Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Věra (Pá, 14. 2. 2020 - 11:02)

Evo, k té nadváze - kromě mé maminky, které doporučil operatér (a její ortopéd) aby shodila 10 kg - měla na cca 170cm 90 kg - to nikomu jinému z mých známých (a nejsou zrovna štíhlí) ortopéd neřekl. Ani manželovi a ten má přes 115 kg na 185 cm :-) A dostal také necementovanou a ještě mohl chodit i v jiném režimu, než já. Jak píše Pájja, záleží i na stavu kosti a asi i věku a váze, ale asi i na celké pohyblivosti toho člověka. Ještě mi napadlo, když trénuješ chůzi o berlích, nech si je od fyzioterapeuta správně nastavit. Já, jak teď žiju o berlích, se všímám, jak někdo má dlouhé a někdo vražené do podpaží a vlastně na nich visí - má je různě obalené molitanem,... Já ti popíšu svoji zkušenost. Když se postavíš narovnaná ( s botami/přezůvkami), musí berle sahat až do podpaží, ale netlačit. Jsi vlastně podepřená po celé délce těla a pak se vzpíráš při chůzi na dlaních. Je dobře, že jsi začala cvičit. Na tohle asi byla ta dřívější diagnóza - příprava na operaci - zaměřená. Už máš představu, kdy bys šla na operaci? Psala jsi, že máš termím, ale nevíš kam. To mi nějak nejde dohromady. Termín ti dá nemocnice kde ti TEP budou dělat. Tak trénuj, je to jen k dobru věci :-)

Eva1 (Čt, 13. 2. 2020 - 15:02)

Ahoj všichni nakukující...Pájjo -nesouvisí zatěžování kyčle po operaci také z váhou pacienta?A s dobou odložení berlí?Nevím jestli usuzuji správně, ale lehčí pacient nezatěžuje tolik endoprotézu po operaci ?..Já tedy nemám nadváhu,ortoped říká že jsem poměrně štíhlá,že nebudou potíže.No moje váha 75kg při výšce 165 cm také není málo...Ty budeš asi "lehká váha",ne?Já chci něco shodit do operace..Cvičím ruce,(SM Systém,to je cvičení s lany dr.Smíšek)plavu,abych měla sílu nadlehčovat tělo.
Bronislavo zdravím. 9.února jsi psala že máš za sebou operaci.Pa

Pájja (Čt, 13. 2. 2020 - 19:02)

Evo1, ne, já mám teda o 10 cm víc, ale váhu +/- stejnou jako ty, když odečtu protézy. Nemyslím si, i obézní paní, co tam byla mohla došlapovat jako já. Doktor mi před operací vysvětlil, že mladším pacientům se dávají většinou necementované náhrady, záleží na stavu kosti. Tato náhrada musí o týden déle "zarůstat" do kostní dřeně, trvá to cca 3 týdny. Starší a asi i s pár kily navíc mají cementované, které jsou trvale usazené o týden dříve, tedy asi po 14 dnech. Potom už prý se dá teoreticky nohu plně zatěžovat, ale je potřeba brát ohled na operační ránu, která potřebuje čas na zhojení. Noha je otevřená až na kost, chce odlehčit. Následná péče je opravdu jen na doktorovi, proto co nemocnice, to rozdíly v doléčení. Psala to tu tuším Věrka, jaké rozdíly byly mezi ní a jejím manželem. Všeobecně nadváhu nemají rádi, ale ne všichni můžou být v normě. Před první operací jsem viděla v koupelně paní, která 4. den po operci chodila bez berlí. Sestra mi řekla, že je lehce pomatená, že si nedá říct. Rok předemnou operovali ve Vídni Sisu Sklovskou a bulvár psal, že po šesti týdnech už tancovala na plese a po dvou měsících hrála v muzikálu dvě hodiny na jevišti. Tak pak se v tom máme vyznat :-)

