Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Věra (St, 15. 1. 2020 - 22:01)

Ajo, mě čeká operace obou kolen. Do už operovaného by mi měli dát silnější destičku, protože se mi prohýbá (trošku) i dozadu a druhé koleno je už na operaci také - to, co se mi v pondělí zaseklo. A je to jen na mém rozhodnutí, kdy si domluvím jednu nebo druhou operaci. Nejhorší je, že se mi ještě chce trochu žít, ale dnes mi ortopéd tak nějak napřímo řekl, že to už lepší nebude a než tohle, tak raději bych měla jít. Když vidím rentgen, tak bych to raději neviděla. Do každé operace jsem šla hned, jak mi ortopédi řekli, do téhle se mi nechce. A to jsem to nechápala, když někdo psal, že operaci několikrát odmítl. Já ji odmítla už třikrát. Dávám si studené obklady na koleno a teplé na kříž a za týden jdu na kontrolu. A ty se neboj. Zkus také ty teplé obklady na kříž nebo si domluv rehabilitaci. Snad to povolí. Musí!

Aja (Čt, 16. 1. 2020 - 10:01)

Ďakujem Věro za povzbudenie. Keď tu toto všetko čítam tak si mýslím, že som na tom ešte dobre. Ja tiež rozmýšľam či to už nejako nevydržím, ale taký zvyšok žitia to nieje bohvie čo. Ten tvoj ortopéd je pomerne "vtipný." Sále cvičím každé ráno 30 min. S chodením je to horšie, lebo druhá noha už po 500 m.začne bolieť. Tie teplé obklady výskúšam keď nepomôžu vybavím si rehabilitáciu. Jáááj, keď sa mi už ani po tých lekároch nechce chodiť. Všetkých zdravím.

Tamara (Čt, 9. 1. 2020 - 21:01)

Nastavec na WC bohužel od 1.7. ZP nehradí, ale musim se přiznat, že ho používám i ted 6 měsíců po operaci, mám dlouhé nohy a obzvlášt v lázních byli nápadně nízké WCmísy, na požádání nám je pokojská zapůjčila. Francouzské hole jsou nutnost.

Bronislava (Čt, 9. 1. 2020 - 20:01)

Tak jsem dnes absolvovala první předoperační kolečko a překvapilo mě (mile) že je zrušena autotransfuze. Budu ale ráda až už to bude za mnou. Taky si mám nechat napsat berle, ale nemám nástavec na WC, tak nevím jestli je to nutné. Co myslíte

Pájja (Pá, 10. 1. 2020 - 08:01)

Bez nástavce na WC si to neumím představit a to máme mísu pověšenou výše, při rekonstrukci už jsem věděla o operaci. I tak jsem 8 cm potřebovala. Běžně je 12-15 cm. Jeho cena zase tak vysoká není. Stačí ten bez poklopu, tenkrát neměli ten na předpis, tak jsem asi dvě stovky doplácela, že je z lepšího plastu. Berle mi napsal rovnou ortoped. Před první operaci, neznalá poměrů, jsem chodila s těmi erárními. Bolest rukou, klapání, děs. Před druhou jsem si sama koupila odlehčené, protiskluzové, vyměkčené držadla, paráda. Stály asi 600, ale komfort nesrovnatelný.

Pájja (Pá, 10. 1. 2020 - 08:01)

Oprava - ne před první operací, to jsem berle vůbec nepoužívala, ale PO první operaci :-)

Tamara (Út, 7. 1. 2020 - 16:01)

Wobenzym je registrovaný lék, alespon mne výrazně pomohl. Má dvě nevýhody, aby fungoval musí se polykat nalačno a v dávce 3 x denně 5-10 tbl, a pak cena.....

Pájja (Út, 7. 1. 2020 - 08:01)

Mám za sebou kontrolu po dvou letech, pravá 4 roky, levá 3 od operace. Strašně to letí, přijde mi to jako nedávno, co jsem tu lapala informace. Vše v pořádku, dokonce žasl, jak úžasný rozsah v kyčlích mám. To potěšilo. Občasné bolesti, hlavně u změny počasí, tak to je prý tím, že tělo cítí cizí předmět. Poctivě jezdím na rotopedu a hlavně chodím a chodím, občas bazén. Doufám, že to vydrží i další roky. Operaci jsem měla v 50 a druhou rok po ní. Obě bez rehabilitace, bez lázní, vše jsem rozhýbala sama, doktor mi to schvaloval. Ale to je individuální, já nerada kolektivní zařízení, tak jsem musela makat sama :D
Všem, co to mají před sebou, nebojte se, úleva je ohromná. Já pomalu ke konci neušla 500 m do obchodu a dnes klidně 15 km na jeden zátah.
Zdravím všechny stálé i nové diskutéry v novém roce a přeju všem: " Ať nám to běhá!"

Bronislava (Út, 7. 1. 2020 - 08:01)

Přemýšlím že si koupím na podporu hojení Wobenzyn , užíval jste někdo a byl nějaký výsledek nebo je to zase jen reklamní trik ? Děkuji

Pájja (Út, 7. 1. 2020 - 08:01)

Wobenzyn neuškodí, ale že by výrazně pomohl? Užíval ho známý a hojil se stejně jako já. Brala jsem hned v nemocnici Aescin Teva, poradila nám ho vrchní, je proti otoku a modřinám. Modřinu jsem neměla, ale noha splaskla rychle. Ale pomohly tablety? Nebo celodenní povinné ledování? To si neodvážím tvrdit. Ještě z vlastními klouby mi doktor řekl, že bohužel nevidí rozdíl mezi pacienty užívající doplňky a mezi těmi, co nic neberou. Včetně různých lamp atd. Dočasná úleva je po injekcích.

