Reklama

NOHA V SÁDŘE

Šárka (Út, 19. 11. 2019 - 07:11)

10 dní nedám. V noci jsem skoro nespala, bolí to v jakekoliv poloze. Trošku lepší po Brufenu.

dr.Galen (Út, 19. 11. 2019 - 10:11)

Moc se mi to nechce přiznat, ale je docela možné, že typ vašeho zranění vedl vaši "starou" paní doktorku k šesti týdenní imobilizaci v nechodícím sádrovém obvazu. Ono se řekne: špatně jsem šlápla, ale co se s nohou stane se prostě jen takhle na dálku nedá bez řádného vyšetření posoudit a ani nemá cenu dělat nějaké závěry. Bohužel vám touto cestou nemohu nějak pomoci ani nějakou radou.

Šárka (Út, 19. 11. 2019 - 11:11)

Je to pořád stejně špatné, tak rozhodl manžel a domluvil konzultaci u manželky svého kolegy, která je ortoped. Jedeme k ní večer do služby. To zhoršení je nam všem podezřelé.

dr.Galen (Ne, 17. 11. 2019 - 20:11)

Radko, obvaz by nikde neměl tlačit. Oknu kolem prstů by měla být věnována náležitá pozornost, aby všechny prsty byly volné. Noha by měla být v obvaze všude řádně prokrvena, protože může dojít z důvodu špatného prokrvení k odumření části končetiny. V každém případě se to nesmí zanedbat. Mělo by se s ní dojít, aby ji prst uvolnili a netlačil jí. Nedovedu si představit, že by s tím měla ještě čtyři týdny chodit. Je to jako v botách. Když tlačí, tak se v nich přece nemůže chodit. V botě si můžete místo přelepit náplastí, což však v sádře, kam se nedostanete nemůžete. Zdravotníci by si měli umět s tím poradit. Neváhejte a zítra ji vezměte tam, kde ji zasádrovali malíček ať s tím něco udělají.

Radka (Ne, 17. 11. 2019 - 19:11)

Chtěla jsem se zrovna zeptat na problém prstů co jsou chtě nechtě zasádrované....Mám 14ti letou dceru co má druhým týdnem nohu v sádře z celkových šesti a začíná ji bolet malíček který má od začátku v sádře schovaný....Ostatní prsty tedy vidět jsou a trošku s němu i hýbe,ale ten malíček je schovaný celý a od pátku ji pobolívá.Dostat se tam není možné.Nevím zda jde o následek neustálého chození(má sádru s podpatkem) nebo jestli ji třeba nepovyrostl nehet ,které má na malíčkách trošku větší než bývá u malíčků obvyklé.Tedy ne že by je měla dlouhé,ale má poměrně velká nehtová lůžka.

Šárka (Pá, 15. 11. 2019 - 19:11)

Pro dr. Galen
Ráda bych se zeptala na nutnou dobu znehybnění. 10.11.19 jsem špatně došlápla, cítila v pravém kotníku jakoby křupnutí. Bolest zpočátku mírná, došla jsem cca 1 km domů. Po asi 3-4 h bolest zesílila, oblast pod kotníkem profialověla a otekla. Nasledující den mně praktická lékařka poslala na chirurgii, rtg bez známek zlomeniny. Lékařka urcila diagnozu natrženého vazu a nohu mi dala do sádrové dlahy pod koleno. Dnes kontrola, místo dlahy nechodící sádra na 6 týdnů!!!! Kontrolu mám 27.12. na sundání. Není to moc na zvrklý kotník?? Děkuji za odpověď.

dr.Galen (So, 16. 11. 2019 - 06:11)

Šárko, plně s vámi cítím a chápu vaše podivení. Je to vždy věc ošetřujícího lékaře jak zranění vyhodnotí a jakou stanoví diagnózu. Pokud vám naordinovala 6 týdnů znehybnění v sádrovém obvazu, tak s tím nic neuděláme. Tento typ zranění se obvykle znehybňuje na dobu 3-6 týdnů. Osobně mě spíš zaráží, že jste "vyfasovala" rovnou nechodící sádru. Osobně si myslím, že by kratší doba a obvaz s podpatkem postačoval. Opakuji, že je to vždy na lékaři jak které zranění posoudí a určí nejlepší způsob léčby.

