Reklama

Operace trhliny v konečníku

Default User Image
Jana (Po, 5. 2. 2024 - 17:02)

Ahoj, sháním bolístku, která přispívala do diskuze na začátku. Stejně jako ona mám trvalé následky po ligaci. Chtěla bych vědět, jak to s ní dopadlo, jestli našla nějaké řešení. Zkouším, jestli se někdy třeba neukáže nebo na ni nemá někdo kontakt. Kdyby ano, napište, prosím sem nebo na [email protected], díky! 

Jaroslav Kalfář (Ne, 14. 3. 2021 - 05:03)

Před půl rokem mi byla diagnostikovana fissura anu ( ritni trhlina). Dilatace jen trochu ulevuje, ale Toť vše. Před měsícem a půl jsem byl na divuzy a nepomohlo to, před 3 týdny na injekci botulotoxinu a také ne. Co dál? Možná ještě půjdu na infračervené vypálení. Jinak poslední dny se trhlina lepsila, ale bohužel mám velký spasmus ( až to šíleně bolí) a znovu se to natrhlo. Nějaké zkušenosti.

Kačka (Ne, 14. 3. 2021 - 16:03)

Mne se to vzdy zahoji pri kombinaci:
- dilatace 1x denne na 10 minut (pomaha nahraty kolik)
- redit si stolici Lactalosou (neni navykova a muze se dlouhodobe)
- mazat si ritni otvor a trhlinku Cicadrinou + faktu cipky, kdyz je to nekde uvnitr a naposledy jsem zkusila namazt Framykoinem a prijde mi, ze to bylo lepsi

Nyni mam po cca 14 dnech opravdu pokoj, ale vim, ze staci, abych zas mela tvrdsi bobek nebo snedla nejaky seminko, tak se mi zas udela :-/

Jerry (Po, 15. 3. 2021 - 09:03)

Já dilatuji, ale pořád se vrací ten spasmus. Ale pořídím si dle vaší rady tu lacutosu. Ta stolice může být problém, který to způsobuje. Díky

Kačka (Po, 29. 3. 2021 - 19:03)

Mne od spasmu pomohlo nahrat ten kolik a dilatovat tim nejvetsim kolikem aspon 10 minut i pres bolest...
A po 10 dnech spasmus ustoupil.. :) Plus jsem pila kazdy den tu Lactalosu cca 7 dni, abych nemela tuhou stolici... A dobry, ted mam prujem naopak, tak se to zas podrazdilo :-/ ale poctive mazu masti a po stolici sprchuji zadek a tukam - da se to..

Kačka (Čt, 4. 3. 2021 - 06:03)

Ahoj spolutrpitele, ja mam problemy s trhlinkami uz asi 7 let. Vzdy na nejakou dobu ustoupi a pak se stane neco - jako tvrda stolice nebo zbytky orisku ve stolici - a zas mi to praskne :(
Naposledy ted asi pred 5 dny, zrnicka z celozrnneho chleba v bobku a na pruser zadelano.
Tak opet dilatuji, pomalu se to lepsi.
Jinak jsem vyzkousela hodne masti, ale proste dilatace je zaklad...
Na operaci fakt nechci :/

ytong (St, 10. 2. 2021 - 02:02)

Tedy fakt mě ještě prdel nikdo nenatrhl !!Stará nemá čím a za mladým se mi jít nechce !!

Ala (St, 10. 2. 2021 - 00:02)

Dilatan mi pomohl taky ze všeho asi nejvice. A jak pise Květa, zacit nejmensim a postupne pridavat. Bohužel jsem se ted zasekla na druhym největším jelikož me zacak zlobit hemoroid na opačné straně a nejaky lehci zanet.. takze ted musim resit ještě toto.. kdybych byvala nesla na ten prvni vykon, všechno mohlo byt jinac..

