Reklama

Cinkali byste znovu klíčema?

Rakato (Po, 26. 8. 2019 - 18:08)

Nevím, co všichni mají s tou vodou. Vody je dost i u nás, jen to chce postavit ještě tři čtyři přehrady. Konečně tzv. Arabia Felix byla ve starověku kvetoucí krajina, a přitom je to jih Arabského poloostrova a dnes jen poušť. Protože postavili přehrady a vodu ze zimních dešťů zachytávali. Dtto Izraelci, mistři ve hloubení ve skále vodních rezervoárů. Dnes je Šťastná Arábie z velké části holozem, kde skoro nic neroste, a až vyčerpají podzemní vodu, budou v hajzlu úplně, protože během konfliktů si zničili všechny nádrže.

suchoň (Út, 27. 8. 2019 - 12:08)

Izraelci a Arabi získávají vodu odsolováním - zajímalo by mně kam ti mistři dávají odpad ? Vysoce koncentrovaný slaný odpad často obsahuje těžké kovy a různé chemikálie, bránící srážení a usazování. Také je často velmi horký a zbavuje okolní vodu kyslíku. Je výrazně hustší, než okolní prostředí, takže se jako slaná peřina tlačí vodní masou a pomalu klesá ke dnu. Kde otráví vše ve svém dosahu.

Rakato (Út, 27. 8. 2019 - 13:08)

Kdo je moc zvědavý, moc se dozví. Podle mě solanku čerpají zpět do moře a kalkulují s mořskými proudy, že ji rozptýlí.

Návštěvník (Út, 27. 8. 2019 - 12:08)

Solanka se dá ještě dočistit. Jenže ARABSKÝ poloostrov to asi nedělá. Už tak to stojí 2 dolary na 1000l sněhu na sjezdovkaách někde v Abu Dhabi, nebo pro plavací dráhy pro jejich závodní koně někde v uměle z pouště zavlažované a vytvořené oáze. Naopak enviromentální mafiánský byznis roste (tzn. vysypání odpadu kamsy do moře a shrábnutí peněz za odvoz odpadu).

Návštěvník (Út, 27. 8. 2019 - 12:08)

odsolování se provádí pomocí jaderných elektráren - takže je jasné, že Izrael musel Iráku zničit jaderný reaktor ani Iránu se nesmí to dovolit

Návštěvník (Út, 27. 8. 2019 - 13:08)

Co to?! Že by bylo nedostatek slané vody v oceánech?!

Návštěvník (Út, 27. 8. 2019 - 12:08)

Recyklace a šetrné likvidování odpadu moc není v kurzu. Nové doly v Jižní americe jsou dobrou investicí a ty mobily jsou vyloženě dělaný, aby se do roka rozbyly spadnutím a koupil se nový mode, nově vytěžené suroviny z dolů. Nejvíc náročné na vodu jsou průmyslové výroby a i těžba. Pak když se ten bordel vyleje jak v Brazílii ta přehrada, všechno to zničí povodí a odteče do moře.
Ty řeky v Brasílii jsou kolikrát plné pěny, že se nedá přejít pěšky přes most.

Matylda (Po, 26. 8. 2019 - 18:08)

Nevím proč sem pleteš - splašky do řeky. Ale ty kritizuješ odebírání vody z řeky - ostatně někde je to zakázáno - což nechápu proč - copak to není zadržování vody v krajině?

Rakato (Po, 26. 8. 2019 - 19:08)

Pokud myslíš svou otázku vážně a spokojíš se s mou odpovědí, napíšu svůj názor. Lidi většinou považují za zadržování ne napustit si venkovní bazén vodou z řeky (na což podle mě musíš mít povolení), ale zadržování podzimní, zimní a jarní vody stromy, podhoubím, bažinami, mokřady, klikatými koryty neregulovaných řek, poli, neudusanými těžkými mechanismy, pěstováním správných polních rostlin tak, aby v létě byly řeky plné vody, a ne vyschlé do potoků.
--------------------------------
Jinak dopadneme jako debílkové v Jakartě, kde lidé tak dlouho čerpali vodu ze studní, až se jim město propadá do moře. Na druhou stranu - ne každý se může pochlubit, že má nejrychleji propadající se město na světě. Za třicet let bude po Jakartě. Žije tam 10 mil. přemnožených lidí.

Jedovatej (Út, 27. 8. 2019 - 02:08)

Jako bych v tom předešlým příspěvku vod tebe drobátko vopisoval - ne, je to daný čtením diskuse podle časový osy a vodpovědí, než jsem tu diskusi dočet celou. --- V každým případě naprostej souhlas s tím zadržováním vody, a taky by nebylo marný, jako za starejch zlatejch časů, kdy to podle některejch stávalo za hovno, poctivě hnojit pole organickejma hnojivama a neméně poctivě provádět hlobokou orbu... no jo, to je ale dost těžký v dotacema prolezlý Evropský socialistický unii, když u nás klesaj stavy dobytka, kde ten hnůj brát? Jenže vono je vo dost jednodušší spáchat velký, širý, ne rodný, ale žlutý lány vohavný řepky, když ten sajrajt z ní připravenej je povinně cpanej do motorovejch paliv (další velkej vynález zelenorudejch bezmozků z EU). A když ti dementi s náboženským vytržením a vobrázkama svatý Gréty žvaněj vo uhlíkový stopě..., jestlipak nejsou vejsledky u tý řepky dokonce horší? Vono to pěstování řepky a požívání k tomu potřebný mechanizace znamená dost spotřebovanejch ropnejch produktů, a ani zelení magoři snad nečekaj, že těžkou zemědělskou techniku a náklaďáky poženou kupředu elektromobily...

