Reklama

NOHA V SÁDŘE

dr.Galen (Út, 24. 9. 2019 - 14:09)

No tak sláva, že se vám to chýlí ke konci. Ten týden už vydržíte. Hůř na tom jsou ti, kteří nemají podpatek a třeba těch 10 týdnů se musí pohybovat o berlích. Tak to vám tu nohu budou muset také odloupnout, když už byly přichycené ty prsty. Mohu vás poprosit, abyste dala vědět, jak to v úterý dopadlo? Za ty týdny co tady spolu komunikujeme, tak docela to s vámi prožívám a nerad bych měl ten váš případ bez konce.

Nikola (Út, 24. 9. 2019 - 21:09)

To bych se asi picla kdybych měla tak dlouho nohu v sádře bez podpatku,těch několik dnů co jsem měla dlahu a pak nemohla kvůli čerstvé sádře došlapnout a musela skákat o berlích po jedné,mi bohatě stačilo.Měla jsem přilepené jen bříško malíčku tak třeba to nebude tak hrozné s tou přilepenou punčoškou...Určitě dám vědět,pomohl jste mi svými radami a že jsem asi měla občas hloupé dotazy,takže jsem vám moc vděčná.Možná se ještě ozvu před sundáním,protože jak se bude blížit sundání přijdou asi otázky a pochyby co bude po sundání....Díky moc :-)

dr.Galen (St, 25. 9. 2019 - 16:09)

Po sundání bude hlavně příšerný pohled na nohu, pak bude nějaký čas trvat, než zmizí ten doprovodný puch, noha vám bude připadat lehká a nebudete s ní moc pohybovat, jak jste byla zvyklá, protože kloub bude zatuhlý, ale to se musí rozhýbat a to chce nějaký čas. Tak s tímhle můžete počítat na sto procent. A možná, že se k tomu ještě něco vyvrbí.

Nikola (Po, 23. 9. 2019 - 09:09)

Přiznám se že stále nerozumím tomu co máte na mysl s tím přilepením punčošky....Myslela jsem že šlo o to jestli mi při nandavání té punčošky na nohu byla nějak přilepena sestrou ale to asi není to co myslíte vy...Jinak nového nic,jen v pátek jsem měla asi půlhodinový svědící chvilku na chodidle a teprve v ten okamžik jsem si uvědomila jaké štěstí jsem měla že mě to nikdy před tím nepotkalo a nedělo se to častěji,bylo to fakt nepříjemné a na chodidlo se nemůžu ničím dostat.Naštěstí to po půlhodině přestalo a byla jsem fakt ráda.Vůbec mě to do té doby netrápilo ani jinde na noze.Dnes čekám na telefon od sestry jestli doktorka bude ještě tento týden nebo až to pondělí jak avizovala...

dr.Galen (Po, 23. 9. 2019 - 20:09)

Tím přilepetím mám na mysli, jak se chodidlo potí, tak punčoška se přilepí k němu a to většině pacientů není příjemné. Když si to neuvědomujete, tak si myslím, že je to tím, že obvaz je dost na těsno. No to svědění je také "báječná" věc. Je to tím jak odomírají vrchní vrstvy kůže a když je noha v obvaze, tak nemohou samovolně odpadávat a vyvolávají svědění. Je docela k podivu, že se to nestávalo před tím a častěji. Čím víc na to člověk myslí, tak to svědí více a to je peklo.

dr.Galen (Čt, 19. 9. 2019 - 11:09)

Samozřejmě, že jsou různé typy podpatků podle dodavatele. Hlavní je, že byl dobře přisádrován, ale to opravdu záleží, jak jsem říkal, na koho kde narazíte. To, že časem si na sádru zvyknete a vlastně ji ani nevnímáte je přirozené a pak až vám ji sundají, tak vám ta noha bez ní bude připadat hrozně lehká. To si pak člověk uvědomí jakou energii musel vykládat, aby ji zvedal. Já měl kdysi koleno v sádře a to určitě bylo více, než ty 2 kg, ale naštěstí jsem ji měl jen 10 dnů, takže jsem tento efekt nepozoroval a ani jsem koleno neměl nějak zatuhlé, abych pak musel na rehabilitaci. Punčošku na chodidle nemáte přilepenou nebo to prostě jen už nevnímáte? Ono to možná také záleží na tom jak je obvaz volný.

