Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Pájja (Út, 21. 1. 2020 - 07:01)

Evo, miniinvazivní operace nejsou vhodné pro každého. Není to klasická výměna kloubu, spíše obroušení chrupavky, odstranění tkáně, potažené hlavice kloubu tenkým kovovým plátem, vhodné hlavně u aktivních sportovců, mladých a štíhlých lidí. Rozhodující je stav kloubu. Tuto operaci měl i Gott, dělali mu ji v Německu. Jak píšou holky výš, vždy to záleží na operatérovi. Já se třeba ptala, co mi tam dá a řekl, že to nejlepší, co je v mém stavu možné dostat. Teď při kontrole jsem se ptala, co tam vlastně mám, protože z propouštěcí zprávy to nešlo vyčíst. Pravá před 4 lety prý byla zkrácená, to mi strašně vadilo, kachnění, brrrr. Chrupavka v háji, musel použít ocelovou kouli, titanový dřík, vše potažené kvůli pevnosti speciální vrstvou nějakého kovu. Bál se, že keramika mi při mém zatím aktivním stylu života praskne. Levá noha o rok později vyfasovala keramiku. On věděl, že moje největší přání je chodit bez bolesti a hlavně mít obě nohy zase stejně dlouhé. Klepu, povedlo se. Dopiju kafe a pádím na 8h do fitka :D

Aja (Út, 21. 1. 2020 - 17:01)

Pájja, tú skrátenú pred štyrmi rokmi si mala pri operácii, alebo ju operáciou zrovnávali.

Pájja (St, 22. 1. 2020 - 08:01)

Ajo, pravá noha se mi zkrátila během postupující artrózy úbytkem chrupavky asi o 1 cm. Nosila jsem podpatěnku. Při operaci mi ji prodloužil, takže potom byla zase delší než levá. Přehodila jsem podpatěnku :D Operarér mi to vysvětlil. Věděl, že za rok (nabízel už za 3/4, já nechtěla) jdu s levou ( taky úbytek chrupavky) a prý zkrátit nohu je větší problém, než ji prodloužit. Tak potom levou dorovnali do stejné délky. Poznala jsem rozdíly okamžitě při prvním postavení. Bohužel odnaučit se kachnit byl boj s vlastní hlavou. I dnes se přistihnu, že když se postavím, mám tendenci být zase kachnou.

Eva1 (Po, 20. 1. 2020 - 13:01)

Tak jsem pozdě zaregistrovala že dnes 20ledna jdete pane Jirko na operaci..Držím palce Vám mladochovi všechny palce!!!!!!!

Eva1 (Po, 20. 1. 2020 - 06:01)

Pane Jirko-ted jsem přečetla Váš příspěvek-nevím -nechci Vás strašit-ale když střílí do nohy,to měl náš syn,jednalo se o posunutou ploténku ve spodní části páteře..Prodělal operaci,nyní v pohodě..
Vzhledem k Vašemu mládí bych trvala na vyšetření magnetické rezonanci.Pokud přetrvávají potíže..Jste mladý a toto bych si vydupala.!!!.Přeju Vám at jste v pořádku,protože máme tři syny a mladí lidé by takovéto trable neměli zažívat to trpím s nimi......Zdraví Vás Eva

Věra (Po, 20. 1. 2020 - 14:01)

Evo, myslím, že rozhodující je rentgen kyčle. Kdyby to nebylo na operaci, tak by ji ortopéd nenavrhl. Já jsem měla bolesti před TEP kyčle jedině vzadu v zadku, ne ve slabině. Sestřička mi psala žádanku na rentgen (chtěla jsem kyčel) a říkala - to bude od páteře, to by jinak bolelo v třísle. Bylo to na TEP bez diskuze. Takže to je zase moje zkušenost.

Eva1 (Po, 20. 1. 2020 - 06:01)

Vážení majitelé TEP kyčle,vážení čekatelé na TEP kyčle.
Všechny Vás zdravím,jsem zatím čekatelka..V mých 63 letech se s tím dost těžko vyrovnávám.Je zde příspěvek mladého muže policisty,který také čeká na TEP,tak bych ho chtěla ujistit že má jiné podmínky jako My starší,senioři,at nevychází z příspěvků zde..Mladý organismus se vyrovná s touto operací hravě,a přeji mu-Vám pane, at se daří, věřím že nebudete po několika měsících vědět, že jste byl na operaci..Napište sem.
Já stále řeším kde na operaci ,mám zájem o miniinvazivní operaci-prodělal NĚKDO????děkuji za odpověd...Eva

Věra (Po, 20. 1. 2020 - 14:01)

K té miniinvazivní operaci - tam hodně záleží také na stavu kloubu a postavení kloubu. Nemyslím, že by sis mohla vybrat. Rozhoduje operatér. Ptej se v nemocnici, kam půjdeš na TEP.