Květa (So, 6. 2. 2021 - 06:02)

Mě pomohlo roztahovani konečníku anální kolíky začala jsem nejmenším až jsem se dostala na priteluv průměr a pravidelně ho pouštím do zadku

Květa (So, 6. 2. 2021 - 06:02)

Mě pomohlo roztahovani konečníku anální kolíky začala jsem nejmenším až jsem se dostala na priteluv průměr a pravidelně ho pouštím do zadku

Ala (So, 6. 2. 2021 - 04:02)

Pridam sve zkušenosti. Od malička mne trapily hemoroidy a po jednom extra bolavem vnějším jsem se rozhodla řešit. Tenkrát ještě vyriznutim trombu a rychlou úlevou do par dni. Bohuzel jsem se nechala tenkrat prekecat do gumicek a nasledne odstranění řasy po prvnim hemoroidu v podstatě jen z estetického hlediska a obtizi cca jednou za rok...tenkrát jsem si rikala, ze to fiknou a budu mit pokoj. Bohuzel se nejspíš povolily stehy a ja uz po měsíci vedela, ze je zle. Neskutečne bolesti, brečela jsem pri každé stolici. Chronicka trhlina a stenoza sverace. Po cca pul roce jsem se dostala k dr. Kupkovi v UVN, ktery mi rekl, ze v mym veku, by do žádného zákroku urcite nesel, kor s problémy, které v te době nebyly tak zasadni. Bohuzel pozde bycha honit. Predepsal mi tzv. Kupkovy cipky a masticku + Diozen (pry lepsi Detralex), vzhledem ke stenoze, která se mi k tomu všemu pridala mi doporučil Dilatan. Uz pul roku dilatuju (rok po nepodarenem vykonu) nyní uz jen jednou denne rano a delam vse pro to, abych měla pravidelnou stolici. Zhoršení se vždy objevi okolo menzes, ale naposledy jsem mela rekord i 40dni bez komplikací. Kdykoli dojde ke zhoršení, tak nasadim Zajecickou na par dni do zklidnění. Diozen 2x denne, pri zhoršení i pridavam a dilatuju dilatuju. Operace uz se bojim. Jde to pomalu, ale oproti 6 mes. zpet je to veliky rozdil. Bolesti uz temer zadne, jen psychika rozhazena slušně. Bohužel s timto ani nic než velka trpělivost. Modlim se, že to jednou bude zlobit treba jen jednou dvakrat do roka.

A. (Po, 29. 6. 2020 - 14:06)

Zdravím, také bych se s Vámi podělila o zkušenosti a případně také o Vaše rady.
Analní trhlinou trpím již rok a půl. Je mi 20 let. Ze začátku jsem měla velmi bolestivou stolici, kdy jsem si pořádně rozmýšlela, zda opravdu potřebuji vykonat potřebu. Problém u mne se začal řešit před třičtvrtě rokem. Pouhým okem mi na proktologii byla sdělena anální fisura a doporučení na divulzi. V tolika letech jsem tuto nasilnou operaci odmítla a hledala alternativní řešení, které jsem našla v Praze. Diagnóza - zánět řitního kanálu a 4 velké vnitřní trhliny. Měsíc jsem brala antibiotika a pak každý měsíc chodila na laser. Samozřejmě užívám pravidelně Hemagel (vnitřně), procto ubrousky a pravidelná hygiena. Už 2 měsíce mám po léčbě a stalé nemám klidné vyprazdňování (trocha snesnitelné bolesti a pálení) a malinkatá trhlinka se mi vytvoří na zevnějšku a pak zase zmizí a je to stále dokola. Samozřejmé mam asi o 85% miň bolesti, než jsem měla původně, ale stále se to na 100% nevyléčí.
Proto bych se chtěla i poradit, zda mám uvažovat o divulzi, ale dle názorů - někdo má problém s vedlejšími problémy jako je únik stolice nebo stále bolesti a pod.

