Reklama

Ježíš Kristus, Boží Syn

Jirka (Po, 22. 4. 2019 - 17:04)

To proto, že jako člověk- Syn člověka zemřel ukřižován, ale po vzkříšení dostal zpět slávu od Otce, kterou měl od počátku jako Boží Syn- Bůh (syn člověka=člověk/syn Boha=Bůh) A jako Bůh na sebe vzal lidskou přirozenost a s ní i naše hříchy, aby s nimi zemřel a tak nás vykoupil. Přesto však každý toto vykupitelské dílo spásy nepřijal.
_____
18 Ježíš přistoupil a řekl jim: "Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi.
19 Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, krtěte ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého.
20 A učte je, aby zachovávali všecko, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku."
Matouš 28

Rakato (Po, 22. 4. 2019 - 14:04)

Správně díš, že není dobré trápit se informačními mezerami a nejistotami, to bychom nedělali nic jiného. Konečně, to bychom museli řešit i to, proč jsou všechny naše mince stříbrné ( kromě padesátky), proč jsou děti, které nikdy neviděly krtka, a proč my Češi tak milujeme pivo. .............................................................................
Pokud jde o Ježíšovy atributy, proč nepovažuješ za problém shodné psychopatické rysy Stalina a Hitlera, shodnost povah řezníků Alexandra Makedonské a Napoleona, nebo Barunky Panklové a Sněhurky? .............................................................................
Pavel je příkladem člověka, který, když nerozumí, hned ve všem vidí nadpřirozeno. Zřejmě díky zánětu sklivce viděl záblesk (někteří vědci se přiklánějí k fyziologické poruše mozku), a využil ho jako berlicku, aby dezertoval ke křesťanům. A aniž Ježíše znal, začal o něm ťápat svoje představy. Proto je tak teoretický. Přiznám se, že tento Šavel mi jde ze všech Ježíšových nohsledů nejvíce na nervy, protože si vymyslel, že křesťanem může být i Nežid, díky čemuž se toto asiatské puritánské a iracionální náboženství rozšířilo i do Evropy.

Skeptik (Po, 22. 4. 2019 - 18:04)

Pavel klidně mohl být zakladatelem křesťanství, který si Ježíše v hrubých obrysech vymyslel jako osvěžující teologickou figuru své odnože diasporního judaismu. Shromáždil kolem sebe stoupence a posluchače, kteří si od svých náboženských vůdců postupně vyžadonili souvislejší ježíšovské báchorky, jimiž se nakonec stala evangelia.

Rakato (Po, 22. 4. 2019 - 19:04)

Ano, a navíc nejméně polovina Pavlových dopisů jsou falsifikáty, jak dokonce uznal Vatikán.

Skeptik (Po, 22. 4. 2019 - 18:04)

V Palestině na počátku 1. století n.l. jistě žilo vícero lidí, kterým by bylo možno přisoudit některé atributy biblického Ježíše. Někteří byli třeba potulní kazatelé s pár učedníky, někteří mohli vyvolávat konflikty v Jeruzalémském chrámu kolem židovského svátku Pesah, někteří mohli nést jméno Jošua, další mohli být z různých důvodů ukřižováni. I tak by ale asi případné dodatečné ztotožnění kteréhokoli z takovýchto lidí s evangelijním Ježíšem bylo aktem povýtce arbitrárním a sporným. Jaká minimální kritéria by třeba musel některý z těchto možných kandidátů naplňovat, abychom mu mohli arbitrárně a dodatečně přisoudit totožnost s evangelijním Ježíšem?

Rakato (Po, 22. 4. 2019 - 19:04)

Máš utkvělou myšlenku, že je důležité vědět, zda popis Ježíše je správný, nebo upravený o charakteristiky, převzaté od jiných osob. Mě je to jedno, protože říkám, že všechna evangelia jsou částečně pravdivá, částečně upravují realitu a částečně si vymýšlejí. (Takže uvažuji nejen o osobnosti Ježíše, ale celkově, o celém textu o něm.)

