Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Alena (Čt, 16. 4. 2020 - 22:04)

Děvčata i chlapci, držte se!!! Kdo ještě stihl operaci a cítí se v pořádku, ať si cvičí podle svých možností jako kdysi já. Nebyla jsem na následné rehabilitaci ani v lázních. Špitálů a operací jsem za celý život měla za sebou tolik, že by mi to už spíš poničilo psychiku než pomohlo. Sice mi návrat do normálního života trval trochu déle než ostatním, kteří vše absolvovali, ale rozchodila jsem se dobře. Bylo mi hodně blbě, oba kyčle v háji, druhá operace následovala 5 měsíců po té první.Když jsem měla konečně termín, tak jsem se na jedné straně strašné bála, na té druhé jsem se snad i těšila, že se zbavím těch ukrutných bolestí. Pokud by ale byla tenkrát ta situace jako dnes, tak bych raději dále trpěla a do nemocnice by mě nikdo nedostal. A to přesně z důvodů, o kterých píše Eva. Ano, vše se odkládá na neurčito. Manželovi např. odložili operaci oka a u zubaře můstek (má cosi provizorního zatím), ale on si to nijak nebere, tak aspoň tak. Kamarádovi operaci žlučníku, jenže jemu je zle. Prý to má řešit s praktickou, řešení nepomáhá. Já měla mít prevenci u zubařky, chtěla jsem zrušit termín, ale ona mě jen přeobjednala na začátek května. Ona je nová, můj zubař odešel do důchodu, s ním bych neměla problém se domluvit. Byl teď někdo z vás u zubaře? Mě nic nebolí a neumím si představit "hlavu na hlavě" s cizí osobou. Napište mi prosím, kdo teď musel k zubaři a jak to tam vypadalo. Já se tam docela bojím jít, tak snad zase budu muset volat a přeobjednávat se ? Děvčata, tato doba není fajn. Pište, musíme se podporovat !!! Předem děkuji za reakci na můj příspěvek a všem vám držím palce a přeji jen to dobré.

Alena (Čt, 16. 4. 2020 - 23:04)

Dodatek: Vím, že se můj dotaz netýká přímo TEP, když jde o zubaře, ale trochu to přece jen souvisí. Mně se totiž na jenom zubu vzadu nahoře kus ze strany ulomil a bývalý zubař mi to nějakým způsobem domodeloval. Jí se to moc minule nelíbilo, prý to bude chtít časem ven. Tak aby na mě hned nevyrazila s kleštěmi a nezačala to rvát a něco nekalého mi nezpůsobila. Ten můj bývalý říkal, že příp. trhání bude trochu složitější a bude se na to muset jemně, ale on to uměl a před trháním zubu mi 2 dny před tím napsal širokospektrální antibiotika kvůli TEP. Ji neznám.

Pájja (So, 18. 4. 2020 - 13:04)

Alenko, u zubaře jsem sice nebyla, ale s tím mým jsem se potkala několikrát. První týden musel mít zavřeno, potom jim postupně dávali povolení ordinovat, ale jen akutní případy. Používal respirátor. Nyní mají on a sestra i ochranné štíty, které vyrábí místní firma a dodává je zdravotníkům. Tak to už bych se nebála jít si sednout do křesla. A to je mu sedmdesát, žádný mladík.

Eva1 (So, 11. 4. 2020 - 08:04)

Všem lidem dobré vůle přeji krásné svátky naděje, Velikonoc..
My co trpíme s opotřebovanými kyčlemi ,koleny a dalšími neduhy ,tak at to ustojíme.Tento náročný čas ..
Já mám sice termín operace na konec května .ale i kdyby se mohla realizovat,odmítnu.Protože
nechci riskovat, že budu pacient á-la- operace se zdařila ,zemřel na korona virus. Dělám vše proto ,abych nenamáhala kloub a chůze je snesitelná..Konzultaci mám další a plán operace odkládám.na neurčito...Tak jako jsme nuceni odložit vše možné..Např.setkání se svými milými co máme daleko ,odděleni hranicí..
Tak se opatrujte.

v (Pá, 10. 4. 2020 - 10:04)

Děvčata, krásné Velikonoce :-) Snad už brzy povolí otevření ambulancí a rehabilitace, abysme se také my, které čekáme na léčení mohly - v mezích možnosti - uzdravovat.

Bronislava (So, 28. 3. 2020 - 19:03)

Pěkný večer všem, tak jsem stihla operaci i následnou rehabilitaci za minutu dvanáct, ale první kontrola po operaci mi byla zrušena z důvodu nouzové situace. Mám si zavolat květen - červen. Myslím, že kloub je v pořádku, bolestivost je minimální, noha neotéká. No a já teď budu listovat diskuzí a zjišťovat, kdy můžu odložit berle a jak začít zatěžovat a pomalu se vracet do normálu. Mějte se krásně a ať už je to vše špatné za námi.

