Reklama

JHVH (Jahve,Jehova) - jediný živý Bůh

Milan (Út, 15. 10. 2019 - 12:10)

Ahoj Mimo :-),
u nás včera bylo také moc hezky, ale já měl návštěvu a byl ještě pak zabrán do nádherných témat o lidských osudech, že jsem na diskusi ani nepomyslel. Ve stručnosti jde zhruba o to. Kdo miluje Boha nadevše, celou svou myslí, duší a silou, ten se má na co těšit, kdo je však věřící, ale je ještě pořád činorodý pro uspokojení svých zájmů (nemám na mysli nezištnou činorodost pro druhé), ten nedojde plného uspokojení, neboť nepomíjivé zaměňuje stále za pomíjivé, ale ten kdo hlásá nevíru v Boha a jeho řád, ten si chystá osud bezvěrců a je sám proti sobě, myšlenkou, slovem i činem, jeho nevědomost je jeho temnotou a beznadějí. Dneska je pod mrakem a tak se podívám na zbytek diskuse. Měj pěkný den i když toho sluníčka si dnes asi nikdo neužije :-).

mima (Út, 15. 10. 2019 - 12:10)

Ahoj Milane, tak ty jsi včera měl jiné zájmy. U nás dnes taký sluníčko, ale vítr, koukám, že asi přinesl už mraky. Takže sluníčko, každou chvíli se schová.......tak si to tady užij, přečti co jsme to tu zase zplodili. Měj krásný zbytek dne ☀

Jirka (Čt, 10. 10. 2019 - 14:10)

Milane, asi tě to překvapí, ale představ si, že skutečné spočinutí v Kristu mají ti, kdo Ho přijali za Pána a Spasitele a kterým Pán sejmul hříchy. Snažit se ho pouze následovat, aniž bychom na Něho spoléhali a opravdu Mu věřili, to je pak opravdu těžkým břemenem dodržovat zákon. To ti naprosto věřím, oni to tak mají i svědkové. Boží milostí rozhodně nejsme osvobozeni od zachování přikázání, ani nám milost nedává svobodu hřešit. Ale ty jsi zjevně pořád nepochopil, že to nejsou skutky zákona, které vedou ke spasení. Zákon přišel proto, abychom viděli co je hřích a byli z něj usvědčeni, nikoli jeho dodržováním že bychom byli spaseni (Jakub 210 Kdo by totiž zachoval celý zákon, a jen v jednom přikázání klopýtl, provinil se proti všem). Zákon nezachováme proto, abychom byli spaseni, ale proto, že jsme spasení. Jeho zachovávání není prostředkem k naší spáse, jeho zachovávání je ovocem naší spásy. Jsme spasení Boží milostí, ne skutky zákona! Pavel, plný Ducha z milosti Páně, jde ještě dál a krásně to osvětlí rozborem v sedmé epištole Římanům - 14 Víme, že zákon je svatý - já však jsem hříšný, hříchu zaprodán. 15 Nepoznávám se ve svých skutcích; vždyť nedělám to, co chci, nýbrž to, co nenávidím. 16 Jestliže však to, co dělám, je proti mé vůli, pak souhlasím se zákonem a uznávám, že je dobrý. 17 Pak to vlastně nejsem já, kdo jedná špatně, ale hřích, který je ve mně. 18 Vím totiž, že ve mně, to jest v mé lidské přirozenosti, nepřebývá dobro. Chtít dobro, to dokážu, ale vykonat už ne. 19 Vždyť nečiním dobro, které chci, nýbrž zlo, které nechci. 20 Jestliže však činím to, co nechci, nedělám to já, ale hřích, který ve mně přebývá. 21 Objevuji tedy takový zákon: Když chci činit dobro, mám v dosahu jen zlo. 22 Ve své nejvnitřnější bytosti s radostí souhlasím se zákonem Božím; 23 když však mám jednat, pozoruji, že jiný zákon vede boj proti zákonu, kterému se podřizuje má mysl, a činí mě zajatcem zákona hříchu, kterému se podřizují mé údy. 24 Jak ubohý jsem to člověk! Kdo mě vysvobodí z tohoto těla smrti? 25 Jedině Bohu dík skrze Ježíše Krista, Pána našeho! - A tak tentýž já sloužím svou myslí zákonu Božímu, ale svým jednáním zákonu hříchu. ---- Už Milane trochu rozumíš tomu, v čem spočívá Boží milost? Nikoli prostřednictvím úmyslného hříchu - zneužívání, ale ani zachováním zákona - pýcha (protože sám nikdo zákon nenaplní), ale milost přišla pro lidskou slabost. Skutky zákona tedy nejsou kořenem spásy ani prostředkem k Boží milosti, ale jejími projevy - ovocem. Kdo chce být napřed dobrý a až pak přijít k Bohu, je to špatně. Ale vím, že i takovými hloupostmi jsou lidé oblbováni.

