Reklama

herpes simplex a těhotenství

Lenka (So, 13. 7. 2019 - 08:07)

Holky, jsem v 7. týdnu těhotenství a mám herpes simplex1 a jsem v nemocnici na kapačkách a chtěla bych se zeptat, jestli kapačky můžou nějak poškodit plod?

Magda (So, 13. 7. 2019 - 15:07)

Spíš než ty kapačky může být nebezpečný pro plod ten virus.

barakuda (Po, 18. 11. 2013 - 21:11)

Dobrý den, před 8 lety jsem...Ahoj. S herpesem žiju už asi 12 let, v předchozím těhu se objevil několikrát, dle doporučení lékařů i v prvním trimestru lze mazat mastičkou herpesin, při úpornějším průběhu lze od druhé trimestru podat i tabletky pokud nutné. Pro přirozený porod se doporučuje supresivní terapie od 36.týdne-tj. podávat tabletky herpesinu, aby se zamezilo výsevu před porodem. Pak lze rodit přirozeně pokud se neobjeví výsev při porodu. U mě se bohužel objevil 5 dní před porodem (supresivní terapii jsem bohužel neabsolvovala)a tak byl pro jistotu proveden císař. Mám zdravou dceru. Úmrtnost při nákaze při porodu je 50-70 procent, takže je to hrůza. Teď jsem v 29tt a herpes jsem měla během těhu asi 4x, dítě je v pořádku, mazala jsem a jednou brala i tabletky. Tentokrát bych chtěla nstoupit buď superesivní terapii nebo si rovnou domluvit císaře. I když bych chtěla zažít přirozený porod, herpes mě trošku děsí a císař mi připadá jako bezpečná volba, i když pokud člověk nemá akutní výsev v době porodu, je zbytečný.

marcela (Po, 15. 11. 2010 - 14:11)

Ahoj holky, jsem v...Ahoj rodila jsem jsem normálně.A výsevů oparu jsem měla v těhotenství několik. 10 dní před očekávaným porodem jsem brala preventivně herpesin. Dávej, ale pozor v šestinedělí na miminko. Já jsem bohužel byla tak vyčerpaná, že jsem mela jeden opar za druhým tak jsme oba museli pořad brat herpesin. Hodně štěstí :)

Soňa (Čt, 28. 1. 2010 - 15:01)

Ahoj holky, jsem v desátém týdnu a genitální herpes simplex mám už několik let. Objevuje se mi i několikrát do roka, nejčastěji v létě. V době těhotenství jsem ho zatím měla jednou, ale průběh nebyl tak hrozný. Mázla jsem si trochu herpesinu, ale nejsem si jistá, zda se to v těhotenství nebo v prvních třech měsících smí. Doktorka mě upozornila, že nejspíš budu mít císařský řez, ale já bych docela ráda rodila klasicky. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Rodily jste klasicky, pokud se vám herpes neobjevil nebo vás radši vzali na císaře?

chamonix (St, 9. 1. 2013 - 11:01)

Ahoj holky, jsem v...Já mám podobný problém několik let, akutní výsev se projevil jen dvakrát a můžu tě uklidnit, že pokud není v tomto stadiu v době porodu, tak se rodí normálně. Mám za sebou dva porody (bez císaře), teď jsem ve 30.týdnu potřetí a cítím, že ta příšera H.genitalis se probouzí (děti měly neštovice, což je podobný virová skupina), ale do porodu je pořád ještě dost času. Držím palce, hlavně být v klidu, nemyslet na to a posilovat imunitu.

Anna (Po, 7. 12. 2009 - 09:12)

Genitální herpes v...Ahojky,mám recidivující herpes na ruce a jsem v 5. měsíci těhotenství. Když se mi to stalo poprvé byla jsem už ve 13. týdnu. Jela jsem celá vyděšená na pohotovost a pak na kožní, dostala jsem antibiotika - Augmentin a mast Fucidin s vysvětlením, že prvně se léčí matka a pak se teprve řeší jestli to ohrožuje dítě nebo ne. Teď se mi to zase vrátilo a já mám strach, aby to maličké bylo v pořádku. Antibiotika už nemám, mast mažu, ale stejně se bojím. Navíc jsem RH mínus, takže přemýšlím jestli to s tím taky nesouvisí. Může mi někdo poradit? Moc díky.

mimi (So, 7. 11. 2009 - 10:11)

ahoj,taky jsem cetla knizku ze zahranici, kde se uvadi ze zeny s jiz prodelanou infekci pred otehotnenim maji mene nez 1procento aby nakazily novorozence. Verim spise knize, protoze na internetu se doctes kdovi co a akorat te to vystresuje a to ted ve svem stavu nepotrebujes. I muj gynekolog mi potvrdil to stejne a jak jsem mela infekci aktivni v tehu tak mi na to dal masticku Herpesin. Takze preju krasne zdrave miminka nam vsem a hodne stesti.