Nikola (Čt, 19. 9. 2019 - 14:09)

Já ani netuším jestli jsou nějaké jiné velikosti podpatků,ale bylo by to logické.Já mám chodidlo velikost 37-38 dle toho jaké boty si kupuji,ale mám široká chodidla a celkem dost silné prsty u nohou takže je to různé,žabky a pantofle kupuji většinou 37 takže to je myslím rozměr bosé nohy bez ponožky nebo silonek.Mně ten podpatek při chůzi vyhovuje a chodí se mi s ním opravdu dobře.Máte pravdu že kolikrát o té zasádrované noze nevím,prostě když někdo déle sedím nebo doma ležím a mám zakryté nohy tak o té sádře ani nevím.S tou punčoškou jste mě zaskočil,nevím jestli ji mám přilepenou...Myslíte jako při tom když mi dávali nohu do dlahy jestli ta punčoška co ji dávali od prstů ke kolenu je přilepená?Pokud myslíte jestli je sádra volná,tak to určitě ne,pořád všude dost natěsno a u prstů obzvlášť,ale třeba i u kolena kde končí nemám pocit že by mi lýtko zhublo a sádra byla volnější,to samé platí v oblasti kotníku,tam nehnu ničím.Jediné čím trošku na té noze od prstů ke kolenu pohnu je palec,ten trošku nadzvednu ale třeba ostatní prsty jsou úplně "mimo".To už jsem ale psala...

dr.Galen (So, 21. 9. 2019 - 13:09)

Určitě na to lepení punčošky bude mít vliv jak obvaz je těsný a když se v něm noha nemůže pohybovat, tak si člověk ani nemá možnost uvědomit, že se mu k ní na chodidle punčoška přilepila, což může být nepříjemné a docela flustrující. Úplně jsem pro jinou práci na vás zapomněl i když váš předchozí komentář jsem viděl ještě ten den co jste ho sem dala. Něco nového?

dr.Galen (St, 18. 9. 2019 - 17:09)

Ještě jsem si vybavil k té délce toho znehybnění. Někdy vloni se zde někdo ptal, jestli je znehybnění 10-12 týdnů normální. Měla zlomené zaprstní kůstky a paní doktorka ji údajně říkala, že to blbě srůstá, tak pro tak dlouho sádra. Tak možná těch vašich 10 týdnů bude docela běžný standard.

dr.Galen (St, 18. 9. 2019 - 17:09)

Rozhodně nemáte podpatek velký černý, který se kdysi dělával. Ten měl velikost nášlapné plochy 7,5x6,5 cm a vážil 418 g. Potom jsou výrobky Dextra, které jsou také černé, ale o dost menší a podpatek je užší. Takový elegantnější, když to tak řeknu. Nášlapná plocha je o velikosti M 6,5x5,0 cm. Svého času jsem pracoval ve velkoskladu léčiv a zdravotnických potřeb, tak jsem s nimi přišel do styku a schválně jsem si ho vážil, protože mi opravdu připadal robusní. S tím vylepšením to byl od kamarádky dobrý nápad, ale ne každý má přístup k sádrovým obinadlům. Pokud práci sestra věnovala pozornost a nic nepodcenila, tak věřím, že sádra i za tu dobu drží. On se má podpatek podkladat několikrát stočeným obinadlem, aby nedošlo v tom místě, kde je přichycen k obvazu k je prošlápnutí. Pokud se vše dělá správně a dá se potřebné množství materiálu, tak není důvod, aby došlo k poškození obvazu. Je to v podstatě o řemeslné rutině. To vytáčení je logické. Usnadňuje to pohyb. Ovšem projevuje se to v ochození, ale to u úplně nového podpatku nehrozí. Je to jako s podrážkami u bot či pneumatik u aut. Vše má svou životnost.