Milan (Pá, 11. 10. 2019 - 14:10)

Jirko,
přečti si pomalu a pozorně příspěvek ve kterém se zmiňuji o svém svědectví a jestli ho správně pochopíš, nebudeš mi už psát, to co mi píšeš.

Jirka (Pá, 11. 10. 2019 - 15:10)

Milane, to bys mi docela křivdil, já naopak patřím k lidem, kteří si tvé romány občas i přečtou do konce, a ještě se mi nestalo, že bych u nějakého usnul. Ikdyž pravda, když už na mě přicházelo spaní, tak jsem to radši vzdal.

Ale teď vážně, Milane, mohu číst tvoje příspěvky sebepomaleji a sebepozorněji, stále z nich do očí přímo mlátí tvoje vracení se k zákonu, lpění na něm v takovém smyslu, že ho staví před milost, dělá z něj ten hlavní kořen spásy, čímž se odchyluješ daleko od milosti - skutečného kořenu spásy. Ta totiž - milost, uschopñuje k naplňování zákonu, nikoliv naplňování zákonu, že by přinášelo milost. Naplňování zákonu ti jenom ukáže tvoje hříchy. Nikdo ti Milane neublížuje, jak se pořád cítíš ukřivděný, ani nikdo ti nezpochybňuje, že se ti něco stalo, ale právě o to je to zvláštnější, že se pořád vracíš k zákonu, ale tělesným způsobem, což není moc projevem milosti, ale spíš tvrdého zákonictví. Trochu mi to připomíná kŘeSťAnY z židů, kteří sice uvěřili Evangeliu, ale později si tam zase začali přidávat obřízku jako podmínku spásy. Daleko lépe bys udělal, kdybys před Pánem vyznal všechny své hříchy a slabosti, namísto neustálého kázání zákona. Milost je z pokory a ponížení se, Milane, ne v naší snahy o bezůhonost - bezúhonnost neexistuje! Každý křesťan pozná, že podobně jako svědkové, se primárně oháníš skutky zákona a milost Krista tam máš jenom tak nějak bokem, a sem tam o ní napíšeš, aby se neřeklo. Nějaké argumenty, že u každého je to jinak si myslím tady moc neplatí, protože těžko člověk, který je plný Boží milosti, by se neustále navracel k tělesnému zákonictví. Proč by to dělal? Vím dobře, že mě za tyhle příspěvky nemiluješ, Milane, ale já to přežiju, jenom prostě nepatřím k lidem, co by někomu chtěli mazat med kolem huby. Jsi moudrý a dospělý, jak pořád říkáš, tak určitě dobře poznáš, co je lepší, jestli tichá a sladká lež nebo hlasitá a trpká pravda.

Milan (Pá, 11. 10. 2019 - 16:10)

Jirko, ale ty píšeš jen svůj názor na mne, to je vše, proč něco tobě vysvětlovat.
Když někomu píši, je to pro něj a nikoliv pro tebe, tak si s tím nedělej hlavu a měj hezký zbytek dne :-)

Jirka (Pá, 11. 10. 2019 - 16:10)

Milane, to není můj názor na tebe, jako na člověka, je to jen má reakce, zdá se mi opodstatněná, na to, co píšeš. Ale dobře, už toho nechám. Tobě taky hezké páteční odpoledne a doufám, že kotník už je lepší.

