Reklama

Jak poznat hysterku

Jirka (So, 11. 5. 2019 - 01:05)

To je preci jasne...Vzdyt' ja se nehadam...A jeste aby...Po tom vsem,co jsme prozili a nasledne popsali zde ve vlaknu,bychom byli bud' sklerotici,bo naprosti blazni,pokud bychom se takovych typu osobnosti zastavali,ci snad dokonce doporucovali jit s nimi do vztahu...To opravdu ne... :) Jen zkratka pisi,ze existuji typy lidi,kteri si s porusenou osobnosti dokazi (dokonce nenasilne) poradit... :-J.

Coudy (Ne, 12. 5. 2019 - 08:05)

To je moc hezky napsáno. Zakopaný pes je však v tom, že ten, kdo dokáže s osobou histrionského typu žít a fungovat ve společné domácnosti musí mít vynikající znalosti z psychologie a psychiatrie a zároveň být excelentní terapeut s dokonalým ovládáním svých emocí a ocelových nervů. Rovněž v takovém prostředí žít s touto osobou 24 hodin denně 7 dnů v týdnu je hodno obdivu a je to práce hodná bohů. Takové soužití musí dotyčného světce stát obrovské úsilí a neskutečné množství životní energie, kdy je snad jen otázkou času kdy to vzdá, nebo si šáhne na život (podobné případy jsem zažil), případně histrionovi fyzicky ublíží. Jelikož si troufám tvrdit, že nikdo z nás, t.j. 95% populace této země hitriona nedokáže úspěšně zvládnout, tak jsme mimo hru a můžeme se jen dívat a žasnout, jak se ty naše protějšky proměnily z úžasných bytostí v hororové stvůry, které by nás sežraly za živa.

Ivka (St, 15. 5. 2019 - 14:05)

ano,nedá se to. ten"můj" totiž předtím žil s manželkou psycholožkou a policejní vyjednavačkou. :-) a když to nedala ona,jak bych mohla já? :-))))))

Jirka (Čt, 9. 5. 2019 - 19:05)

Vim o vztahu Hranicne-Histrionske osobnosti s (jejim) terapeutem.Fungovalo jim to skorem 11 let.Takze,asi to nebude jen o tom,o cem pises,zrejme popisujes ryze svuj vztah a vlastni postrehy z nej.Jiste,na Histrionske osobnosti sablona existuje (definice podle MKN),nicmene vliv jejich partneru na jejich psychosomaticke stavy muze byt dost zasadni.Jde nejen o schopnost vnimat,ale i vedet kdy a co rict,pripadne,kdy nemluvit vubec.Dobre zvolena reakce muze v dane chvili Histros osobnost naprosto uzemnit.Nemyslim urazit,ale spise uklidnit.Tzn.,ze na zvladnuti Histrionske osobnosti musi mit clovek nejake zkusenosti,typicky terapeutickeho zamereni,pak ty tenze spolu dokazi prejit.Jenze...kdo z nas je Psychoterapeut,ze?Navic klidny az flegmaticky,za kazdych okolnosti,ktere v takovem vztahu mohou nastat.... :-J.

D (Pá, 10. 5. 2019 - 17:05)

Ten uklidňovač by ale musel mít slušnou motivaci tu histrionku-hraničářku (či podobnou toxickou furii) po léta každodenně uklidňovat. Většina mužů si od nějakého vztahu slibuje určité citové zázemí i pro sebe samotné - nechtějí svoje vlastní potřeby úplně potlačovat, a být 24/7 citovou oporou nějaké vzteklé krávě.

Jirka (Čt, 9. 5. 2019 - 19:05)

Vim o vztahu Hranicne-Histrionske osobnosti s (jejim) terapeutem.Fungovalo jim to skorem 11 let.Takze,asi to nebude jen o tom,o cem pises,zrejme popisujes ryze svuj vztah a vlastni postrehy z nej.Jiste,na Histrionske osobnosti sablona existuje (definice podle MKN),nicmene vliv jejich partneru na jejich psychosomaticke stavy muze byt dost zasadni.Jde nejen o schopnost vnimat,ale i vedet kdy a co rict,pripadne,kdy nemluvit vubec.Dobre zvolena reakce muze v dane chvili Histros osobnost naprosto uzemnit.Nemyslim urazit,ale spise uklidnit.Tzn.,ze na zvladnuti Histrionske osobnosti musi mit clovek nejake zkusenosti,typicky terapeutickeho zamereni,pak ty tenze spolu dokazi prejit.Jenze...kdo z nas je Psychoterapeut,ze?Navic klidny az flegmaticky,za kazdych okolnosti,ktere v takovem vztahu mohou nastat.... :-J.

