Reklama

revmatoidní artritida

Jirka111 (Čt, 20. 2. 2020 - 19:02)

Ahoj Viano,
nene, špatně pochopeno, s MTX samozřejmě vyčkám, jen je dobré, že mi po něm zatím není špatně od žaludku.
Jak jde týden? Dnes jsem se v práci nachomýtl ke třem oslavičkám, všude jsem pojedl, řízek, tláča, něco sladkého, tak doufám, že se to moc neprojeví.... :-)
J.

Viana (So, 15. 2. 2020 - 19:02)

Ahojte, díky za rady moc si toho vážím.
Jirko ,pět dávek není až tak moc,ještě počkej říká se že to trvá až tři měsíce než se poznají výsledky. Já jím MTX už několik let a nikdy mi po něm nebylo špatně,snáším ho dobře i když si taky nejsem jistá jestli na mě funguje a to beru 15 mg. Vydrž a uvidíš . Pokud nemáš nějaké větší bolesti tak je to dobré ,zaléčíš se. )))
Míšo,mě právě že Aulin a ten Meloxicom zabírá úplně dobře,ale musím ho brát denně,pokud ho beru ob den ten třetí den to už docela cítím. Takže volím toto. Dnes v práci jsem dělala s jednou revmatičkou a ta taky včera a vůbec tento týden trpěla jako já. Tak si říkám,že to mohlo způsobit ty výkyvy počasí. No uvidíme zatím jím ten Aulin denně a pokud to bude přetrvávat přejdu k tomu Medrolu a budu to brát tak jak jsi popisovala ty. Taky to tak vidím. Třeba se na těch kilech zastavím jako ty. Tak zatím pa a krásnou neděli vám přeji.

? (So, 3. 10. 2020 - 17:10)

Ahoj Ivano?

mh (Ne, 18. 10. 2020 - 12:10)

vivian - ivana

Jirka111 (So, 15. 2. 2020 - 19:02)

Ahoj holky,
tak ohledně Medrolu můžu radit jen podle toho, co jsem vyčetl z diskuzí a z mé krátkodobé zkušenosti. Začal jsem na 8mg a po měsíci jsem postupně snížil na 6mg a rád bych zkusil 4mg. Myslím, že asi na tom budu podobně jak Míša, udržovat třeba 2mg a při potížích zvýšit, protože Medrol funguje nejlíp, při 8mg to bylo mooc fajn, teď opět horší. Na druhou stranu u mě ještě nezabírá MTX, mám za sebou čerstvě 5. dávku 10mg, po té čtvrté mi nic nebylo, tak myslím, že předchozí potíže spustila nějaká střevní viróza.
Obecně je určitě lepší být zcela bez kortikoidů, ale nevím nevím.....
Ať máte trochu obrázek, moje "míry" jsou 172cm a 68kg. V podstatě se mi váha moc nemění, Medrol nemá vliv, spíš jsem se obával, že jak jsem přestal sportovat, půjde to nahoru kvůli tomu. Ale zřejmě se to zatím nějak vyrovnává i proto, že jsem trochu omezil sladké, a také kvůli samotné nemoci, zánět + bolesti jsou energeticky náročné.
Tak to rád slyším, Míšo, že jsi vášnivá lyžařka :-) Přeji, ať vám dovolená vyjde, hlavně počasí, to bývá v Rakousku jako u nás, takže nic moc. J.

Míša (So, 15. 2. 2020 - 13:02)

