Reklama

JHVH (Jahve,Jehova) - jediný živý Bůh

Tony (St, 15. 1. 2020 - 19:01)

O tom psal už Hašek, že k obědu byl do zlatova upečený misionář.

Touho (St, 15. 1. 2020 - 16:01)

Jsi zcela mimo mísu.

Touha pro Touho (St, 15. 1. 2020 - 16:01)

OK. Roger.

Rakato (St, 15. 1. 2020 - 14:01)

Bhútánský král kdysi prosadil nový ukazatel - hrubé národní štěstí. To proto, že jsou bohaté národy, jejíchž příslušníci jsou pořád v depresi, a pak národy s holým zadkem s radostí do života. Jinak řečeno - majetek, vzdělání, rodinný stav, zdraví - nic z toho jednotlivě či souhrnně nezakládá spokojenost se životem. ------------------ No a když se tedy vezme kolonializace z tohoto pohledu, vypadá její civilizační přínos mnohdy jinak. Např indiáni by asi dodnes zůstali raději primitivní, než aby jich 80 % vymřelo na nemoci a na evropskou kulku. A kudrnáči v Africe? Tam by to mohlo být tak fifty fifty - podle toho, jak rychle se množí, jim jejich objevení Evropany zjevně prospívá. I když jim styk s nimi zpočátku přinesl mnoha utrpení, protože byli tak podobní gorilám a tak primitivní, že je Evropané zprvu nepovažovali za lidí. Dobře je to ukázáno v německém filmu Otrokáři. ------------------------ Nicméně - je zbytečné přemýšlet, zda by cizí civilizace byly více spokojeny bez Evropanů, než s Evropany, protože ten proces kolonializace (a řekneme: i globalizace) byl živelný, neřízený z jednoho místa a proto nezastavitelný. Evropa ( a teď i USA, Japonsko, Čina) miluje přístup k surovinám a trhům po celém světě a jako vojenský silnější si jej prosadila. A rozvojové země se mu musí přizpůsobit, protože jsou hospodářsky a vojenský mnohem slabší. Je to konečně úděl i malých vyspělých zemí jako jsme my - Německo kýchne, a my dostaneme angínu. -------- Souhlasím s tebou, že Evropě nikdy nešlo o vylepšení jiných civilizací, ale jen i jejich ovládnutí a využití ve svůj prospěch. Většinou na to ty cizí civilizace doplatily.

Tony (St, 15. 1. 2020 - 01:01)

Co je to demokracie? Není to spíše demokratůra?

Rakato (Út, 14. 1. 2020 - 22:01)

Za cara se Rusové trápili lidmi, které nazývali лишний человек (zbytečný člověk). Nás ale dnes mnohem trápí tzv. zkažený člověk. Tj. ten, kdo je zblblý nějakou ideologií. A nebývá to jen nějaká náboženská fantasmagorie, ale i civilní ideologie, jako hlavně patologická korektnost, obsese nějakou myšlenkou jako je oteplování, feminismus, patologická láska ke každému debílkovi apod. -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Klasickým znakem zkaženého člověka je nejen posedlost nějakou ideologii, ale hlavně to, že se nestará o následky, které by přinesla realizace jeho nápadů. --------------- Tak např. vidi malého černouška, který se mu zdá podvyživený a tak volá po tom, aby se do Afriky navezly potraviny. Že negerský taťka okamžitě nadělá deset takových černoušků, takže za dvacet let by musel Afriku živit celý svět, to už ho nenapadne. ----------------------------- Nebo posedlost zelenou energií: Zkažený člověk chce mít všude větrníky a solární panely. Ale už ho nezajímá, že nemá dost baterií, kde by elektriku skladoval, a že někdy vítr nefouká a slunko nesvítí, to mu nedošlo. ---------------------------------------------------------------------
Jenže tito zkažení lidé jsou také voliči, a tak jim politikové naslouchají a odsouhlasují jejich iracionální nápady - ať už z důvodu, že jsou také zkažení, anebo si myslí svoje, a chtějí být zvoleni. -------------------------------------------------- Svět se plný zakažených lidí, kteří se chovají ne racionálně, ale ideologicky, a proto pomalu upadá, hlouposti kam se podíváš. A největší je imigrace.

