Reklama

JHVH (Jahve,Jehova) - jediný živý Bůh

Návštěvník (St, 15. 1. 2020 - 20:01)

Hospodin (Jehova) slyšel nějaké zvěsti o Sodomě a Gomoře. Neměl přehled. Pobýval ve stratosféře. Pravil, že musí sestoupit. Sestoupit je pohyb dolů. Podívat se na ně. Páč něco slyšel, nějaký křik, či co... Donesl se k němu křik. Tak z toho je jasné, že zobrazování biblického boha jako nevrlého dědka, který dřímá někde mezi mraky, je opodstatněné. Sama bible tuhle představu upevňuje. Jestli někomu přijde představa naštvaného nedoslýchavého staříka směšná - tak právě toto je popis boha podle bible...

Jirka (St, 15. 1. 2020 - 20:01)

Bůh o tom pochopitelně věděl, a dokonce ještě předtím, než se to stalo. To, že sestoupil apod. je obrazně řečeno. Člověk když to chápe takto doslovně, vznikají z toho podobně naivní představy. Může to mít skryté smysly, co Bůh říká, že málem umí říci mnoho apod. To je i důvodem, proč je Bible jako kniha, nevyčerpatelnou studnicí.

Jirka (St, 15. 1. 2020 - 20:01)

A je to (teo)logické, protože Bůh když stvořil prostor, čas, hmotu, je vše-vědoucí (a vše-mohoucí), pak zákonitě vidí čas jinak než my. Je mimo něj, tak se do něj může dívat kam chce a jakkoliv ho měnit, měnit události v něm, tak že si toho nikdo ani nevšimne, pokud tomu nechce, zastavovat ho a kdykoliv bude chtít, tak ho může ukončit úplně.

Genesis 18 (St, 15. 1. 2020 - 20:01)

Tu Hospodin řekl: „Mám Abrahamovi zamlčet, co hodlám učinit?
Abraham se jistě stane velikým a zdatným národem a budou v něm požehnány všechny pronárody země. Důvěrně jsem se s ním sblížil, aby přikazoval svým synům a všem, kteří přijdou po něm: ‚Dbejte na Hospodinovu cestu a jednejte podle spravedlnosti a práva, ať Hospodin Abrahamovi splní, co mu přislíbil.‘“ Hospodin dále pravil: „Křik ze Sodomy a Gomory je tak silný a jejich hřích je tak těžký, že už musím sestoupit a podívat se. Jestliže si počínají tak, jak je patrno z křiku, který ke mně přichází, je po nich veta; zjistím si, jak tomu je.“

Návštěvník (St, 15. 1. 2020 - 19:01)

Respektive to strašidlo z bible ani nadvesmírné není. Spíše jen lokální a operuje jen někde ve stratosféře jedné planety.

Návštěvník (St, 15. 1. 2020 - 19:01)

Jsem si tak vzpomněla na jednoho mladého muže, který se před pár lety rozhodl jít kázat evangelium za účelem zlepšení životního a duchovního standardu nějakému kmeni lidojedů do džungle. /////// Nejel tam za účelem zlepšení jejich standardu. Jel tam hlavně z ideologických důvodů. Obvinit je. Vyvolat v nich výčitky svědomí za jejich dosavadní způsob života a dokázat jim, že věřili špatně a potřebují jeho, který zná know-how, jak si udobřit hlavní nadvesmírné strašidlo z bible. Vždycky jde o pošlapání původní kultury, infiltraci, indoktrinaci a nadvládu. Smyslem je vzít jim svobodu a místo svobody a radosti jim nainstalovat to věčné obviňování a nenávist z bible.

Mare (Čt, 16. 1. 2020 - 11:01)

Bůh to dělá přesně naopak. Nechal se umučit k smrti s našimi hříchy a pouze tím, že řekneme promiň a děkuju , jsme smíření s Bohem. A to tak že se vracíme přímo do kontaktu s Bohem Stvořitelem tím, že se z něj narodíme.
Kristus sám zaplatil, takže toto je způsob udobření s Bohem.
Nejde o obviňování, výčitky svědomí.....toto dělají všechna náboženství včetně islámu !
Náboženství je přesně to, co jsi popsal Návštěvníku.
Chováš se špatně a musíš to změnit, podle Bible, podle Koránu atd.
Ale to není v moci žádného člověka to změnit !

