Reklama

revmatoidní artritida

Míša (Út, 3. 3. 2020 - 10:03)

Tak to mě mrzí, že nejedete, ale asi možná dobře, snížit riziko na minimum je u nás s poruchou imunity asi v pořádku, protože nás by to asi odrovnalo... Jinak já tomu tedy moc nerozumím, protože když mám výsledky sedimentace, CRP, leukocytů -faktorů ukazující zánět celkem nízké tak je mi hůř a trpím bolestí a naopak, když mám výsledky vysoké, tak je mi relativně dobře a nemám ani moc velké bolesti. Tak nevím, jak to tam funguje, já jsem MTX taky nepocítila, jen hýbu s Medrolem a to funguje. Taky jsem ráda, že tu se mnou jste! M.

Jirka111 (Po, 2. 3. 2020 - 20:03)

Tak jsme včera slavně odhlasovali, že riziko je v Rakousku minimální a pojedeme. Kamarádi + naši starší kluci. A večer se do mě pustila žena, že ať zvážím rizika, že kvůli mě pak nebude v karanténě :-) V práci taky trochu histerie, zákaz schůzek a shromažďování, kdy vycestuje, musí hlásit na perzonálním..... no volám kámošovi, tomu to taky vrtalo hlavou.....tak jsme to, tentokrát už neslavně, zrušili...grrr
Jinak s MTX, dle mého jako blokátor imunity snižuje aktivitu imun. systému, tedy tvorbu bílých krvinek = aktivitu zánětu = bolest. Tak uvidím, ale momentálně se mi přidádá i bolest chodidel, kterou jsem měl ze začátku, takže nic moc. Všechny zdravím a jsem rád, že tu jste se mnou :-) J.

Míša (Po, 2. 3. 2020 - 09:03)

Ahojky! Jirko k tvému dotazu, pracuji ve zdravotnictví, jsem zdravotní sestra, tak proto ty pracovní víkendy. A jak jste rozhodli s horama, jedete? Jinak si myslím, že Vian ti to napsala velmi správně, MTX na sobě nepocítíš, ten snižuje naší imunitu na minimum, ale bolestí a zánětu nás bohužel zbavuje ten Medrol. Mělo by to fungoval nejlépe dohromady, proto se to taky tak užívá a když je nám hůř navyšuje se Medrol, ale zeptej se na to i revmatologa, co ti poví on, je na to študovanej….. A kdy jdete všichni na další kontrolu? Já koncem března na odběry a začátek dubna k doktorce. Vianko tobě moc přeju dny bez bolestí, jen aby jsi ten Medrol zase nevysadila moc brzy a nevrátily se ti. Já zatím docela držím, jen trpím bolestí zad a pořád se nemůžu zbavit toho kašle, už aby tu bylo pořádné jaro! Přeji všem hezký začátek týdne! M.

Viana (Ne, 1. 3. 2020 - 15:03)

Ahojte,)))
Míšo s tou panikou máš pravdu. Ale zase mají zlatý důl obchodníci. Vyprodají se zásoby,klidně mohou zdražit a ti šílenci to koupí i kdyby to bylo o 100% nahoru. Jenom se chechtám jak lidi panikaří,proboha jenom aby neměli hlad....))
Jirko nemyslím si že by jsi nějak pocítil MTX že zabírá. To vlastně v těle upravuje nebo spíš tlumí tu imunitu,takže já třeba jsem to nějak nepocítila jestli už zabral. Myslím si,že je to poznat hlavně v krvi,ale možná se mýlím. Zeptej se na to revmatologa a pak nám řekni,taky jsem zvědavá jak to v tom těle všechno funguje.)))
Jinak já jsem byla včera v práci,dnes jsem měla mladé z Olomouce na obědě a teď jsem se konečně trochu utrhla a sedla k počítači. Zítra zase na dvanáctku a tak nějak dokola. Musím ale dodat,že je mi s tím medrolem super. Teda beru k tomu večer ten jeden aulin (to mi doporučili v té revm. poradně) ,prý potom ten medrol lépe zabírá. Ale chtěla bych to snížit na tu půlku 2mg,ovšem ještě počkám je to brzy a taky si pořád vychutnávám dny bez bolestí.)))
Petruško a kde jsi ty?