Nikola (Čt, 19. 9. 2019 - 08:09)

Tak jsem ten podpatek schválně přeměřila a má na šířku 6,5cm a na délku 8cm,výška od sádry je nějakých 3,5cm při ochození podpatku.Jestli jsou jiné velikosti netuším,ale stejný jako mám já jsem viděla i ten ochozený který jsem nedostala.Myslím že sestra při dotáčení sádry a přidělávání podpatku odvedla moc dobrou práci,jak tvořila jsem ale moc neviděla protože jsem spíš ležela a nohu měla položenou v takovém stojanu.Mně ta sádra zprvu vycházela na nějakých 8 týdnů a teď se to o necelé dva protáhne.Už mě to nijak nevadí a ani to že mi ji vlastně dnes měla původně sundat.Asi bych zvládla i těch 12 týdnů jen když to bude v pořádku,k tomu se upínám a délku sádry na noze vlastně neřeším.

Nikola (Út, 17. 9. 2019 - 10:09)

Tam samozřejmě byla ta informace že doktorka bude mimo dva týdny,jinak bych se samozřejmě vzepřela a řešila to.Jen ta zastupující doktorka byla asi otrávená a naštvaná že má práci navíc a byla jsem navíc několikátá co během dopoledne volala a tak prostě reagovala negativně a když jsem si spočítala že budu mít sádru déle o nějakých 10 dnů tak jsem prostě usoudila že než se mordovat s nepříjemnou doktorkou tak počkám na tu svoji.Ona hned jak zjistila že mám nohu zlomenou, tak chtěla abych si sehnala veškerou dokumentaci včetně rtg snímků aby to mohla posoudit a že to "má nejradši tyhle případy" atd.Bylo mi jasné že je naštvaná za ten zástup a bude dělat naschvály a tak jsem se pak spojila s tou sestrou a ta mi tedy řekla že když mi ta sádra nebude vadit o těch 10 dnů déle tak ať počkám na svoji doktorku.Je jasné že kdyby byla nemocná déle nebo, já nevim umřela, tak to budu řešit třeba i jinde než na poliklinice u neochotné doktorky.Včera jsem to ještě řešila s kamarádkou a ta mi o té neochotné doktorce říkala a reference tedy dobré nebyly a prý lepší počkat na tu svou.Já už si tam opakovaně všimla v čekárně že k doktorce u které jsem já bylo vždy plno lidí a u té druhé jen pár,což taky asi o něčem svědčí.Mám i se sestrou domluvu že mi dá příští pondělí vědět jak to s doktorkou bude a že je i možné že sama doktorka bude už třeba v půlce příštího týdne,prý má respirační onemocnění.Je jí asi 45 tak by nemusel marodit déle,kdyby ano než je ten další týden tak mi sestra vydá dokumentaci a já půjdu jinam ale určitě ne k té co mě defacto vyhodila.Nejsem hádavý a konfliktní typ takže jsem to zatím vyřešila takhle.10 dnů navíc max prostě dám kdxyž už ji mám tak dlouho :-)A taky v tom hraje roli i to že sádra je pořád ve velmi dobrém stavu a netrápí mě,krom smradu a špatného stavu kůže u prstů,nic jiného.

dr.Galen (Út, 17. 9. 2019 - 15:09)