Traged (Čt, 9. 5. 2019 - 09:05)

Žije neustálé v domnění, že její život je fádní a nudný. Z důvodu neustále vnitřní tenze, řeší tuto situaci jakkoli, jen aby se té tenze zbavila..... hádkou s partnerem odpoledne kvůli špagetám nebo sex s milencem večer, ačkoliv je sama frigidní. Nejde jí o způsob cesty, ale o dosažení cíle....nastolení své chvilkové vnitřní rovnováhy. O Tebe jí vůbec nejde!!! Ty večer před spaním z důvodu pocitu viny, který v Tobě v rámci manipulace vyvolala, pořád vnitřně řešíš ty špagety a hledáš odpověď, proč se s Tebou nechce teď v posteli milovat, proč je stále uražená a to i přes to, že jsi se jí už opakovaně omluvil za něco, za cos nemohl. Ty si lámeš hlavu a ona je v poho, ačkoliv dělá stále uraženou. To si musíš prostě prožít...tyto zkušenosti jsou pro pochopení chovaní histrionky nepřenosné.

Traged (Čt, 9. 5. 2019 - 06:05)

Nevěřím na úspěch. Aktivizací histrionky poruchu osobnosti nevylečíš. Asi lze navodit aktuální pohodu třeba po běhu a vyplavení endorfinů, ale za dvě hodiny po běhu Ti vynadá, že neumíš ani koupit správné špagety a řeknu Ti, že si večer půjde vypovídat ke kamaradce. Ona si pak zvedne své sebevědomí flirtem s milencem, Tobě zalže, že byla u té kamarádky. A ty si stále vyčítáš celý večer, proč jsi nekoupil ty špagety jiné. Takže asi tak.

Jirka (Út, 30. 4. 2019 - 10:04)

Ahoj.Coudy,myslim,ze na Tvoji otazku neexistuje jednoznacna odpoved'.Na nikoho neni "jizdni rad",ani na Histrionky.Existuje spousta a spousta promennych.Jednou z nich je treba i pristup partnera ke sve Histros lasce.Ktera potrebuje stalou pozornost a take aktivity vseho druhu.Pokud toto jeji protejsek chape a je s to,jejim potrebam vyhovet,pak je tu urcita sance na uspech.Ale veskera nuda,at' jiz bez partnera,bo s nim,muze Histrionskou osobnost privest k potrebe rozvirit tu klidnou hladinu domaci pohody.Potom se dejou veci...

Coudy (Po, 29. 4. 2019 - 16:04)

Zdar skupinu, teda tady ta diskuze jede, jen se za kočárem práší. Chvilku tu nejsem a již se pomalu hádáte a to zcela zbytečně. Chtěl bych se jen zeptat, jaké máte zkušenosti s histrionkou, když nemá možnosti se plně projevovat ve společnosti a její nová oběť si ji pěkně drží doma a nikam nemůže jen tak chodit, koketovat, extravagantně líčit a oblékat. Je to pro takovou osobu opravdu takové trauma a je v této pozici zoufalá a nešťastná. Vím, že ona jede v uzavřeném cyklu, zamilovanost, vzdušné zámky, lži, flirt, deprese, výčitky všeho druhu, úprk k nové lásce a stále takto dokola, ale její myšlení a vnitřní trauma je pro mne velkou záhadou. Jaké máte zkušenosti v jakých časových intervalech histrionky střídají svá období bleskové zamilovanosti a následné superrychlé odmilování a útěky za novým panem božským ? Děkuji za odpovědi.

Jirka (So, 27. 4. 2019 - 17:04)

Pardon.Nevsiml jsem si,ze jsem se zapomel podepsat.Nahore i dole.. :-J.

Návštěvník (So, 27. 4. 2019 - 17:04)

Ono vlastne vsechno souvisi se vsim.Farmaceutickym firmam tento stav spolecnosti dela jen radost.V EP si vyminily,aby vetsina bylinnych drog nebyla razena mezi lecivo.Toto plati od r.2014.Vyjimku tvori jen nekolik bylin,napr.Trezalka a Medunka,u kterych je vliv na lidskou psychiku jasne prokazan.Ostatni byliny jiz mezi lecivo nepatri a nepodlehaji tedy napr.kontrolam SUKLu.Nejsou jiz oficialnim lecivem,ale pouze "doplnkem stravy.Vyborna strategie..Lide totiz,pokud se chteji lecit,pozaduji "lecivo"...nikoliv "doplnek stravy".Takto se z bylinnych drog,prirozenych daru nasi matky Zeme,stal vedlejsi produkt...Bohuzel...Prijde tedy doba,kdy mladi jiz nebudou vedet,na co lze pouzit Hermanek,Mata ci Fenykl.Budou uz znat (a tedy i vyzadovat),pouze synteticke leky... :-(