Eva1 (Út, 11. 2. 2020 - 13:02)

Pájjo ,zdravím.Je prima zabrousit trochu dál od potíží našich( či vyfasovaných)kloubů..Pobyt v nemocnici na společném pokoji, to je kapitola či spíše je to na romány.Co člověk jiné nároky,návyky a sdílet pár metrů čtverečních s někým cizím.Já přiznám se mám doma svou ložnici i manžel..No a když se dostanete do nemocnice neplánovaně..Zažila jsem paní co celou noc prochrápala, já nezamhouřila "ani oko".Ráno jsem si posvítila lampičkou na hodinky a dostala jsem vynadáno že jsem jí vzbudila ,.Spala i přes den a vadil jí můj pohyb..Jsou lidé kteří nechtějí ani po ránu vyvěrat po noci pokoj.
Do lázní si rezervuji jednolůžkový pokoj ..Ráda brzy vstávám,cvičím ,piji kávu a rozhodně bych to nemohla praktikovat s někým druhým ,pouze když je se mnou manžel..Tomu nevadí,spí ...Hezký den všem..

Aja (Po, 10. 2. 2020 - 19:02)

Čo sa stalo že bola nutná reoperácia? Ďakujem

Josef (St, 12. 2. 2020 - 12:02)

Měl jsem silne a stálé bolesti ve stehně,nejdřiv pořad řikali, že se to časem poddá,ale pak mne znova uděli RTG,když viděli,jak se trápím a byla uvolněná proteza, takže ji museli sundat, vyčistit vše co se tam dalo a pak mne dali jinej typ.

Aha (Po, 10. 2. 2020 - 13:02)

Ja som o tom iba čítala. Rozdiel je v tom, že prispôsobujú umelý kĺb kosti daného pacienta a nie opačne. Jednoducho povedané. Malo by to byť to najlepšie. Zdravím všetkých.

Eva1 (Po, 10. 2. 2020 - 06:02)

Bronislavo zdravím ,ted už to bude lepší a lepší.Nespavost v nemocnici znám,byly jsme dvě co trávily noci sledováním všeho možného na You Tube,seriálů,čtením a to z mobilu pod dekou abychom nerušili další pacientku..Předpokládám že nejsi sama na pokoji,to bych nechtěla....

Bronislava (Ne, 9. 2. 2020 - 23:02)

Děvčata zdravím vás přímo z ortopedie, ve čtvrtek mě operovali TEP kyčle, zatím je vše ok a největším problém je opět nespavost a nutnost spát na zádech. Tato diskuse mě velmi pomohla a díky ní jsem se k tepce odhodlala. Děkuji všem diskutujícím

Věra (Po, 10. 2. 2020 - 15:02)

Bronislavo, jsem ráda, že všechno dobře pokračuje. Se spaním na zádech nemám problém, stejně jako Pájja, ale když jsem po reoperaci musela týden ležet, bylo to i pro mě zničující. Trochu pomohlo přes den zvednout matraci pod zády a na noc zase trochu dolů. A prášky na spaní - alespoň půlku - jsem si brala a beru pořád. Alespoň chvíli spím a neobracím se z boku na bok. Tak hodně štěstí do dalších dní!

Josef (Po, 10. 2. 2020 - 12:02)

Tak to pro mne taky byla nejhorší doba,ležení na zádech a bolest zad. V době v nemocnici mne davali leky na spani,takže jsem docela spal,jinak nevim, jak bych to bez nich dal.Na rehabilitaci jsem je také brával,takže něco přes měsíc a po návratu domu bylo zle,nešlo spát,leky jsem neměl a ani bych je už nechtěl.Po dvou měsících jsem jel do lázní,na pokoji pan který strašně chrapal, takže po nevyspaných třech noci,opět prášky na spani,ale pobyt byl pro mne hodně ubíjejíci,malo spanku,hodně bolesti, takže jsem se těšil domu.
A po roce jsem musel na reoperaci...zase vše dokola, jen větší strach,zvládl jsem to opět s prášky na nespavost,ale lázně jsem si užil, neboť jsem si zaplatil 1 lůžkový pokoj.
A ted mne čeká TEP kolene,takže jsem strašně rozhozenej,po psychické stránce úplně vyřizenej,má obvodní lékařka mne chce nadopovat antidepresivy,abych prý to zvládl, ale mne je už i tak hodně špatně od žaludku, tak se toho bojim, nemáte s tim někdo zkušenosti? zdali to pomuže?Mám 62 let a jsem vyždímanej jak stařec před hrobem

