Reklama

Cinkali byste znovu klíčema?

Mudr.Vostrá (Čt, 6. 5. 2021 - 09:05)

jestli máš tak velké koule, tak se nech vyšetřit. Může to být závažné onemocnění. To bys pak jen na léčbu asi do

Návštěvník (St, 5. 5. 2021 - 11:05)

Zůstaň mým zvrhlým domovem...

Návštěvník (St, 5. 5. 2021 - 11:05)

pozdě je prstem vlastizrádce značit!Přišel čas tu hydru stít!
mordou svině leje v hlíně, já na ni půjdu s čistým štít!
Jo za vlast a za radost matko má, koule velké máš!

Návštěvník (St, 5. 5. 2021 - 11:05)

zůstaň mým domovem, bez bojů a válek
zůstaň mým domovem, mou vlastí matko má
prosím zůstaň mým domovem, křičím teď do dálek
zůstaň mým domovem, mou vlastí matko má

Návštěvník (St, 5. 5. 2021 - 11:05)

zůstaň mým domovem, bez bojů a válek
zůstaň mým domovem, mou vlastí matko má
prosím zůstaň mým domovem, křičím teď do dálek
zůstaň mým domovem, mou vlastí matko má

Humorné okénko (So, 1. 5. 2021 - 19:05)

Dobrou reakci měl občan podepsaný jako Ovčan na článek :
"Na porubský úřad dorazily zbloudilé ovce" Reagoval : "Chtěl asi podat žádost do výběrového řizení na údržbu městských travnaých ploch. ."

Návštěvník (Po, 12. 4. 2021 - 15:04)

Bývali čechové hoši jak květ, až přišli židi a přivedli nácka do čech.

Návštěvník (So, 10. 4. 2021 - 00:04)

USA je jednou z mála zemí, kde existuje nepřerušeně od r. asi 1900 mor a propuká každoročně se jim někdo nakazí a také i občas umře. Jsou oblasti, kde např. v Yelowstone národním parku je prostě mor mezi hlodavci a populacemi svišťů a i jinde. Dále je v USA plíseň, která se šíří vzduchem v kalifornii, která roste na člověku.Též se jí nakazí mnoho lidí, stačí vdechnout vzduchem.

Návštěvník (So, 10. 4. 2021 - 00:04)

Angličané, kteří ještě 180 let po zrovnoprávnění lidí kastrovali lidi pro jejich sexuální orientaci, dokonce vítěze války, kterým měli udělit titul Sir a nyní udělují tituly Sir i gayům v showbysnisu co pak vychovávají děti v homosexuálním mužském páru bez ženského prvku. To je zas ten anglický kočkopes královna i republikánský systém. Katolictví ano protestantství ale anglikanismus. A teď ta jejich primitivní "lidová" rovnost pohlaví, rovnost ras, do kterého všechny nutí, jakoby ženy a muži nebyl protipólem a do jisté míry i rasy protipĺem. Jen blb nevidí rozdíl mezi Masajem a japoncem a to i do způsobu života, tak jaká rovnost. RŮZNOST!

Návštěvník (Pá, 9. 4. 2021 - 21:04)

Máte Slovo: KOMUNISTI: skvěle! Aktivisté nemají šanci.

Návštěvník (Čt, 8. 4. 2021 - 00:04)

Teď poslouchám Horáčka v kandidatuře na prezidenta a zlatej Zeman. Co tohle je za narcise, to je normálně skvěle se hodící člověk na to psát své verše a texty, ale to je autokratická činnost. Stát je věc služby a pragmatismu, tohle vůbec není pro autokrata vhodné, co by tam kreslil nějakou svou nesmrtelnost ve funkci.

Návštěvník (Čt, 8. 4. 2021 - 09:04)

Mluví chytře, ale mám nějak dojem, že je to levárna a i těch 40 mega co do toho dal, se mi jeví jako levárná. Nebo jsou opravdu čisté a špinavé peníze a tyhle nebyli čisté (tzn. měl je z dob socialismu a potřeboval vlasntě vyprat nebo zahodit?).

Návštěvník (Ne, 4. 4. 2021 - 22:04)