Jirka (So, 27. 4. 2019 - 08:04)

Je to presne tak,jak pises,Radovane.Co se HPO tyce,odbornici zatim odmitaji pripustit,ze by vznikala v dusledku posttraumatu,ja jsem vsak presvedcen,ze i PTSP muze byt jejim spoustecem.Posttrauma se svymi uzkostmi totiz neni posledni faze - pokud neni lecene,nikdo nevi,do jake podoby muze cca.po 2 letech chronifikovat... Zda se,ze je mezi nami spousta osobnosti,kteri zazili trauma,neustali ho a bez psychologicke pomoci zabredli do PTSP tak moc,ze jejich CNS,v sebeobranne snaze nejen vytesnil vzpominky na onen traumatizujici zazitek,ale spolu s tim i "vypnul" schopnost citoveho vnimani.PTSP jeste neni PO,ale pote,co chronifikuje,stane se osobnost slozitejsi a s tim i prip.lecebne postupy i medikace...Ostatni duvody vzniku Poruch os.ze skup.F.60 tu jiz byly jmenovany..Co s tim,Radovane?Asi nic,krom vzajemne podpory,pokud nekdo hleda podporu a pochopeni ve zdejsich vlaknech.Ostatne,proto zde na dr.jsem.Pro ty,kteri si traumatem prosly a citi bolest a uzkosti.Tem jeste pomoci lze (ostatne jako nam,ve vlaknu zdejsim..) :) Na Porusene os.jsem jiz ale kratky,to je vec pro odborniky s terapeutickou praxi,do hry pak vstupuji i AD ci AP,coz je leceni na dlohou dobu,ne-li na trvalo...
Preji hezky den,i radost ze zivota.. :) :-J.

Radovan (Pá, 26. 4. 2019 - 21:04)

K otázce morálky se raději vyjadřovat nebudu (je to příliš tenký led) i kdyžto ten příklad, o kterém píšeš Jirko pochopí asi každý. Známe to ze života kolem sebe. Chtěl bych ale reagovat na některé poznámky, které tu padly .... a sice vliv současného stavu společnosti na četnost výskytu histriónství a HPO. Někde jsem se dočetl, že příčina vzniku histrionské poruchy se do dnes jednoznačně nezná.... může to být na genetické úrovni nebo v důsledku nedostatečné lásky v ranném dětství nebo např. i v důsledku zneužití apod. Osobně mě dnešní společnost připadne sobečtější a ještě víc uspěchaná než kdykoliv v minulosti. V důsledku toho děti nedostávají dostatek lásky v období, kdy si vytvářejí citové vazby. A lepší to nejspíš nebude. Takže si myslím, že lidí s poruchama, o kterých se tady bavíme, bude spíš přibývat. Navíc dnešní společnost klade důraz na výkon, hodnocení úspěchu přepočítavaného na peníze, city v podstatě překáží a jsou potlačovány, z lidí jsou dělány stroje, vše musí být "cool" a "in", jinak je dotyčný pomalu odepsán. Podle mě je to v hodně směrech nepřirozené a vede to jen k většímu výskytu "citových mrzáků" a sobců, kteří sice lásku velmi potřebují a vyžadují, ale sami ji neumějí dávat.

Jirka (St, 24. 4. 2019 - 02:04)

Ivko:Za prani k svatku dekuji.Jirka,pokud vim,jsem.Take odjakziva...A co vy?Jste doopravdy "Ivka"..? :)
Ale k veci..Vite,moralka,to je zajimava vlastnost.Vim o zenach,kterym je naprosto cizi,presto si vsak amoralni ani naznakem nepripadaji.Takove zeny napriklad s klidnym svedomim dobudou postel cinitele z mistni radnice a tyji z jeho funkce,jak to jenom jde.Takovych privilegovanych zen je v posledni dobe docela dost.At' uz jsou bez deti,bo vdane a s detmi.Co je spojuje,je zpravidla jejich umelecke zamereni a snaha pusobit dojmem laskavych Altruistu.Profily takovych dobre znam,zna je i soucasna Psychologie.Kazdopadne,zadny strom neroste do nebe a po rustu prichazi vzdy pad - v nasem pripade k nemu dochazi po volbach,po kterych se vymeni osazenstvo radnice a ziskana privilegia jsou naraz ty tam.A spolu s tou protekci pak zmizi i ona "velka laska" - jaka to nahoda,ze..? Pokud snad takove vzorce chovani odpovidaji Vasemu vykladu moralky a jsou vam treba i povedome ci dokonce blizke,pak chapu,proc vuci memu uhlu pohledu na to,co je moralni a co ne,mate takove vyhrady.Kazdopadne je uz ted' jiste,ze v nahledu na tema 'moralka' jsme kazdy nekde uplne jinde...