Jedovatej (Út, 27. 8. 2019 - 03:08)

"...poženou kupředu elektromotory...", tak to mělo bejt.

Matylda (Po, 26. 8. 2019 - 20:08)

Pokud vím tak občas platí zákaz zalévání zahrádek vodou z potoka. Co se týče podhoubí to tedy nevím jak to myslíš - tak to by mně zajímalo, jak mám chránit mycelium - když bude sucho - zdechne. Taky by mě zajímalo co budeš pěstovat na poli , aby v létě byly řeky plné vody.

Rakato (Po, 26. 8. 2019 - 21:08)

Proč to řešit tady a nudit? Nicméně, pro pořádek: a) Pokud jde o odběr vody z potoka, kbelíkem může bez povolení, čerpadlem s povolením. b) Proč bys měla chránit podhoubí? Chrání se samo tím, že je pod zemí a spolu s humusem, kořeny stromů a zetlelým jehličím zadržuje vodu na horké časy. c) Co pěstovat na poli? Rozhodně ne na šikmých pozemcích kukuřici, voda odtud zdevastovala už v minulosti nejednu vesnici, protože odtekla z pole. Vhodné je střídání plodin, sít i vojtěšku, čirok, jetel, luskoviny. V Itálii, Španělsku to mají vyřešené dávno, není nad čím přemýšlet.

suchoň (Út, 27. 8. 2019 - 12:08)

chránit podhoubí? Pokud je sucho mycelium uhyne s tím nic nenaděláš

Rakato (Út, 27. 8. 2019 - 13:08)

Dříve tady byly všude lesy, mokřady, bažiny, meandry, vše nasáklé vdou, která se nevypařovala, protože ji chránily koruny stromů. Pak přišli Slované, ty dobytkové, a kaceli a káceli, až jsme dnes dopadli, jak jsme dopadli - máme lesní plantáže, které jsme po kurovci vykáceli - a mecelium nemá v lese ochranu, a tak vysychá. A když jdeš na hřiby, najdeš kulové. To je podstata věci, proč se k tomuto (na jihu Evropy dávno vyřešenému problému) vyjadřuju. Nic nenajdeš. A do toho ti v Blesku každý den ukazují kupy hřibů, které nasbírali ti, kteří mají po ruce smíšený les, který podhoubí chrání. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Já vidím dvě cesty - buď snížit počet národa na cca tři milióny a obnovit (např. v Praze) lesy až po Žižkov, Smíchov a Vršovice, nebo vysazovat smíšené lesy bez ohledu na to, že se vytěží méně dřeva, a bude méně vhodné pro zpracování.

suchoň (Út, 27. 8. 2019 - 14:08)

Všichni lidé chtějí bydlet v suchu - s tím nic nenaděláš . Chceš mít v baráku houbu? Chceš mít v zahradě líheň komárů? Chceš chodit v blátě? Vysušíš, vydláždíš. u nás bylo vždy sucho a zima - proto se sem nechtělo ani Římanům. a čím víc na východ tím víc se projevuje vnitrozemské podnebí - tím větší sucho. Podívej se na průměrný úhrn srážek

Rakato (Út, 27. 8. 2019 - 15:08)

Zase máš pravdu. Hlavně jih Moravy bývá někdy neobyvatelný, když se komáři přemnoží. Pak zbývá pořídit čerpadlo na solární pohon a mít na pozemku místo rybníčku potůček s tekoucí vodou. Ale je fakt, že hlavní příčinou stížnosti na komáry je to, že lidé se už rozlezli všude, komárům naproti. Na druhé straně - v Amsterodamu jsem si nevšiml, že by tam byli komáři, a to prosím na rozdíl od Benátek tam mají v kanálech říční vodu z Rýna, ne mořskou vodu.

Návštěvník (Po, 26. 8. 2019 - 21:08)

Jenomže u nás máš blbé sedláky (prdon, farmáře), co tohle nikdy nebudou mít zájem pochopit.
Ty zajímá jen to, jak ono pole "vyrajbovat" s co nejmenšími náklady.

Rakato (Po, 26. 8. 2019 - 22:08)

Ty pořád žiješ v domnění, že sedlák je vlastním pánem. Tak není, je to jen figurka, kterou vláda a EU postrkují sem a tam. Pomocí dotací, pomocí zákona o povinném míchání benzínu s etanolem z řepky, pomocí limitů na stádo a osevní plochu... Ale máš pravdu, když se grunt nedědí z otce na nejstaršího syna a pole vlastní jakési firmy, heslem dne je vyždímej z půdy co to jde a uteč. (Možná, že to dělají Holanďané ve hradeckém kraji líp, to nevím.)

Návštěvník (Po, 26. 8. 2019 - 22:08)

Co si mám myslet o sedlákovi, který např. orá na svahu stylem, že jede s traktorem a pluhem ze svahu dolů?
Že je to unikátní pitomec.
On ale tvrdí, že tím přece šetří naftu a nějaká voda, co steče do obce mu může být u prdele.
Tak co s takovým vemenem?
A pak po nich chtějte, aby se o pole starali tak, aby zadržovalo vodu. Nějaké zelené hnojení? Co to je? Dotaci na naftu přece potřebuju do svého osobního auta, abych mohl jet na dovolenou.
Potřebuju takovýto traktor? Já přece musím mít ten veliký. Že utemuje půdu? To mne nesere.
Připadají vám tyto názory vymyšlené? Nikoli zaslechnuto od sedláků - pardon - od farmářů na vlastní uši.

Reklama

Přidat komentář