Rakato (Út, 8. 10. 2019 - 13:10)

Píšeš: "Žáden den nás nespasi, neočistí od hříchu, to smrt Ježíše nás změnila..." Kdo vymyslel tu hovadinu, že Ježíšova smrt očistila lidi od hříchu? Kdy někoho něčí smrt zbavila provinění? (Nehledě na to, že ještě větší úchylnost je obviňovat všechny lidi jakýmsi prvotním hříchem.) Všechny ty řeči o těchto věcech jsou z choré pomatené hlavy. Kdybychom podobně k realitě přistupovali i my, nedožijeme se švestek.

Milan (Čt, 10. 10. 2019 - 10:10)

Nezažil jsi nikdy, že movitý člověk zaplatil za někoho dluh, aby ulehčil jeho životu, vzal mu starost a zoufalou námahu se vymanit ze svízelné situace?
Tak jako existují dlužníci s malými či velkými částkami vůči věřitelům, tak existují dlužníci svým proviněním vůči Bohu. Bůh ve svém milosrdenství přišel v těle na zem, aby ti co v Něj uvěří a následují jej, došli odpuštění, byli očištěni, získali věčný život a nežili nadále ve světech stínů a smrti. Milosti dosahují ti, komu ji uděluje Bůh. Kdo však má zatvrzelé srdce vůči lidem, má je zatvrzelé rovněž vůči Bohu, proto milosti nedosahuje, neboť je pro něj nepochopitelné milovat lidi s kterými zde žije. On se naučil jen odsuzovat a být nepřátelský vůči druhým, kteří s ním nesdílejí jeho přesvědčení. Neví, že tím šíří a živý nesnášenlivost, sváry a konflikty, takové které jsou i v ostatních lidech oklamaných všeobecným světským míněním.
Jistě jsi viděl film "Četa" dnes v noci jsem jej viděl v televizi. Hrála tam nádherná hudba a v ní byly dojemné scény v níž se lidé vzájemně mrzačili a zabíjeli. Mladík, který ta jatka přežil, pochopil, že nepřítel proti kterému lidé bojovali, byl vlastně v nich samotných. Proto v době svého vzniku byl tento film v Americe zakázán vysílat.

Rakato (Čt, 10. 10. 2019 - 12:10)

Žádní dlužníci se svým proviněním vůči Bohu neexistují, to je jen církevní výmysl, pomocí kterého kutňáci ovládají naivní lidi. Nechápeš celou nesmyslnost té konstrukce o prvotním hříchu? Když vykládáš, že bůh je vševědoucí a všemocný, tak z toho nade vší pochybnost plyne, že celou tu rajskou šarádu na Adama a Evu nastražil. Můžeš se stokrát vymlouvat, že dal lidem svobodnou vůli, aby se rozhodovali podle vlastního uvážení, ale nevyvrátíš, že vědět, jak to v ráji dopadne. Takže když připustím ten tvůj ráj, Adama, Evu, hada, strom života a poznání, tak to je všechno Jehovova trapná konstrukce, pomocí které zahnal lidi tam, kam chtěl. Na boha jsou takové hrátky ubohost a ukazují, jak je bůh malicherný, zlostný a nepřejícný. No a vrchol je, že když s Adamem a Evou takto skandálně manipulovat, tak ještě za jejich drobný přestupek obvinil všechny jejich potomky jakýmsi prvotním hříchem. Kdyby se stejně chovali lidé, tak by všichni mohli sebe navzájem obvinit ze zločinů svých předků, nejen rodičů a prarodičů, ale i těch ze stého pokolení před nimi, a vzájemně se odsoudit k smrti, a zabít. Taková je ta ubohá boží logika. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jinak řečeno: Bůh nastražil na Adama a Evu v ráji past a předem věděl, že se proviní, protože je vševědoucí. Není divu, že proti takovému bohu se zatvrdí kdejaké srdce. A pokud jde o války, zase je na vině ten tvůj bůh, protože mohl člověku pomoci a válce zabránit, ale neudělal to. On je totiž krvelačný démon, a války a smrt miluje - dokázal to jasně vyvražděním Sodomy a Gomory, zabitím prvorozených v Egyptě, štvaním Židů proti Jerichu a jiným kanánským městům. Protože je všemocný, tak je jeho morální povinnost lidem pomáhat, ale on je nechá zlomyslně zabíjet v nesčetných válkách, a ještě k tomu odněkud přihlíží.