Skeptik (Po, 22. 4. 2019 - 20:04)

Takovou utkvělou myšlenku nemám - podobné myšlenky nechávám tobě. Pokud člověk důvodně pochybuje, že nějaký historický Ježíš existoval, nemá pro něj otázka destilace Ježíše od cizorodých narativních prvků žádný význam. Smyslem mé argumentace bylo naopak ukázat, že věcně problematická je již samotná otázka Ježíšovy historicity - natožpak hledání konkrétního historického Ježíše. Jinak evangelia byla jistě splichtěna a sesmolena v zájmu udržení a dalšího rozmachu ježíšovského či kristovského kultu.

Rakato (Po, 22. 4. 2019 - 21:04)

Já chápu, že historicita Ježíše je pro tebe hlavní téma, ale bez dalších faktů to řešit pořád dokola? Připadáš mi jako pes, co se honí za vlastním ocasem.

Skeptik (Po, 22. 4. 2019 - 23:04)

Mrzí mě, že i po mém intenzivním vysvětlovacím úsilí rozumíš mým stanoviskům i nadále tak špatně.

Rakato (Út, 23. 4. 2019 - 00:04)

Já myslím, že jsem tě pochopil. Jen myslím, že bys měl jít o krok dále. Třeba uvažovat, zda Ježíš neměl toxoplazmózu. Jeho chování ve dnech před uvězněním tomu nasvědčovalo.

Skeptik (Út, 23. 4. 2019 - 10:04)

Ta idea Ježíšovy toxoplazmózy v posledních dnech jeho života je celkem zábavná. Teolog Stach by si takovou možnost možná zabudoval do svého alternativního teologického systému. Jaké Ježíšovy projevy, popsané v evangeliích, podle tebe vykazují toxoplazmatickou symptomatologii?

Kjara (Út, 23. 4. 2019 - 16:04)

Nevíte jak poplivat a znehodnotit Boží slovo a tím i Boha, ale je to marné, protože Kristus je vzkříšený , živý a přichází sám osobně za člověkem. Každý z mnoha set miliónů znovuzrozených křesťanů se s ním setkal, jinak by nemohl být křesťanem.
Trvale pak zůstává skrze Ducha v člověku. Dává takovému křesťanu každému jednotlivě rozumět Písmu a vede ho on osobně a individuálně.
Na kom může být takový křesťan závislý,....nemůže ho nikdo oblbovat, ani ho strašit.
Máte smůlu hoši nevíte o Bohu nic !
Bible je jen zpětná kontrola, zda nebloudím a pokrm k mému růstu.
Křesťan na ní není závislý jako na Bohu.
Takže tyhle slabomyslné fráze, co tady píšete a které už by nevzalo do úst ani malé dítě, jak je to hloupé a otřepané......si klidně stařecky senilně meldujte, jste úplně mimo....
Nechcete věřit, tak nevěřte, nikdo vás nenutí.........nevím co vás nutí přes ty tekoucí nudle u nosu tady něco blekotat......

Rakato (Út, 23. 4. 2019 - 17:04)

Kristus zdrhl do nebe a už tam zůstal, takže jeho slib návratu byla lež. To je fakt, který nemůžeš popřít, i kdybys tady Ježíše velebila přes tři stránky. Jen urážíš strážce pravdy o světě. Mluví z tebe ďábel, který ti našeptává, abys tady lhala a tak porušila osmé přikázání. Neodmítej moje pravdivé slovo, protože tak na sebe jen přivoláš boží hněv.