Šárka (So, 16. 11. 2019 - 08:11)

Děkuji za podporu ikdyž jste mně nepotěšil. Zkusím ukecat sadru s podpatkem. Včera večer jsem totiž ve snaze bez došlápnutí vlézt do vany, na sádru došlapla a ta praskla. Prasklina je jakoby v půli chodidla dokola. Kotník drži, ale pod nim se to trošku hýbe a tlačí do nártu. V pondělí musím znova na chirurgii.

dr.Galen (So, 16. 11. 2019 - 13:11)

Tak to vám nezávidím. Předpokládám, že k tomu dostanete nějaký jadrnější komentář. Podle mého by ten podpatek neměl být u vámi popsaného zranění žádnou chybou a jak jsem uvedl divím se, že jste dostala hned nechodící sádru bez vyhlídky na podpatek např. po 14 dnech. Když obvaz praskl uprostřed chodidla už při prvním došlápnutí, tak to očividně svědčí o tom, že je obvaz nesprávně udělán. Správně se nejprve přikládá osmivrstvenná dorsální dlaha široká asi 15 cm od špiček prstů až asi tři centimetry od podkolenní jamky. Ta se pak obtočí cirkulárními otáčkami. Sice se pacientům dávají instrukce v tom smyslu, že se na obvaz nesmí 48 hodin došlápnout, ale pokud je dlaha patřičně silná a všechny vrstvy obvazu správně přimodelované, aby se chytily, tak by obvaz měl bez problému jedno došlápnutí vydržet. Pokud jenom obvaz opraví to jest dodají materiál, který na poprvé evidentně nepoužili. Mám takový dojem, že se kromě obvazu na longetu používá asi 6 balíčků sádrového obinadla. Pokud neudělali dlahu či jen obtočili tu původní, tak v každém případě nemohli na to využít 6 ruliček, protože i ty by podle mého jedno došlápnutí vydržely, ale pokud jste třeba došlápla na něco křivého či nejprve na špičku nohy a pak došlápla na patu, tak to uprostřed chodidla mohlo rupnout. Zvlášť když obvaz nebyl ještě dokonale proschlý.

Šárka (Ne, 17. 11. 2019 - 15:11)

Co jsem si všimla, nic mi zezadu lýtka nepřikládali. Spíš mi přišlo sádrování nekonečné kolik rolíček sádry sestra použla. V dlaze jsem měla volné prsty, ale v celkové sádře mně úplně zmizely. Je konečky prvního až tŕetího prsu jen vykukují, což mě pobavilo, protože hned po úraze sestra trvala na tom, že si nohu musím odlakovat, že je to předpis. To jsem s novou pedikůrou odmítla a nyní by to stejně k ničemu nebylo
Bohužel na sádru jsem dusla plnou vahou na špičku.
Dnes musím vydržet v nějaké poloze aby to tak nedřelo do nártu a zítra mě manžel odveze do města se toho zbavit. Doufám.

dr.Galen (Ne, 17. 11. 2019 - 18:11)

Jak jste to popsala, tak vám sádru dělala v leže na břichu, což je sice pro sádrovníka lepší postavení končetiny, ale ne úplně správné, protože lýtkový sval je napnut, a proto pak je obvaz přes lýtku trošku volnější. To odlakování je naprostá blbost. To ničemu v ničem nevadí. Jen se má pohlídat při sádrování rukou nevadily prstýnky. Zítra zdůrazněte, že vás to v nártu dře, aby to nějak neopravili a tento problém nepřetrval. Obvaz nikde nesmí tlačit, protože může vzniknout pod ním otok. Správně by měly prsty zůstat volné, aby šlo kontrolovat jejich prokrvení. Pokud vám obvaz bude dělat stejná sestra, tak je evidentní, že nedává dorzální dlahu, takže se to může s tím prasknutím opakovat. Dlaha přenáší váhu těla a brání prasknutí váhy. Dříve se ještě obvazy zpevňovaly dýhami, ale to se nedělá dnes už vůbec. To bychom chtěli až moc. Jak jste to vylíčila, tak se sestřička dopustila několik zásadních chyb. Prosím, dejte vědět, jak jste dopadla a držím palce.