Jirka (Po, 6. 1. 2020 - 00:01)

Zdravím. Je mi 30 let a 20.1. jdu na TEP kyčelního kloubu,mám koxartrózu. Začalo mě jakoby píchat v noze,postupně to šlo dolů. Teď je to jak kdy,někdy ráno vstanu,rozchodím se a prijdu si úplně v pohodě,jako bych na žádnou operaci nemusel. Jindy zase obrovský bolesti,střílí to do celý nohy a není to nic příjemného. Dokud mě to nezacalo bolet,tak jsem sportoval(fotbal,běh,florbal,tenis...)
Dělám u policie,takže každý rok děláme fyzické testy. Už nikdy nebudu moci dělat zmiňované sporty? A práci si taky budu muset asi najít jinou. Moc děkuji za odpovědi.

Eva1 (Po, 20. 1. 2020 - 13:01)

Mé odpovědi dole na této stránce

Pájja (St, 8. 1. 2020 - 07:01)

Jirko, znám vojáka, který to měl podobně jako vy. Velmi aktivní sportovec a tvrdým výcvikem k tomu. Po operaci zpět ve službě, absolvoval další vojenskou misi, je spokojený. Je mu teda lehce přes 40.

Monika (Út, 7. 1. 2020 - 19:01)

Také Vás zdravím Jirko, i já jsem čekatelkou na tep, ale až v dubnu. Kvůli vrozené vadě mám omezené možnosti sportu i zaměstnání, vlastně jsem se musela přizpůsobit, i když nerada. Jste ještě mladý a jistě adekvátní sport najdete. Jen je potřeba neskákat, nepadat a samozřejmě ještě nějaká omezení, která Vám řekne jen Váš operatér, ten ví co si můžete dovolit. Držím Vám palce, ať Vám operace dobře dopadne.

Bronislava (Út, 7. 1. 2020 - 08:01)

Tak vám budu Jirko 20. držet palce, já jdu 6.2. Z toho co mám málo naštudováno si myslím že asi u policie to dál nepůjde, už jenom proto že TEPka se má šetřit, aby déle vydržela, ale hlavní slovo bude mít lékař, to je jasný.

Tamara (Ne, 5. 1. 2020 - 11:01)

Děvčata nebojte, bude opravdu líp. Cvičila jsem sama doma a po 3 měsících jsem byla v lázních. Blíží se 6 měsíců po reoperaci, každý den se stále něco lepší.

Anna (Pá, 3. 1. 2020 - 09:01)

Dobrý den všem. Tak já mam před 5 lety/55/ let po TEP levé kyčle. Za dva roky TEP pravého kolene a nyní musím na reoperaci kolene,nějak se mne to uvolnilo a do toho mne hodně boli pravá kyčel, kde je již artróza 3.Strašně se bojim nyní reoperace,je to pry složitější a delší čas hojeni s malou pravděpodobnosti, že bude dobře.I když mne to koleno celé tři roky pobolívalo a ušla sem jen bez bolesti cca 100m.Takže v šedesati již třeti operace kloubu a co bude dál?Co když koleno zas vydrži jen 2-3 roky?a nebo kyčel? Pry kyčel se může víckrát reoperovat,ale s koleny že je to horši.Takže jsem čerstvá důchodkyně s takovym omezením a to jsem se těšila co vše v důchodu podniknu.Klouby mne do 50let vůbec nebolely,jim zdravě,mam jen mirnou nadváhu,cvičim a tak jsem dopadla.

Josef (St, 19. 2. 2020 - 15:02)

Dobrý den,předčítám tady diskuzi a vidím, že jsme na tom obdobně a mohu se zeptat jak to zvládate po psychické stránce? Já moc špatně

Vlastik (Út, 7. 1. 2020 - 19:01)

Tak jsem tady se octl a čtu a čtu příspěvky co se tady píše. A každý to má nějaké, vesměs čtu, že ste v pořádku, to jste štastní lidé.Vy ,Anno,koukám máte problemy i s koleny tak jak já.Já měl nejdřiv kolena obě dvě,obě se nepovedly,takže obě pak reoperace to vše v průběhu 6 let. nyní stále nejsou dobrá,bolí, nejde moc ohnout a stálé mne v tom píchá,ale s tím prý se už nedá nic dělat.Kyčle šli na řadu potom,obě dvě v rozmezi 1 a půl roku a ty jsou v pořádku,kdyby tak byly i ty kolena,to bych byl štastný člověk.

Alena (So, 14. 12. 2019 - 23:12)

Včera jsem byla na každoroční kontrole svých "náhradních součástek" u operatéra. Vše v pořádku, tak jsem ráda. Moje pravá TEP slaví 10 let, levá bude slavit pět měsíců poté. Tak snad se to v době budoucí nějak nezvrtne. Všem vám přeji jen to nejlepší a hezké a bezbolestné Vánoce...

Reklama

Přidat komentář