Já se vám tedy nedivím, že se nechcete hádat s někým, kdo o vás nestojí. Plně vás chápu. Jestli tedy máte možnost jít někam jinam, tak to bude lepší, když vám sestra dá potřebnou dokumentaci, protože bez ní by to nešlo. On ten nový doktor musí také napsat žádanku na tu rehabilitaci, abyste ji začala co nejdříve aby měla patřičný efekt. Ale ta paní doktorka to musí být pěkný dáreček asi je ze stejné kategorie jako paní doktorka v Pardubicích co jí dnes obvinili za toho chlapce v komatu. Určitě vedle sebe sedávaly v posluchárně. Opravdu zůstává rozum stát, že se na to doktorství vůbec s tímto přístupem dávají. Nakonec si na tu sádru tak zvyknete, že se s ní budete jen těžko loučit. Už se připravujte na to, jak budete mít tu nemocnou nohu bez ní lehkou a bude vám to připadat dost neobvyklé. Když vám na ní dají ta kila sádry, tak to divné nepřijde, ale když je pak odstraní, tak to divné připadá. Tak zase dejte někdy vědět co je nového. Docela to s vámi prožívám.

Nikola (Út, 17. 9. 2019 - 21:09)

Počkám na zprávu od sestry a podle toho se zařídím,jsem smířena s tím že budu mít sádru o 10 dní déle a pokud by doktorka nenastoupila ani za ty dva týdny tak bych šla k jinému lékaři,tak to mám nějak v duchu připravené včetně toho že si vyžádám dokumentaci.Doufám ale že doktorka se uzdraví a budu moct jít k ní,ráda bych znala její názor po sundání a myslím že budu muset jít i na kontrolní rtg.Myslím že srostlé to bude,ale ještě aby to srostlo jak má.Když už jste nakousl váhu sádry....Kolik ta sádra s podpatkem může vážit?Já si počítám při vážení 2kg navíc...Stejně jsem přibrala víc než jsem měla stanovené což mě taky dost štve :-( Děkuju za to že mi pomáháte :-)Opravdu jsem ráda.

dr.Galen (St, 18. 9. 2019 - 00:09)

Ono hlavně záleží na typu a velikosti podpatku. Starší masivnější už prakticky vymizely a dnešní výrobci se omezují výhradně na menší typy, které jsou již odlity z jiného typu pryže. Navíc by podpatky měly být přiměřené délce chodidla, ale s tím se nedá počítat, protože úroveň některých zdravotnických zařízení je docela mizerná viz ta vaše náhradní lékařka., ale hodně je to také o lidech a někdy si opravdu sestra, která má již delší praxi, s provedením obvazu doslova vyhraje. Je to hodně o zkušenostech asi jako na odběrech krve. Některá sestra vás pomorduje, že u toho kolikrát sykáte bolestí a u druhé ani nevíte, že do vás píchla jehlu. Navíc je také někdy personál sádrovny nucen dělat s tím co momentálně má k dispozici a kolikrát jsou vidět všelijaké obludnosti. Váhu krátké sádry bych odhadoval asi na 2 kg plus váha podpatku, ale maximálně ty tři kila. Nemusíte děkovat. Rád pomohu. Sám vím, jak je člověk kolikrát bezradný, když něco dělá poprvé nebo když ho něco potká poprvé a je vděčný za jakoukoliv radu či názor.

Nikola (St, 18. 9. 2019 - 15:09)

Já mám podpatek černý a přijde mi že i celkem velký,už je tedy samozřejmě dost ochozený ale i na šířku mi přijde celkem velký.A dostala jsem úplně nový protože si vybavuju když mi sestra dotáčela sádru a přidělávala ten podpatek tak sáhla do takového velkého šuplete a říkala "vám dám fungl nový protože budete mít sádru déle",prý když je podpatek zachovalý a sádra na kratší dobu tak se dává i lehce ochozený,tak nevim.Hlavně jsem ráda že podpatek vydržel a stále drží jako na začátku a neulomil se nebo se ani neprošlápl či nezačal nějak vyklat,přeci jen při té chůzi nohu mírně vytáčím do strany.Myslím že sestra udělala při sádrování velmi dobrou práci a já si nemůžu vůbec na nic stěžovat.To že jsem si pak sama nechala podomácku "vylepšit" dlahu pod prstama bylo tím smradem a to nemá nic společného s prací sestry.Fakt jsem ráda že to mohu s Vámi konzultovat,spíš se ještě omlouvám za někdy asi "blbé" otázky :-)Ale když jsem nezjistila nikoho kdo v mém okolí by měl kdy nohu v sádře,jen někdo ortézu nebo nějaké obinadlo či podobný obvaz.

dr.Galen (St, 11. 9. 2019 - 09:09)

Ono to určitě dobře dopadne. Všechno co popisujete jsou podle mě prkotiny. Nejdůležitější je, aby vám to dobře srostlo a pak se budete jen smát jak jste byla z toho vyjukaná. Nejste první a ani zdaleka poslední kdo má podobné problémy a obavy.

