Reklama

revmatoidní artritida

Jirka111 (Po, 4. 5. 2020 - 11:05)

Ahojky, zdravím při pondělku a po návratu z podhůří Beskyd, konkrétně za Frýdkem-Místkem.
Cesta tam i zpět byla solidní, pořád je znát, že provoz je menší, tak se daly přežít i všechny otravné zúžení na D1. Počítám, že až tam pojedeme znovu koncem června, už to bude daleko horší.
Pobyt byl v rámci možností fajn. Zahrada krásně rozkvetlá, plná vůní šeříku...
Společně jsme uložili tchána (urnu) do hrobu, smutná chvíle. Jeho máma stále žije a zrovna "slaví" 90.
Jinak se vše pomalu vrací do starých kolejí, staršímu klukovi začínají fotbalové tréninky, mladšímu zase hasiči. Ten starší už asi půjde do školy, je v devítce, tak se budou připravovat na přijímačky.
Zítra jdu na revmatologii, domluvit další postup léčby, tak pak písnu.
Opatrujte se. J

Viana (Čt, 30. 4. 2020 - 19:04)

Zdravím))) Tak Míšo , já mám krásnou třešni na zahradě a fakt nádherně kvete. Takže jako každý rok líbačka bude i kdyby měla být s kocourem čtyřnohým.)))
Zítra chceme jít se podívat do lesa , tak si to užiju pokud beru ten medrol , jen se nesmím zničit jdu v neděli do práce. Měla jsem jít v sobotu a jdu až v neděli. Skončila mi neschopenka , tak se můžu v lese flákat třeba do večera.)))
Jirko ty si to na Moravě krásně užij , já jsem z Moravy a že je tu opravdu pěkně.
Ještě k té únavě , tak Míšo jsi fakt dobrá ,když jsi byla schopná po službě dvanáctihodinové ještě uvařit. To já vletím pod sprchu , pak na gauč a začne film a já už pochrupkávám. Prostě nic už nedělám. Unavená bývám taky denně ,to už k tomu našemu onemocnění patří. Mějte se o víkendu krásně..))

Míša (Čt, 30. 4. 2020 - 13:04)

Ahojky, všechny zdravím, už jsme tu zase komplet a to je super! Taky mám po té šňůře služeb volný víkend a vyrážím na chalupu, počasí nemá být opravdu nic moc a do toho mě poslední týden střídavě bolí kolena, tak jsem zvědavá co tam udělám za práci. Jirko k té únavě, co jsi se ptal, tak já ji mám dost velkou, ikdyž mě zrovna nebolí klouby, tak o únavě vím skoro každý den, už toho nezvládnu tolik, co dřív, někdy skoro nic, třeba po službě jsem ještě vařila a to teď nepřipadá v úvahu. No člověk si zvykne skoro na všechno..... Mějte se krásně, zítra odložte roušky v kruhu rodinném a zahajte velkou líbačku ať v příštím roce neuschneme, když už je všude takové sucho!!! Rozkvetlých stromů dostatek! Pa M.

Jirka111 (Čt, 30. 4. 2020 - 10:04)

Ahoj, kde vás mám ? :-)
Já se teď do pondělí odmlčím, protože jedeme na Moravu, kde není připojení.
Zdravím a užijte prodloužený víkend, i když počasí tentokrát asi nic moc...
J

Jirka111 (Út, 28. 4. 2020 - 11:04)

Ahoj děvčata, děkuji za přání a všechny zdravím.
Když jste u těch kytiček - my máme většinou jen tak 3-4 truhlíky na balkoně a k tomu nějaký květináč, co se nastrčí na zábradlí. Žena letos koupila převislé muškáty, což moc nemusím, protože se ty truhlíky pak převažují, trochu foukne a jsou na zemi. Ale už teď tam máme první kvítky :-)
Doma uvnitř jsem loni začal pěstovat Rýmovník, rozmnožoval ho tak, že ho už mám v 8i květináčích (a to jsem jich X rozdal...) Přijde mi, že se v místnostech lépe dýchá, také z listů občas uvařím čaj.
V sobotu jsme si udělali výlet do Prahy. Chtěl jsem využít situace, kdy čerstvě zrušili zákaz volného pohybu a obchody ještě zavřené. Takže jsme procházeli skoro prázdné centrum, Kampu, Petřín, Hradčany, kluky jsem vyfotil, jak stojí v budkách hradní stráže....bylo to dost zvláštní, myslím, že takhle prázdnou Prahu dlouho neuvidíme.
Na prodloužený víkend se chystáme k tchyni na Moravu...
Jinak s tím výletováním - zatím je to tak, že 10-15km max a další den ideálně 2 odpočívat. Bolesti mám hlavně dopoledne, po obědě tak kolem třetí se to začne zlepšovat a navečír je to nejlepší.
Jak jste na tom obecně s únavou? Tady na diskuzi jsem hodně četl, jak lidi trápí silná únava spojená s RA snad i někdy horší než samotné bolesti kloubů...
Opatrujte se, myslím na vás.
J