Šárka (Po, 18. 11. 2019 - 10:11)

Tak už jsem zpět. Na ambulanci byl jakýsi nový mladičký lékař a sestra jiná než minule. Sádru mi sundali, na nártu byl takový pruh odřeniny, který zazelenili a přelepili. Poslali mě na kontrolní rentgen a po něm mi k mému velkému překvapení a radosti doktor nabídl ortézu. Musím o berlích a nezatěžovat, ale jsem moc ráda kvůli oblékání a hygieně. Jen po všech těch manipulacich se kotnik znova silně rozbolel. Snad to přejde.

dr.Galen (Po, 18. 11. 2019 - 10:11)

Tak to dopadlo dobře. Všechno špatné je na něco dobré, jak se říká. Jen si člověk udělá úsudek o kvalitách dnešního zdravotnictví. Dva lékaři a zcela odličný přístup ke stejnému zranění. Tak si to odpajdáte s ortézou a za 14 dnů nebudete vědět, že jste něco s nohou měla.

Šarka (Po, 18. 11. 2019 - 12:11)

...to bohužel ne. Těch 6 týdnů zůstalo. Jen čekám, kdy to pŕestane bolet. Zkusila jsem ortézu sundat a znovu nandat s pohodlnou ponožkou, ale tím to nebude. Od vyšetŕování dnes ráno to bolí možná i hůře než v den úrazu.

dr.Galen (Út, 8. 10. 2019 - 00:10)

Díky za informaci, jak to u vás dnes proběhlo. Nevím co za extra obvaz vám dali, ale předpokládm, že jen nějaký elastický. To by přece neměl být problém odmotat a zase namotat. Je to jen na zpevnění kotníku. To by mě asi docela štvalo, že si nemohu nohu pořádně umýt. Ono se to bude postupně zlepšovat. Hlavně, že jste se dostala už na rehabilitaci. Já mám od června problémy s loktem a teprve asi 14 dnů s ním chodím na rehabalitaci. A to jsem musel ukecat sestru, aby mě někam k rehabilitačnímu doktorovi nacpala dřív. Jinak bych k němu šel až teprve teď.

Nikola (Čt, 3. 10. 2019 - 21:10)

Trošku se omlouvám že píšu opožděně ale různé okolnosti mi v tom bránily...Takže sundání sádry z nohy byl velký šok,ten smrad byl opravdu příšerný a musím říct že jsem se příšerně styděla a pak vlastně i tiše rozbrečela....dalším šokem byl stav kůže na chodidle který se nejvíc podobá připečenému toastu:-((....Jedna ze zlomených kůstek srostla dobře a druhá v nějakém drobném úhlu ale neměl by to prý být žádný problém,tak nevím...na nohu zatím moc došlápnout nemohu a mám ji od prstů po lýtko zavázanou,kouká mi teda pata ale tu bych nejradši právě měla schovanou protože do paty to má vzhledově daleko...vlastně ale i ty prsty vypadají příšerně a až mi sundají obvaz tak musim buď na kožní nebo pedikúru...obvaz mi mají prý sundat příští pátek ale už v pondělí mám nastoupit rehábku,tak jako nevim co bude...při došlapu noha trošku bolí a dost tedy hopsám po jedné o berlích takže jsem naštvaná že si nic kvůli berlím nedonesu a nebýt kamarádky tak se asi zblázním....zlatá sádra s podpatkem..teď mně ještě fakt štve počasí protože od pondělka skoro pořád prší a hrozně se bojim jít ven o berlích abych sebou někde neřízla a nebo nechtíc na tu nohu nemusela ztěžka došlápnout a nějak si to nezhoršila,hrozně se o tu nohu bojim protože se zatim do žádné zavřené boty nedostanu a tak hopsám buď s bosou nohou a nebo si na ni natáhnu ponožku ale to je kvůli obvazu na noze a citlivosti docela problém a tak i ven jdu spíš s tou obvázanou nohou bez ponožky,tedy ven,byly jsme jen s kamarádkou na kafi v OC abych se trošku propajdala protože venku hrozné počasí a doma mi to už trošku lezlo na nervy a tak jsme sedly do auta a jely do OC....hrozně se taky bojim aby mi kamarádka při spaní do té nohy nechtíc nekopla a tak spím s nohou podloženou ve výšce.Jsem z toho tak trošku v pytli a čekala jsem asi že na tu nohu budu moct došlápnout a nebo nějak lépe došlápnout a ne že budu zase skákat po jedné jako když jsem měla ze začátku dlahu nebo čerstvou sádru...