Touha (Út, 14. 1. 2020 - 23:01)

Euroatlantická nebo také židokřeťanská civilizace trpí výčitkami svědomí. Kolonizace, evangelizace, "implementace zkaženosti" nejen do Afriky. A tohle jsou důsledky

Rakato (St, 15. 1. 2020 - 00:01)

Tak nějak. A já bych dodal, že se na tom podílí i blahobyt a neoprávněný pocit bezpečí, neschopnost odhadnout, jaké následky bude naše chování mít, osvobození žen od domácích prací a že lidé roupama neví, co dělat. Svět se v dolní záda obrací.

Tony (St, 15. 1. 2020 - 00:01)

Blábol, přinesli jsme tam civilizaci. a její aplikace se v těch zemích vůbec nezadařila.

Rakato (St, 15. 1. 2020 - 00:01)

Fakt je, že ty primitivní národy v Americe a Africe byly z pohledu našich evropských měřítek zkažené před tím, než jsme tam došli jako kolonizátoři. Např. krvelačná aztécká hovada vraždila zajatce po tisících, afričtí náčelníci prodávali členy svého kmene arabským otrokářům, všechny ty kmeny a národy se sebou válčili jako diví... ------------------------- Pokud jde o šíření demokracie a svobody, to primitivy zkazilo ještě více, protože byli v etapě vývoje, kdy jakž takž prosperovali jen pod totalitním vládcem. A se vnucenou demokracií jsou teď např. některé arabské státy jen bojištěm - viz Afgánistán, Libye, Sýrie, Irák.

Vysvětlení (Út, 14. 1. 2020 - 21:01)

Fundamentalisti jsou podobni kreacionistům, někdy se překrývají. Ale ne vždy. Někteří kreacionisti připouštějí starší vesmír. Trvají na kreaci, tedy stvoření, ale připouštějí, že asi tak mladý vesmír není. Takže nakonec od nejtvrdších dogmatiků až po liberály je celá škála různých přechodových variant.

Návštěvník (Út, 14. 1. 2020 - 21:01)

Velká část křesťanů dokáže existovat v obou světech. Viz už zmíněný Jiří Grygar. V práci myslí jako vědec, v soukromí jako pobožný. Žije paralelně dva životy. Život vědce i život věřícího. Ale není fundamentalista. Tzn. že bere bibli jako metafory, obrazy, ne jako literaturu faktu. A proto mu nevadí biblický popis stvoření v 6 dnech. Bere to jen jako připodobnění. Ve skutečnosti Jiří Grygar velmi důsledně trvá na vesmíru starém 13,8 mld let. Na rozdíl od fundamentalistů, kteří věří na vesmír starý jen 6000 let. A kdo věří na vesmír starý jen 6000 let a vznik celého světa v 6 dnech, je to skutečně velmi velmi výjimečný dogmatik. Tohle se dneska vidí jen zřídka a dokonce i obrozeneckých, letničních, protestantských církvích s tím mají problém a připouštějí, že některé věci z bible se nedají brát doslova.

Návštěvník (Út, 14. 1. 2020 - 15:01)

Mima je hloupá. Je ze všech pobožných účastníků tohoto fora nejhloupější. Ale nejhloupější neznamená nejhorší. Za horší považuji rafinované, úskočné a mstivé lidi. A úskočnější, rafinovanější a mstivější jsou její mužští pobožní kolegové.

Jirka (Po, 13. 1. 2020 - 23:01)

Jehovismus je sektářství, vedené člověkem. Tělesné náboženství, ke kterému mají ateisté blíže než ke křesťanství, protože je také více lidské, neboť je z člověka, z litery zákona. Není z Ducha zjeveno od Boha, jako křesťanství, proto křesťanství nevěřící nechápou, protože jim to přijde bláznivé, a o tom je taky psáno. No jo, víru si prostě nikdo z rozumu vyšťourat nemůže, tu ti buď dá Bůh nebo nedá. Tu spásnou víru, kde Kristus je Pán. Ne tělesné náboženství na způsob diktátu, kde JHVH si počeštili, aniž by chápali co to znamená.

Rakato (Po, 13. 1. 2020 - 23:01)

Kdyby sem na vlákno přišel člověk, který nikdy neslyšel o křesťanství, zařadil by je do špatně propracované a hodně ujeté ideologické sci-fi.

Jirka (Po, 13. 1. 2020 - 23:01)

Proto se tady taky neustále opakuješ. Jako bys měl souseda ze Strážné věže a ten ti dával denně kázání, že to sem znovu a znovu píšeš.