mima (St, 9. 10. 2019 - 09:10)

A teď ještě k prvotnímu hříchu. Co vůbec způsobil prvotní hřích a proč jsou děti Adama zatíženy prvotním hříchem? ....Z každého stromu v zahrade můžeš svobodně jíst, kromě stromu poznání dobrá i zlá ( co jsou to za stromy? )Z toho nejez, neboť v den, kdy bys z něj jedl, jistě ZEMŘEŠ......a to je to prokletí. Člověk byl stvořen na obraz Boží, neměl nikdy zemřít, kdyby uposlechl a nejedl ze stromu poznání dobrá i zlá, žil by věčně. A tak člověk přichází na svět a už první hodiny života začíná umírat, každá hodina, den, či rok hovoří o tom, že jednou každé tělo ukončí svůj pozemský život. Kdyby Adam uvěřil Bohů, mohl žít na věky. A teď za jeho nevíru trpí celé lidstvo, to je ten prvotní hřích, SMRT. Země je pokrytá hřbitovy a nemocnice jsou plné pacientů. Zloba, nenávist, lež....je jen atribut neposlušností, nevíry v Boha......... a proto přichází na svět " druhý Adam" Bůh v těle, Ježíš. Přichází navrátit ten věčný život člověku, zvítězi nad smrtí. To nebyla obyčejná smrt zločinců, kteří zemřou. To byla smrt Boha v lidském těle, který přemohl smrt a on teď vlastní klíče smrti. Důkazem je Ježíš sám, jako zmrvychstání. Smrt už více nevládne a kdo uvěří této Ježíšově zvěstí.......je součást věčného života, smrt nebude nad ním vládnout.

Rakato (St, 9. 10. 2019 - 12:10)

Nebohá Mimo, jen ti napovídali bajky o jakémsi ráji a stromu života, důkazy pro to žádné nemáš, naivně jsi jim skočila na lep. Není ti divné, že jediný člověk měl žít věčně, a všechna zvířata a vegetace umírat? V té bajce to její autor trestem smrti pro člověka jen srovnal, takže teď umírájí všichni, i lidé. A pokud jde o to, že údajně Ježíš navrátil člověku věčný život, tak toho jsem si nevšiml, protože lidé umírají dál. Cože? Že po smrti bude jejich život pokračovat? Zase jen hloupé řeči, které se nedají ověřit. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jinak řečeno - křesťanství jednu bajku zachraňuje jinou bajkou, sliby se slibují, blázni se radují. Uvědom si, že v ruce nemáš vůbec nic, žádný důkaz, jen sliby. Rakato praví: "Každý křesťan je jen prázdná nádoba, naplněná povídačkami a sliby."

❄❄ (Út, 8. 10. 2019 - 13:10)

No ale to nemůžeš popřít, že děti trpí za hříchy (chyby , omyly svých rodičů) příklad matka bere třeba drogy - dítě se narodí postižené.

Rakato (Út, 8. 10. 2019 - 16:10)

V právním smyslu ani dnes nikdo za hříchy předků netrpí. Jinak řečeno - žádný magor nás netrestá (nebo nechce potrestat) proto, že nějaký nás praprapředek udělal něco špatného.

mima (St, 9. 10. 2019 - 07:10)

To je ten problém Otakarku, že rodiče si neuvědomují, jak svým dětem píšou budoucnost. Co horšího, že právní systém, jak píšes, dítěti nic v tom případě nepomůže. Tady nejde o nějakém právu, tady jde o život rodičů, který se podepíše na dítěti a provází ho po celý život. ............ Co takové nemanželské dítě? Myslíš, že má lehký život, že to okolí nevnímá, že se to s ním netáhne celý život? Sousedé si budou o tom vyprávět, vrstevníci budou na to poukazovat, partner v slabých chvilkách ti to bude připomínat a spolupracovníci si budou o tom šuškat. A jaký myslíš bude mít život dítě od vraha, zloděje, který ve vězení bude za svůj skutek na doživotí. Nebude zatíženo dítě tohoto vraha na celý život jeho skutkem? Každý rodič se bude bát, dát dítě takovému postiženému člověku svým otcem. Rodiče budou na to své děti upozorňovat, je dítě vraha, zloděje...... mám ještě pokračovat. Vždyť i v politice to můžeš zaznamenat, takový jednoduchý příklad, rodina bývalého prezidenta Klause, jak jeho syna posuzují na základě života jeho otce..........Otakarku, Otakarku, kde ty žiješ, když nevninas, základní problémy, které jsou mezi námi a naše děti tím jsou zatížené, trpí po celý život za hříchy svých rodičů.

