Reklama

Mužnost

D (So, 12. 9. 2020 - 14:09)

Dnes byl v Šírázu popraven vynikající mladý íránský zápasník Navid Afkari. Stalo se tak i přes apel Donalda Trumpa na ušetření života tohoto sportovního borce. Fotografii Navida Afkariho v zápasnickém úboru naleznete zde: https://tinyurl.com/y44xaz9r

Jako (So, 12. 9. 2020 - 23:09)

statný sportovec Afkari jistě musel přijmout oprátku s velikou vyrovnaností. V jeho poslední hodince mu nepomohlo ani to, že byl jistě popravován daleko méně fyzicky zdatnými a mohutnými lidmi, než byl on sám. Před popravou se měl jako muslim navíc jistě povinnost i modlit k Alláhovi.

D (Ne, 13. 9. 2020 - 12:09)

Je to přesně tak. Ten sportovní borec a bývalý reprezentant Íránu v zápasu se musel se svým smrtelným rozsudkem a popravou smířit aspoň do té míry, aby zemřel statečně jako muž. Stejně tak se musel smířit i s 54-letým a 27-letým rozsudkem vězení, které byly tragicky uděleny jeho bratřím.

D (Ne, 29. 9. 2019 - 22:09)

Informace o popravě Konradina Hohenstaufského a Fridricha Badenského se jistě po řadě měsíců dostala i do Velkoknížectví vladimirského. Velkokníže Jaroslav o této popravě se svými družiníky jistě debatoval a analyzoval ji, aby posléze seznal, že má pro jeho velkoknížectví jen omezený význam. To ovšem neznamená, že danou informaci nemohli jeho nejvyšší duchovní zakomponovat mimo jiné například i do svých soukromých modliteb.

D (Po, 26. 8. 2019 - 10:08)

Nicméně jinou důstojnou smrtí pro jinošského kralevice či krále by jistě byla smrt při lovu.

D (Ne, 25. 8. 2019 - 14:08)

Soudobé prameny, které vypovídají o okolnostech smrti kralevice Eduarda, budou zřejmě spolehlivější než prameny pozdější, ovlivněné yorkistickou ideologií. Jinošský kralevic Eduard tak velmi pravděpodobně zemřel v boji, než aby jej nějaká část vítězného Lancasterského voje chytila až těsně po něm, a neprodleně jej sťala během nějakých Eduardových nedůstojných suplik.¶ Bylo-li však tomu tak opravdu, pak se v případě Eduarda Westminsterského (nebo také Eduarda Lancasterského), prince waleského, jednalo o ještě důstojnější smrt, než jaké se dostalo o dvě staletí dříve Konradinu Hohenstaufskému, jenž utekl z bitvy, aby byl poté zajat, odsouzen k smrti a formálně popraven stětím hlavy, byť bez nedůstojných suplik.

D (So, 24. 8. 2019 - 17:08)

Jinošský kralevic Eduard z Westminsteru (nebo také Eduard z Lancasteru), princ waleský, podle všech dochovaných soudobých pramenů padl přímo v bitvě u Tewkesbury. Jen pozdější prameny uvádějí, že bitvu přežil, a byl Yorskými chycen - a i přes svoje údajné supliky - popraven stětím hlavy na improvizovaném špalku, až bezprostředně po bitvě.¶ Mají-li ty starší - brzy po bitvě u Tewkesbury pořízené - prameny pravdu, a kralevic Eduard opravdu zahynul až přímo v bitvě, a nikoli až bezprostředně po ní, pak lze i říci, že zemřel daleko čestněji než jeho bitevní spoluvelitelé na lancasterské straně, Somerset a Wenlock. Zatímco stařičký Wenlock byl zabit Somersetem po zpackaném manévru, samotný Somerset, vrchní to velitel (!) následně z nedobojované bitvy utekl a nalezl útočiště v nedalekém tewkesburyském klášteře, kde jej do dvou dní vítězní Yorští objevili, a odkud jej násilně vyvedli, aby jej po zkráceném hrdelním soudu sťali u kříže v řečeném městysi Tewkesbury.

21.8. (St, 21. 8. 2019 - 19:08)

... to vše mi berete, můj vavřín i mou růži ....
Jen berte, jedno přec vždy zůstane tu muži,
co sebou odnesou, co večer vrátím Bohu,
až s dvorným pozdravem se vznesu nad oblohu ....
Co nemá trhliny, ni skvrny .... v triumf jistý
sebou to odnesu ... a to je ...
štít svůj čistý ....."

D (St, 21. 8. 2019 - 09:08)

Jaký je pro statného, jinošského následníka trůnu čestnější způsob smrti, nežli položení života v krvavé bitvě za otcovské dědictví? Smrt při požárnickém vyprošťování dětí ohrožených uhořením? Smrt při záchraně tonoucího? Atentát při vojenské přehlídce? Asi těžko!

luci (St, 21. 8. 2019 - 10:08)

Atentát je způsob jak se někoho zbavit velmi účinný , ale z hlediska rytířství nečestný.

