Reklama

ROMOVÉ - žijí tu s námi

Miluna (Pá, 19. 7. 2019 - 15:07)

Šikulka Sany.Ano to je přesně ono.Sedí na mě naprosto všechno mimo přejídání se a nafouklého obličeje,jinak totálně všechno.Je to tam vlastně popsaný celej muj problem jak psychický a fyzický a tohle se mi každej měsíc střídá ve slabšim nebo silnějšim vydání.Teď naposled než mi to přišlo už to bylo nějaký zase horší.Proto sem nikde nevydržela dělat,člověk je dva týdny v pohodě jako teď a pak dva týdny psycho.Je to jak když do člověka stoupí ďábel,nějaká žena to tak psala a potvrzuju.Pak sem tak nasraná pořád a zlá a do toho brečim a fyzicky bez síly,spavá bolesti svalů,kloubů,kostí,hlavy přesně všechno jak je tam napsaný.Takže mam vlastně PMDD a žádnej doktor na to nepřišel.Člověk si to po letech zjistil sám když už mi začlo být divný proč jak dostanu MS tak se mi od vseho uleví,pak už jen bolí břicho co zná každá a vždy se po tom srovnávam a jak zkončí MS tak sem dva týdny takhle v pohodě a aktivní.Nebýt bylinek tak je to fakt psycho.Škoda že sem to neznala dřív a mohla sem si ušetřit roky trápení.Ještě aby pomáhali dal aby si tělo na ně nějak nezvyklo.Tahle nemoc je asi ve společnosti zlehčována asi jako migreny si myslim.Ale je to fakt peklo.

sany11 (Pá, 19. 7. 2019 - 15:07)

Olouvam se za ten dlouhy text. Doktorka neumoznuje davat odkazy.

sany11 (Pá, 19. 7. 2019 - 15:07)

Ze bys mela tohle?
0-30% žen, které menstruují, trpí příznaky dostatečně závažnými pro splnění kritérií PMS a 3-8% žen, které jsou v reprodukčním věku, splňují kritéria Premenstruační dysforické poruchy.

Dysforie je stav úzkosti, rozmrzelosti, subjektivně pociťovaná nepohoda, nepříjemné emocionální ladění, subdeprese až deprese.

Příznaky PMDD se začínají objevovat na konci luteální fáze menstruačního cyklu (po ovulaci) a končí krátce po začátku menstruace.

Ve většině případů se vyskytují emoční příznaky, dominantní jsou především změny nálad. PMDD velice často výrazně negativně zasahuje do osobních vztahů nemocných žen. Nezřídka se také objevuje úzkost, zlost a deprese.

Mezi hlavní příznaky, které mohou ženám znepříjemnit život, patří:
- pocity hlubokého smutku a bezmoci,
- pocity intenzivního napětí a úzkosti,
- zvýšená přecitlivělost na odmítnutí nebo kritiku,
- záchvaty paniky,
- rychlé a výrazné výkyvy nálad, záchvaty nekontrolovatelného pláče,
- podrážděnost nebo vztek, časté konflikty s okolím; nemocné si většinou neuvědomují, jaký dopad má jejich chování na jejich blízké,
- apatie, nezájem o každodenní činnosti a vztahy,
- problémy se soustředěností,
- chronická únava,
- zvýšená chuť k jídlu, přejídání se,
- nespavost nebo naopak únava; potřeba delšího spánku než obvykle, problémy se spánkem,
- pocit zdrcení, ohromení, žena má pocit, že nic nemá pod kontrolou, nic nezvládá,
- zvýšená nebo snížená chuť na sex,
- zvýšená potřeba emocionální blízkosti.

Časté fyzické příznaky:
- napětí v prsou a jejich otékání,
- bušení srdce,
- silná bolest hlavy, kloubů a svalů,
- nateklý obličej a nos,
- změněné vnímání vlastního těla - žena se cítí opuchlá, nadmutá a tlustá, často však skutečně dojde k nárůstu váhy.

Pokud se u ženy objevuje alespoň pět z výše uvedených příznaků, jedná se o PMDD.

U žen s PMDD dochází k 50-78% celoživotnímu výskytu různých psychiatrických poruch, jako je generalizovaná úzkostná porucha, sezónní afektivní porucha a závažná depresivní porucha.
Symptomy, které se shodují s poruchami nálady, jako je velká depresivní porucha nebo bipolární porucha, se mohou během předmenstruačního období zhoršit, a mohou tak napodobovat PMDD. Tento jev je znám jako předmenstruační exacerbace (PME) a označuje zhoršení symptomů poruchy nálady během předmenstruační fáze. Odhaduje se, že 40% žen, které hledají léčbu PMDD, nemá PMDD, ale spíše PME základní poruchy nálady. Zdravotnický personál se může vyvarovat nesprávné diagnózy tím, že ženy, které hledají léčbu PMDD, používají denní metodu zaznamenávání příznaků. Denní mapování pomáhá rozlišit, kdy dochází k poruchám nálady, a umožňuje odlišit PMDD od jiných poruch nálady. U PMDD jsou symptomy nálady přítomny pouze během luteální fáze nebo posledních dvou týdnů menstruačního cyklu. Zatímco symptomy nálady PMDD jsou cyklické povahy, jiné poruchy nálady jsou proměnlivé nebo konstantní v čase. Příznaky nálady PMDD jsou přítomny pouze u menstruujících žen. Příznaky se tedy nevyskytují během těhotenství a po menopauze. Právě těhotenství je užitečné při diagnostice PMDD, pokud psychické potíže při něm zmizí jedná se o PMDD.

