Reklama

NOHA V SÁDŘE

dr.Galen (Po, 2. 9. 2019 - 12:09)

Jde o to, že každým dlouhodobým znehybněním dochází ke ztuhnutí kloubů, což by měla rehabilitace různým cvičením odstranit. Záleží na druhu zlomeniny. Některé se léčí dobře a jiné zase hůř. Je podle mě dost pravděpodobné, že určitě nějakou dobu vás noha v místě zlomení bude pobolívat. Já měl před dvěma roky zlomený prst na ruce a měl jsem ho jen na dlaze, ale nejméně rok jsem při sevření ruky do pěsti ten prst cítil a navíc ho ani po té době pořádně nestisknu jako ty tři ostatní a mám ho asi o půl centimetru nad ostatníma. Takové následky jsem myslel. Ovšem s tím se nejspíše nedá nic dělat. Na druhou stranu se musím přiznat, že jsem lajdák. Žádnou rehabilitaci jsem nedostal a sám s prstem necvičil, ale myslím si, že to nemusí být v tom. Vy jste nikdy neslyšela, že si lidé stěžují, že je při změně počasí bolí v místě zlomeniny? Tak jsem to nějak myslel, když jsem vás na ty následky upozorňoval.

Nikola (Po, 2. 9. 2019 - 16:09)

Já počítám s tím že po sundání sádry po tolika týdnech ta noha nebude dobrá nějaký čas,ale zase počítám s tím že když to dobře sroste a podstoupím všechna rehábka tak jak budu mít stanovena a jsem ochotna si i případně připlatit navíc,tak že ta noha bude v takovém stavu aby mě pak v budoucnu nijak nebolela a ani s ní nemohla pořádně hýbat.Kotník zlomený nemám a tak by to rozhýbání mohlo být myslím dobré.Přiznávám že asi budu mít ze začátku obavu z došlapu na tu nohu.Může mít vliv na to rozhýbání po sundání i to že se mi vůbec nedaří teď hýbat těmi prsty co mi ze sádry koukají?Vím že to doktorka i sestra zmiňovaly,ale mně se prostě krom toho mírného nadzvednutí palce vůbec nedaří s nimi hýbat ačkoli bych měla.O tom že si někdo stěžuje kvůli počasí na potíže se zdravímjsem slyšela ale ne v souvislosti se zlomeninou.A nikoho ve svém okolí co měl něco zlomeného si nevybavuju.

dr.Galen (So, 31. 8. 2019 - 10:08)

Normálně by se měla na dorsální stranu dávat osmivrstvenná longeta a ta se potom obtáčí cirkulárními túrami a zcela obvyklé je vyrovnání plosky nohy kvůli možnému propadu při došlapování na podpatek. Jestli tedy paní doktorka speciálně požadovala dvouvrstvenné zesílení, tak je to více méně v pořádku. V každém případě však tloušťka sádrového obvazu nemá vliv na jeho vzdušnost, protože ta je prakticky minimální tak jako tak. Pocení chodidla může být podmíněno osobními disposicemi každého jedince. Někomu se nohy potí víc a někomu méně. Pokud nedojde k porušení obvazu, jako je třeba jeho prasknutí v kotníku či k uvolnění podpatku, tak by jeho základní imobilizační funkce neměla být poručena a nemělo by dojít k nějakým srůstovým komplikacím. Další věcí, která však vyplývá z dlouhého znehybnění končetiny, je úbytek svalové hmoty znehybněné končetiny a menšímu uvolnění jejího původního znehybnění. Z tohoto důvodu se také doporučuje výměna obvazu, ale tato praxe evidentně není ve vašem zdravotnickém zařízení zavedena, jak jsem již z vašich předchozích komentářů vyrozuměl. 48 hodinová lhůta, po které se může obvaz zatěžovat je více méně preventivní, aby nedošlo k poškození obvazu. Po jeho zcela kompletním vyschnutí by k tomu nemělo dojít. Krásně se to pozná jeho změnou barvy, což sami signalizují bělejší flíčky, které se časem rozšíří na celý obvaz až nabude jednotné barvy. Většinou k tomu dojde do 24 hodin, ale v místě umístění podpatku, kde je obvaz nejsilnější to může trvat o něco déle. Na rychlosti vrácení zraněné končetiny do původního stavu však záleží hodně na následné rehabilitaci. Nicméně je dobré vědět, že to už nikdy nebude, jako před úrazem. Nějaká památka, ale jaká nelze předvídat, vám určitě zůstane.