Ahoj Vianko, nevím jestli jsem ta pravá, která ti má radit, nezápasím s touhle nemocí tak dlouho, ale já bych určitě nasadila teď alespoň 4mg Medrolu denně a až ti bude lépe snížila bych to zase na nějakou dobu na 2mg. Aulin, ani jiná analgetika mi nezabírají, tak ty nemohu posoudit, ty vůbec nepapám. Doktorka chtěla abych ten Medrol postupně vysadila, ale to jsem zkusila jen na týden a vůbec to nešlo, tak už ho pořád papám zase skoro celý rok, snažím se udržovat dávku 2mg denně a při potížích zvyšuji na 4mg denně. Je to srágor, ale než trpět raději zatím takhle. Bohužel na otázku hubnutí žádnou radu nemám, to je složité. Přibrala jsem za rok skoro 10kg a ty se mi nedaří shodit ani kdybych se na hlavu postavila. Bývám ale spíš oteklá než tlustá. Jednou je to lepší, jindy horší. Jak udržuji ten Medrol skoro pořád na stejné hladině, tak už nepřibírám, ale to taky nevím, kdy se může změnit. Ty to můžeš mít způsobené tím, že ho chvilku bereš, pak zase ne a to tělo na to reaguje. Muži to mají v tomto ohledu jednodušší. Hezkou sobotu páčko a ať už jsi zase bez bolestí!!! M.

Viana (Pá, 14. 2. 2020 - 13:02)

Omlouvám se za tu hrubku myslela jsem radily jako doktorky...pa

Viana (Pá, 14. 2. 2020 - 13:02)

Ahojte,
Míšo merolek klidně papej dál pokud se s ním cítíš dobře. Vypadá to,že podpořím tvoji řadu a budu ho muset papat zase taky. Dnes jsem se probudila a nemohla jsem na nohy,ruce bolely jako hrom a krk bloklý,že jsem se nemohla ani podívat do boku. Já pokud si večer vezmu aulin,tak druhý den funguji.Sice mi to vydrží i s nadsázkou dva dny,ale poslední dobou bych ho musela brát denně. Tak a teď mi pěkně poraďte co dál. Začít zase zobat aulin třeba jen 4mg a časem půlku,nebo jíst denně aulin? Vyhledala jsem si v poradně svoji otázku ohledně tohoto problému a tam mi radily,že méně drastický ji aulin než medrol,ale účinější je na nějakou dobu merol. Ovšem při těchto potíží radí jíst oboje a dopracovat se tak k menší dávce medrolu třeba jen na 2mg. Takže mě pěkně můžete zase vítat ve vašem klubu. Dlouho mi to nevydrželo,že?
Mě by ten aulin ani tak nevadil,nebudu brát velkou dávku,ale já po něm dost přibívám na váze i z těch 4mg. Co děláš Míšo ty abys netloustla z něj a jak to na tebe působí? Jirky se ani nebudu ptát protože je kluk a oni k tomu nemají takové předpoklady. Díky moc za rady,mějte se pa pa.

Míša (Po, 10. 2. 2020 - 20:02)

To jsem překopírovala z mailu a nějak se to seřadilo vedle sebe, ale ty se v tom určitě vyznáš. Napíšu pak dojmy, frčíme v neděli. Jinak tady jezdím do Krkonoš, Jeseníků, letos jsem byla na Dolní Moravě a nejdál v Tatrách na Chopoku, tam to bylo fajn, ale strašně zdražili a už se to vůbec nevyplatí. Šumavu bych možná dala příští rok, tam jsem v zimě ještě nebyla.Doufám, že mi už bude úplně dobře. Dneska mě to v tom větru málem odneslo, tak ještě přežít zítřek a snad už konečně půjde pryč a bude zase dobře. Jinak s bolestma zatím docela dobrý, ten podzim je pro mě asi nejhorší, ale Medrolek papám statečně dál, bez něj by to zatím bohužel nešlo, ale třeba se k tomu jednou taky dopracuji, jako ty Vianko! Tak se držte a pište!!!!!! M.

Míša (Po, 10. 2. 2020 - 20:02)

Jirko skipas platí pro tato střediska a Kaprun by měl být přes kopec
Lienz
St. Jakob in Defereggen
Matrei am Grossglockner
Sillian
Kartitsch
Obertilliach
Ankogel
Mölltaler Gletscher

Viana (Po, 10. 2. 2020 - 17:02)