Petr H (Ne, 22. 3. 2020 - 19:03)

Mě taky dopuručoval, divulze. Pro mě nesmysl, stáhnutí svěrače je jen jeho obrana. Mám asi trhlinu. Hodně mě pomáhá hlavně sklatba jídla: tedy ráno: pitíčko s čia semeny a ve zdravé výživě koupíte směs mletého lnu a dýně. to vše 3x denně. Cvrknu do toho ještě citrónek. Chleba jen ty suché plátky, žitné, s přidanou vlákninou!! 3x denně jablko, a malá procházka k tomu. To vše pro stolici která je šetrná. Tohle třeba jen pro období kdy se to zahojí. Bílý chleba, čokoládu, tuhé tmavé masa vynechat. Jen rybu. Pomůže i zázvor, ale ba, trochu popohání chuť k jídlu. Táké mě pomáhá technika dechu, kdy dýchám "do břicha". Žádné zatahování břicha!! Dýchám nosem a výdech je uvolněný a očistný, zase nosem. Tímto se vše pěkně k trávení krásně podpoří. Trhlinu mám asi z toho že jsem jedl celé jablko. Nestrávený oharek mě asi škrábl. Berte to jako lekci, něco změnit, stravu, pohyb, klid při jídle, ne při telefonu, při TV, klid při stolici, klid na sebe když si jen tak pro sebe zadýchám. Přeji hodně sil.

Návštěvník (Út, 26. 11. 2019 - 10:11)

Také jsem měla chronickou trhlinu a když už mě objednali na divulzi anu, zabrah Hemagel. Nejdříve desinfekce peroxidem, pak Hemagel. Sprcha po každé stolici samozřejmostí. Taky křemelina a psylium asi 3x týdně.

v (Út, 26. 11. 2019 - 07:11)

Moje zkušenosti. Trhlina mne trápila asi 20 let. Nebylo to sice tak extrémní, že bych nemohl ani na záchod nebo sedět, ale stejně to bylo nepříjemné. Vždy několik měsíců klid, pak tužší stolice a opět krev a pak x dní problém s krvavou stolicí či pálením. Postupně se to zhoršovalo.

Po dlouhé době návštěva doktora, diagnoza chronická trhlina. Nejdřív léčba mastí při natržení, pochopitelně moc nepomáhala, tak jsem se po čase odhodlal k zákroku kryodestrukcí. První okamžiky po probuzení z narkózy po zákroku strašné, v konečníku tlačil a pálil nějaký smotek, který pak dr s vyndala, pochopitelně nic příjemného, předepsána opiátový analegetika. Strážný hrbolek též odstraněn.
Poté rychlé zlepšení, stolice po zákroku celkem bezbolestná, minimum krvácení, po tak 10 dnech už jsem nevěděl, že se něco dělo.

Operace proběhla cca. před 3 roky, od té doby ani jednou nedošlo k natržení konečníku, takže problémy s trhlinou jsou pryč, nějaké hlídání stravy či cokoliv jiného neřeším. Že jsem tam nešel dřív :-(.
Nicméně není to úplně zázračné vyléčení, dalo by se říct, že se trochu změnil tvar konečníku a je náchylnější na opruzeniny a odřeniny. Je nutná opatrnější hygiena, nejlépe mít na záchodě bidetovou spršku, případně občas použít navlhčený ubrousek. Nicméně proti problémům s trhlinou to není nic. Ještě bych se vrátil k kryodestrukci, mne tedy pomohla, nicméně to provádí pokud vím pouze u Sv. Anny, jinde to nedělají. Jaké jsou pozitiva nebo negativa tohoto typu zákroku, neumím posoudit.

Vera (Ne, 11. 8. 2019 - 18:08)

Lk

Vera (Ne, 11. 8. 2019 - 18:08)

Lk

Barbora (Čt, 28. 3. 2019 - 13:03)

Daruji čípky Proktis M. Expirace 4/[email protected]

Mona (So, 12. 1. 2019 - 19:01)

Mam z trhliny kozni rasu,mate nekdo s timto zkusenost?Jak vam to odstranovali?me doporucuji laser,druhy doktor ze mi to smikne a nekdo mi poradil tu kozni rasu zavumickovat.dekuji za zkusenosti

Mia (Ne, 11. 8. 2019 - 18:08)

Ano , mám kozni rasu hemeroidy a trhlinu ..hodný pán doktor mi to postupně vse odstraní . Neváhejte všichni co tim trpíte a běžte na věc ..hemeroidy mi odstraňuje přístrojem ultroid..nic nebolí jdete domů...

Reklama

Přidat komentář