Nikola (Po, 16. 9. 2019 - 14:09)

Tak zatím to nedopadne nijak, protože dnes mi přišla sms od doktorky,rsp.sestry,že paní doktorka je nemocná a bude minimálně dva týdny mimo provoz.Měla jsem jít na sundání tento čtvrtek a tak jsem volala jiné doktorce co zaskakuje ale po velkém komunikačním problému jsem se rozhodla počkat na "svou" doktorku.Volala jsem pak zpět sestře a ona mi řekla že pokud mi to nevadí že budu mít nohu v sádře déle tak mám počkat.Naštěstí nemám problém v práci protože hodně pracuji home office a tak nemám ani neschopenku.Poprvé v životě jsem musela mít něco v sádře a hned mám takové "zážitky"....

dr.Galen (Po, 16. 9. 2019 - 20:09)

Tak to mě docela pobavilo. Jste asi jediná, kdo si k 8 týdnům dobrovolně naordinoval další dva týdny. Na druhou stranu je docela trestuhodné, že k tomu tak u vás přistoupili. Vždy by měl být nějaký zástup. Určitě se ty dva týdny navíc projeví na zatuhnutí hlezenního kloubu. Zřejmě ten zákrok s přidáním sádrového obinadla pod prsty byl úspěšný, že už vám ani nepřijde, že ta noha je cítit. Když s tou sádrou chodíte do práce, tak to opravdu asi nebude už tak hrozné, jak jste úplně ze začátku líčila, neboť si nedovedu představit, že by jste se tím chtěla dělit se svými spolupracovníky. A obvaz ještě drží pohromadě? Těch dosavadních osm týdnů se na něm muselo podepsat zvlášť, když s ním chodíte každý den do práce.

Nikola (Po, 16. 9. 2019 - 22:09)

No já se tedy moc nesmála a nesměju se ani teď.Mluvila jsem s tou zastupující doktorkou ale byla tak neuvěřitelně otrávená a neochotná že jsem prostě neměla sílu se s ní dohadovat.Myslíte že bych měla vyrazit někam úplně jinam aby mi tu sádru sundali dle termínu?Jsou ty necelé dva týdny navíc tedy velký problém?Právě že většinou pracuju doma takže jsem byla v práci vždy jen na skok a jeden den v týdnu,takže smrádek si užila jen kolegyně se kterou jsem dala rychlou kávu a pak šla domů.Ale ta "operace" s tím doděláním sádry pod prsty se opravdu povedla a musím říct že jsem moc ráda že to tak dopadlo.Nevím jak má sádra po delší době vypadat,ale u mě vypadá pořád docela dobře:-)Ona vypadá jako by byla "vyleštěná" a i ten podpatek drží jako přibitý.A co jsme ty prsty podsádrovaly tak i tam je to v pořádku,jen sádra pod prsty zežloutla a mám tam vymačkané důlky od prstů,hlavně pod palcem.Ale jestli si myslíte že mi ta noha už tolik nesmrdí tak se mýlíte,jen já sama už to tolik nevnímám,ovšem druzí ano.Vadí mi narážky od známých když někde jsem.Kamarádka mi třeba říkala abych si přes prsty natáhla ponožku ale mně na prsty zima není a myslím že smradu by to vůbec nepomohlo,spíš naopak.Navíc na zdravé noze venku pořád nosím žabku nebo pantofel takže mi přijde pitomé mít zdravou nohu bosou a na sádře ponožku...

Reklama

Přidat komentář