Nikola (Ne, 1. 9. 2019 - 17:09)

Jste velký odborník a já se v tom ztrácím :-))Jen vím že mi sestra na to chodidlo namotala o něco víc těch sádrových obvazů :-)Myslela jsem si že to nebude mít vliv na to že se mi chodidlo hodně potí.Ale jinak se mi nohy vůbec nepotí,naopak mám kůži na chodidlech jinak velmi suchou,skoro až moc.A ani nohy mi normálně nesmrděj :-)Dokonce ani v silonkách a to už je co říct :-D.Úbytek svalové hmoty taky nějak nepozoruju,přijde mi že je to pořád stejné ,rozhodně mi tedy nepřijde noha hubenější.Sádra drží všude pořád stejně a trošku mi přijde že mám občas oteklé prsty,ale je to u nich těžko poznat protože jsou celkem tlusté normálně a tak vypadají otekle i normálně :-(.Sádra schla a tvrdla dobře,máte právdu že bylo dobře vidět jak se ta barva mění na vyloženě bílou a pak po asi týdnu ta sádra jakoby zleskla a je na většině úplně dohladka.Velmi jste mě polekal s tím že mi zůstanou určitě nějaké následky.....Můžete mi to vysvětlit?Mám za to že když to dobře sroste a pak budu mít rehabilitace tak to bude v pořádku...Jen vím že budu muset řešit asi ještě nějaké kožní problémy,když vidím tu kůži na prstech a i nehet na malíčku doznal jisté změny jak jsem si všimla :-(

Pida (Po, 19. 8. 2019 - 15:08)

Hledam kdo odborne nejlepe ve zdravotnickem zarizeni za uplatu natoci sadru na nohu llc nejlepe llwc. Specha dik za radu

Nikola (Pá, 16. 8. 2019 - 18:08)

Mám takový problém se sádrou na noze a ráda bych se zeptala jestli s tím nemá někdo zkušenost.Zlomila jsem si záprstní kůstky a mám na 8 neděl nohu v sádře,mám za sebou třetí týden a můj problém spočívá v tom že sádra co mám pod prstama až ke konečkům je nasáklá potem a šíleně to smrdí.Vlastně mi smrdí celá ta noha ale to vím že neovlivním.Tohle bych ráda nějak vyřešila protože jak se mi potí celý chodidlo a i prsty tak se ten pot z těch prstů vcucává do té sádry pod prstama,je celá nažloutlá a i prsty jsou hnědo-žluté a takové jakoby olezlé,teda ta kůže na nich.Sprej absolutně nepomohl a nevim jak zkusit tu sádru pod prstama na těch ještě 5 neděl trošku odsmradit.Je to dost nepříjemný a v místnosti je to i dost cejtit.

dr.Galen (Po, 19. 8. 2019 - 13:08)

Nikolo, obávám se, že na tento průvodní jev přiložení sádrového obvazu, není uspokojivá odpověď. Správně by měla být končetina před natočením obvazu ošetřena pudrovým zásypem, aby se částečně eliminovalo pocení. Bohužel dnes se tato sice osvědčená, ale z pohledu dnešního zdravotnictví poněkud archaická metoda na chirurgických ambulancích nepoužívá. Pokud je sádrový obvaz těsný tak, jak má být, aby plnil svou funkci, tak ani dodatečné vsypání zásypu pod prsty v podstatě není dost dobře možné. Jedině takto ošetřit vyčnívající prsty z obvazu.

Nikola (Út, 20. 8. 2019 - 22:08)

Zásyp proti pocení a smradu jsem použila hned asi třetí den ale krom toho že mi prsty zbělely ještě víc než od zbytků po sádrování se nic nestalo :-).Zítra bych se měla potkat s kamarádkou a její sestra pracovala na chirdě tak se mi na to prý mrkne co by s tím šlo udělat,prý koupit sádrový obvaz a kousek dát pod ty prsty na tu dlahu aby pod prsty byla sádra a ne ta punčocha která do sebe vsakuje ten pot.

dr.Galen (St, 21. 8. 2019 - 15:08)

Je to také řešení. Někdy se jedna túra sádrového obvazu omotává pod prsty přes dlahu na plosce nohy. Je to však věc zvládnutí tehniky provádění obvazu a ta se dost líši podle zdravotnického zařízení či praxe sádrujícího. Je docela možné, že to trošku zmírní tento nevítaný odér, ale na druhou stranu může tlačit na bříška prstů a přivodit nějaké jiné komplikace. Nejsprávnější by bylo obvaz po 4 týdnech vyměnit za nový, protože se osm týdnů dochází k úbytku svalové hmoty a uvolnění obvazu, ale zřejmě se k tomu váš ošetřující lékař nechystá..