Jirka (Út, 23. 4. 2019 - 20:04)

Proč zde občas používáš Kristova slova, když je podle tebe nakonec lhář? Jednáš opravdu ďábelsky. Nevím jestli to vidíš, ale já to u tebe pozoruju už dlouho. Převážně zde žaluješ na křesťany (Satan=žalobce(bratří) a soudíš lidi, o kterých nic nevíš a ani jsi je v životě neviděl. Občas ocituješ Písmo (to i ďábel dělá když potřebuje žalovat) a pak říkáš o Bohu, že je lhář (ďábel=pomlouvač(Boha).
Vykazuješ hlavní znaky nutkání Božím nepřítelem. Tvoje démonství vychází na světlo (nic nezůstane skryto), protože jsi uvěřil falešným naukám.

Rakato (Út, 23. 4. 2019 - 21:04)

No napsal jsem to snad jen jednou, že je lhá - když se nevrátil na zem. Ježíš byl naivní anarchista a jeho nemoc mu také moc nepomohla. Ale aspoň měl upřímnou snahu zlepšit poměry, podobně jako Marx. A dokonce pro všechny lidi, kdežto diskriminační Marx jen pro dělníky. A mnohé jeho výroky se mi líbí. Nic není černobílé.

Jirka (Út, 23. 4. 2019 - 19:04)

Jenže tvoje slovo není pravdivé, protože je kacířské. Nejde ani tak o to, že by si tě ve středověku biskup rád upekl, ale o to, že z tebe mluví démon, který ti našeptává, že jsi chytrý a spravedlivý. A to proto, že jsi nepřijal Krista, proto mají k tobě démoni bránu otevřenou více. To co zde šíříš je antikristist. Převlékáš se za anděla světla, jak to umí ďábel. Ale Duch tě usvědčuje.

Rakato (Út, 23. 4. 2019 - 20:04)

Co kdybys místo věčného řečnění a poučování reagoval na mé argumenty? Když to shrnu, tak na to, že současné církve se zpronevěřily Ježíšovi, protože nežijí podle jeho pravidel. Např. pedofilie, cizoložství knězů, touha po majetku (restituce), faleš (obhajování kriminálních biskupů), život v přepychu ... Tihle lidé poskládali tvůj nový zákon, něco upravili, něco vylhali, to všechno za účelem, aby získali moc nad lidmi a majetek, a ani tohoto znetvořeného paskvilu se nedokáží v životě držet, a hřeší. (Vždyť Vatikán sám přiznal, že nejmíň polovina Pavlových dopisů je falešná. Co ještě chceš více slyšet o církevní kriminalitě a nemravnosti? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jsi jen prázdná nádoba, kterou naplnili lumpové a která proto na poklep sice nezní dutě, ale falešně ano.

Jirka (Út, 23. 4. 2019 - 20:04)

1) bys musel mít ponětí co to vůbec Církev je a za 2) žádní lumpové mě nenaplnili, ale Kristus, .......a můj život je tak změněn a proto mám potřebu a i povinnost šířit svědectví a pravdě Boží. Slyš jak slyš a pochop jak pochop. To už není má věc.

Rakato (Út, 23. 4. 2019 - 12:04)

Toxoplazmóza je parazitální onemocnění, kdy prvok u člověka mimo jiné způsobuje prohloubení schizofrenie, zvýšení podrážděnosti a agresivity; zpomalení reakcí, zvýšení egoismu a vztahovačnosti, snížení sociální inteligence (poruchy v komunikaci, nedostatek spol. taktu
snížení pudu sebezáchovy. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teď to porovnej s Ježíšovým chováním celkově, a v poslední dny života zvlášťě. Proč šel do Jeruzaléma, když věděl, že se tam na něho chystají? Proč byl občas nedůtklivý? Ke společenské beztaktnosti sedí jeho kecy o pojídání jeho masa a pití jeho krve. Schizofrenie zase odpovídá jeho občasným přeludům, že je boží syn. Nechci to do hloubky rozebírat, je to už otřepané téma.

host (Út, 23. 4. 2019 - 13:04)

Není to náhodou tvůj problém? Proč pořád tady kecáš? Proč se snažíš dokázat svou pravdu? Proč věříš svým přeludům?

Reklama

Přidat komentář