dr.Galen (Čt, 3. 10. 2019 - 22:10)

Už jsem myslel, že jste na mě zapomněla. Jestli jsem z toho, co jste napsala, pochopil, tak vám nohu hned stáhli obvazem, takže nožička vodu neviděla. Já jsem něco takového předpokládal, ale nechtěl jsem vás předem strašit. Jak jste to popsala, tak věřím, že to musí být hrozné. I ty problémy s chůzí se daly čekat. 10 týdnů je 10 týdnů. Já na tom svého času byl lépe. Já ji měl jen 10 dnů a to je dost podstatný rozdíl. Jak jsme se v předchozím bavili, tak obvaz byl dost na těsno, proto mě překvapuje, že jedna kůstka srostla blbě. Zřejmě si paní doktorka nevšimla nějakého drobného posunu a hned vám nechala dát sádru, aniž se pokusila o repozici. A jsme u toho, co jsem asi přivolal konstatování, že vždy po zlomenině zůstávají nějaké následky. Je dobře, že jdete tak brzy na rehabilitaci a začnou s vámi něco dělat. Časem se uvidí až noha bude povolovat v kotníku a budete se moci o ní normálně opírat, zdak ten špatný srůst bude při chůzi vadit. Děkuji vám, že jste se ozvala. Už jsem myslel, že se nedovím, jak to s vámi po sundání je. Jestli vás to nebude nějak otravovat, tak něco občas zase napište, abych věděl jak na tom jste a jak úspěšná je rehabilitace.

Nikola (Po, 7. 10. 2019 - 18:10)