Nikola (So, 24. 8. 2019 - 20:08)

Tak mi včera tu dlahu pod prstama kamarádka vyspravila sádrovým obvazem.Problém byl v tom že já krom palce a to ještě jen málo,skoro ostatníma prstama nepohnu takže jedna kamarádka mi držela prsty nahoře a druhá to omotala třikrát a překryla ten propocený smradlavý obvaz.Je to na pocit i lepší ale máte pravdu že bříška prstů se mi vtlačila do tý sádry a od pocení to taky moc nepomohlo,ale to jsem čekala protože se i šíleně potí to chodidlo a pak se to sráží u těch prstů a vlastně nejhorší je usazování mazu mezi prsty,to jsem poznala včera při tom sádrování.No doktorka nic o nějakém sundání a výměně sádry za novou vůbec nemluvila,navíc je ted do konce srpna na dovolené a ani nevim kam bych se obrátila.Myslím že teď už by to mohlo být dobré a ani sem netušila že to není tak pracné a asi bych to případně ještě jednou s kamarádkou přípdně zvládla.Jen teď nevím jestli nechat ty prsty zapatlaný nebo je omýt protože včera jsem to nechala být kvůlli schnutí a dnes jsem to nechala být protože mi to nevadí.

dr.Galen (Po, 26. 8. 2019 - 05:08)

To musela tedy být "operace", když vám to omotávaly a měla jste u toho další asistentku, ale ono to asi jinak nešlo, když máte sníženou hybnost prstů. Pokud si dobře pamatuji, tak už jste za polovinou doby se sádrou. Docela jsem zvědat, zda tento zákrok bude mít dlouhodobě nějaký efekt, který jste si od toho slibovala. Připadně dejte vědět, aby se člověk poučil. Držím palce ať to utíká a smrádek neznepříjemňuje zbývající týdny.

Nikola (Út, 27. 8. 2019 - 16:08)

No "operace" to vskutku byla :-)).Asi bych to s kamarádkou zvládla ale když se nabídla jiná kamarádka tak to bylo pohodlnější protože jsem mohla mít nohu nataženou a jedna držela prsty a druhá tvořila :-).Jsem taky zvědava jestli ti do toho 19.9 kdy jdu na kontrola vydrží nebo budem ještě jednou "operovat":-).Zatím je to tak že se mi v té dlaze pod prsty do sádry udělal důlek od palce jak při chůzi došlapuju a zabarvilo se to lehce do žluta od toho potu.Přitom já mám naopak normálně potíže se suchou a tvrdší kůží na chodidlech ale jak to chodidlo "nedýchá" a potí se do té punčochy tak mám pocit vlhkého chodidla,jako když mám promočenou ponožku.Není to moc příjemný pocit.Smrádek bohužel zintenzivnil protože venku jsou opět tropy...Včera jsem šla kolem koupáku a bylo mi skoro do breku.

dr.Galen (St, 28. 8. 2019 - 07:08)

Snad to trošku pomohlo a nezbývá, než se obrnit trpělivosti a průvodní čichový vjem nevnímat. Asi jste proti tomu z mého pohledu udělala maximum co vůbec šlo.

Nikola (St, 28. 8. 2019 - 16:08)

Tak je mi to pocitově příjemnější protože i ty prsty jsou opřené o pevnější podklad a i ten pot se nevsakuje do té punčoch a obvazu.Smrádek sice nezmizel ale s tím jsem ani nepočítala a nevnímat ho je docela složité :-)))Ono je to tak, že já to moc necítím,ráno v ložnici cítím že ta noha smrdí ale pak přes den doma ani venku ne.Ale cítí to druzí a musím říct že když jsem byla před dvěma týdny na návštěvě u kamarádky a po nějaké hodině jsem fakt silně sama cítila jak mi ta noha smrdí tak mi bylo trapně.Je to tak že já to sama necítila ale jak jsem odešla z pokoje a pak se vrátila zpět tak jsem to prostě i já sama cítila.Omluvila jsem se a kamarádka se smála,ale příjemné to tedy není.Mě ještě napadla jedna věc s tím výrazným pocením chodidla...asi je to tedy blbost,ale nemohl by v tom hrát roli fakt že mi při sádrování sestra na doporučení doktorky dala na chodidlo víc vrstvy toho sádrového obvazu?Když jsem hopsala po jedné z ordinace na sádrovnu se sestrou tak se pak objevila za námi doktorka a říkala sestře aby mi na chodidlo dala o "dva překlady víc".Nejdřív jsem to nechala být ale pak jsem se při tom sádrování sestry zeptala a ona mi řekla, že vzhledem k tomu že mám nadváhu je lepší to chodidlo sádrovým obvazem vystužit aby po přidělání podpatku a pak chůzi byla ta sádra odolnější a třeba se neprošlápnul ten podpatek dovnitř.A je pravda že od kolena k chodidlu dávala normálně obvaz a pak na to chodidlo od paty k prstům přidala navíc.Hodně mi pak kladla na srdce při dotáčení sádry a přidělávání podpatku abych 48 hodin vůbec na sádru nedošlapovala ani se o ni neopírala a nedošlo tak k prošlapu nebo prasknutí.Svědomitě jsem tedy 48 hodin skákala o berlích nebo o jedné noze a problémy žádné nejsou a i při kontrole když jsem byla po asi 3 dnech od dosádrování a pak ještě po asi týdnu tak doktorka i sestra byly spokojené jak to drží.Mám sádru poprvé v životě a hned na tak dlouho a navíc v létě :-(.Doufám že to aspoň dobře sroste a nebudou nějaký potíže....

