Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Zdeňka (Út, 5. 3. 2019 - 16:03)

Věruško, tak díky Vám se už moc operace nebojím :-). Já jsem zkoušela na bolest snad všechno a jediný , co mi trochu ulevilo od bolesti byl Tramal, když mi ho píchli na pohotovosti. Mám od narození oba klouby zdeformované. Od 2 do 5 let jsem se léčila v Košumberku. Bolesti mám právě celý život, ale poslední roky se občas nepostavím ani na nohy. Pracuji ve vedoucí funkci, takže mi to komplikuje , abych svou práci dělala dobře. Ještě, že mám děti už velký a rodina se stará, když já nemůžu. Snad ta operace pomůže.

Jarka Kopečná (Ne, 3. 2. 2019 - 11:02)

Věra, NadaK2: moc děkuji za povzbudivé psaní. Ještě zítra a v úterý v poledne nastupuju. Ten strach mám, nebudu lhát, že ne, ale je trošku menší díky téhle diskuzi. Je mi 45 let a na operaci jdu kvůli vrozené dysplázii, mám III. stupeň a už nemůžu pořádně spát ani chodit. Měla jsem jít na operaci 8.1. , ale vrátila jsem se domů, chybělo mi jedno vyšetření, které jsem vůbec nevěděla, že musím mít. Jsem se tam málem složila. Tak snad 6.2. to klapne.

Jarka Kopečná (Čt, 31. 1. 2019 - 17:01)

Ahoj všem, jsem moc ráda, že jsem našla tuhle diskuzi. 6.2. podstupuju tep kyčle a moc se bojím, ale už trošku méně, díky vám všem tady. Moc děkuji. Jarka

Bronislava (Ne, 29. 12. 2019 - 17:12)

Já jdu 5.2. ale strach teda mám

Naďa (Čt, 2. 1. 2020 - 19:01)

Já měla hrozný strach, přečetla jsem celou tuhle stránku a myslela si, že to je konec: žít s uřezanýma kostma... Teď si žiju úplně normálně a bez bolesti :-). Tak držím palce všem, co vás to čeká! A svěřte se dobrým rukám!!!

Věra (Ne, 3. 2. 2019 - 10:02)

Ahoj Jarko, už se ti to blíží, tak taky budu držet palce aby bylo všechno v pořádku a na jaro jsi byla jako nová!

NadaK2 (Pá, 1. 2. 2019 - 16:02)

Jarka Kopečná: Já měla před čtyřmi lety stejné pocity jako Ty a bez této stránky by se mi na tu operaci šlo mnohem hůř. Teď si po dvou TEPkách chodím bez bolesti a jsem šťastná, že jsem dostala druhou šanci na plnohodnotný život :-). Tak držím palce, ať jsi na tom za pár let stejně!

stanley-2 (Út, 18. 12. 2018 - 16:12)

Tak sem si dnes koupil rotoped,a sem spokojen/na spevněná lytka/...................a jaké Vy mate zkusenosti???

Pájja (Út, 25. 12. 2018 - 09:12)

Já šlapu na rotopedu vedle jiného cvičení 15 let pravidelně, i díky tomu jsem vydržela několik let odkládat operaci. Zpevní hlavně i stehenní sval a ten přidržuje tepku. Po první operaci jsem napoprvé ušlapala sotva 2 km, děs, za pár dní se to poddalo. Při druhé kyčli napoprvé hned 15 km, musela jsem se hodně brzdit. První rok se doporučuje šlapat bez zátěže. Teď si nastavím horský terén a nohy chrochtají blahem :D Bohužel, k dřívějšímu stylu cvičení se už po operacích vrátit nemůžu, zátěž nohám nepřidá. Ale můžu chodit, což je super a nejpřirozenější pohyb, jak říká můj doktor.