Nene,nezapomněla ,ale bylo toho,a stále je,na mě hodně....Když jsem si nohu zlomila tak jsem byla nějaké 3-4 dny o berlích a pak mohla dík chození po podpatku vše dělat sama a vlastně o té zlomené noze defacto nevěděla.Teď musim opět o berlích a navíc jak nemám tu sádru tak se o tu nohu prostě bojím,že na ni někde omylem prudce došlápnu nebo že se do ní třeba o něco bouchnu.Spím teď s kamarádkou co je u mě a jak se bojím aby mi do té nohy nechtíc nekopla tak spím s nohou podloženou vysoko jako na začátku když mi dali dlahu nebo čerstvou sádru.Takže je to jako takový krok zpět pro mě...Dnes jsem byla na první rehábce a dali mi nohu na 30 minut do takového válce(nějaké elektromagnety??) a pak jsem měla 30 minut s rehab.sestrou která mi procvičovala a masírovala prsty(klobouk dolů že na ně sáhla a dokázala těch 30 minut se jim věnovat).Omlouvala jsem se že jsem si nemohla nohu po sundání umýt ani ji jinak upravit,ale vzala to v pohodě.Byla velmi překvapená jak mám silné prsty u nohou,myslela že jsou oteklé ale když jsem si sundala ponožku na zdravé a viděla že jsou takové normálně tak se divila.To samé když viděla jak hrozně napevno mám prsty u nohou při sobě,že prý nemám ani tu mezírku mezi palcem a ukazováčkem jak většinu lidí mívá...Takže hýbání prstů je pak u takové nohy dost problematické normálně natož po 10ti týdenní sádře.Říkala že se zkusí spojit s moji doktorkou že by mi obvaz na rehábku sundala aby mohla pracovat s celou nohou a pak mi ji zase odborně zavázala,tak zítra uvidím jestli to je možné.Příští týden bych měla začít s vodoléčbou a hrozně ráda bych sama pak chtěla chodit do bazénu,nejen kvůli rehabilitaci ale abych postupně začala shazovat těch 10 kg co jsem za těch 10 týdnů nabrala :-((.Na konci listopadu letím s kamarádkou na dovolenou tak bych nechtěla vypadat jak prase...už takhle mám normálně trošku nadváhu :-(.Doufám že to bude nakonec dobré a nebude se muset s tou nohou nic dělat....jako třeba ji nějak operovat a tu jednu kůstku co hůř srostla rovnat,to bych se zbláznila nahlas.Nemyslím ale že by doktorka něco zanedbala,z toho ji vůbec nepodezírám .Ráda bych se tento týden už dostala do nějaké boty,ta žabka na jedné noze mi sice nevadí a dokonce mi není ani na prsty zima,ale bylo by to lepší.Tak to je asi zatím tak nějak vše a děkuju za vaši starostlivost a určitě se opět ozvu ak to pokračuje:-)

Nikola (Čt, 26. 9. 2019 - 14:09)

Jj,počítám že to bude hrůza a jak se to blíží tím víc se bojím co bude...Jen jsem si myslela že,pokud mi nohu nějak ještě nezavážou,když nohu pořádně umyju a vysprejuji tak smrdět nebude...Mně nohy normálně naštěstí nesmrděj takže docela divné když by mi smrděla jen jedna noha :-))Ani právě nevim jestli se někde objednat na pedikúru nebo rovnou na kožní...No jsem fakt zvědava...

dr.Galen (Pá, 27. 9. 2019 - 00:09)

Plně chápu vaše obavy, ale váš komentář, že bude divné až vám bude smrdět jedna noha, mě docela pobavil až jsem se musel hlasitě smát při představě, že jestli to opravdu bude tak hrozné, by vůbec měl někdo potřebu ověřovat, co nebo která noha to smrdí. Pak nezbude, než se tvářit přirozeně a nejlépe nasadit výraz a la Mr. Bean, že zjišťujete odkud ten hrozný zápach přichází, a přitom se odklidit domů a začít s mytím a drhnutím nohy. Pevně však věřím, že to zase nemůže být tak hrozné i když možná v nějakém uzavřeném prostoru to snad může být cítit, ale to by měla přece jenom pohltit nějaká uzavřená obuv. Žabky pro tentokrát radši nechte doma. Sám jsem před 13 lety zažil něco podobného a stálo mě to dokonce místo. Nastěhoval jsem se do bytu, kde po předchozích majitelích příšerně smrděla jediná šatní skřín a já navíc, protože jsem tam měl v ní vlněnou uniformu a byt se hemžil moly, které se mi tam natáhli z chodby, do ní nasypal naftalín. Vznikl takový zvláštní stařecký odér, na který jsem si já zvykl, ale vadil mým spolupracovnicím v kanceláři a stěžovaly si u mého nadřízeného. Nejprve jsem si vyslechl moudré rady, abych s tím něco udělal a než mi z ASKA přišla nová skříň, tak jsem po dvou měsících dostal ve zkušební době výpověď. To se vám naštěstí nemůže stát, když pracujete doma a navíc vás určitě budou všichni litovat jaké teď budete mít trable, než tu nohu rozchodíte. Nebojte to dopadne dobře. Fakt jste mě docela rozesmála. Díky.

Reklama

Přidat komentář