Reklama

NOHA V SÁDŘE

dr.Galen (Po, 10. 2. 2020 - 06:02)

Když budeme předpokládat, že vám rehabilitační lékař předepíše deset cvičení s periodicitou obden, tak bych řekl asi čtyři týdny.

Petr Kolb (So, 8. 2. 2020 - 19:02)

V mém životě jsem měl štěstí, že jsem nemusel žádné zlomeniny mít zasádrované. Měl jsem akorát zlomenou klíční kost.

Olga (Po, 3. 2. 2020 - 14:02)

Dobry den. Chtěla jsem se zeptat, nevím jestli jsem zde správně, kde a jaké se mají koupit plastové sádrové obvazy. Lékař mi navrhl, že místo klasické těžké sádry mohu mít plastovou, ale že si je mám koupit, že to bude levnějsí než u nás v lékárně. Prosím i informaci v jakém množství. Mám po těžkém výronu levou nohu v dlaze od kolene po prsty. Moc děkuji.

dr.Galen (Po, 3. 2. 2020 - 21:02)

Každé zdravotnické zařízení je napojeno na síť zdravotnických potřeb a svého dodavatele. Rozhodně není starostí pacientů si shánět materiál nutný ke zdravotnímu výkonu. Pan doktor to rozhodně nemohl myslet vážně.

Olga (St, 5. 2. 2020 - 12:02)

Děkuji za NEradu, zeptám se sveho ošetrujícího lékaře

dr.Galen (St, 5. 2. 2020 - 14:02)

NEradu? Tak si dejte do jakéhokoliv vyhledávače heslo syntetické fixační obinadlo, jestli vás to ještě nenapadlo, a on vám najde výrobce i distributora včetně ceny. Pokud lékař určí, že zranění potřebuje znehybnění fixací, tak by se měl pacienta zeptat, zda mu stačí klasický sádrový obvaz nebo si chce doplatí syntetiku. Kolik ruliček obinadla je závislé na typu obvazu a velikosti končetiny. Bavit se po internetu kolik ruliček je zapotřebí je spíše akademická diskuse a nikdy vám to nikdo nemůže říct přesně.

No.. (So, 25. 1. 2020 - 13:01)

...a je to tady :-).Tereza vulgo Luxpe.Snad se k tomu vyjádří i zdejší “doktor” :-)))

Luxpe (Pá, 24. 1. 2020 - 08:01)

Ahoj, chceš-li sádru napiš na [email protected].

Pohádkář... (St, 22. 1. 2020 - 18:01)

by tady koukal jak Arab na vepřový hody co vše se tu dá vymyslet !!!

Tereza (Út, 21. 1. 2020 - 20:01)

No nevím jak to začít, omlouvám se, že jsem se trošku odmlčela ale moje situace se od té doby maličko změnila - sádru přes celou nohu mám stále, ale dostala jsem ještě jeden takový “modní doplňěk”… 9. ledna jsem měla kontrolu, kde jsem se chtěla optat na ten podpatek, zda by bylo možné ho přidělat a skutečně se tak i stalo. Byla jsem moc ráda, ale taky tím jak dále sádrovali kolem toho podpatku, tak ta sádra tím ještě o kousek zmohutněla, takže je to opravdu obrovský pevný balvan. Po třech dnech jsem na něj začala pomaličku došlapovat, a začala ho postupně používat víc a víc. Podpatek jsem si nemohla vynachválit jak pohodlené to bylo. Jenže… Posledních pár dní mě hrozně bolela krční páteř, asi z toho jak jsem sebou škubala, při dosedání atp. Bolest byla tak hrozná až jsem musela dojet do nemocnice, kde mi paní doktorka sdělila, že je moje krční páteř příliš namáhána a nasadili mi krční límec typu filadelfia… pro ty z Vás co neví, je to límec který kompletně omezuje pohyb hlavy a krku, přičemž se nemůžu podívat hlavou dolů. No a vzhledem k té noze v sádře paní doktorka usoudila, že bych takhle nemohla chodit po schodech a bylo by to pro mě příliš nebezpečné a tak jsem opravdu dostala ten invalidní vozík k pohybu… pro některé z Vás to bude asi neuvěřitelné, ale říkám Vám, pro mě to byl taky šok. A takhle jsem tu teď doma, na vozíku, s dlouhou sádrou vodorovně položenou na opěrce pod lýtko, protože nejde ohnout kolenem... To že je vespod přidělaný ten podpatek je mi teď nic platné, protože na něm teď stejně nemůžu chodit. Už tak předtím to bylo otřesné všude s tou dlouhou sádrou atp., ale to co prožívám teď už opravdu nedávám. Límec mám na 4 týdny, stejně jako mi zbývá ta noha v sádře, takže mě čekají veselé čtyři týdny na vozíku. Díky tomu mi byla také přidělena dočasná pečovatelka, která mi pomůže se ráno obléct, osprchovat, pomoct mi s nákupem a tak. Jediné pozitivní je to co mi říkal Dr. Galén, a to, že u zkoušek to bude mít efekt. Měl jste pravdu, nicméně v tuhle chvíli ani nevím jestli ta sádra, límec a vozík stojí za to… politujete mě aspoň trošku?

