé si často pletou záškuby, chvění, fascikulace...U fascikulací je typicky vidět jeden snopec, který “škube”, sval jako celek se nehýbe.

Petr (Po, 22. 6. 2020 - 17:06)

Pane T. Jaky je rozdil mezi zskubem a fascikulaci? Dekuji

Karel (Ne, 14. 6. 2020 - 16:06)

Provedl jehlove,ale z jeho pohledu nevidel fascikulace. Tak to pichl jednou do svalu,kde se nic neobjevilo a vic nezkousel. Kalium v modrych cislech,nic vazneho. Spis me desi jak to stoupa,nejdrive zacali pocukavat lytka,k tomu orisla bolest a ted mi uz pocukavaji i stehna. Zaskuby jsou na celych nohach a vicemene furt. Mam uz to treti tyden. Taky s bolestí. Vecer nemohu spat,hodne se potim a trapi me sucho v ustech. Po precteni tady zkusim znovu na emg,aby bylo dukladnejsi. Docela me to trapi.

T. (Ne, 14. 6. 2020 - 16:06)

Erika: na ARU? Nespletla si dotyčná zákrok? Mě to přijde absurdní. Jednotlivá bodnutí při jehlové EMG nejsou bolestivější než vpich drobounkým špendlíkem, nemluvě třeba o akupunktuře. Marek: ne, nikoli.

Marek (Ne, 14. 6. 2020 - 14:06)

Zdravím,vás pane Tomáši,před par dny jsme si psali.Včera večer jsem googlil a našel toto: http://neurosymptomy.moonfruit.com/lecba/4565574632
Setkal jste se s tím?Dekuji za informaci.
Marek

Erika (Ne, 14. 6. 2020 - 12:06)

Děkuji za vysvětlení;)dokonce psala jedna paní,že po tomto Emg vyšetření skončila na ARU...to už si říkám,ze je to asi moc...ale pravda je,ze jsem byla lehce vylekaná,jak tedy odřídím 60km zpět z nemocnice.
Aha,já měla za to,že to rytmické vrnění je právě fascikulace svalu čili fibrilace.Takže jsem zase díky vám moudřejší.Včera byl klid a dneska zase vrním od rána:(

T. (Ne, 14. 6. 2020 - 11:06)

Erika: to je naprostý nesmysl, nevěřte všemu, co čtete. EMG jehla je tenčí než jehla, kterou vám odebírají krev. A to mohu říct i za sebe. Uvažujte - 100 lidí s tím absolutně nemá problém, a takoví nemají potřebu něco psát na internet. Pak se najde třeba 1, pro koho to z nějakého důvodu bylo bolestivé, a ten to samozřejmě napíše..je to naprosto zavádějící. Nepříjemné to může být snad jen v určitých svalech na chodidle, ale to je tak vše.
Jak jsem psal už mnohokrát, fibrilaci cítit ani vidět nelze, půjde nejspíše o fascikulace postihující snopce hlouběji ve svalu.

Erika (Ne, 14. 6. 2020 - 11:06)

Dekuji za komentář.Četla jsem na internetu,jak to pacienti popisují,jako trhání svalu z těla ven,tak mě to vylekalo.Rozumím,i já se pravě peru s myšlenkou,že tuto nemoc mám.Fascikulace u mě byly ještě minulý týden dost viditelné,nasadila jsem větší dávky Mg+Magnesii 1,5l denně a cítím jen občasné cuknutí.Jen mám pocit,že mám buď vnitřní fascikulaci a nebo fibrilaci na jedné noze.Cítím to jako rytmické vrnění části svalu.Tak proto ta obava!

T. (Ne, 14. 6. 2020 - 10:06)

Karel: hypokalémie může způsobovat fascikulace, slabosti i jiné potíže. Samozřejmě nevím, o jaké snížení jde ve vašem případě, každopádně stojí za to se tímto směrem podívat blíže. Čistým EMG myslíte jehlové? Zachytilo alespoň fascilulace? Každopádně bych asi doporučil poradnu pro nervosvalová onemocnění - ne protože byste mohl mít ALS, ale protože dokáží širokou diferenciální diagnostiku. Jsou např. autoimunitní onemocnění, která se takto mohou projevovat (neuromyotonie, Isaacův syndrom - tam se často nohy "vlní" pořádně). Řadě lidí pomáhá typicky Tegretol (karbamazepin), poraďte se se svým neurologem, zda by to pro vás bylo vhodné, než se to dál vyřeší. O účinnosti Tegretolu na benigní fascikulace lze nalézt mnoho odborných zahraničních článků.
Erika: u jehlové EMG je jediným zdrojem možné bolesti vpich jehličky do svalu, ale snad jsem se nesetkal s člověkem, který by s tím měl problém. Ono řada lidí se obává ALS a tak přemýšlet o vpichu je trochu zbytečné :)

Erika (Ne, 14. 6. 2020 - 10:06)

Dobrý den,omlouvám se ta dotaz mimo téma(nicméně snad v rámci tématu této nemoci)v březnu jsem byla na vyšetření elektromyografie snímano elektrodou(dolní končetiny)levá noha byla pouze nepříjemná,práva noha místy i bolestiva(chodidlo,pod kolenem na zadní straně nohy),za týden mám domluveno vyšetření v nemocnici avšak jehlová varianta.Je toto vyšetření víc bolestivé?děkuji,s pozdravem Erika

Pro Jirku (Ne, 14. 6. 2020 - 10:06)

Milý pane Jirko...atd.ono je k zamyšlení právě to,že zde píší lidé,kteří se obávají popř.jsou zoufalí pro své zdravotní hl.neurologické potíže.A taky proto,že je zde někdo(pan Tomáš)který rádi roky a evidentně ví,o čem mluví-dokáže nasměrovat k dalšímu vyšetření,zajistí vyšetření,pořadí,pomůže...
Až když se příčina nenajde,pak pátrejme po špatném jídelníčku atd.Tato diskuze prostě není určena vám.Zkuste to respektovat alespoň z té lidské stránky.Děkuji.Zdenek

Reklama

Přidat komentář