Marta (So, 15. 12. 2018 - 20:12)

Věře, ale i všem ostatním děkuji za reakce. jste stateční, tolik jste si toho protrpěli. Diskuzi si pročítám, nevěděla jsem o ní a možná se budete všichni divit, kdo mě na ni upozornil. můj ortoped. a prý by si měli přečíst i ostatní z jeho oboru a snad i vydat skripta pro mediky. on se prý poučil a všem svým pacientům už dnes radí, jak si ulehčit při obtížích před operací a pak i po ní. u mě to ale v reálu předvedl tím, že mě odkázal na tuto diskuzi a v případě operace doporučil Motol. kam ale půjdu, si mám vybrat sama, tak zatím oddaluji (bolesti jen nárazové), ale hledám. hlavně nejkratší hospitalizaci bez povinné rehabilitace a bez lázní. chci toho asi moc, ale nejde o mě. žiji sama s autistickým synem, o kterého sice bude u mého staršího syna a jeho rodiny dobře postaráno (pomohou pak i mě, jsou hodní), ale pro něj znamená každá změna jeho zaběhnutých "rituálů" velkou zdravotní nepříjemnost. jsou to samozřejmě moje osobní věci, které nechci rozebírat podrobněji, ani jsem to sem původně nechtěla psát, aby mi někdo nevynadal, že to sem nepatří, což je pravda. ještě jsem se chtěla zeptat, jaké máte zkušenosti s celkovou narkózou a epidurálem. Stanley psal, že při epidurálu celou dobu spal, jiní zase všechno vnímali. já bych raději spala asi při narkoze. Sice jsem si to tu už všechno přečetla, ale můžete se ještě někdo případně ke všemu tomu možnému operačnímu uspávání blíže vyjádřit? já ještě nikdy na žádné operaci nebyla. už končím, nechci v čase vánočním otravovat, jen se ještě omlouvám, zlobí mě klávesnice, do textu mi většinou nejdou velká písmena. tak krásný večer a krásné vánoce:-))

Pájja (Út, 25. 12. 2018 - 08:12)

Marto, já mám za sebou výměnu obou kyčlí, bez rehabilitace, bez lázní, všechno jsem rozcvičila sama, podle rady rehabilitační z nemocnice a podle rad ortopeda a na internetu jsou stránky fyziokliniky, kde jsou přesná videa cviků. Rotoped, po odložení berlí bazén. 10 týdnů po propuštění, jsem už na povolení doktora chodila bez berlí, doktor chválil, jak mám vše posílené, rozhýbané. Doma jsem mohla odložit pomalu berle po první kontrole po 6 týdnech, ale ono to chce postupně, nezatěžovat hned nohy celý den. Měla jsem epidurál se spinálem a přispáním, první operaci jsem prospala, při druhé jsem vnímala, bavila se s nimi, když to srovnám, ta druhá mi přišla daleko lepší. Vše se domlouvalo večer před operací s anesteziologem. Celkovou narkózu, pokud je v pořádku páteř lékaři nemají rádi. Člověk se déle vzpamatovává, může mu být víc špatně, oni chtějí, aby se hned cvičilo. Mě už druhý den po operaci na JIPce postavili. Z nemocnice jsem už poprvé šla rozcvičená, rozchozená (já tam chodila a chodila po chodbách už od rána, nebavilo mě ležení), při druhé jsem musela dávat pozor, abych vše dodržovala, protože jsem vše uměla, vše šlo samo. Dokonce hned napoprvé na JIPce jsem druhou nohu pokrčila do maximálního úhlu. Celkově mi ta druhá operace přišla víc v klidu, těšila jsem se na ni. Rotoped doma teď už jen 5x týdně dodnes, což už budou tři roky od první operace. Co mi můj doktor nedoporučil a co vím, že aplikují v lázních, to je lymfoven, přístrojová masáž. Tu mi vyloženě na rok zakázal, že se vše hojí a že tlak krve může napáchat víc škody než užitku. Co doktor, to jiný přístup, ale ve finále všichni chodí :D

NadaK2 (So, 15. 12. 2018 - 22:12)

Marta: měla jsem epidurál a řekla, že chci přispat. Tak mi něco dali a nevěděla jsem o světě. Rozhodně je to lepší než narkóza, kde je riziko demence. Sice malé, ale pokud není narkóza nezbytně nutná, jako u jiných operací, nechtěla jsem to provokovat. Epidurál má zase jiná rizika, tož si to musíš rozhodnout sama. Držím palce, abys všechno zvládla, jak vidím, nemáš to lehké...