Návštěvník (Po, 14. 9. 2020 - 10:09)

Nejen nečestný , přímo podlý . Vůbec nebere ohled na druhotné následky takového činu . Pokud zaplatí životem atakovaný a atentátníci , budiž . Ti do toho s touto eventualitou šli . Ale jak k tomu přijdou lidé naprosto nezúčastnění ?

D (St, 21. 8. 2019 - 21:08)

Jasně. Ale já to myslel z hlediska cti oběti atentátu, nikoli atentátníka. A kdo se nechá zamordovat atentátníky, o něm pak lze říct, že byl málo pohotový nebo měl slabou autoritu či mizerné organizační schopnosti. Mininálně tedy pokud nešlo třeba o svatého Václava. U něj to samozřejmě byla - z nějakých hagiografických důvodů - mučednická čest ;)

luci (St, 21. 8. 2019 - 10:08)

Ano , tenkrát bylo pro rytíře jaksi nepatřičné umřít v posteli . Umřít na bojišti a za správnou věc byla čest .

D (Čt, 15. 8. 2019 - 10:08)

Každý vodojem, ano, každý vodojem (!!) je pomníkem rozhodnosti a neohroženosti nějakého muže, který prosadil jeho výstavbu, ačkoli si zprvu všichni kolem něj mysleli, že se asi musel úplně zbláznit! A odvrácenou stranou existující sítě zrealizovaných vodojemů jsou zničené kariéry těch, kteří svůj vodojem neprosadili, nebo si přitom nadělali tolik nepřátel, že nakonec skončili v blázinci, dokonce i když jejich návrh uspěl a byl zrealizován!¶ Vzpomeňme si na podobné statečné muže, když nám obecní úřad nebo magistrát nezakáže zalévat zahrádky při každé druhé vlně letních veder! A nosme takovýmto mužům květiny i do alkoholických a gerontopsychiatrických oddělení blázinců, ve kterých musejí mnozí z nich pobývat!

Gloriola Lorealis (Čt, 15. 8. 2019 - 21:08)

Že by vše nevděčné a skutečně potřebné museli dělat muži?

D (Pá, 16. 8. 2019 - 12:08)

Když člověk projíždí vlakovými nádražími v těch nejčasnějších ranních hodinách, vidí na nich samé chlapy. Stejně jako v tom samotném časném ranním vlaku okolo sebe.¶ Kromě toho, bitva u Tewkesbury si vyžádala životy Eduarda z Westminsteru (nebo také Eduarda z Lancasteru), prince waleského, stejně jako Somerseta nebo Wenlocka, nikoli však královny-manželky Markéty z Anjou. Ta si mohla dovolit se nechat zatknout, a po krátkém věznění poslat do Francie. A to i přes riziko, že porodí nového vzdorokrále.

D (St, 14. 8. 2019 - 10:08)

K vlastnostem jinochů patří mimo jiné i horkokrevnost a netrpělivost, palčivá potřeba rychle všechny problematické věci rozetnout. Jistě i pro svou jinošskou netrpělivost Eduard též přemluvil svou matku, aby se invazní jednotky vyslané z Francie do Anglie ani po Warwickově porážce a smrti nevracely zpět, nýbrž se pokusily porazit Eduardova jmenovce, krále Eduarda IV Yorského!¶ Následná porážka zmíněných jednotek Eduardem IV Yorským pak vedla k dekádě stability pod vládou tohoto schopného krále.¶ Je nabíledni, že by tato stabilita nebyla možná, kdyby se invazní jednotky Lancasterovců po Warwickově porážce vrátily zpět do Francie, a pak se pokoušely zasáhnout do anglického dění v nějakou pro ně příhodnější dobu.¶ Tím, že se Eduard Westminsterský (nebo také Eduard Lancasterský), princ waleský, rozhodl věci rychle rozetnout, a následně byl se Somersetem, Wenlockem a svou matkou poražen, přispěl k míru a prosperitě ve své zemi. Zasluhuje si proto, aby mu někdo k jeho mosazné pamětní desce v kruchtě kláštera v Tewkesbury občas nosil květiny.

??? (St, 14. 8. 2019 - 12:08)

proč? - bude mu to houby platný

D (St, 14. 8. 2019 - 13:08)

Ale mladická rozhodnost tak bude oslavena. Z obdobného důvodu by též bylo vhodné nosit květiny i na náhrobek Konradina v kostele Nejsvětější Marie Panny z Hory Karmel na neapolském náměstí Piazza del Mercato. Mladí regionální a municipální politici, spolu s mladými manažery státních vodárenských společností, pak budou směleji dospívat k návrhům výstavby nových vodojemů, a energičtěji své návrhy prosazovat na k tomu příslušných grémiích. A nebudou se tolik bát toho, že budou vyhozeni, pokud svoje návrhy neprosadí, a skončí jako lůzři a alkoholici.

14.8. (St, 14. 8. 2019 - 17:08)

...též bylo vhodné nosit květiny jistě i se ke každé příležitosti i hříchu hodí jiná...

Reklama

Přidat komentář