Bronislava (Út, 11. 2. 2020 - 20:02)

Josefe ani nevíš jak ti rozumím,po 6nocích v nemocnici jsem zralá na psychiatrii. Co se týče přímo operace tak doopravdy musím říct,dá se v pohodě přežít, když se to jen trošku rozbolelo,zavolala jsem si o injekci a za chvíli.bylo po problému. Dnes jsem chodila po schodech a léky od bolesti již nepotřebuji. Problém se spánkem mám již mnoho let a antidepresiva užívám taky. Takže můj závazek pro letošní rok je,že se budu věnovat nejen noze ,ale i duši a opět navštívím psychiatra k úpravě medikace. Tak se nebojte a pojďte do toho se mnou.

josef (St, 19. 2. 2020 - 14:02)

a mohu se zeptat jake AD jste brala????

Bronislava (St, 19. 2. 2020 - 18:02)

Já jsem užívala a pořád užívám Zoloft 50mg a zpočátku k tomu ještě Xanax, nyní užívám již jen Zoloft ale teď mi k němu přidali Sanval na spaní, protože mě již od nemocnice trápí nespavost. Josef nebojte, jestli vaše AD ještě nezabraly, běžte k lékaři ať vám na přechodnou dobu něco přidá, ať vás ta úzkost tak netrápí.

josef (St, 19. 2. 2020 - 19:02)

A to se muže brat AD a ještě hypnotika? A už to dlouho zobete???

Bronislava (St, 19. 2. 2020 - 19:02)

Ne, to mám pár dnů, co jsem v lázních a doma to určitě užívat nebudu

Josef (St, 19. 2. 2020 - 19:02)

a ty antidepresiva již berete dlouho a pomahaji? Já taky hypnotika se bojim uživat,ale jak jsem psal,po dobu v nemocnici,rehabiliatci a lázní bez toho neusnu,no možná ted, jak budu brat AD se to trochu upravi,byl bych rad,nebot jak si vzpomenu, že opět v záři budu mit také nemocniční kolečko,tak je mne fakt moc blbě

Pájja (Čt, 20. 2. 2020 - 10:02)

Josefe, strach vám nepomůže, to vidíte sám. Pokud máte stavy jaké máte, tak už dávno jste se měl objednat k psychiatrovi. Vše s vámi probere, napíše vám prášky přímo na míru. Ne každému vše vyhovuje, každý má jiné reakce, sama jsem je nikdy nebrala, ani nic na spaní v nemocnici, ale mám ve svém okolí dost lidí, kteří je potřebují pro život v klidu. Dnes je jiná doba, není žádná ostuda je brát. Mám pocit, že vy se hlavně stresujete už předem a zcela zbytečně. Vy potřebujete pomoc, aby jste v klidu vydržel do operace, to mi přijde u vás hlavní problém.

Bronislava (Čt, 20. 2. 2020 - 10:02)

Josefe navštivte lékaře a svěřte se mu, nechcete-li psychiatra pomůže i obvoďák, tuším že vám už něco předepsal, trvá i více než 6týdnů než léky zaberou. Užívám AD již pár let.

Aja (Po, 10. 2. 2020 - 19:02)

Čo sa stalo že bola nutná kooperácia? Ďakujem

Reklama

Přidat komentář