Reklama

Cinkali byste znovu klíčema?

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 19:08)

Všecka moc v takovém molochu jako je Rusko nebo Čína nadále zůstává v rukou panovníka a jeho vnitřního užšího kruhu.

Rakato (Pá, 23. 8. 2019 - 18:08)

Samoděržaví je samoděržaví - těžké se jej vzdát. Když se car podíval na Anglii, určitě se mu chtělo zvracet, protože tam sice mají právně absolutismus, ale zvyklostně jedou už staletí v konstituční monarchii. A ta ve britském provedení znamená, že královna je jen mluvčím vlády a do ničeho se neodváží zasáhnout, jinak by ji vykopli z trůnu. Do takového režimu se mu logicky nechtělo. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podle mě velikost státu není jen v počtu obyvatel a rozloze, ale co ti lidé umí. Např. v měřítku Evropy prťavé Holandsko a Portugalsko dokázalo ovládnout kolonie s mnohonásobnou plochou a počtem obyvatel. Benátky se nestaly středomořskou velmocí kvůli své rozloze, ale kvůli skvělému loďstvu. Rusko bylo prostě příliš hloupé na to, aby je reformy katapultovaly mezi vyspělé státy. Byl Piťer, Moskva, kde žila vzdělaná několikatisícová elita vědců, vzdělanců, s evropským vzděláním, a pak byly tisíce kilometrů, kdes na inteligenta nenarazil. (Kromě pár vesnic na Sibiři, kde žili děkabristé). --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Další vliv, který nemluvil pro Rusko, byla jeho částečně asiatská podstata a také izolovanost od kulturního světa. Zatímco Germáni byli původně nejprimitivnějšími kmeny v Evropě, protože žili v kontaktu s Římem, hodně od něj pochytili, stejně jako Keltové. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tohle všechno podle mě způsobilo, že západní Evropa je pořád nejvyspělejší, přes všechny snahy střední a východní Evropy. Např. Rusko je ekonomicky stejně silné jako Itálie (!), a jako nějaká rozvojová země žije hlavně z vývozu surovin. Sice je hodně přibrzdil Lenin a Stalin, ale i bez nich by to nebyla žádná velká sláva. Z vyspělého sortimentu se mu ještě daří vyvážet zbraně (a vědce). Slabota.

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 19:08)

Sicílie, středomořská část Maghrebu byla pod vlivem Římské říše a dnes? Na to bych mnoho nedal. Výrazný bylo pro Rusko, že nepřijalo jako jediná země Evropy Napoleona, to i Egypt na tom byl lépe.

Rakato (Pá, 23. 8. 2019 - 20:08)

A je šídlo z pytle ven! Máš pravdu, je to i o rase. Dopředu jdou přebíráním zkušeností jiných hlavně bílí Evropané, a ne jakási arabsko-kartaginsko-černošská směska z jihu Itálie. Sever Itálie je ve vývoji na špici Evropy, protože jej ovládli nejprve Keltové, pak Germáni a nakonec Langobardi. Ale přiznejme si to, na jihu byl ten pokrok stále piánko - pomalý, až líný, asi i za Řeků. No a sever Afriky? Jen zahnívání na troskách římské civilizace.

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 21:08)

To není o rase, ale o zdatnosti, a ta se časem mění, asi nejsme tak zdatní jako Evropané před staletími, já bych tedy asi těžko dobyl Moskvu jako Napoleonova Velká armáda.Zdatnost je nyní spíše v rozvojovém světě, např. Brasílie.Tam se může jednou přesunout kapitál z USA a kdo ví, třeba z Evropy se přesune kapitál do Afriky spolu s jejich majiteli.

Rakato (Pá, 23. 8. 2019 - 21:08)

Ale no tak... Debílkové v rozvojovém světě jdou sice dopředu, ale hodně je brzdí jejich debílkovství - v Africe to jsou kmenové aj. války, úplatky, lenost, neúcta ke vzdělání. A v jižní Americe zase množství hloupých násilných indiánů, turecké hospodářství (Argentina jako stát zbankrotovala kolikrát? Dvakrát nebo už třikrát? Brazílie zase zažije po vykácení pralesů desetiletí sucha a bude v hajzlu. Trend je robotizace a vyrábět doma, v USA a Evropě. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pleteš si fyzickou zdatnost s duševní. Tam rozdíly jsou. Stejně jako je průměrný negr fyzicky zdatnější než průměrný Evropan, je Evropan chytřejší než negr. Proto Bantu nevybudovali v Africe žádnou pořádnou civilizaci. A příklad Rhodésie a JAR dokazuje, jací to jsou dutohlavci.

Rakato (Pá, 23. 8. 2019 - 18:08)

Po bitvě každý generál. Lidé neustále vidí realitu ne jaká je skutečná, ale jakou ji chtějí mít. A tak sice vidí zárodky krizí, i jak se krize stupňuje, ale dělají, že žádná krize není, a když už krizi připustí, je většinou pozdě a opatření proti ní jsou bezcenná. Tak to bylo vždy. Také před první i druhou válkou. Držet se zuby nehty statu quo je lidský zlozvyk, které přivedl do záhuby nejeden národ. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ale psát zatoústé filipiky proti minulým válkách je pokrytecké, protože kdyby k nim nedošlo, pravděpodobně bychom se vůbec nenarodili. Jen díky válkám a všem událostem kolem a kolem došlo k té žádoucí shodě okolností, která vedla k tomu, že se naši rodiče potkali.