Dnes je všechno úplně extra. Různé typy převratných diet. Žaludek a trávící soustava, je ale furt stejná. Logicky a selským rozumem i v rámci starých pravidel jak jíst jde o zasycení těla ráno a dopoledne, tak aby večeře byla tak nějak včas po dnu stráveném jak naši předci v stájích a na poli, tedy tak někdy kolem 18 h. Když vstávali v 4.Oni šli sice spát dřív, ale náš spánek navíc nám tedy energický výdej navíc nepřinese,spíše kdo spí tak jakoby jedl, takže ta večeře by měla být tak stejně. Ale protože ještě máme trochu výdeje navíc večer u tv a doma u počítače, tak by měla být ještě malá druhá večeře třeba saláty.Skladba potravy by měla být zase jako u našich předků i když asi méně chleba a více zeleniny, není tady zase ten energetický výdej jako měli oni, chodili všude pěšky a nevozili se v sedě autem nebo tramvají.Jedli hodně polévky. Maso se moc nejedlo, čuníky tolik nechovali spíše byli slepice co už přestali snášet vejce a to bylo maso na polévku. Tuk byl jen rostlinný. Nesmažilo se jako dnes. Jedli se sezónní produkty.A nepil s alkohol vyjma na oslavách nebo jako lék a povzbuzení pro starší.Většina Čechů to má úplně naopak. Ráno kafují, oběd si dají malý nebo pozdě místo ve dvanáct a večeři si dají velkou a jí ještě po ní mlsají dlouho do noci a pijí u toho alkohol , limonády, nebo jiné tučné věci jako brambůrky, chipsy,ořechy.
Vím, že se to špatně otáčí , ale měl by se člověk donutit něco sníst ráno a svačit alespoň dopoledne a pak včas obědvat.Pak si to přehodí, že večer už tolik jíst nepotřebuje.

aladin (Po, 5. 4. 2021 - 01:04)

A do které doby patří : Tuk byl jen rostlinný. Nesmažilo se tolik a že prý se chleba jedl méně ??? Kdes tohle vzal ??? Na vesnici se v každém stavení vykrmovalo prase, každý rok se zabíjelo !!! Také měli všichni doma krávu (po vstupu do družstev), před tím dle pozemků, víc krav a třeba i koně !!! Tuk na smažení bylo sádlo a na chleba sádlo a máslo, oboje vlastní výroby !!! Zelenina byla jen vlastní - z pole - mrkev, petržel, řepa (cukrovka, vařil se z ní sirob, zelí, kedluby, celer, brambory a nějaké to ovoce, na zahrádce jahody, rybíz, maliny !!! Ano, vstávalo se ve 4 a spát se šlo v 11 !!! Hospodaření byla dřina od nevidim do nevidim !!! Rostlinný olej nebyl, byl jen margarin vyráběný asi z palmového oleje !!! Při práci na poli se většinou jedl chleba se sádlem a černé kafe (žitné) nebo chleba s máslem a tvarohem, čaj nebo to kafe !!! A neumíte si představit, jak nám to na poli chutnali !!! Chovali se husy, slepice, kachny, králíci, vše na pečínku !!!

Návštěvník (Po, 5. 4. 2021 - 02:04)

Jsem myslel takové ty doby ještě z devatenáctého století venkovanů, co nebyli sedláci, ale zas tak dávno to nemohlo být. Je to na turistických cedulí třeba ve vesnici Hvozd na Rakovnicku. Tm to popisují co se jedlo.Mám to odtamtud. Jinak český venkov samozřejmě vím. V neděli smažený vepřový řízek na sádle, okurka a chleba. Zabijačky a taky jsem viděl ten chleba se sádlem. Na poli ok, ale co potom doma, když je někdo v důchodu , tak si taky maže chleba se sádlem půl centimetru, to už je blbný.I ty smažený vepořový řížzky, to je o žlučník a slinivku. No nic.

aladin (Po, 5. 4. 2021 - 02:04)

Spíš bys se měl zajímat, co jedí dnešní důchodci !!! Není jen smažení, je také pečení !!! Skoro všechny rostlinné oleje snižují imunitu organizmu, některé dokonce způsobují kornatění tepen a poškozují srdce, tohle se v těch "zdravých" výživách nepíše, business je business, že ??? Pproto jedu na sádle a másle a pečeném bůčku nebo kolínku, někdy na vařeném a vařeném kolínku !!! Nedávno jsem potkal v marketu manželé ve věku 85 a 86 let, oba byli fit, jedí výhradně vepřové a dělají vše na sádle !!! Kupují potraviny co nejmíň chemizované !!! Drůbež nejím, kdysy jsem pracoval v závodu, kde se vykrmovala kuřata, jeden koumák si to krmení ukradl a dal svým slepicim, pochcípali mu !!! Ale v poslední době se mi zdá, že i bůček je po upečení poloviční !!! Uzeninu zásadně nejím, je plná E250 - carcinogenní látka !!! Z uzeného - koupeného teče voda !!! Doma jsme každý rok udili a NIKDY nebylo ani vlhké, vydrželo v udírne do příští zabíjačky, uzené jitrnice vydržely dva roky na trámu ve špýcharu, byly jedlé a super a vše bez těch carcinogenních konzervantů !!! Sádlo vydrželo také do příští zabíjačky, bylo v nádobách pod máslovám papírem a v chladnu !!! Maso jsme konzervovali buď uděnim a nebo upečené zalité horkým sádlem !!!
Tak mi tady Návštěvníku nevzkládej ty své nesmysly !!!