Návštěvník (Pá, 19. 7. 2019 - 14:07)

a depresi vystřídala mánie

Miluna (Pá, 19. 7. 2019 - 14:07)

Ne jak sem psala že si to jen někdo špatně myslel.Ale tohle je muj normální stav.Po ms sem takhle vždycky.To tamto je problem nemoc (PMS)..tohle sem já,nornální tak jak to má být.

Miluno (Pá, 19. 7. 2019 - 14:07)

na dovolené se domluvte, že jednou budete podnikat Sergejův nápad a podruhé to, co vyhovuje tobě. Takhle si to prostřídejte a nebudeš mít důvod být mrzutá, kdyby dovolenou řídil jenom on

Miluna (Pá, 19. 7. 2019 - 14:07)

Horší je že já napadů tolik nemam.Ale budeme tu zatim sami.Děti byli pozváni k mému bratránci do rodinného domu,tak tam pár dní budou.Ale máš dobrou myšlenku.A to ani nevim kdy bude sex,minule jsme byli divoký a trochu si ho orval,tak ho ještě trochu bolí.

Miluna (Pá, 19. 7. 2019 - 14:07)

On to splácet po mě nechce když je to muj chlap.Ale když díky tomu budu zase v práci tak donesu domu peníze i já.

no (Pá, 19. 7. 2019 - 13:07)

jsi plná energie, ale práce žádná .... nejlepší čas pořídit si bylinky na bolesti při PMS. Až to přijde, budeš připravená

Sany11 (Pá, 19. 7. 2019 - 11:07)

A cim budes jezdit, Milu? Pujci ti rodice auto? Nebo Sergej?

Miluna (Pá, 19. 7. 2019 - 12:07)

Jo buď by mi půjčovali a nebo Sergej říkal že by mi nějaký pořídil.

a (Pá, 19. 7. 2019 - 14:07)

z čeho mu ho budě splácet?

Návštěvník (Pá, 19. 7. 2019 - 14:07)

Špatně položená otázka. Miluna ví čím. Tedy pokud k něčemu podobnému ohledně úspěšné autoškoly dojde.

? (Pá, 19. 7. 2019 - 13:07)

Rodiče by ti auto půjčovali? Už ti to řekli?

Miluna (Pá, 19. 7. 2019 - 10:07)

Nebo práce na druhym konci Písku,jen bych sedla a popojela a mohla bych pak snadněji dělat.A ne běhat pěšky někam třeba přes třicet minut,za každýho počasí.

Miluna (Pá, 19. 7. 2019 - 10:07)

Tak díky,já si troufam v tom věřit.Nejsem v tom nezkušená,jen nemam ty papíry.Chtělo by to doladit.Sergej souhlasil,tak sem už poslala přihlášku.Já že timhle se mi pro praci otevře víc možností.A i kdybych práce měla střídat,důležitý je že se tam snadněji dopravim a neunaví mi už jen ta cesta-chůze na nádraží-čekání na spoje a cesta v jinym městě z nádraží.Je to zbytečnej žrout energie.Tam kde děláte od 6h musíte vstávat pak před 4h.Jak mi Denis vozil vše bylo jednoduší a proto sem vydržela dýl.Tak ať aspoň dokážu tohle sakra! Teď mam příval energie,no jo sem v nejlepšim období po MS a sem právě teď v nejlepší kondici.Tak mě teď začlo mrzet že tu sedim a to co mi jindy baví,videa,čtení,teď mi nebaví.Nemít tu nemoc PMS byla bych z 90% takhle aktivní.Doufam že to teď potlačim když s tim zkusim zas něco dělat.Ale budu na sebe aspon v tom se chválit jestli budu mobilní nebo jak se to říká když jezdíte.

Miluna (Čt, 18. 7. 2019 - 19:07)

Jo třeba dala já řídit asi umim ale nemam ten řidičák no.Sergej peníze má,on by mi ho zaplatil,tak to třeba zkusim ať aspoň nejsem omezená na práce furt jezdit jen jak blb vlakem nebo busem.A co teď děláte vy lidi? Já sem nějak trošku otrávená.Čekam na přítmí a pujdu ven.

tak (Čt, 18. 7. 2019 - 19:07)

to zaplatíš autoškolu, vytočí tě nějaký instruktor a ... vyhozené peníze

Miluna (Čt, 18. 7. 2019 - 20:07)

Tam bych se nenechala vytočit.Asi do toho pujdu,ještě se domluvim se Sergejem ale řidičákem bych měla hned větší možnosti tak to zkusim.Mohla bych pracovat i něco třeba rozvážet.Jak sem dělala na těch pizzách tak majitel mi to i nabízel že by mi i zaměstnal na rozvoz jídla ale ten řidičák no,takže pujdu na to takhle přes řidičák.

tak (Čt, 18. 7. 2019 - 22:07)

ti přeji hodně štěstí. Jestli si v tomhle věříš, proč nevyzkoušet. Já jen že jsi v reakcích nepředvídatelná :)

Reklama

Přidat komentář