dr.Galen (St, 22. 1. 2020 - 08:01)

Je to na první pohled až neuvěřitelné, ale občas se vyskytne pacient se zvláštně komplikovaným případem a ten váš mezi ně určitě patří. Ať se vám váš momentální stav zdá sebe víc zoufalejší, tak věřte, že vždy se najde někdo, kdo je na tom hůř. To, že tahání zátěže na jedné noze se musí projevit je docela logické a to zvlášť u slabší tělesné konstituce, což u žen je zcela obvyklé. Proto se třeba u dětí má dbát, aby učebnice nosily ve školních brašnách na zádech a nikoliv tahaly v tuce. Jen se mohu dohadovat, že když vám fixovali hlezenní kloub, že na to použili zbytečně moc materiálu. Určitě neuvažovali, že se bude časem přidělávat podpatek, čímž samozřejmě obvaz v dolní části nabral na mohutnosti. Rozhodně je fajn, že paní doktorka předvídala problémy, které budou a byla jste vybavena vozíčkem i tou pečovatelkou, aby vám to břímě poněkud ulehčila. Osobně si myslím, že vaši krční páteři by mohl pomoci opravdu šikovný a zručný fyzioterapeut, který ví úplně přesně kam sáhnout, ale těch z mé osobní zkušenosti je jak šafránu. Pokud máte obvaz naordinovaný ještě na další čtyři týdny, tak se dá předpokládat, že po tu dobu bude trvat i ono enormní zatěžování páteře. Naprosto si umím představit problémy a komplikace, které teď musíte řešit. A jestli vám to jen trošku pomůže, tak věřte, že na vás myslím, jak to zvládáte. Terezo, držte se!

dr.Galen (Po, 20. 1. 2020 - 09:01)

Asi jsem se nepřesně vyjádřil. Já jsem jen reagoval na váš dotaz ohledně vysoké sádry a uvedl jsem možnost, kdy je řešením u léčby Achillovy šlachy. Z vašich slov bylo jasné, že se jedná nejspíše o chronické potíže z nošení bot na vysokém podpatku a dlouhodobého zatěžování stáním v nich, ale ošetřující lékař už jako poslední řešení zvolil imobilizaci sádrovým obvazem. To jste udělala velice správně, že jste si vynutila výměnu obvazu, protože jakékoliv problémy, kdy obvaz tlačí nebo dře, ačkoliv to vypadá jako banalita, mohou mít opravdu ty nejhorší následky a mohou vést až k otravě krve. Ono se to na první pohled nezdá, ale skutečně se mohou vyskytnout na špatně zásobených sádrovnách momenty, že není po ruce podpatek odpovídající či přiměřené velikosti. Pokud u vás použili byť malé velikosti, tak pro tu oporu nohy by to mělo stačit, ale na jakékoliv dlouhé výlety bych se docela bál o jeho trvanlivost. Ať vám to utíká bez nějakých komplikací.

Lída (Út, 21. 1. 2020 - 12:01)

No, to mě neděste otravou krve....zas tak hrozné to nebylo. A jen pro upřesnění, oněch podpatků na sádru měli tři krabice všemožných velikostí i tvarů, ale cíleně hledali ten maličký, abych na něm asi nemohla chodit a sloužil jen jako chvilková opora.

dr.Galen (Út, 21. 1. 2020 - 17:01)

Rozhodně nebylo mým úmyslem vás strašit. Hlavně, že obvaz vyměnili a přidělali podpatek. Kdysi se dávaly po přiložení sádry instrukční lístečky, na kterých byli pacienti přímo vybízeni, aby v případě jakýkoliv komplikací vyhledali lékaře. Dnes, jak říkám, se vše vylepšuje, ale většinou k horšímu. A nedávání těchto písemných instrukcí je jedno takové vylepšení.