Aja (Čt, 2. 4. 2020 - 17:04)

Zdravím všetkých. Tiež som stihla operáciu druhej TEP posledný možný deň (10.3) aj následnú rehabilitáciu na ktorú ma prijali a skončila mi 27.3. U nás je bežná prax že 6 týždňov sa používajú nemecké barle ďalej 6 týždňov francúzke. Ja som potom odložila naraz obidve a pomaly chodila bez opory. Teraz si to znova budem opakovať- cvičenie, masáž rany, pichanie Fraxiparínu. Všetko zatiaľ ok.Prvá kontrola podľa situácie. Držte sa a v zdraví všetko zvládnite. Aja

Pájja (Ne, 29. 3. 2020 - 08:03)

Broni, to jste měla štěstí, mému známému odložili operaci na neurčito. Po první operaci 6 týdnů po propuštění mi doktor povolil odložit berle, ale jenom doma, protože tam je možnost se občas něčeho přidržet. Ale tak samo to nešlo. První den jsem chodila bez a byla jsem hrozně unavená. Takže potom vždy pomalu. Ráno berle, pak bez, k večeru už jsem si je brala taky. Postupně jsem čas protahovala až jsem je měla jen u dveří na cestu ven. Ven jsem mohla bez nich podle doktora za další 4 týdny, tedy zhruba 10 týdnů od propuštění z nemocnice (12 dní po operaci). Venku jsem zjistila, že je sakra rozdíl chodit doma a venku. V autě jsem je měla pro jistotu v kufru. Ale pomalu jsem získávala větší jistotu. Dodnes se podvědomě občas přidržuji ze a do schodů. Operaci jsem měla jednu konec ledna, druhou o rok později začátek února a takovou tu plnou jistotu při chůzi jsem cítila až někdy v srpnu. Tak držím palce, ať to šlape samo :D

Eva1 (St, 25. 3. 2020 - 16:03)

Milado,nebud skeptická,je mnoho těch co čeká druhá TEP kyčle.Jsi spokojená s provedením první TEP kyčle??Chce termín k ortopedovi,aby Ti zadal pořadí operace..Ted se vše zkomplikovalo.JISTĚ Ti odpoví zkušenější,já se teprve orientuji.Mám již termín na operaci v nemocnici,kde bych šla v krajním případě,měla jsem mít konzultaci u ortopeda ,který je hodnocen výborně jako operatér,tomu bych ráda svěřila mojí výměnu kyčle.....Kvůli korona odpadlo,tak mám nový termín,a plácám se v tom..Bolesti jsou snesitelné,nezatěžuji,chodím mín,abych to zvládla...Tak se drž,budu ráda když se Ti uleví...

Milada (Čt, 26. 3. 2020 - 14:03)

Děkuji za příspěvek, s první endoprotézou jsem spokojená, výborná byla rehabilitace v nemocnici Na Pleši, kdo je skromnější nebude mu vadit sprcha a WC pro pět pacientek společné, nahrazuje to jak na více 100-% péče zdejších lékařů, sestřiček a veškerého personálu. Okolí je výborné pro chůzi o berlích. Termín operace mi koncem února nebyl stanoven, lékaři neměli ještě dohodu o
dovolených. Do všeho zasáhla epidemie, operace jsou zastaveny.

Milada (Út, 24. 3. 2020 - 10:03)

Pročítám často diskusi okolo TEP kyčle, jednu operaci mám za sebou v roce 2018, koxartróza 4. stupně, letos mám jít na TEP druhé končetiny, datum ještě nemám, bolesti silné, pokud nejde jinak občas tlumím léky. Situace jaká je, k tomu věk 74 let, zcela sama, mi moc naděje neskýtá. Je na tom někdo podobně, prosím sdílejte. Děkuji.

Eva1 (Ne, 15. 3. 2020 - 22:03)

Zdravím Vás všechny..Tři měsíce čekám na konzultaci a termín na operaci ..Chyběly mi dva dny ,měla jsem jet v úterý..Odkládá se ,a i operace plánované....Zítra začnu šít roušky...
Je mi líto například pokladních....Řidičů nákladní dopravy,
Mám vztek na neukázněné občany,na ty co to sem zavlekli..
Tak jsem si jen trochu vylila srdce...
Musíme respektovat nařízení vlády,ač každý z nás měl nějaké plány a potřeby...
Pa ,Eva čekatelka na TEP...

