Reklama

ROMOVÉ - žijí tu s námi

skoro důchodce (Po, 2. 12. 2019 - 17:12)

Bianko, nechovej se jako stará. Zase sis příspěvek předělala, abys byla za chudinku. Tys nenapsala Miluně, aby si myla ruce, aby se často sprchovala, ty sis povzdechla, že doufáš, že se aspoň sprchuje. Žádná rada, jen zase rýpanec. Jako, že bys TO nepustila přes práh, že je nula, že nebude mít zuby,atd..jsi fakt "milá".
Já to tady včera v noci četl od 4.11. Docela síla.
A upřímně, těch pár rýpanců od anonymů, že jsme duchny, to vás tak rozhodilo? To by musela být Milča na mašli. Do ní tady někdo reje furt. Takový zmatený výkřiky, až po vyloženě snahu ublížit. Milča má podle mě srdce na dlani, mluví pravdu, nemění řeč, je trochu naivní, nesmí na vše skočit. Sama ví, že je to špatný, že je líná. Lítala mi husina, když jsem četl o její mámě a bábě :((. Chudák holka. Ale je hodná. Že jí nebylo v dětství dáno, odrazilo se to na jejím životě.
O Radce nevím co si myslet. Hodně jste jí naložili, když psala o nudě a že nechce být ovce. Ale zase nevím proč jste jí nadávali. Ona vám ne. Nevím kde teď je, že na Milu kašle.
Kača nepsala o důchodcích nic, mimo jak s holkami litovaly ty stařečky v DD. A dokonce Milu nabádala k práci.
Také velice sympaticky píše Andrea, ta je skvělá. Nesoudí, podrží člověka. Lalla je taky fajn, má to hlavu a patu.
Otík hodnej kluk, přál bych mu nějakou tu dívku. A Aleš dokáže pobavit.
Každopádně Milča je pro mne oběť, takže si dovolím nad ní držet ochrannou ruku.

bianka (Po, 2. 12. 2019 - 17:12)

Neberu ti tvůj pohled. Za chudinku? To fakt ne. :-) a že jsem to ohledně těch zubů myslela žertem, nebudu nikoho přesvědčovat. Ohledně Miluny. Psala jsem si s ní, marně radila jako ostatní, držela ochrannou ruku, podobně jako Mia a pak si řekla DOST. Protože i když Milunu někdy lituji, za oběť jí rozhodně nepovažuji.

bianka (Po, 2. 12. 2019 - 14:12)

Sany, ta péče ve zdravotnictví nebyla lepší! Dříve, nebo někde i teď to dělají jeptišky, protože málokdo má na to. Bohužel. A můžou lidem přidat peníze, prostě to ty ošetřovatelky nezmění, možná jen nastartují na chvíli.

Sany 11 (Po, 2. 12. 2019 - 14:12)

Pokud pece nebyla lepsi, tak by ale clovek mohl v 21 stoleti ocekavat, ze alespon nebude stejna, nybrz vyrazne lepsi, Zatimco ja mam pocit, ze je tomu naopak. A drive byli duchodci urcite spokojenejsi. Jezdivali na vylety, sdruzovali se v nejakych klubech nebo jak se tomu nadavalo, schazeli se, atd. Stat jim toho nabizel daleko vic. A dnes? Na nic nemaji penize. Jsou radi, kdyz si dokazi zaplatit bydleni a kus zvance. Jenomze ono je to vlastne dokonce videt i tady na diskuzi, jak se nekteri vuci duchodcum chovaji. S despektem, jako k nekomu menecennemu, zbytecnemu. Duchodce nema narok na pokud mozno hezky zbytek zivota, za to, ze cely zivot pracoval a budoval. Pryc s nim, nejlepe, at nezabira misto a neukrajuje z kolace.Tohle dnesni kapitalisticka spolecnost posr..a Zrovna tak pohrbila skolstvi. Vzdy jsme se umistovali v zebricku hodnoceni vedomosti(Pisa) na prednich mistech. Ale to je davna minulost Musel by se zmenit cely system, pak by to fungovalo. Ale nejsou penize. Tedy na toto nejsou.

bianka (Po, 2. 12. 2019 - 14:12)