Viana (Po, 27. 4. 2020 - 19:04)

Teda já to po sobě už nebudu číst,zase hrubka ve slově ,,přibylo", já se snad vrátím do školy,tak sorry...

Viana (Po, 27. 4. 2020 - 19:04)

Ahojte))Petruš,tak to ti závidím to posezení,máš ho z ratanu? To se mi vždy moc líbilo. My máme v baráku balkon společný teda dva,ale i tak to tam máme pěkné. Já na toto hodně držím. Nejradši bych tam měla palmy a všude zeleň,ale máme ho na západ a tak tam nic moc nejde. Ovšem tak v září když už nejsou taková vedra,tak se tam suprově sedí a pije kávička se sousedkou. Jinak já mám posezení na zahradě mám tam taky džungli a můj muž apsolutně nemůže vedět co nového tam přibilo nebo ubylo. Mám tam živé citrony,mandarinky a to všechno kvete a rodí několikrát za rok. Teda citrony postupně dlouho trvá než uzrají,ale malinké mandarinky jsou stále i v zimě doma. Jím je celé i s kůží do čaje,jsou dost kyselé,ale hlavně je to všechno bio.)))
S těma nohama ,tak to jo to znám ,trpí s tím moje kámoška a te´d zrovna,nemůže se do ničeho obout a nedej Bože se do toho ťuknout. To by se po...)))
Ještě pozdravím Míšenku a Jirku. Pa V.

Petra P. (Ne, 26. 4. 2020 - 18:04)

Ahoj Vianko a všichni, no normálně na těch nohách se vykřivily malíčky směrem dovnitř a kosti vylezly do boku a myslím, že jsou i trochu větší, ale mám to i už na rukách - zvětšené první dva klouby u malíku a prostředníku na obou rukách stejně a to už po prvním roce trvání RA, takže u mně by bez léčby docházelo k deformitám již velice brzy, zřejmě mám bohužel agresivnější formu. S tím snižováním Medrolu asi uvidíš, jak tělo bude reagovat a podle toho bych se řídila, ale myslím, že se to brzo zlepší, ono obecně mají revmatici údajně největší problémy na jaře a pak na podzim, co jsem četla. Budu ti držet palce:-) S kytičkama děkuji za povzbuzení, já jsem zatím ještě nehnojila, asi až je přesunu ven, zatím nosím truhlíky ráno ven a večer dovnitř, no tahám se s tím jako pakoš. Ještě jsem si vzpomněla, že mi bolesti zhoršuje sluníčko, takže se vyhýbám, dříve jsem to netušila a vždycky večer zimnice. Taky jsem v zahradnictví dost utrácela a přítel nadával:-) Jo a ještě jsem si na balkón objednala nové posezení, tak se moc těším. Tak zatím papa a mějte se moc hezky:-)

Viana (Ne, 26. 4. 2020 - 16:04)

Jejda jejda omlouvám se za tu hrubku nahoře,píšu a nemyslím.

Viana (Ne, 26. 4. 2020 - 16:04)

Ahojte))) Petruš hurá jsi tu zase snámi a jsem moc ráda že ses ozvala.
Hele vysvětli mi jak se ti mohli zvětšit kosti na nohách? Tak toto fakt nechápu. Hlavní je,že je ti teď dobře a že nemáš žádné bolesti . S tím medrolem máš pravdu,že i já si myslím že si na jeho dávky tělo zvyká. Já beru pořád těch 12 mg a budu to brát ještě 14 dní a pak začnu pomaloučku vysazovat. Nevíš prosím tě jak pomalu to mám vysazovat? Říkala jsem si,že si napíšu zase do té poradna,ale třeba máš na to svůj recept. Taky se mi zdálo,že na začátku to bylo lepší,jako by to tělo bylo tak nějak otupené a teď už cítívám i trochu klouby i když jinak se cítím úplně suprově oproti tomu jak mi bylo.)))
Jinak muškáty ti půjdou,jsou to nenáročné rostlinky a i já jich mám spousty truhlíků. Letos jsem to trochu přehnala s granulemi na hnojení a spálila jsem některé,tak jsem je musela všechny přesadit a hlínu naředit,ale vzpamatovali se a už pěkně kvetou. Já je nikdy nepřezimovávám a tím pádem každý rok za ně utratím spousty pěněz,ale nevadí mi to mám z nich radost. Ostatní zdravím a pište,,,pa V.