Lenkaaa (Pá, 6. 11. 2009 - 08:11)

Mám v těle virus herpes...Dobrý den, před 8 lety jsem prodělala herpes simplex 2, nyní se mi začal klubat jeden "pupínek" HSV 2 v těhotenství. Četla jsem že je to v těhotenství nebezpečné (může poškodit i mozek dítěte) a pokud bych měla herpes na genitáliích v době porodu muselo by se to řešit císařským řezem, aby se dítě nenakazilo. Četla jsem o tom nyní jednu knížku ze zahraničí a tam píšou, že pokud už žena v minulosti prodělala herpes simplex 2, tak má protilátky a dokonce i její dítě má také protilátky do 3 měsíců po porodu a i když se vyskytne znovu herpes při porodu, tak se nemusí provádět císařský řez, dítě by se díky protilátkám nemělo nakazit. Pouze se pro jistotu dávají dítěti po porodu preventivně léky acikloviry.. Pokud se Herpes simplex 2 objeví poprvé v těhotenství při porodu, tak protilátky nemá a je lepší udělat císař. Z gynekologů v našem městě ale o této informaci nikdo neví a každý mi říkal že pokud by se mi vyskytl opar v době porodu na genitáliích, tak že by se vždy dělal císař. Jak to tedy je? V těhotenství se prý často Herpes vrací kvůli oslabení organismu a ve stresech. Také mi gynekolog řekl že na ten klubající se herpes mi nemůže nic předepsat, že v těhotenství nemohu brát antivirotika, tak že si to mám mazat jen mastičkou proti běžné mikóze. Někde jsem ale četla že se dají použít nějaké léky i v těhotenství? Může nějak ohrozit plod když jsem prodělala HSV v těhotenství? Děkuji

Radka Krakovkov (St, 2. 9. 2009 - 16:09)

Dobrý den,jsem 9 let po herpetické meningoencepfalitidě a zajímalo by mě,jestli to může mít vliv na těhotenství.Jsem třikrát po spontálním potratu.Díky za odpověd.

Bill (Pá, 25. 3. 2011 - 08:03)

Herpes is a virus that can be spread very easily. It is a virus that can spread from person to person through skin to skin contact, and it can end up appearing on many different areas of the body. Herpes is marked by an eruption of a cluster of blisters, and although you will usually notice an immediate breakout, some people do not break out at all. More info http://www.valtrexsite.com/Article-herpes-pregnancy.htm

Návštěvník (Út, 11. 11. 2008 - 17:11)

INFEKČNÍ CHOROBY / 25. 11. 1999 / STRANA 14 / MEDICÍNA 10 / VI

Herpesviry v těhotenství

Herpesvirové infekce, jmenovitě onemocnění vyvolaná herpes-simplex viry (HSV), se projevují jako primární infekce nebo jako herpes recidivans. Pokud k nim dojde v těhotenství, je jim zapotřebí věnovat zcela jinou pozornost než kdykoli jindy, protože představují potenciální nebezpečí pro fetus.

Velkým rizikem pro plod je primární infekce HSV a jí vyvolaný primární herpes genitalis. Je-li lokalizován na vulvě a na vagině, jak je to nejběžnější, hrozí novorozenci kontakt s infikovanými tkáněmi při porodu. Ten hrozí i při méně časté lokalizaci herpetických lezí na cervixu. Infekce intra partum může vyvolat novorozenecký herpes jako život ohrožující infekci. Při primárním herpesu v jakékoli lokalizaci může být také virémií zanesen herpesvirus diaplacentárně a může infikovat plod.

Podle zkušeností gynekologů probíhají pravděpodobně častěji u těhotných žen primární infekty HSV hůře než u žen netěhotných. Častější jsou obrazy herpetické stomatitidy nebo vulvovaginity, které mají tendenci k diseminaci. Kromě rozsáhlých kožních eflorescencí jsou projevy viscerální s obrazem hepatitidy, trombocytopenie, leukopenie, poruch koagulace a encefalitidy. Dr. Rappersberger z vídeňské univerzitní dermatologické kliniky uvádí odhad podílu letálních případů diseminovaných herpesvirových onemocnění těhotných na 50 % s poukazem na to, že literatura věnuje těmto skutečnostem málo pozornosti (Der Hautarzt, Okt. 1999, 53: 10).

Recidivující herpes genitalis je vysokým rizikem pro plod. Zatímco manifestní recidivy na sebe upozorní a jsou indikací k císařskému řezu, nemanifestní vylučování herpesvirů může překvapit následnou zhoubnou infekcí dítěte. Proto se považuje za nutné provést před porodem laboratorní vyšetření stěrů u všech žen, které mají v anamnéze recidivy herpesu. Některé studie ukazují, že nakažení novorozenci se narodili ve více než 60 % ženám, které před porodem žádné manifestní symptomy neměly. Z jiných studií je zřejmé, že k infekci novorozence dochází v 41 % případů, kdy žena měla v době porodu genitální herpetickou infekci. Recidivující herpes simplex na jiných místech než je genitál, se na infekci novorozence uplatňují zřídka, ale přesto zasluhují pozornost a je zapotřebí novorozence chránit před infikováním nejen ze strany matky, ale i ostatních členů rodiny a návštěv.