V (Po, 16. 3. 2020 - 16:03)

Evo, já jsem na tom podobně. Šest týdnů čekám na rehabilitaci na zakouslé koleno, byla jsem tam 3x a dnes, když jsem tam přišla, je rehabilitace na týden zavřená. Nemají roušky a další prostředky ochrany. A příští týden jsem objednaná na mamograf. Volala jsem tam, dělají, ale musím přijít s rouškou na obličeji nebo se přeobjednat. Asi budu šít jako ty, protože roušky nejsou a kdyby nařídili, že ven se může jen s rouškou, nemám nic. V lékárně jsem to ani nezkoušela, před lékárnami stojí lidi v dvoumetrových rozestupech a magistra vyšla do dveří (s rouškou na obličeji) a vzala si od paní zřejmě recept - jeli jsme kolem autem - a nikdo dovnitř asi nesmí. Jsme v tom všichni, snad nás to mine. A o plánech ani nemluvím. Letošní rok - co říct.

Věra (Po, 16. 3. 2020 - 16:03)

Nějak jsem nedala dobře jméno :-)

Věra (Pá, 6. 3. 2020 - 17:03)

Jo, děvčata, já ještě nějakou dobu v pořádku nebudu. Měla bych si nechat vyměnit destičku v kolenu za silnější a pak jít na TEP druhého kolena - nebo obráceně. A začíná se ozývat druhý kyčel. Ale jak už jsem se trochu rozchodila po injekci, je to přece zase jiné uvažování. Včera jsem byla na vstupní rehabilitaci - čekala jsem 6 týdnů, všude je hrozně plno - a po rehabilitaci se objednám do FN na vyšetření a uvidím jak to oni uvidí. Ali, manžel chodí jako Poirot, krátkými krůčky, ale už mu nic neříkám. Nemá to cenu. Tahle diskuze je pro mě hrozně moc. Objevila jsem ji sice až po první TEP, ale moc mi pomáhala a pomáhá. A hlavně - vždycky někdo odpoví. Pořád běží na rozdíl od jiných, kam napíšeš a půl roku se nic neděje. Tak ať všem nohy slouží jak mají a já uvidím, co bude :-)

Alena (Čt, 5. 3. 2020 - 18:03)

K ježdění autem: Jsem po výměně kyčlí sice už 10 let, ale ono to bude asi pořád stejné, tj. všude jinak. Sama už dávno auto neřídím, tak píši z pozice spolujezdce. Operovali mě v MB - klinika dr. Pírka. Tenkrát nás pouštěli domů 7. den po operaci, pokud někdo nechtěl zůstat na rehabilitaci. Bylo nám řečeno, že prvních 6 týdnů po "o" je jakákoli jízda jinak než sanitkou vysoce riziková. Nikdo ale nenamítal, když nás bližní odváželi domů autem. V den mého propuštění tak jeli všichni. Rehabilitační instruktor to tam "dirigoval" - úpravu sedadla i vlastní posez, resp. pololeh. Tím samým způsobem jsem se pak dostala k operatérovi na vyndání stehů a po 6ti týdnech po "o" na první kontrolu s RTG.

Bronislava (St, 4. 3. 2020 - 17:03)

Pěkný večer, zdravím všechny spolubojovníky, zítra jsem měsíc po operaci a je to paráda, jizva už je bez stroupku, takže už třetí den chodím cvičit do bazénu, podnikám dlouhé procházky po okolí, jezdím na rotopedu. Jen pořád špekuluji jestli po 6týdnech můžu sednout za volant, na kontrolu jdu až za 8týdnů no a jak mě otrnulo, tak se mi nechce tak dlouho čekat. Jaký je váš názor? Děkuji

Věra (Čt, 5. 3. 2020 - 09:03)

Bronislavo, je krásné, že je ti dobře :-) FN v Plzni to má tak, že na kontrolu 6 týdnů po operaci se musí sanitkou vleže. Ale přiznám se, že mi manžel vezl autem několik dní před kontrolou k holiči na barvu, abych vypadala jako já a ne jako strašidlo (musím na barvu každý měsíc, vlasy mi rostou dost rychle). Ale máme auto s vyšším nástupem, takže to šlo. A maminku jsme před tedy asi 17 roky vezli 14 dní po operaci na rehabilitaci autem sami. Byla v jiné nemocnici, takže všechno jinak. A bylo jí 75 a měli jsme nízké auto. A teď si vyber :-) Uvidíš, je to ještě 14 dní, ale myslí, že to půjde.

Pájja (Čt, 5. 3. 2020 - 12:03)

Věrko, mají v tom nemocnice pěkný guláš. Po první operaci jsem jako spolujezdec sedla po dvou týdnech po propuštění, po druhé už po necelém týdnu. Taky máme vysoký posed, na to mě upozorňoval i doktor. Nejdůležitější je správně nasedat a vysedat, to je základ.

Eva1 (Čt, 5. 3. 2020 - 06:03)

Bronislavo moc hezky se to čte jak se Vám daří ...
Opatrujte se ,mám radost ,Eva čekatelka na novou součást -ku.

Reklama

Přidat komentář