Aja (Po, 20. 1. 2020 - 16:01)

Mám ten istý názor ako Věra. Myslím si, že miniinvazívna operácia nemá za sebou toľko skúseností, aby sa dalo povedať, že je lepšia. Je tam rozdiel vo veľkosti rezu a k tomu sa musia určite prispôsobiť aj ostatné techniky operácie. Ešte aj teraz sú krajiny ktoré preferujú viac cementované TEP iné už používajú necementované. Záleží ozaj na posúdení operatéra o vhodnosti techniky a hlavne v čom sa on cíti "doma", netreba to znásilnovať.
Chlapec to už má asi za sebou, tak nech to všetko dobre znáša. Prejde pár mesiacov a už bude len spomínať. Zdravím všetkych. Aja

Eva1 (Po, 20. 1. 2020 - 16:01)

Věro moc děkuji za odpověd...Máte jistě pravdu mne bolí jakoby nahýždi a méně i v třísle...no je pravda že vidělo více lékařů můj rentgensnímek a operace nutná
hezký den..Eva

Lenka (Pá, 17. 1. 2020 - 09:01)

Dobrý den, chci se zeptat jestli tady není někdo kdobyl na TEP kyčle v Brně ve Vojenské nemocnici? děkuji :)

Bronislava (Út, 14. 1. 2020 - 21:01)

Pěkný večer spolubojovníci, dnes jsem vyrazila do zdravotnických potřeb a dozvěděla jsem se, že nástavec na WC je plně hrazen zdravotní pojišťovnou, zároveň jsem si vyzvedla francouzské hole a doma mám ještě podpažní berle,ty mám po dceři. Do nemocnice si vezmu podpažní a až mi bude trochu lépe, tak se používají francouzské? Nebo je to jinak? Děkuji za odpověď

Věra (St, 15. 1. 2020 - 22:01)

Ano, Bronislavo, je to přesně tak, jak píše Pájja a Aja. Staré známé, všujde je to jinak. Já jsem měla vysoké berle do kontroly po šesti týdnech a pak jsem mohla na francouzské. Ale s vysokými berlemi jsem si mohla i něco poponést, zato s fr. holemi už nic. A pořád padaly. Dokonce mi jednou spadla dvakrát po sobě hranou na nehet na palci až mi slezl. Svině klouzavý byl běžný výraz. Ale jsem ráda, že je mám. Zase mi budou sloužit týden do kontroly. Nástavec na WC mám od operace kolena (vloni jsem si jej měnila) a ještě mám na WC namontované područky, abych se lépe zvedala. Tak hezky nazbroj, ať máš všechno, co budeš potřebovat, pohromadě.

Aja (St, 15. 1. 2020 - 10:01)

Áno, tak ako písala Pájja, každá nemocnica to má inak. Ja som používala 6 týždňov nemecké. Pre mňa to bolo veľmi dobre lebo aj druhá noha je 4 stupeň. Po kontrole mi operatér predpísal francúzke. Dosť som na ne hromžila, lebo stále niekde padali . Po čase si človek na to zvykne. Žijem už sama a tak som musela byť od začiatku sebestačná. Deti sú vzdialené a nechcela som nikoho zaťažovať.Používala som rôzne pomôcky a ešte stále používam /navlekač ponožiek, dlhý obuvák na topánky, podávač predmetov,aj kovový stojan na navlekanie kompresívnych pančúch, pretože sama som si nedokázala nohy bandážovať. A znovu ma celý ten kolotoč čaká. No čo už, bude dobre. Pekný deň.

Pájja (St, 15. 1. 2020 - 07:01)

Bronislavo, jaké berle potřebujete, by vám měli říci před nástupem. Mně vše napsal ortoped (chodila jsem do nemocniční ambulance ortopedie roky a on mě i operoval) - berle, obvazy, žádanky na předoperační, pokyny k nástupu, pokyny jak si už předem žádat o lázně,nástavec až při propouštění. Někde trvají na podpažních, jinde hned francouzské. Mně rehabilitační v nemocnici řekla, že podpažní dávají při úrazech, když se na nohu nesmí došlápnout. Co nemocnice, jiné požadavky i postupy v léčbě, to se tady dá krásně vyčíst.