Cvach (So, 20. 4. 2019 - 22:04)

Ta Vaňáčová je normální úchyl,ani ženská to není.

Ivana Vaňáčová (Ne, 31. 3. 2019 - 04:03)

Vážení čtenáři,
toužíte-li po sádře tuto radost vám velice rádi uděláme :).
Umožňuje fixace končetin:
SAC cast; LAC cast; SLC cast; SLWC cast; LLC cast*; LLWC cast*
*tyto fixace provádíme výjimečně.
Doporučená délka nošení 3 až 18 dní.
Cena 550 Kč; 650 Kč; 700 Kč; 790 Kč; 850 Kč; 950 Kč.
Fixace je prováděna přímo na sádrovně v nemocnici profesionály.
Termín natočení i sundání si dohodněte na e-mailu: [email protected]. Seriózní jednání samozřejmostí. Při dlouhodobé spolupráci lze získat slevu i se seznámit s ostatními co milují sádru a podělit se vzájemně o pocit a zážitky :D.
Potvrzení o fixaci nevydáváme! Do nemocnice je nutné se dostavit samostatně, jezdí sem však linkové autobusy.
Těšíme se na dlouhodobou spolupráci.
V žádosti prosím uveďte svoje jméno, telefon, odkud jste, jakou fixaci požadujete a kdy přijedete.
Hezký den.
Omlouvám se všem, ale na e-maily bez zpětného kontaktu či uvedení pouze přezdívky nemohu reagovat.
Uvést můžete pouze příjmení v tomto případě ovšem od vás bude vyžadována záloha alespoň 20% předem na účet. V ostatních případech se nevyžaduje a je jen na vás zda důvěřujete věříte a přijedete termín budete mít rezervovaný. V pondělí a v pátek počítejte s možným čekáním 20 až 60 minut podle toho kolik bude muset být přednostně obsluženo pacientů před vámi. Berle je možné zapůjčit. Doporučujeme ovšem mít vlastní.

Jiri kaderabek (Ne, 18. 8. 2019 - 10:08)

Mam zajem nevim kam se obratit popripade se s Vami spojit Dekuji

Casofor (St, 3. 4. 2019 - 13:04)

Ještě, že jsou takoví čiperní lidé. Jinak by to tady snad umřelo.

Luxpe (Út, 30. 10. 2018 - 21:10)

Na doktora se nemůžu...Vy jste měla LLWC cast? To Vás lituju protože SLWC cast je lepší a to i se SLC cast se to dá přežít. Samozřejmě, že rozumím tomu, že každý sádru snáší jinak. Mistři profesionálové s tím tady mají problém a dokonale to okomentovali, ale do prudičů je zbytečné se strefovat protože pořád si budou říkat to samé. Já mám vyzkoušeno SLC cast a SLWC cast. Chůze o franckách je fakt makačka. Nohu jsem měl jen spálenou a hodně trpěl se zádama která měl spálená to byla nesnesitelná bolest. Zde neporadil nikdo ani ten nejlepší odborník bohužel.

Leona (So, 27. 10. 2018 - 14:10)

Na doktora se nemůžu zlobit, že to přehlédl. Spadla jsem kolenem na obrubník a nejhorší bolest, otok a modřina byla kolen kolene. Kotník nikdo nerentgenoval, řešilo se koleno. Na rtg byla odlomená hlavička lýtkové kosti, ale pan doktor říkal, že to drží vazy a že stačí sádra, ale vysoká. Týden jsem měla sádrové dlahy omotané obvazem, ale i tak byla sádra prakticky kolem celé nohy, jen vpředu zůstal asi centimetrový proužek bez ní. Dál už to znáte. Díky. Lea

Reklama

Přidat komentář