Petra P. (So, 25. 4. 2020 - 18:04)

Ahoj všichni, tak se zase opět po delší době hlásím a všechny vás zdravím:-) Myslím, že jsem psala, že v prosinci jsem měla vysazenou veškerou léčbu a brala jenom Aravu a Medrol 4mg, ale hodně jsem se zhoršila, zvětšily se mi některé kosti na nohách, a zvýšily se mi protilátky revmatoidní faktor přes 200, no předtím jsem si myslela, že mi ta biologická léčba nějak extra nezabírá, ale teprve při jejím vysazení jsem zjistila, že opak je pravdou.....takže od února mám vše nasazeno zpět - beru MTX 7,5mg, biol.léčbu Imraldi, Medrol 4mg, a postupně se to začalo zlepšovat a nyní je mi dobře (musím zaklepat). Vianko taky furt blbnu s kvitkama, zasadila jsem si 6 truhlíků s převislými muškáty, zatím je mám na chodbě, někdy je dávám přes den ven, letos je pěstuju poprvé, chci mít "plný" balkon, tak doufám, že se mi to povede. A přesadila jsem si i všechny pokojovky, dřív jsem mívala taky džungli, ale už jsem se trochu umírnila. Elektrokolo mám taky a nemůžu si ho vynachválit, ale letos jsem zatím ještě nevyjela, chodíme jen na procházky. Vianko kal pokračuješ s Medrolem? Já jsem zpočátku brala 8mg, a bylo mi super, akorát jsem hrozně otekla v obličeji, ale po nějaké době to jakoby přestalo zabírat, připadá mi, jako by si tělo zvyklo...takže ta kombinace léků co mám nyní mi vyhovuje nejvíce. Mějte se všichni moc hezky a hlavně teď zdravíčko, opatrujte se:-))

Viana (So, 25. 4. 2020 - 16:04)

Tak to je dobré, já mám doma dva Jiříky a na tohoto našeho tady si nevzpomenu. Tak Jiří opožděně vše nejlepší. )))

Míša (Pá, 24. 4. 2020 - 23:04)

Jirko všechno dobré a bezbolestné k svátku!!!! M.

Viana (Pá, 24. 4. 2020 - 18:04)

Ahojte ,Míšo tak to máš naprostou pravdu s tím omezením. Já teda do obchodu chodím,ale tak jednou za tři čtyři dny a mám ho tak 20 metrů od domu,no a je to takový malý obchůdek se vším všudy i s oblečením a železářstvím. Takže jdu kolem půl osmé,což není narváno a pak už nevylezu,pouze na zahradu,tam jsem pořád. Taky to má výhodu,že neutratím,prostě žijeme z toho co je doma a že nouzi netrpíme. Jinak jsem ještě na neschopence,ale už jsem se domlouvala s lékařkou,že to od prvního května ukončíme. Já to doma prostě špatně snáším,potřebuji si pokecat a tak nějak si připadám neužitečná. No snad se nerozjedu zase s bolestma když pěkně pravidelně papám ten medrol a korona se nějak moc nebojím.Prostě co má být to bude.)))
Taky bych byla ráda kdyby se k nám ještě někdo připojil ať je nás tu více i když už teď jsme bezva partička,nemyslíte?
No a co ty Jirko , co u tebe nového ? Přeji vám krásný víkend a hodně sluníčka. Míšo a ty se nepředři,hodně odpočívej v práci...pa

Míša (Čt, 23. 4. 2020 - 22:04)

Ahojky, je dobře, že tento chat pomáhá i jiným a koukám, že sem nakukuje i více lidiček, škoda, že se nepřipojí do debaty, jestli mají stejné potíže. Dnes mě velmi potěšilo, že posunuli termín otevření hotelů z června na 25. května, máme od 1.6 zaplacenou dovču v Beskydech a tak by to mohlo i klapnout. Už jsem stornovala dovolenou v září, ale tohle by se mi moc nechtělo, no v nejhorším převedeme do příštího roku. Mě vlastně ta karanténa ani moc neomezuje, jídlo, drogerii apod. si nechávám vozit, abych nemusela do obchodu mezi ty lidi, mám kam vypadnout do zeleně a do práce musím. Člověk zjistí, že vlastně nic moc nepotřebuje...… Všem přeji krásný víkend, já jdu od zítra sloužit vlasti. M.