Aja (So, 11. 1. 2020 - 17:01)

Zdravím všetkých diskutujúcich. Všetci ste tu ešte pomerne mladí. Ja mám 72 rokov, ale fyzicky v dobrom stave. Ako roky pribúdali tak v 68r.sam začala mať problémy. Nezúfala som a a začala som ešte viac chodiť a stále som si hovorila že ja to musím rozchodiť. Nerozchodila. Koxatróza 4.st na obidvoch stranách.
Tak som si našla túto diskusiu a čítala a čítam stále. Na operácii som bola v máji 2019, druhá noha ma čaká v marci 2020.
Všetko prebehlo k plnej spokojnosti. Barle, nadstavec na WC a sedadlo na vaňu som si odniesla už z nemocnice. Najhoršie pre mňa je presilená druhá noha/čakateľka/ Po troch mesiacoch som chodila bez barly. Keď som to skúšala s jednou tak mi to nešlo. Chodiť som sa učila pred zrkadlom aby som bola pekne zrovnaná. V októbri som absolvovala 28 dňovú kúpeľnú liečbu.
Teraz by som prosila prispievajúcich ktorí mali skúsenosti s uvoľnenou TEP ako to pociťovali. Posledný mesiac ma znepokojuje pobolievanie operovaného kĺbu nie v časti jazvy ale vzadu ako keby som sedela na pingpongovej loptičke ale aj pri chodení. Držím všetkým palce a prajem aby vás všetky problémy obchádzali a všetko s ľahkosťou zvládli. Táto diskusia mi veľmi pomohla.

Věra (Út, 14. 1. 2020 - 11:01)

Ahoj Ajo, moc mi připomínáš moje chování před TEP - bolí mi klouby, tak to rozchodím. A ono ne. Bylo mi 58, tak jsem to nechtěla vzdát. Nepovedlo se, šla jsem na TEP. Když se začala uvolňovat, byla jsem už i po TEP kolena - jestli jsi četla všechno, tak to asi víš. Při uvolňování mi zapadal dřík do stehenní kosti, noha se zkracovala a bolelo mi ve stehně po straně a jako od zadku. Ten pingpongový míček - jak popisuješ - něco podobného měla sestra po operaci páteře. Říkala, že má pocit jako by seděla na dvou petkách - na každé půlce jednu. Takže to možná bude spíš od páteře. Ale těžko říct. Mám také pořád trochu bolesti kolem operovaného kloubu. Vloni jsem si nechala zretgenovat páteř, když by to tedy mohlo být od páteře a mám opravdu špatné plotýnky v bederní části. Včera jsem byla plavat, zaseklo se mi něco v neoperovaném koleni, nemůžu ho narovnat, nemohla jsem dolézt do šatny, zítra jedu k ortopédovi. Asi půjdu na TEP dřív, než jsem si myslela. Uvidím, co mi řejne - i když to si dovedu představit - neměla jsem chodit plavat. Myslela jsem, že ještě nějaký rok budu žít jako by bylo všechno v pořádku, asi se to nepovede. Tak ti držím palce aby ti operace dobře dopadla a nohy sloužily jak mají.

Vlastik (Čt, 16. 1. 2020 - 09:01)

Takže taky mate i koleno po vyměně a taky zlobi,,jak jsem psal výše já mám po reoperacici stálé problémy a bolesti,ještě že kyčle jsou dobré, ale boli hodně taky bederka, takže jsem jako kulhající stařík...je to na nic takej život v pořád bolestech

Vlastik (Čt, 16. 1. 2020 - 09:01)

Takže taky mate i koleno po vyměně a taky zlobi,,jak jsem psal výše já mám po reoperacici stálé problémy a bolesti,ještě že kyčle jsou dobré, ale boli hodně taky bederka, takže jsem jako kulhající stařík...je to na nic takej život v pořád bolestech

Aja (Út, 14. 1. 2020 - 17:01)

Ahoj Věro, ďakujem za skorú reakciu. Ja len dúfam, že to nebude uvoľnenie. Niekedy to cítim viac niekedy menej, možno je to iba počasím ,lebo som na to veľmi citlivá ešte aj na splň mesiaca. S chrbticou som bola na MR /ešte pred prvou operáciou / a odoslana na neurochirurgiu. Záver od lekára - z neurochirurgického hľadiska vhodná kandidátka na výmenu bedrového klbu. Pravda ale je, že ma kríže veľmi bolia. Keď sedím, ledva sa postavím, keď ležím ťažko sa pretočím na druhú stranu. Už len spomínam ako mi bolo dobre tri mesiace po op. Nič ma nebolelo, cítila som sa ľahko akoby som bola vyrástla nič ma neťažilo.
Kedy čaká operácia teba? Pôjdeš s kolenom alebo s bedr.klbom? Prajem ti aby si všetko s pohodou zvládla a keď budeš mať náladu tak sa ozvi. Ešte raz ďakujem.

Reklama

Přidat komentář