Jirka (Čt, 16. 1. 2020 - 11:01)

Souhlas. Až na jedno, nestačí pouze říct "promiň a děkuju", to může udělat každý a pak ho to mate, že to nefunguje. Musí činit pokání! To nestačí promiň/děkuju. Říkat nějakou mantru, může každý nevěřící.

Rakato (St, 15. 1. 2020 - 21:01)

Pokud šlo o lidojedy na Nové Guinei, ti už nejsou tak strašní. A když k ním přiletíš v letadle a předtím provedeš shoz nějakého materiálu pro ně, mají tě za guru, protože vyznávají cargo kult: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cargo_kult

Jirka (St, 15. 1. 2020 - 20:01)

Nikoli Jirkoslave, misionář jednal křesťansky jako učedník Páně a jeho odvahu mu může většina křesťanů závidět. Byl evidentně v Boží milosti a při kázání evangelia zahynul mučednickou smrtí. Poslechl slova Ježíšova. Já bych byl prodělaný strachy se k nim přiblížit. Četl jsem, že je to nějaký menší ostrůvek u Indie, který je dodnes nedotčen civilizací. Tam prakticky čas pokroku nezanechal žádnou stopu. Kmen je to údajně velice nepřátelský, i třeba k mírumilovným návštěvníkům. Chrání si svoje no, bojí se, že jim veznou to, v čem žili po celé generace.

Touha (St, 15. 1. 2020 - 20:01)

No, on byl "prý" hlavně zfetovanej.:)

Jirka (St, 15. 1. 2020 - 21:01)

"prý" poněvadž se může napsat ledacos. Nemusel ale být. Možná někomu tak mohl připadat jenom proto, že se se nebál smrti, byl ochoten zemřít za pravdu evangelia ve jménu Ježíše. Ateista snadno označí křesťana za smyslů zbaveného, protože nenajde pro jeho jednání pochopení, tak si tam dosadí intoxikace z nějakých látek. Mohl být ale zcela při smyslech.

Touha (St, 15. 1. 2020 - 21:01)

Fajn, děkuji za názor. Jen bych zopakovala, jen aby jednou někdo nepřišel "evangelizovat" nás. Nečiňme jiným....znáte to.

Rakato (St, 15. 1. 2020 - 21:01)

Evangelizace lidstva je dobrá story a tak ji samozřejmě mnohokrát zpracovali američtí filmaři. Mě se nejvíce libila evangelizace podle L. Rona Hubbarda. Podle jeho knihy byl natočen film "Bojiště Země: Sága roku 3000" a Travolta je tam fakt dobrý padouch. Lidi bere jen za primitivní opice.

Jirka (Čt, 16. 1. 2020 - 11:01)

Tento film jsem neviděl, ale podle hodnocení na csfd (24%) je vidět, co to bude za brak, 297. nejhorší film. Se divím, co tam takovej známej herec jako Travolta vůbec dělá. Já jsem sice amatér, ale troufnu si říci, že mít prostředky a techniku, natočím snímek v modrých číslech (od 30-70%). Ale je zase pravda, že to by se povedlo skoro každýmu, kdo by to vzal trochu vážně.

Touha (St, 15. 1. 2020 - 19:01)

ty jsi to zase rozsvítil, Sarde:)

Jirka (St, 15. 1. 2020 - 19:01)

Jsem hambář, Touho.

sardanapal* (St, 15. 1. 2020 - 19:01)

Nakonec při troše námahy se dá prdel vytřít téměř každým - papírem . Otázkou zůstává pocit , jakéhosi komfortu ...

Jirka (St, 15. 1. 2020 - 19:01)

A ty taky, hulváte sprostej.

sardanapal* (St, 15. 1. 2020 - 19:01)

Ale , Dušinko ...

Reklama

Přidat komentář