Jirka111 (So, 29. 2. 2020 - 15:02)

To máš, Míšo, pravdu, snížil brzy. Chci totiž vidět, jak funguje MTX, teď někdy by měl začít zabírat. A co vlastně děláš za práci?
Jj, i u nás v obchodech zmizela mouka a rýže. Tohle se mě nedotýká, paniku si zatím nepřipouštím, stačí mi RA.
Opatrujte se a pište. J

Míša (Pá, 28. 2. 2020 - 23:02)

Ahojky, já to mám jednoduché, jsem celý víkend v práci...Nesnížil jsi ten Medrol moc brzy? To jsem zvědavá, jestli na ty hory pojedete, já to stihla asi akorát. Ještě možná příští týden pojedu na Klínovec, má něco nasněžit. Ta panika kolem koronaviru je děsná, ty lidi vykupují už i obchody!!! Chtěla jsem jen něco málo a regály trochu zejí prázdnotou, tak snad se brzy uklidní a zbyde i něco na nás, co nešílí. Mějte se fajnově, pa M.

Jirka111 (Pá, 28. 2. 2020 - 17:02)

Tak doufám, že pojedeme příští pátek. Teď o víkendu máme k tomu sraz a rozštípnem to, protože poslední možnost to případně zrušit bez doplatku. Jak se jinak vede? Já budu tedˇ o víkendu slaměný vdovec, žena s mladším klukem jedou k tchyni a já s tím starším zůstáváme doma, zrovna vařím guláš z hlívy a čekám, až dorazí z tréninku (fotbal). A zítra pro změnu k mým rodičům na řízek :-)
O něco jsem sníži Medrol a je to znát, hlavně dopoledne, zápěstí jsou na prd, ale vydržet se dá, žádný antirevmatika nejsou zatím potřeba.
Všechny zdravím, užijte víkend...co máte v plánu ? J

Míša (St, 26. 2. 2020 - 14:02)

Díky! A ty jedeš kdy do toho Rakouska na lyže?

Jirka111 (Út, 25. 2. 2020 - 20:02)

Tak to je jasná telepatie.... vítej zpět. J

Míša (Po, 24. 2. 2020 - 21:02)

No musím přiznat, že to byla nádhera poprvé v Alpách, byla jsem i na ledovci, fakt krásné, přijela jsem nadšená a pokud to jen trochu půjde příští rok jedu znovu!!!!!!

Míša (Po, 24. 2. 2020 - 21:02)

Tak koukám, že si tu Jirko píšeme ve stejnou dobu

Míša (Po, 24. 2. 2020 - 21:02)

Ahojky, jsem zase tu po dovolené! Lyžovačku jsem přežila bez úhony akorát jsem odjela s rýmou a kašlem a taky se s rýmou a kašlem i vrátila, nějak se z toho pořád nemůžu vyhrabat a ani krásný horský vzduch nepomohl.... Pěkně jsem si početla a taky se na vás už těšila! Teď už zase makat a makat.... Všechny moooc zdravím M.

Jirka111 (Po, 24. 2. 2020 - 21:02)

Mno, jak se mi ulevilo, s tím jídlem a hlavně sladkým jsem se nějak spustil, tak mám výčitky a obavy, co to se mnou udělá....
Zítra kolega přinese nějaké dobroty ze zabíječky, ach jo :-)
Teď jsou děsné výkyvy v počasí, dělá to s vámi něco?
A kdepak máme Míšu s informaci, jak si užila dovču ?

všechny zdravím,
J.

Petra P. (Po, 24. 2. 2020 - 17:02)

Ne né Vianko, Aravu mám vysazenou, a zpět jsem dostala Mtx a Humiru. Jojo někdo má to štěstí, že má méně aktivní formu, taky pár znám, co berou celý život pouze nesteroidní antirevmatika a jsou ok, tak papá:-)

Viana (Po, 24. 2. 2020 - 15:02)

Petruš ,ještě k tomu Mtx se divím že ti ho vysadila. Co vím ,tak se užívá i k Bio léčbě. A k té Aravě a Humiře ,to máš jako obě dvě? Proč ti to zase zvýšila ,kvůli výsledkům krve,nebo jsi měla nějaké větší potíže, myslela jsem že jsi v pohodě.