Viana (St, 22. 4. 2020 - 17:04)

Ahojte,,,Míšo super i já každý rok za kytičky a bylinky do truhlíků dám hříšné peníze. Letos už 1500 kč a to nepočítám hlínu té bylo asi 8 balíků po20 litrech a to jsem ještě neskončila. Letos jsem si jahody dala do truhlíků a zavěsila z venku na pergolu. Je to pěkné a praktické. Já totiž hrozně nerada pleji jahody. )))
Jinak stále bojuji s tím Medrolem ,ale jsem ukázněná a fakt se řídím radou lékaře. Akorát musím jíst hodně střídmě protože bych přibírala a tak sice mívám hlad ,ale stojím na váze což je dobré. NO VYDRŽÍM!!!!!
Jinak se připojuji k tvé radě ohledně Jirkových výletů,taky si maslím že je to hodně,ale zase on ví jak mu je a pokud to přežene,no tak potom déle odpočívá. Můj manžel je to samé,denně a to fakt nevynechá jedině že by padaly kroupy ujde rychlou chůzí i někdy 15 kilometrů a to je o deset let starší jako já.)))
Ještě k Aleně nad námi k jejímu přístroji. Věřím že ji pomohl díky za radu,ale já už vyzkoušela ledacos i jsem si koupila masážní křeslo,které je v koutě obýváku a spí na něm pouze můj kocour.)))
Mějte se ,,,pa

Míša (St, 22. 4. 2020 - 12:04)

Ahojky! Tak jsem zase tu, střecha na pergole hotová, zasázeny brambory, nový jahodový záhon, cibule a bylinky, které mi každoročně vymrznou...no pracovní víkend, až na bolavá záda a namožené svaly jsem ho přežila docela ve zdraví. Pěkně zalilo a pak to vyfoukal zase vítr, ale jinak paráda bez roušky a v zeleni! Jirko vím, že tě nebaví sedět doma, ale nevím jestli to s těmi výlety nepřeháníš, když pak druhý den tak trpíš bolestmi a neměl by jsi trochu zvolnit, já taky musela ubrat ze svého nasazení, aby mi bylo docela dobře. Vianko těch 20 mg jsem brala jenom na začátku asi 3 neděle než jsem k tomu přidala MTX a pak už jsem ubírala a zatím se k tomu ještě nemusela vrátit. Jinak jsem asi stejná květinářka jako ty, doma v bytě mám 37 živých květin a pak i umělé, tam, kde nejsou okna. Na chalupě pak osazuji asi 30 truhlíků letničkami, celé mi to tam v létě kvete a hodně lidí z vesnice to tam obdivuje. Jednou mi tam dokonce nějací lidé vlezli, že jdou na tu výstavu květin, ale ta byla jinde. Dá to hodně práce, ale stojí to pak za to! Takže ti plně rozumím. Mějte se fajnově paaaa M.

Alena (Út, 21. 4. 2020 - 12:04)

Mohu doporucit jednu vec co mi po operaci kolena pomohla a ulevila od bolesti, je to vibracool- chladivy a vibracni pristroj. :-) Dostala jsem doporuceni od kamaradky, ktera ho mela po poraneni menisku.

Petr (Čt, 23. 4. 2020 - 11:04)

Super diky aleno, ja jsem na to koukal a uz mam objednano.

Jirka111 (Po, 20. 4. 2020 - 15:04)

Tak to se Viano nedivím, že Ti je krásně, to mě bylo s 8mg také :-)
Jinak vás děvčata zdravím v novém týdnu, zahajuji opět prací z domova.
Víkend byl fajn, sobotní výlet se vydařil, byli jsme na Slapech - Albertov. Pěšina podél skal, krásné vyhlídky, všude rozkvetlé bílé kvítky, vše vonělo, pozorovali jsme zelené ještěrky....celkem 14km.... no stálo mi to a i za ty bolesti, co jsem měl celou neděli :-)
Opatrujte se. J

Reklama

Přidat komentář