Marta (Čt, 13. 12. 2018 - 19:12)

to zní jak krásný sen. pro mě dost z ruky, ale něco takového bych si přála,. krátká čekačka a krátká hospitalizace. po operaci bych chtěla hned domů. bez lázní či pobytu v rehabku. snad aspoň něco z toho se mi splní - hlavně dobré odoperování kyčle. zatím ještě nemám termín, k ortopedovi jdu v lednu, tak se uvidí, jesli už se nechám zlomit. bolesti mám, ale jen nárazové a to pak je nepříjemné. a mám z operace strach. hezké vánoce nejen staenlymu-2, ale i všem ostatním. M.

Věra (So, 15. 12. 2018 - 14:12)

Marto, podle mé zkušenosti (3 operace) délka pobytu v nemocnici záleží na tom, jak se budeš hojit a zvládat rehabilitaci - myslím chůzi po rovině a po schodech. Poprvé mi pustili po deseti dnech ještě se stehy, ty mi pak vytahala obvodní (ale napřed jsem se s ní domluvila). Podruhé jsem dostala zánět povrchových žil a tak jsem šla za třináct dní, ale bez stehů. Potřetí mi pustili za deset dní se stehy, ale musela jsem přijet na vytahání k operatérovi - sanitkou vleže (papír jsem dostala bez diskuze při propouštění). Rehabiliatci jsem po kyčli neměla, ani mi ji nikdo nenabízel, jen po kolenu je rehabilitace nutná. A o lázně jsem si požádala na kontrole po šesti týdnech u operatéra po první i druhé operaci, nikdo mi je nenutil. Jela jsem až po třech měsících a zvládala jsem všechny procedůry v pohodě. Po třetí operaci jsem v lázních už nebyla, vycházely mi na listopad, ale manžel mi vozil 2x týdně na rehabilitaci a soukromě na fyzioterapii. Jestli jsi četla diskuzi trochu zpátky, všude je to jinak. Tak si všechno na téhle diskuzi pěkně pročti, pouvažuj a rozhodni se v klidu. Krásné svátky.

NadaK2 (Čt, 13. 12. 2018 - 22:12)

Marta: V Praze v Motole jsem taky dlouho nečekala a obě operace perfektní. Ale pokud Tě to ještě nebolí trvale a vydržíš, tak vydrž. Nové kyčle nejsou navždy, pokud jsi mladá, je lepší jít co nejpozději. Reoperace pak už bude horší ;-).

Marta (Čt, 13. 12. 2018 - 22:12)

"St." - jak vás uspali, celkově nebo jste měl ten epidurál, který si tu hodně lidí chválí (toho bych se bála).
NadaK2 - Motol mi doporučuje ortoped. tak to bych byla ve stejné nemocnici. no nevím, zatím vydržím, není to subjektivně tak hrozné, podle rentgenu prý urgentní. je mi 57.

stanley-2 (Pá, 14. 12. 2018 - 17:12)

Dali epidural do pateře,ihned sem usnul a probral se po všem na JIP po cca 50ti minutach. Dobře jej bodli

stanley-2 (Čt, 13. 12. 2018 - 20:12)

Z operace strach nemějte,mě uspali a za 50min sem se probral na JIP-a bylo hotovo.Hlavně zmizly ty bolesti kyčle. Je fakt že i po operaci není vyhráno,takové natahování svalů a ůponů na obou nožkach,to je zážitek-ten me trápil asi 2,5 měsíce,než se to srovnalo. Teprve potom sem se dostal do vany a v podstatě bolesti skončily. Ted sem cca 19 tydnů po operaci a už to bude jen a jen lepší. A hlavně sem rád že sem šel a překonal strach a mám to za sebou. Kontrolu mam až za další 3 měsíce...............................st2

Marta (Čt, 13. 12. 2018 - 16:12)

kde jste byl na operaci, stanley-2? taková krátká čekačka by pro mě byla ideální. já jsem z prahy-uhříněvse.

stanley-2 (Čt, 13. 12. 2018 - 16:12)

Uherské Hradište........................a po operaci 2.8 za tyden už doma (8.8) Jinak skvělý výkon primaře i servis na ortopedii

Reklama

Přidat komentář