Viana (Po, 24. 2. 2020 - 15:02)

Ahojte,)))
Petruš máš pravdu.Medrol řeším od té doby co jsem si o něm něco načetla. Asi je lepší nevědět,nebo se o tyto léky ani nezajímat, protože potom toho moc víme a třeba i zbytečně se bojíme. Takže asi tak ,že jsem si ho zase pěkně nasadila a ke všemu i každý den večer aulin. Včera jsem měla jen půlku medrolu a na aulin jsem večer zapoměla a dnes jsem to ráno pocítila v plné míře. Takže jsem se rozhodla že už se sebou nebudu experimentovat a budu to papat pěkně poctivě a vůbec se nebudu zajímat o nežádoucí účinky . Prostě někteří to tu jedí několik let a taky to neřeší. Třeba se někdy dopracuji,že se to uklidní a třeba i snížíme dávky léků.
Je zajímavé ,že se mnou pracují tři revmatičky a ty asi nemají nějakou akutní formu,protože za poslední měsíce má jedna vysazené úplně léky a ta druhá a třetí má zmenšené dávky užívání. Ach jo,já jim fakt závidím....)))
Taky zdravím Jirku a chechtám se jak pěkně mu chutná a užívá si. Moc ti to Jirko přeji. Taky se dlouho neozvala Míša...

Petra P. (Po, 24. 2. 2020 - 11:02)

Ahojík, delší dobu jsem tu nebyla, ale už zase píšu:-) Jirko, musela jsem se usmát, protože jsem si stejně jako ty opět přečetla skoro celou diskuzi, a taky jako ty obdivuji všechny ty bojovníky, a mrzí mne, že už sem nepíšou, moc by mne zajímalo jak jsou na tom nyní zdravotně po těch letech....Vianko co se týká Medrolu, tak jsem se dočetla, že stejné dilema ano nebo ne jsi řešila už v roce 2010, takže je to asi nekonečný příběh...:-))))) Já jsem po necelých dvou měsících bez Mtx a Bio byla pouze na Aravě a skončila jsem s revmatoidním faktorem ze 65 na 136 a sedimentaci 38 a zkřiveným prstem na noze, takže mám opět vše nasazeno zpět včetně Humiry, a zdálo se mi, že mi je lépe hned na druhý den po injekci, ale možná to byl jen efekt placebo, nenapadlo by mne, že to může nabrat rychle takový spád...ahoj a mějte se moc hezky:-)

Viana (So, 22. 2. 2020 - 20:02)

Ahoj Jirko, máš pravdu,že ty holky co je popisuješ jsou víc než suprové děvčata. o Vláďovi ani nemluvě. Je to charakterní a velice chytrý kluk,co nám hodně pomohl a taky se snažil o to aby jsme se někdy sešli,ovšem já na tom srazu nebyla,což mě mrzí. Byly jsme suprová parta než se to nějakému rejpalovi podařilo nás rozbít. Holky si vytvořily nějaké jiné stránky i já jsem tehdy měla možnost tam jít,ale nějak jsem se tam nemohla dostat. Nejsem žádný hekr a tak nějak jsem se ztratila.
S Janou si občas napíšeme na email,je to bezvadná holka a já jsem opravdu ráda že ji znám a že jsme v kontaktu. Je velice chytrá a už hodněkrát mi pomohla co se týče problémů s touto nemocí. Určitě se spolehni že ji o tobě řeknu,že má fanouška a to ji suprově potěší. ))
Jsem ráda že je ti zase celkem dobře,že si zase života užíváš. Přeji ti bezbolestné dny.)))
Ostatní zdravím a pište...

Jirka111 (Čt, 20. 2. 2020 - 19:02)

Taky se mi podařilo po troškách dočíst celou diskuzi. Spousta "příběhů", často skličujících...
Nicméně jsem si takto nepřímo vytvořil určitý vztah s těmi, kteří zde svého času hodně přispívali...Jana s věčným úsměvem, Martina - statečná bojovnice, Markéta-optimistka, Stáňa - milující svou práci, Vláďa - manager a charakter , Majka - stále doufající ... doufám, že pořád bojují tak jako dřív. Aspoň takto je všechny zdravím. Viano, myslím, že si občas píšeš s Janou, která mi byla svým přístupem i vyjadřováním obzvlášť sympatická, napiš jí prosím, že má vzdáleného fanouška. Děkuji J.

Procento (Pá, 21. 2. 2020 - 09:02)

90% je vymyšlených

Reklama

Přidat komentář