Já už s politickou diskusi na tomto vlákně končíím..:-) Nemyslím si, že jsem v tom dobrá, ale viděla jsem a vidím. Oni někteří vzpomínají jak bylo za Masaryka, za Husáka, za Havla a jak je teď. Jaký byl socialismus a jaký je komunismus. Každá doba má své pro a proti. A vzpomenu řeč mé babičky: Kdo ví, co vás čeká, nechtěla bych být mladá. Tohle říkala i má máma, a tohle říkám i já. A netýká se to jen politiky. Tak jsem to tady namlela všechno dohromady...:-) A je pravda, že nikdy všichni nebudou tahat za stejný provaz. Uff...:-)

Lalla (Po, 2. 12. 2019 - 13:12)

No teda dámy, to je diskuze jak v parlamentu ….nebo Máte slovo u Jílkové , jste obě dobré

Sany 11 (Po, 2. 12. 2019 - 14:12)

Lallo, mne nejde o to mit za kazdou cenu pravdu, ja bych radeji chvalila, samozrejme vidim i ruzna pozitiva, oproti tehdejsi dobe. Ale na druhou stranu jsem pametnikem a mam srovnani. A zdravotnictvi povazuji napr. za docela velkou hruzu. Materialni veci me tak nezajimaji, nejsem konzumni typ, nehladovela jem tehdy, ani nyni. Ale spousta veci me (coby za zhruba 10 nebo trochu vic let nastavaji duchnu,:D ) docela strasi. Napr. vyhorelost personalu v DD, to je ted velke tema. Atd. Ja se tam tedy nechystam ,ale jeden nikdy nevi, jak skonci.

bianko (Po, 2. 12. 2019 - 12:12)

každá doba má svá pro a proti. Někdy jde o rozpor, kdy jak se říká "Sytý hladovému nevěří". Prarodiče vyprávěli o válce jinak než je všeobecně známo, prý okupanti se chovali korektněji než osvoboditelé. A z jakého důvodu? Byli prostě na místě a v poměrech, kde to tak bylo. Každý máme jiné vzpomínky, řešily se různé problémy. Nedá se srovnávat. A to nepíšu o generačních rozporech, jinak s tebou souhlas

bianka (Po, 2. 12. 2019 - 12:12)

Tak to, že neříkám na vše ano, máme společné.:-D . Proto jsem nejen tady kritizovaná.

bianka (Po, 2. 12. 2019 - 12:12)

Sany to takto nemůžeš srovnávat. Dříve byly menší platy. A dnes, když máme velký výběr si můžeš vybrat. A jestli si vybereš dražší, zase musíš vynaložit více práce na to, abys to mohla mít. Jasně, že je někdo bere podvodem, nezaslouženě, ale to bylo i dříve. Já nevím no, já jsem s důchodem spokojená, i když nemám tu výši, kterou se tady vláda ohání. Tu minimální výši. Ale každý jsme jiný, máme na všechno jiný názor, pohled a já ten svůj, ohledně politiky nebudu tady obhajovat. Já tady chodím proto, abych si přečetla o životě Miluny, která se brodí v bahně a nechce z něj vylézt.

Sany 11 (Po, 2. 12. 2019 - 12:12)

Bianko, v dobe, kdyz jsem platila tuto smesnou castku, jsem mela 2700 hrubeho, cili kolem 2 220 cisteho. Pravda, delala jsem na 4 smeny laborantku a byla jsem pritom na konci platoveho zebricku v provoze. Na veline meli o 1000 -1500 vic. Takze jsem si asi ty penize zaslouzila. Cela debata vznikla kvuli tomu, ze tu nekdo tvrdi, ze se drive vsichni flakali. Me osobne se to dotklo. Zadne flakace jsem okolo sebe nemela. Ani zlodeje.Presto jsem rada, ze uz socialismus neni. Schopny clovek se umi prosadit vsude.

Návštěvník (Po, 2. 12. 2019 - 12:12)

Psal že polovina. Ale potrefená husa se ozvala. Říká ti něco RVHP? Byla povinnost odebírat zboží a oni museli odebírat naše. Uměle vytvořený obchod. A zdravotnictví za socíku? Raději zapomenout.

