Reklama

Cinkali byste znovu klíčema?

Návštěvník (Pá, 13. 9. 2019 - 09:09)

Spíš tam šlo o to, z poníženosti se dostat do role zabijáka, prostě otočit role a to jim pomohl saša
Přesně tak jak se chovali k nim, bestiálně, s krutým cynickým německým humorem, tak oni je postupně vylákali a zapíchli různými improvizovnými nádobíčky a když je krouhli a vyloupili skald munice tak se za cenu nesmírných ztrát probojovali ven.Klasický heroismus. V podstatě šlo o to, pomstít se protože zase přežila jen hrstka asi deset procent.

Návštěvník (Čt, 12. 9. 2019 - 20:09)

Mimořádně silný námět na film. Vězni odmítli participovat na vyhlazování a vytičili si kromě útěku i pomstu, nebo oboje dohromady. Tím si silně zvýšili šanci na přežití.Oni ti dva velitelé tábora byli také zdařilí útěkáři, dožili pak oba ještě druhou půlku života v Jižní Americe pod falešnou identitou.

Návštěvník (Pá, 13. 9. 2019 - 01:09)

Film docela strhuhující, nenudil, držel u obrazovky, trochu jinak,než reálná zkušenost, dle vojenské historie, ale to nevadí, filmové vyprávění si vyžaduje úpravu a pak to dobře funguje.

Rakato (Čt, 12. 9. 2019 - 21:09)

Když se tak vyžíváš v zajateckých táborech 2. světové války, nezapomeň na Krále krysu a Most přes řeku Kwai. (Ale možná bys měl číst chvíli červenou knihovnu, abys vykompenzovat ty válečné krvavé dojmy, jinak se z tebe stane zrůda.)

Rakato (Čt, 12. 9. 2019 - 21:09)

Pozdě, američtí filmaři to už mají dávno nafilmované. https://tn.nova.cz/clanek/magazin/historie/lide/velky-utek-ktery-vstoupil-do-dejin.html (a ne jednou)

ShabbaTot-Jahoda (Čt, 12. 9. 2019 - 20:09)

pod ochranou CIA a jejich dosazených režimů v jižní Americe ...Israel musel ustoupit pokud mělo USA hlasovat v rezoluci OSN pro vznik Israele .To byla jedna z podmínek USA a CIA,která tyto válečné zločince využívala jako antikomunisty ve studené válce,že nebude vykonána pomsta...(spravedlnost jinak řečeno)

Rakato (Čt, 12. 9. 2019 - 21:09)

Hlavně že Američané mají plnou hubu morálky a spravedlnosti.

ShabbaTot-Jahoda (Čt, 12. 9. 2019 - 22:09)

Rusko a praktiky Stalina naučila USA jak se bránit...to nebyla černobílá politika a vůbec nebyla košer a bylo v ní spoustu špíny,ale Amerika se rudému moru ubránila.

Návštěvník (Čt, 12. 9. 2019 - 12:09)

Tito lidé bojující na východní frontě s partyzány a třeba v trestných oddílech nasazovaných přímo do frontových liniých nepřítele jako Saša Pečerskij, protože ačkoliv vedl úspěšnou vzpouru, tak byl klasifikován jako uprchlý POW a dle Stalinova rozkazuju bojovat do posledního dechu, bylo upadnutí do zajetí hodnoceno jako porušení povinností vojáka. Pak byl zařazen,když utekl a přežil do trestných oddílů za trest nasazovaných do nejtvrdších frontových bojů.
Paradoxně i když byl z tohoto oddílu jeho velitelem odvolán a poslán to zapsat do Moskvy, protože tam evidentně za svůj podíl na útěku ze Sobiboru tam neměl co dělat, tam to sice zapsali do Černé knihy, ale pak celý život nesměl jezdit svědčit proti náckům.
No zřejmě za SSSR rusové věděli, že takovýhle lágry a zabíjení sami vykonávali v Katyňi a jistě i jinde, to nebyl patrně jedinný případ. Vždyť to znají již z předválky, kdy probíhali první Stalinské čistky v armádě a i mimo ni inteligence, která paranoidně vadila Stalinovi.