No (St, 15. 1. 2020 - 17:01)

..vy máte hlavně a především deviaci na zasádrované nohy a od toho vám nepomůže ani rádoby kultivovaný nick či pseudo odborné výklady.Ale třeba jste takhle klidnější a vaše okolí také.

Lída (Út, 14. 1. 2020 - 15:01)

Dotaz - dr. Gallén. Dobrý den. Našla jsem vaše rady v diskusi a prosím o konzultaci. Od září se léčím se záněten achilovy šlachy na pravé noze. Rehabilitace, mast, léky od bolesti, obstřik. Vše prakticky bez efektu. Navíc mám tyto potíže uznány jako pracovní úraz z přetížení. Pracuji jako recepční a 8 hodin denně stojím v lodičkách na podpatku. Minulý týden mi ortoped dal na bolavou nohu sádru, od prstů po tříslo, špička nohy propnutá. Je to prý poslední možnost léčby. Znehybnění na 5 týdnů, podpažní berle. Mohu se zeptat jestli to tak opravdu je? Proč nemohu mít sádru jen ke koleni? Pohyb v koleni mi nikdy potíže ani bolest nedělal... je nutno těch 5 neděl? Předem moc děkuji za informaci. Lída

dr.Galen (Út, 14. 1. 2020 - 19:01)

Budete se asi divit, ale při konzervativní léčbě ruptur Achillovy šlachy se používá vysoký sádrový obvaz v plantiflexi hlezna a s v semiflexi v kolenním kloubu. Fixace trvá 6-8 týdnů. Podle toho, jak jste to popsala, tak právě v takovém kloubním postavení vám byla noha znehybněna. Těch pět týdnů je pro následné zatuhnutí hlezna na jednu stranu lepší. Přednosti konzervativní léčby je zkrácení doby pracovní neschopnosti, která se pohybuje pak kolem 9 týdnů. Při operativní léčbě je to o 4 týdny více. Ve vašem případě by se může jednat o nějakou mikrorupturu, na kterou předchozí léčba nebyla účinná, a proto pan doktor zvolil sádrovou fixaci. Plně chápu váš dotaz, protože je to asi jeden z nejvíce nepříjemný typů sádrových obvazů, při kterém budete na dost dlouho odkázána na berle.

Lída (Po, 20. 1. 2020 - 09:01)

Dobrý den pane doktore, opravdu nic natrženého nemám, mé potíže jsou opravdu chronické a z přetížení. K jedné změně ale došlo, o víkendu jsem byla na pohotovosti upravit sádru, která mě v horní části do krve rozedírala u třísla. Lékař mě poslal sestrou ať to opraví. Ta obvaz dokola obřízla a zkrátila asi do poloviny stehna, přehrnula vnitřní vycpávky a oblepila leukoplastí. Vzniklý ostrý okraj ale dřel a zařezával se ještě hůř, i když jsem ji na to upozorňovala. Odbyla mě, tak jsem se doberlila zpět do ambulance pro zprávu a postěžovala si panu doktorovi. Ten na výtvor sestry nevěřícně hleděl, potom na ni řval do telefonu a nakonec mě s jinou sestrou poslal zpět na sádrovnu, že to má celé udělat znova. Žadonila jsem o podpatek alespoň na opření, že chodit po něm nebudu a překvapivě mi vyhověli. Po složitém hledání jsem na novou sádru dostala ten nejmenší podpatek co byl, dětský, aby byl opravdu jen na toopření. Nová sádra končí o asi 10 cm níž než ta předchozí, tak už to snad nějak přežiju.

Vy (St, 15. 1. 2020 - 07:01)

..dr.Galene ale Lída si tu nestěžuje na rupturu nýbrž na zánět achillovky a to je rozdíl.Teď nevim zda jste nějaký samozvaný lékař nebo šarlatán či vysloužilý pracovník sádrovny,ale vaše příspěvky se nejvíce týkají jen sádrových obvazů a v diagnozách jste jaksi vedle.

dr.Galen (St, 15. 1. 2020 - 18:01)

?

Reklama

Přidat komentář