Sany 11 (Po, 2. 12. 2019 - 13:12)

A co je dneska EU? RVHP v horsim vydani. A tu polovinu doplnil az potom. A nic jineho nez o potrefene huse odpovedet neumis? Nejaky podlozeny argument?
Treba jako tento? Ale pozor!!!!!!! To neni zdravotnictvi za socialismu. To je kruta realita dneska. Vsichni , kdo mohou, ze zdravotnictvi zdrhaji na zapad. Nevis nahodou proc? Kdyz je tu tak krasne. Zubaru je jak safranu, obvodaka na venkove a v pohranici nepotkas. Do nemocnice se clovek boji pomalu vlezt, asi ma pocit, ze by to nemusel prezit. To je realita. Ale kdyz se ti to libi...prosim. https://www.nasezdravotnictvi.cz/aktualita/vizitka-ceskeho-zdravotnictvi-fronta-na-zubare-na-chatrajicim-schodisti?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR2yy-u8byd7r6Gc2zxzPBrnHL_bTxcxhlGxUTPoIv0O1aGOO6T_du9rQds

Petr (Po, 2. 12. 2019 - 16:12)

Sany, uklidni se a sundej růžové brýle. Mile mě překvapila Lalla a Bianka, že nemají krátkou paměť.

Sany 11 (Po, 2. 12. 2019 - 16:12)

'Ha ha, ja se uklidnit nemuzu, ja klidna jsem. Kdybych byla rozcilena, tak by to vypadalo trochu jinak. A ruzove bryle uz davno nemam, spis cerne nebo rekneme sedive.
Zkus mi vecne a argumenty (dukazy) vyvratit neco z toho, co jsem napsala: Jinak jsou tve vety jen prazdna slova bez obsahu.

Petr (Po, 2. 12. 2019 - 17:12)

Já nemám rád hysterické ženy. Ale za socíku jsem dělal ve vajíčkárně a v pekárně. Měl jsem problémy pozřít velmi dlouho majonézu z červů a rohlíky obohacené o myši.
Na hygieně masa jsem pracoval šest let do revoluce. Dělala se zkouška na zelenání salámů. 0,5 mm plátky salámů se daly na tác, jeden se vrazil do lednice na šest stupňů, druhý se nechal při pokojové teplotě. Zezelenaly jen některé, Polovina byla tzv. Úháčka. Umělá hmota. Odmítaly zezelenat, jak byly napouštěny sajrajtem. Víc psát nebudu, nemá to cenu. Měj se v tom svým světě přetvářek.

Sany 11 (Po, 2. 12. 2019 - 17:12)

Ja toho nemam rada. Budes se divit, ale ja ti verim. Nezila jsem na mesici. Mela jsem kamose, jeho tatinek byl reditelem stredoceskych pekaren. :D Ten nam to osvetlil. Take jsem delala za studii napr.brigadu u Fruty Mochov. Ale otazkou je, jestli to je dneska tak moc jine? Myslis, ze tam, kde jsou potraviny, dnes zadne mysli nejsou? Ve velkokapacitnich provozech si o tom dovoluji pochybovat. A kontroly se delaji mene, nez kdysi. To nevis, ze mouka uz davno nema moc spolecneho s moukou z drivejsich casu? Vyvratis mi, ze kdyz jsem jako mala sla koupit chleba, byl pekne krupavy, s kurcickou, pamatuji si, ze nam vydrzel skoro tyden? Za jak dlouho ti zplesnivi ten "poctivy" cesky chlebicek (jiste bez mysicek, svabu, apod.) dneska? Jak dlouho se da jist pecivo z toho hyper super? Jeste tyz den je jak podrazka. Tomu se ani pecivo rikat neda. Preji ti dobre chutnani. Hystericky jsi jedine ty, protoze dobre vis, ze nelzu.

Lalla (Po, 2. 12. 2019 - 17:12)

Tady si ti dovolím oponovat. Zákazník má dnes na výběr. Koupit si ten nejlacinější rozpékaný chleba v supermarketu nebo ověřený a dražší u soukromníka. Já kupuji skvělý chleba, nesníme ho moc a rádi si u "soukromníka pekaře" připlatíme. To samé maso uzeniny.

Sany 11 (Po, 2. 12. 2019 - 17:12)

Lallo, ale ja prece vim, ze je vyber. To je prave to smutne. Dvoji kvalita. Ty i ja si to dovolit muzeme. Ale rekni to babicce s 9000 duchodu nebo kolik je minimalni nebo tatovi se 4 detmi, ktery se ma co ohanet, ze si prece muze priplatit.

Lalla (Po, 2. 12. 2019 - 17:12)

OK sany. Tak takhle. Dvojí kvalitu já spíš vidím v to, co "Kaufland" prodává v Německu a co v Česku jako stejný výrobek. Dále to, že důchodci berou důchody, ze kterých skoro nezaplatí nájem a stát to musí řešit sociální politikou. Že za stejnou práci dostane Čech u stejné firmy ale v Česku třetinové peníze než v Německu :))

Reklama

Přidat komentář