Ahojte, jsem ráda že se to tu pohlo. Jirko je super že sis to lyžování užil. Relax je důležitý .
Já jsem te´d měla dva dny volno po noční,tak jsem tu bouři přežila doma. U nás na Moravě stejně žádná hrozná kalamita nebyla. Sice mi dnes odpoledne přistál kousek nějaké střechy na dvorku ,ale po kontrole svojí která je v pořádku budeme zjišťovat komu patří. Tak doufám že už to skončilo a teď už jenom budeme v klidu čekat na jaro.)))
Jirko s tím MTX se toto ta nevolnost může stát,ale doporučovala bych ti před tím brát omeprazol pokud ho nejíš je dobrý i k tomu medrolu. Kolik toho MTX a medrolu teď bereš? Nějak si to nevybavuji. Pokud ho bereš ráno zkus ho brát na noc ,nejhorší reakci bys mohl zaspat.)))
Jinak Míšo já už nepařím pěkných pár let. Alkohol s tím MTX fakt nejde dohromady. Játra pěkně trpí. Jinak co se týče mě tak je to pořád docela dobrý,měla jsem akorát bolesti z pátka na sobotu a v sobotu během dne,ale to jsem srazila dvěma auliny a pak to zase balo dobré. Neříkám že jsem úplně v pohodě,ale je to snesitelné,tak zatím bez medrolu funguji dál. No uvidíme...pa

Jirka111 (Po, 10. 2. 2020 - 13:02)

Jinak jsem se dnes pokoušel zahájit v práci, moc se mi včera nechtělo, a jak přes noc řádila ta vichřice, od 7mi ráno nešel proud, všechny nás poslali domů. Tak mám prodloužené volno :-)

Jirka111 (Po, 10. 2. 2020 - 13:02)

Ahoj Míšo,
a kam přesně do Rakous? Já jsem dřív pracoval pro rakouskou firmu, která měla sídlo kousek od Kaprunu, takže na lyže jsem jezdil tam do okolí. Údolí Saalbach-Hinterglemm, tam je to paráda. Myslím, že si to užiješ, s českými kopečky a službami se to srovnat nedá :-)
Zač. března se ještě chstám s kamarády a našimi dětmi do Hinterstoderu, což je od nás nejblíž. Byli jsme tam loni a taky dobrý.

Míša (Ne, 9. 2. 2020 - 21:02)

Ahojky Jirko, ano lyžovala a musím to zaklepat, už jsem absolvovala s léčbou alespoň patery hory a tam je mi skoro vždycky fajn!!! Myslím, že je tam stabilnější počasí, tak možná proto, ty výkyvy tady v nížinách nejsou nic pro mě. Snažím se vybírat si sjezdovky s lanovkou, protože ty vleky na moje ruce moc nejsou, je to stejný pohyb a ještě docela namáhavý, ale občas ho zvládnu taky. Jen jsem víc unavená a tak se žádné kalby večer už nekonají a chodím brzy spát.....to jsem začala brzy! No člověk se musí holt přizpůsobit svému stavu, to se nedá nic dělat. A musím si dát velký pozor na pády-tuhle jsem nějak ztratila rovnováhu ve frontě na párek a po tom pádu v nulové rychlosti, jsem byla týden modrá jak švestka-dělají se mi hodně modřiny po těch kortikoidech---to jen tak pro zasmání. Za týden jedu poprvé v životě na lyžovačku do Rakouska, tak jsem moc zvědavá, ještě mi není úplně dobře, ale léčba Včelovkou-to je slivovice s medem od nás z farmy byla docela úspěšná!!!! Škoda, že taky musím zítra do toho vichru, to nebude pro nás nic moc..... Tak se držte a páčko M.

Jirka111 (Ne, 9. 2. 2020 - 17:02)