Rakato (Čt, 12. 9. 2019 - 12:09)

Už ses vyzvracel ze všech svých postřehů o koncentrácích? Vždyť to už trvá dva dny! Všeho s mírou. Potřebuješ potrestat. Mít to v gesci, dostaneš pořádnou tureckou baštonádu, o jaké psal Kara ben Nemsi v románu Ve stínu padišaha, na chodidla! To bys pak ani nemohl k počítači.

sardanapal* (Čt, 12. 9. 2019 - 19:09)

Rakato, ty píčo - baštonádu normálně v Brně dělali benga z nádražního okrsku - za komárů ...

Návštěvník (Čt, 12. 9. 2019 - 12:09)

Sice nějaký příliš mladý historik tvrdí, že z historie se nedá poučit, ale kdoví jak to myslel.
Já si rozšiřuju historický rozhled, nevím co je na tom divného. Já se slova koncentrák nelekám.

Rakato (Čt, 12. 9. 2019 - 14:09)

Někdo říká, že koncentráky neexistovaly, jen zotavovny pro Židy. Ale tady nikdo takový není, takže nosíš sovy do Athén.

Návštěvník (Čt, 12. 9. 2019 - 11:09)

Nicméně v Belzecu nikdo být nemohl,ten zrušili a pak i Treblinku po povstání,ne, byly zrušeny a židé posláni do plynu do Sobiboru, kde po vzpouře pracujících v něm ca 800 s ratiem úspěchu 50/800 udělali takovou vzpouru, že pak tábor zavřeli a zbytek lidí v něm zlikvidovali.
Takže Rusové osobodili prázdné a zrušené tábory a i v Auschwitz tedy bylo cca jen 2000 zbylých věžňů,ale dobře, hnali nácky a ti museli část vězňů přesunout na pochodech smrti,ty také část vězňů přežila a Němci se zoufale stáhli na západ a tam bránili, takže proto ta část konc. táborů osvobozená USA armádou a Brity a počty přeživších osvobozených byli větší na západní frontě.

Návštěvník (Čt, 12. 9. 2019 - 11:09)

Jenže ten postup Sovětské armády byli klíčový, protože se osvobozovali nejen židé ale i polští civilisté a ti co ukrývali resistance a uprchlíky a dělali zázemí partytánům, ať už polským nebo židovským. Jako třeba ti partyzáni v Běloruských lesích okolo Minksu , kde působuli sabotáže ti židovští partyzáni okolo velitele vzpoury v Sobiboru.Jejichž osudy pak byli pohnuté a nezastavili se do konce války.

Návštěvník (Čt, 12. 9. 2019 - 11:09)

Sovětské síly osvobodily Osvětim - největší usmrcovací centrum a komplex koncentračních táborů - v lednu 1945. Sověti také přemohli místa usmrcovacích center Belzec, Sobibor a Treblinka.

2
Americké síly osvobodily koncentrační tábory včetně Buchenwald, Dora-Mittelbau, Flossenbürg, Dachau a Mauthausen

3
Britské síly osvobodily koncentrační tábory v severním Německu, včetně Neuengamme a Bergen-Belsen

Návštěvník (Čt, 12. 9. 2019 - 10:09)

Možná jako dividendu starosta dostane post ministra, nebo střelhbitě vytasí se s č*rakoidním myšlením a kecy v prezidentově bytě a ten ho jmenuje na post ministra v El Passo, tak kovbojských maníků je plné megalaso.

Návštěvník (Čt, 12. 9. 2019 - 10:09)

Emocím neporučíš. Pan starosta je zarytej jak buldozer. Jáma a rypadlo, pak si to rozdají s dívkama prodejnýma posílanýma s americké ambasády.

13.9. (Pá, 13. 9. 2019 - 07:09)

Je pátek a 13,chystej to boa.

Návštěvník (Čt, 12. 9. 2019 - 10:09)

Máš všechny Trumpy mládí a ruce volšový máš, jen na tobě teď záleží, zda pomník bude štát.

Reklama

Přidat komentář