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 18:08)

Tak by si se narodil, asi jako někdo jinej, vadilo by ti to?!

Rakato (Pá, 23. 8. 2019 - 18:08)

Jako někdo jiný? To by mi moc nepomohlo. (Stejně, jako kdybys měl úraz hlavy, ale přežil bys - s transplantovaným mozkem.)

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 19:08)

Hele, já si začínám myslet, že jsi i Jedovatej...

Rakato (Pá, 23. 8. 2019 - 20:08)

Zjišťuji, že je to zdejší oblíbený sport ztotožňovat nicky. Když tě to baví ...

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 16:08)

Jedovatej, ty by si potřeboval napráskat jako bílý muž pod bičem černého otrokáře žil v Evropě na záda!

Rakato (Pá, 23. 8. 2019 - 18:08)

Negři v Evropě si začínají dovolovat, protože je v tom podporují korektnostní přiblblíci. Až se u nás uhnízdí a získají nezasloužené postavení, dalším logickým krokem útlaku Evropanů bude, že jim dáme právo nás zotročit, aby se tak kompenzovala naše otrokářská provinění na negrech. Ale já to tak nevidím, protože byli i bílí otroci, viz Robinson Crusoe (ten otročil pod Arabem), ale hlavně Isaura, bílá otrokyně. Je to pěkný brazilský seriál o bílé chuděrce, která se stala otrokyní. Nejvyšší čas udělat jeho reprízu a připomenout si osud zotročených bělochů. https://www.fdb.cz/serial/otrokyne-isaura-escrava-isaura/fotogalerie/60246 Nesmí se to opakovat! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
My máme sice šmudlu Popelku s obdobným osudem, ale tam se otrokářství neřeší.

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 16:08)

Jedovatej, ty jseš vlastně takovej býlej neg*r, protože jsi v africe ne*rů tedy v evropě a ne v usa a jsi tradiční nátury, nejsi schopnej se změnit jak v předkolumbovské africe, když je brali do otroctví.

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 16:08)

Jedovatej a banda spol. by potřebovala, aby dřív za mlada, když byl ve školce mu přišli číst dračí královny četbu pro feministické děti, které mohou všechno, protože by to bylo dobré pro jeho sebepřijetí a gendrovou fluidity a to je velmi reálné a fantastické. Já bych to zavedl do škol, aby alespoň Jedovatého synovci mohli do toho chodit, protože on asi žádné potomky nemá, to je opravdu nereálná představa, s kým asi, dvě hnědé bukvice se nenamnoží mezi sebou ?

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 16:08)

Black live matter a mee too mne docela vyhovuje. Ještě bych založil Speak your own language movement, aby si Trumpíci nemohli stěžovat, protože by jim ani v USA již nerozuměli.

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 15:08)

Z pohledu toho, že Trump zastává úřad volený lidmi a je to nejmocnější vojenská síla na světě je jeho návrh na odkup Grónska od Dánska něco neuvěřitelného. To je další důvod, proč je Dánsko nebo ČR členem EU, protože kdyby nebylo mohl by takový člověk u moci jako Trump jednoduše obsadit Grónsko silou.
Ani se neptám, ty ko*ote po*ebaný, komu fandíš v USA!
--------------------------------------------------------------------------------
No potrefená husa Jedovatej si to vyložila na něj a ozvala se...!Šašku pošmáranej, ty fakt budeš na důchod žebrat od cikánů vajgly...

Návštěvník (Pá, 23. 8. 2019 - 15:08)

Těžké pravdu povědět a neurazit. (Běloruské přísloví)
Můj osobní názor na Trumpa, je v tom, že on pravdu o sobě neunese, je nechutně bohatý a nedomohl se bohatství zrovna čestně a vztahově ho ženy neberou a on na ně hloupě pubertálně haraší,zase nemá na co být hrdý. No tak jen hloupě uráží a blbě plká nesmysly na internetu. Nic jiného než provokovat mu aby upoutal pozornost nezbývá.

Rakato (Pá, 23. 8. 2019 - 18:08)

A co takhle: Trump je typický nadutý Američan, kterému je moře po kolena. Není chytrý, jen vychytralý, hlavně v byznysu. Co na srdci, to na jazyku, ale v mnohém má pravdu. A na rozdíl od amerických balvanů buližníků není ustrašený a nebojí se ji říct.

Touha (So, 24. 8. 2019 - 08:08)

Trump se mi jeví jako nejmocnější buran světa. Když byl mladší a Amerika řešila v osmdesátých letech jen jeho vztahy s Ivanou a souběžně s Marlou, tak bylo jeho buranství zábavné. Dnes je trapné. Ale zase není sám, koho lze takt hodnotit, že

Reklama

Přidat komentář