Ahoj, zdravím všechny.
Byli jsme týden na horách na Šumavě, tak jsem nepsal. Počasí na střídačku, lyžovat se začalo až ve středu, čt a pá bylo parádně, takže děti si to užili.. Já jsem se cítil celkem dobře díky Medrolu, tak jsem rovněž jednou zalyžoval a od včerejška se mi rozjelo pravé zápěstí, bolí jak čert. Zatím přemýšlím, co s ním.
Mám taky za sebou už 3 dávky MTX. Po dvou mi nic nebylo, před tou třetí se mi spustil žaludek - zvracení a k tomu průjmy až do čtvrtka. Přemýšlím, jestli za to může MTX nebo mi do toho vlítla nějaká střevní záležitost. Uvidím,, jak bude po další dávce.
Jinak, já jsem docela fanda očkování. Chřipku si nechávám očkovat pravidelně. Vím, že se občas netrefí s kmenem, ale většinou snad ano. Taky jsem někde četl, že očkování mrtvou vakcínou by na RA vadit nemělo. Radši riskuji toto, než chřipku + RA.
Po týdnu volna se mi vůbec nechce do práce, ale to asi znáte :-)
Jsem zvědav, jak se mi ráno pojee v té vichřici :-/
Co Ty, Míšo, taky jsi lyžovala ?
Dovču máme vybranou, týden v Bulharsku.
J.

Viana (Čt, 6. 2. 2020 - 15:02)

Čau Míšo. Díky za radu ohledně té tetanovky,taky si nechám udělat nejprve tu krev a pak až to očkování. Mě revmatoložka říkala to samé jako tobě s tím očkováním a asi proto to tak špatně snášíme.)))
Jinak ostatní kde jste?

Míša (Út, 4. 2. 2020 - 23:02)

Ahojky!!! No doufám, že neee! Teď jsem byla 2 dny doma a je to lepší, no zítra už musím ven, tak snad to nebude horší. K svému doktorovi nemůžu, ten by mi hned psal neschopenku a ATB a to bych zase zítra nemohla MTX, je to s náma složitější..... Jinak očkovaná nejsem to zásadně odmítám, stejně to pomáhá jen na určité kmeny a chytneš jiný, to je zákon. Navíc, když jsem měla před 20 lety první ataku RA(to ještě nikdo nevěděl, že je to ono) bylo mi lékařkou zakázáno jakékoliv očkování, tak se toho dodnes držím! Na tetanus si nechávám každých 5 let nabrat protilátky a mám jich pořád dost, takže jsem byla očkována naposledy někdy v roce 1999 a od té doby ne a vůbec mi to nechybí. Kde jsou ostatní nevím, ale zdravím všechny a jsem ráda, že alespoň někdo píše!!! Pa M.

Viana (Út, 4. 2. 2020 - 16:02)

Ahojte, Míšo tak doufám že jsi nechytla tu chřipku co o ni pořád v televizi mluví. U nás v práci to taky prská , holky jsou na hromadě taky,no jenom doufám že to nechytnu. My revmatici to úplně jinak snášíme. Klouby bolí a musí se ležet. Nejsi očkovaná proti chřipce? Já to odmítla nesnáším jakékoliv očkování vždy kolabuji nevím proč. Doktorka si myslí že se bokím,ale to není pravda. Nebudu se bát přeci píchnutí do ramene.Spíš se bojím co po tom zase bude. Na očkování proti žloutence jsem taky pdpadla,ovšem druhou a třetí vakcínu už jsem ustála s tím,že v těle už něco bylo tak to už proběhlo v relativním klidu. No a to mě čeká ještě tetanovka.)))
Jinak zdravím ostatní ,kde je Petra a Jirka ?

Míša (Ne, 2. 2. 2020 - 20:02)

Ahojky, jsem ráda, že jsi bez Medrolu!!! No trochu jsem to zakřikla, že dobrý, víkend jsem byla v práci, teď jsem dorazila domů a mám 39°TT, tak mám velkou radost..... Zítra to zvládni bez problémů, papa a zdravím i ostatní! M.

Viana (Ne, 2. 2. 2020 - 15:02)

Zdravím, no hurá někdo se ozval.
Míšo,tak to jsem ráda že je ti relativně dobře. Ono odpočinek je hodně důležitý. Já když mám dovolenou nebo delší volno,tak se cítím taky fajn.
Jinak zvládám to bez prášků medrolu,ale měla jsem v pondělí a dnes plánuji na noc si vzít tbl. meloxicomu,blíží se asi období deště tak to se mnou trochu kroutí a zítra mám dvanáctku,tak abych byla fit.)))
No taky mě zajímá jak se daří Jirkovi a taky Petře a ostatním. pa V.

Reklama

Přidat komentář