(Út, 6. 4. 2021 - 00:04)

Ok, beru, že tedy jste jedli vlastně domácí věci a maso s chlebem bylo v zimě základ, případně brambory, jestli vydrželi a pak v létě i zeleninu, ovoce, kandované ovoce, zavařeniny. Pak domácí třeba pálenka, zkrátka co dům a zahrada a zvířectvo dalo. Nakonec nejvíc zásob byly asi drobná zvířata na maso a vejce, králíci. Vše co se jedlo uskladněnou píci na seno, dojilo se mléko a bylo tak pro děti kterých bylo fůra.A si se dalo i něco koupit v koloniálu, mně šlo o ty doby ještě dříve, třeba ve středověku. Nějaká tedy dieta z toho co kraj dal.Jistě všichni neměli krávu a měl ji třeba jen statkář, ale ti chudí tam pracovali a musela se tak jako tak zužitkovat, takže nakonec také měli mléko, když třeba měli děti, tak na snídani,nebo s chlebem a marmeládou právě z těch plodin na zahradě.
Já taky vím co to je hospodyně a jak se vařilo, protože to se nedá dneska srovnat. Ta je hubená a je na to ještě pyšná. Jí patrně nějaké sladké a má vesměs každá druhý poruchu stravování a ten zbytek zas jí jen ve fastfoodech.Dřív hospodyně k vaření přistupovala jako bojové strategii. Věděla že tužší maso se bude vařit déle, zajistila, aby se nepřipalovalo a dobře to dochutila a vařila podle receptu, ne nějaká improvizace ala recept z časopisu od čtenářky.Ovšem sádlo nebo uzené maso nebylo dle mého zdravé i tehdy, ale když bylo vlastní jistě chutnalo jinak a bylo jako koření, takže se toho tolik nesnědlo v poměru k tomu co dnes. Já kolikrát vidím lidi, teda to je děs. Obžerství. Koupá dvě kila masa celé to sami upečou snědí, to dřív tedy nebylo.

Návštěvník (Út, 6. 4. 2021 - 08:04)

Prasátka dříve nebyla, ale bylo asi milion koz za první republiky. Pak to dle SSSR i nakonec západního vzoru bolševik zkolochozničil, sebral půdu statkářům a začal intensifikovat zemědělství. Nedělal to, ale zas tak blbě,jak v SSSR, nedělal to cukrem a bičem a silou a gulagem.Sedlák byl taky intensifikovaný typ zemědělské výroby.Akorát ten prodával na trzích nebo dodával do obchodů a řeznictví, mléko a sýry, máslo do koloniálů.
Šlechta co měla půdu, měla na svém panstvé velkofarmy, to si pamatují i dnešní třeba mladí senioři, že tam pracovali např. v Roudnici nad labem. Jan kníže Lobkowicz (*6.11.1885 Praha † 11.1. 1952 Wolfegg) pocházel z mělnicko-hořínské větve rodu Lobkowiczů. Byl posledním předsedou Svazu českoslovanských velkostatkářů. Po matce vlastnil statek a zámek v Drahenicích, který byl stejně jako Mělník a Hořín .Pak jim to sebrali nejen komunisti, ale již za první republiky brali šlechtě a církvi, logicky, to byl přežitek a opěrná vrstva rakousko Uherska. Bakalova trojkolka-jeden syn Schwarzenbergů generál,druhý kardinál, třetí politik.V Čechách z celkového počtu 926 propadlo konfiskaci 435 statků, z toho 147 větších panství. Na Moravě se konfiskace dotkla více než 150 panství a statků. V Čechách a na Moravě vznikla řada velkých panství na úkor stovek drobných rytířských statků, druhá vlna konfiskací po vraždě Albrechta z Valdštejna znamenala zásadní průlom do národnostního složení šlechty v Českém království. Nepřímým důsledkem konfiskací byla také rekatolizace českých zemí, protože majetek povstalců přecházel do rukou stoupenců Habsburků a nekompromisních katolíků z řad šlechty a církevních institucí.
Věc se tedy vymkla po bílé hoře, to bylo bezpráví a německá křivárna.Rozkradli to tu, komunisti to napravili.Kalousek je prolhaný katolický křivák, není ho škoda, ještě by měl dosat pár facek.

Návštěvník (So, 16. 11. 2019 - 09:11)

Já mluvil snad o pétangových koulích, že si půjdu na letnou zaházet petangové koula na místní písek od 14h!

o koulích (So, 16. 11. 2019 - 10:11)

psal Rakato. Že byste spolu byli v přízni? Nicméně....se svými koulemi bys asi na Letné neuspěl

Reklama

Přidat komentář