Návštěvník (Po, 13. 1. 2020 - 23:01)

Noční obloha nad hlavami dinosaurů byla výrazně jiná než ta současná. Nejenže tehdejší souhvězdí tvořily mnohé stálice, které dnes již neexistují, ale naše planeta se navíc pohybovala ve zcela odlišné části galaxie. Zatmění Slunce byla v éře dinosaurů delší a výraznější, neboť se Měsíc pohyboval blíž k Zemi. Ze stejného důvodu panoval o něco intenzivnější příliv i odliv.

Návštěvník (Po, 13. 1. 2020 - 23:01)

Zatímco Měsíc již celé miliardy let svoji vzdálenost od Země drasticky nemění (před 2,45 miliardy let údajně činila jeho střední vzdálenost asi 330 000 kilometrů, tedy jen asi o 15 % méně), délka solárního dne byla v dávné geologické minulosti skutečně výrazně kratší než dnes. V době vyhynutí dinosaurů před 66 miliony let měl den přibližně 23:36 (23,6) hodiny, tedy asi o 20 minut méně než dnes. V době jejich vzniku před 230 miliony let (svrchní trias) pak den trval přibližně 22:42 (22,7) hodiny. Dinosauři jako Eoraptor tedy znali den o celých 78 minut kratší, než je ten náš. Rok měl tehdy logicky více dní, konkrétně necelých 386 dní. Na počátku prvohor, v kambrické periodě před 500 miliony let, trval den asi jen 21:18 (21,3) hod. a rok měl tedy 412 dní. Tehdejší trilobiti a další obyvatelé moří nevědomky zažívali dny o 2 hodiny a 38 minut kratší než my a zároveň rok, který nabízel přibližně o 47 dní více. V ohromném časovém rozsahu prekambria už jsou rozdíly oproti dnešku samozřejmě markantnější. Přibližně v době vzniku života, asi před 3,56 miliardy let, trval den ještě pouze 8,7 hodiny a rok měl tehdy celých 1009 solárních dní. Krátce po vzniku naší planety (někdy před 4,5 miliardy let) měl pak den – přesně podle dřívějších odhadů astronomů i fyziků – délku trvání jen asi 6,1 hodiny a rok tak zahrnoval přibližně 1454 solárních dní. Tedy bezmála čtyřikrát kratší den a čtyřikrát více solárních dní v roce. Tyto hodnoty vyplývají z opakovaně prováděných radiometrických výzkumů fosilních korálů a přílivových sedimentů stejně jako ověřených teoretických modelů.

Návštěvník (Po, 13. 1. 2020 - 23:01)

Měsíc míval magnetické pole silnější než Země, dokázaly měsíční kameny. Před miliardami let měl náš Měsíc ve svém jádru cosi jako výkonné dynamo, které produkovalo silné magnetické pole. Když se však dynamo zastavilo a vyhaslo, rozptýlilo se podle amerického vědeckého výzkumu i ono magnetické pole. Při lunárních misích Apollo astronauti nasbírali na Měsíci kameny, které v sobě zachovaly stopy po starodávném magnetickém poli, připomněla studie publikovaná v odborném časopise Science Advances.

Většina z těchto hornin byla stará tři až čtyři miliardy let, což je nicméně příliš dlouhá doba na to, aby bylo možné studovat zánik vnitřního měsíčního dynama.

Jirka (Po, 13. 1. 2020 - 20:01)

Ono taky není nekonečno jako nekonečno. Když třeba budeme chodit dokola v kruhu, tak sice můžeme klidně říct, a bude to pravda, že nedojdeme nikdy nakonec, ale stačí, že si tam někde na cestě zapíchneme do země kolíky a ty potom budeme pořád dokola potkávat, čili se jedná jenom o formální nekonečno. Tady se všechno jenom opakuje a co do prostoru, víme už co nás čeká dopředu. Věčnost bych tedy nepřirovnal ke kruhu, protože i kdyby to byly hodně velké kruhy, byl by tu stále trend opakovatelnosti. Jednalo by se jen o tzv poznatelné (formální) nekonečno. Proto spíše než vlastnosti kruhu, bych věčnosti přisoudil spíše spirálovitost. Tak, že v jednom konci donekonečna ubývá a zužuje se a v druhém roste a rozšiřuje se.

Reklama

Přidat komentář