Jirka (St, 24. 4. 2019 - 02:04)

Zdravim..Radovane:Dekuji za ta slova - jako by jsi mi cetl z duse.. Jinak - ja samozrejme nechci Svet,ve kterem by si vsichni byli podobni,to by byla asi dost nuda a otrava.Lide musi byt ruznorodi,individualni - o tom zadna.Jen myslim,ze te moralky (a tedy i moralnich osobnosti) by melo byt ve spolecnosti vice.Tak spatne se nam hleda,bo jsme v mensine..Navic,slusne zeny jsou jiz davno a dlouhodobe zadany - idealne svymi slusnymi muzi.. :)
Neodpustim si:neni to jen spatnou vychovou,ale ruku v ruce jdou tomuto upadku citu a moralky i zavislosti.Typicky,Stimulancia udelaji svemu uzivateli z mozku sekanou.Neopravitelne..! S Alkoholem je to velmi podobne,jen ten cas degradace funkci CNS je o neco delsi,nez u uzivatelu treba Perv.A ze uzivatelu tvrdych drog stale pribyva,to sleduji ze statistik ve vyrocnich zpravach (VZ) vybranych Kontaktnich center.Tyto VZ jsou verejne dostupne ke stazeni,pokud si ma slova chce kdokoliv overit.Lepe tedy nebude,coz znaci,ze bezcharakternich manipulatoru pribyva a pribyvat bude. To neni diskuse od veci,Radovane,to je k tematu.Mozna odpoved' na otazku,kde se ty Histrionske osobnosti berou... :-J.

Radovan (Út, 23. 4. 2019 - 19:04)

To Jirka: Ne nemel jsem na mysli "volnou lasku". To jeste chapu nekde u nactiletych kdyz sbiraji zkusenosti nebo u hodne dlouholetych partneru s dospelymi detmi nebo bez nich. Vernost beru jen jako jeden z aspektu lasky. Jsem
asi zastance stejneho modelu rodiny jako ty 1xmuz-1xzena-xxdeti :-), ale vim, ze zivot neni cernobily, clovek je tvor omylny, podlehajici kdecemu a nekdy si holt potrebuje neco vyresit a pak ti dva stoji pred rozhodnutim, zda vse zborit, spalit vsechny mosty nebo se jen od sebe vzdalit a nechat tomu druhemu nejaky cas se nadechnout, vyresit si v hlave, co potrebuje. Nemelo by se to stat pravidlem a nemelo by to nikomu prilis ublizovat. Jinak je lepsim v dobrem od sebe odejit Za absolutni prioritu beru deti do cca 15-18 let a jejich zajmy...pak az vse ostatni. Urcite tady nenajdeme to absolutne spravne univerzalnireseni uz z toho duvodu, ze kazdy z nas je jiny, ma jine vnimani a kazdy vztah je jiny. To uz jsme se od tematu docela odchylili ;-)

Jirka (Po, 22. 4. 2019 - 19:04)

Ano,ja si take svuj moralismus nezavidim.Je to bolest,pro lidi s mym citenim,zit v teto spolecnosti ovladane sebestrednimi egoisty,ve spolecnosti plne manipulatoru/-ek,bigamnich,bo promiskuitnich individui,jako i zavislych na Alkoholu ci jinych OPL. Ale,vite co?Radeji jsem moralni a nefalesny,nez abych mezi ty,ktere jsem ted' vyjmenoval,zapadal.Jejich amoralnost a zavislosti mohou tez ukazovat na nekterou z poruch osobnosti F60.Dekuji,nechci. :-J

Ivka (Út, 23. 4. 2019 - 17:04)

Bohužel nic na světě není falešnějšího než tzv. morálka. Nic se nemá přehánět. Ale děkuji za povzbudivá slova, omlouvám se za tu drzost a přeji vám k zítřejšímu svátku vše nejlepší. Pokud nakouknete a je to vaše pravé jméno...… :-) :-)

Jirka (Po, 22. 4. 2019 - 19:04)

To co pisete,vypada opravdu na HPO i Histros. Stal se na Vas zavislym,soucasne Vas ale vyuzival a omezoval Vas i Vase prava.Chapu Vase trapeni pro marne vydane city a zkomplikovany zivot.Ale verim,ze se z toho za pomoci vsech clenu sve rodiny brzy vyhrabete.Potrebuji Vas,stejne,jako Vy potrebujete je.Bud'te soudrzni a uvidite-treba vas to,co se stalo,stmelilo.Tedy za predpokladu,ze i Vas muz opustil sve milenky.A patri o5 jen Vam;jako Vy jemu. ;)

Reklama

Přidat komentář