Rakato (St, 9. 10. 2019 - 12:10)

Jsi zase úplně mimo téma. Jak tvoje řeči souvisí s tím, že církev označila všechny lidi za viníky toho, co udělal Adam a Eva? Tady vůbec nejde o nějaké výchovné nebo genetické přenášení nepřiznivých vlivů na děti, ale prachsprostou lež o tom, že odpovídáš za něco, co udělal někdo před tisíci lety. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Už si to konečně srovnej v hlavě a neťápej tady od věci. Je to, jako kdyby ti dnes poslal soudce obsílku, že máš nastoupit na doživotí do vězení, protože tvůj předek Konrád z Botenštejna zabil krále Václava III. v Olomouci.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pomocí této ďábelské lži církev zotročila všechny věřící, protože pak před církví museli panáčkovat, neboť se cítili zavázání Ježíšovi, že za ně umřel. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovšem církevní tvrzení, že Ježíš zemřel za všechny věřící, je jen další církevní zhovadilost, neopírající se vůbec o nic, je to jen odporný výmysl. Církev zneužila smrt člověka ke svým nízkým zájmům. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Když k tomu lhaní připočteme odporné církevní rituály jako je kanibalismus (naštěstí jen rituální), ohrožování mravní výchovy dětí tím, že se jim ukazuje mrtvola na kříži a drastické obrazy jakýchsi svatých, jak jsou mučeni nebo zabíjeni, znesvěcování hrobů, ze kterých církev vyhrabává kosti na relikvie, vymývání mozků, potlačování osobních názorů lidí, je jasné, že křesťanství je satanský asiatský kult, který do Evropy nepatří.

❄❄ (Út, 8. 10. 2019 - 19:10)

dnes ne, ale tehdy ano

Rakato (Út, 8. 10. 2019 - 23:10)

Uveď příklady z historie starověku. Ale ne ty biblické vymyšlené.

❄❄ (St, 9. 10. 2019 - 09:10)

S největší pravděpodobností si děláš legraci
ale budiž ještě naposledy
https://www.ustavprava.cz/blog/2018/07/nejstarsi-zakony-lidstva/
Chammurapi - zákoník sleduje odplatu velice formální "jestliže stavitel postavil někomu dům a ten dům spadne a usmrtí dítě majitele domu, bude usmrceno dítě stavitele domu."
Entemenův edikt o dlužním otroctví (25. až 24. stol. př. n. l.)
Je považován za nejstarší dochovaný doklad, kterým vladař Lagaš zmírnil dlužní otroctví.[2] Ediktem vyhlásil zproštění dluhů i pro děti.

Rakato (St, 9. 10. 2019 - 12:10)

Celá debata začala tímto tvým textem: "No ale to nemůžeš popřít, že děti trpí za hříchy (chyby , omyly svých rodičů) příklad matka bere třeba drogy - dítě se narodí postižené." ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na to jsem ti napsal, že to neplatí, a tys odpověděl, že dnes ne, ale v minulosti to platilo. S tím jsem nesouhlasil. Teď ti musím dát zapravdu, že v minulosti v tomto výjimečném případě byly i děti potrestány za hříchy rodičů. (I když si uvědom, že u Chamurabiho to dítě vystupovalo ne jako viník, ale jako oběť, takže formálně vzato trestáno nebylo.)
Obecně ale stále platí, že vina za zločin se ani v minulosti na potomky nepřenášela. Sociálně by to stejně nefungovalo, protože za pár let by byli všichni lidé ve kmeni nebo v národu viníci.

Reklama

Přidat komentář