Terapie každého diseminovaného herpes simplex v těhotenství vyžaduje vysoké intravenózní podávání antivirotik. Rappersberger považuje za jediné antivirotikum volby pro těhotnou ženu acyclovir, protože jsou nejlépe známy údaje o jeho účinnosti a bezpečnosti. Doporučuje se dávkování 5 až 10 mg/kg třikrát denně. Dávkování i délka léčby se musejí individualizovat podle stavu pacientky s vědomím, že jde o léčbu těžkého stavu, zachraňující životy.

Léčba lokalizovaných eflorescencí nepřihlíží k tomu, zda jde o primární infekt nebo o recidivu. V zásadě by měla být opatrná zejména v době organogeneze plodu. Byla provedena studie se značnými dávkami acycloviru a srovnání s placebem u lokalizovaných herpesvirových primárních infekcí. Ukázal se léčebný efekt, snížil se podíl recidiv, pro něž byl proveden císařský řez, snížil se výskyt pozitivních izolačních pokusů a nebyly zjištěny žádné škody na plodech, které by bylo možno připsat na vrub acycloviru. V jiné studii s dávkami 4krát 200 mg/d se příznivý efekt acycloviru neprojevil a příčina byla spatřována v nízkém dávkování. V jiné farmakokinetické studii u těhotných s herpesvirovou anamnézou byl užit valacyclovir 2krát 500 mg/d. Chybějí klinické údaje o vlivu na herpes simplex, ale práce ukazuje, že by byl vhodný u recidivujícího herpesu v pokročilém těhotenství valacyclovir. O novém antivirotiku famcicloviru zatím chybějí studie o využití k léčbě těhotných.

U diseminovaného herpes simplex je diaplacentární přenos častý, zejména v průběhu prvních 20 týdnů gravidity. Asi ve 25 % končí spontánním abortem nebo je spojen s porodem mrtvého plodu a s malformacemi jako hydrocefalem, retinitidou aj.

Novorozenecký herpes simplex postihuje podle některých údajů asi 1 až 4 jedince na 10tis. porodů. Podle jiných odhadů je vyšší. Přichází ve formě kožní a slizničně kožní varianty s omezením na oko a orofarynx nebo jako encefalitida nebo jako diseminovaná viscerální forma. K manifestaci dochází v rozmezí 5 až 17 dní post partum. Průběh je velmi různý

Návštěvník (Út, 11. 11. 2008 - 17:11)

Genitální herpes v těhotenství

V Evropě je velmi nízká prevalence novorozeneckých infekcí. Vzhledem k počtu porodů bychom v ČR mohli očekávat 1

Jana (So, 28. 6. 2008 - 17:06)

Obyčejný opar nevadí, kamarádka ho měla a doktorka řekla, že je to v pořádku.

Pokud máte genitální herpes, tak ten je nebezpečný a dítě se musí porodit císařským řezem, aby se nebezpečná infekce nepřenesla na dítě porodními cestami.

Doktor vám vše určitě upřesní.

Petra (So, 28. 6. 2008 - 17:06)

Leno a Lenko, mockrat dekuju! Mne ta doktorka tak vydesila! A z druhe strany muj pritel, ktery je supervydeseny kvuli vsemu co muze ohrozit nase mimco. Minuly rok jsem potratila v 11. tydnu a pred par mesici jsem se dozvedela, ze mam rakovinu delozniho cipku, takze ta zprava o Herpes nas uz dodelala. Mockrat dekuju. Jeste napisu, co mi na to rekl gynekolog, az ho v cervenci uvidim.

lenka (Pá, 27. 6. 2008 - 10:06)

Moje matka měla herpes simplex, když byla se mnou těhotná a já jsem v naprostém pořádku - už 48 let:-)) Těhule, nešilte!!

Lena (Pá, 27. 6. 2008 - 07:06)

Ježíš holky neblbněte, tento virus má v sobě fakt každej a Herpes zoster také-ten vlastně zůstane po prodělaných neštovicích a když se nějakým způsobem aktivuje, tak se projevuje jako pásový opar. Hlavně nepanikařte, jezte hodně vitamínů a udržujte duševní pohodu, jelikož právě stres dokáže tuto potvoru aktivovat. Tak vám držím palečky a hlavně klídek...

Petra (Pá, 27. 6. 2008 - 02:06)

Ahoj. Jsem ve 29. tydnu tehotenstvi a prave jsem dostala od doktorky zpravu, ze mam Herpes! Vi to uz od ledna, kdy jsem byla jen kratce tehotna. Docetla jsem se na internetu, ze miminko muze dokonce i oslepnout diky tomuto virusu. Vite nekdo neco urciteho?

Mirka (Ne, 21. 8. 2005 - 22:08)

tento virus má v těle hrozně moc lidí, to by jsme vymřeli, kdybychom nemohli mít dítě. nebezpečný by virus byl kdyby se během těhotenství hodně aktivoval.

Eva (Ne, 21. 8. 2005 - 12:08)

No to mi ani neříkej. Bohužel též jsem majitelkou tohoto viru a právě se snažíme s manželem o mimčo. tak pokud s tím máte někdo zkušenosti tak prosíme o názor. díky

Reklama

Přidat komentář