Reklama

Existuje Bůh?

Cyril (Ne, 24. 2. 2019 - 14:02)

Buh netresta, to jen lidi pod plastikem boha nesou na svych rukach smrt tisicu nevinnych. Buh je sila, lidi jsou zverstvo co boha zneuziva ke svych necistym cilum.

Rakato (Ne, 24. 2. 2019 - 16:02)

Bůh netrestá? A jak to víš? Zase jeden, co plácne něco, co se mu hodí do krámu. Podej důkaz.
Lidi bych až tak tragicky (zneužívající boha) neviděl. Jsme jen přírodní produkt, z poloviny řízený pudy a hormony, tak co chceš? ................................................................................................................
A když jsme boha vymysleli, máme na něho autorské právo a můžeme o něm tvrdit, co chceme, nemyslíš?

D (Ne, 24. 2. 2019 - 14:02)

: Nepřeceňuješ příliš funkce náboženství? Původně vzniklo proto, že lidé se potřebovali vysvětlit svět kolem sebe, kterému nerozuměli, a tak personalizovali přírodní jevy: Blesk? To Zeus nebo Perun. Někdo se utopil ? Stáhl ho přece vodník. Přišla na kmen nemoc? Bozi se zlobí. Pak se podle mě historkám o bozích začal více věnovat bylinkář a ranhojič – a stal se šamanem. Bezpochyby náboženství kmen spojovalo, ale plození potomstva? Potírání zločinu? Ochrana před výboji? To už přisuzuješ náboženství funkce kmenového vůdce a zvykového práva.

Náboženství jako takové je produktem tradiční společnosti, která neznala moderní vědu a moderní technologie. V takovéto, podobně jako jakékoli jiné společnosti, plní společensky autoritativní výklad bytí vždy i motivační funkci.

Proč lidé hledají vysvětlení pro přírodní jevy? Ne snad proto, aby měli aspoň falešný pocit, že je mohou aspoň částečně ovlivnit? A nepotřebují mít tento pocit, aby měli dostatečnou motivaci k životu, práci, boji, reprodukci i péči o potomstvo?

Nehodí se hrozba posmrtných trestů nebo naděje na posmrtné odměny ze strany nějakých vše vidících a vše vědoucích božstev k tomu, aby lidé respektovali právní a morální normy, stipulované vládnoucí třídou, i v podmínkách, kdy nejsou všude bezpečnostní kamery, kdy chybí forenzní daktyloskopie i testy DNA? Kdy není ekonomicky ani mocensky schůdné soustavně udržovat obrovský policejní či vězeňský aparát, a každého druhého s jeho pomocí mučit, věznit, mutilovat brutálními tělesnými tresty, či rovnou popravit?

Nehodí se víra v to, že nějakému etniku, politickému celku či komunitě nějaké božstvo fandí, když takováto či podobná sociální entita potřebuje vtrhnout ke svým sousedům, nebo se naopak bránit nějakým sousedním i vzdálenějším útočníkům?

Náboženství je třeba vnímat, posuzovat a hodnotit podle toho, jak efektivně v minulosti podobné explanačně motivační, legitimizační, justifikační či zastrašovací funkce plnilo, či ještě i dnes stále plní.

Rakato (Ne, 24. 2. 2019 - 17:02)

Pokud jde o vznik náboženství v tradiční společnosti, i dnes vznikají nová náboženství. Většinou se jim říká kulty, ale některá se tak rozmohla, že se stala náboženstvím, viz např. moonovci (založeni 1954), Hare Krišna (zal. 1966), ti mě obtěžují na ulici. ...................................
Osobně si myslím, že náboženským zanícením jsou ohroženi všichni málo vzdělaní lidé, kteří hledají snadná vysvětlení pro věci, kterým nerozumí, a pak i jednostranně zaměření intelektuálové a vědci, znající jen svůj obor, a že nezáleží na stupni vývoje společnosti.
Odmítám tvrzení, že bez náboženství lidé nemají dostatečnou motivaci k životu, práci, boji, reprodukci i péči o potomstvo. Co ateisté?
Morální normy nejsou produktem náboženství, ta si je jen přivlastnila. Je např. směšné, když někdo tvrdí, že judaismus, potažmo křesťanství, nám daly desatero, to znamená hlavní zásady, jak žít. Ty měl (a v Nové Guineji dodnes má) každý kmen, jinak by lidé spolu nevydrželi pohromadě. A konkrétně desatero je jen primitivní kanánská kočovnická říkanka ve srovnání s pokročilejšími zákoníky Sumerů a Chammurabiho.
Pokud jde o (řekněme) odstrašující funkci náboženství, moc nefunguje, když se křesťané řežou hlava nehlava jako šílení od svého vzniku dodnes. A knězi žehnali zbraním! Odporné. Kdyby existoval Ježíš, tak je všechny zpopelnil, jak byl dobrý a milosrdný. ..............................
Bezpochyby náboženství lidi spojuje a umožňuje jim jako každá ideologie lépe dosahovat svých cílů. Ale někdy rozděluje – např. když se Luther naštval a přibil na dveře kostela své prohlášení, nebo např. když Francii opustili hugenoti a Anglii presbyteriáni, protože byli pronásledovaní.
Podle mě je náboženství jen ideologie, která není k životu nezbytně nutná. (znova – viz ateisté)......................................................
Jo, všiml jsem si, že tíhneš k jazykovědě. Doporučují Ostlerovu knihu "Říše slova" o vývoji jazyků na Zemi.

D (Ne, 24. 2. 2019 - 18:02)

Nenapsal jsem, že náboženství jako takové (tedy náboženství ve svých prvotních formách) vzniklo v tradiční společnosti? A že bylo i v takovéto společnosti (ještě i v době, kdy neexistovaly bezpečnostní kamery či DNA testy, a kdy nebylo schůdné udržovat obrovské policejní či vězeňské aparáty, ani každého druhého věznit, mučit, mutilovat či popravovat) kupříkladu třeba účinně demotivovat lidi od páchání vražd či majetkové trestné činnosti ?____________________________________________________________________________________________________ Jinak náboženství samozřejmě vždy plnilo, a i dnes plní, též ideologické funkce, ale nejen to. Vzniklo - a stále existuje - i jako jedna z forem sociocentrické adaptace lidských komunit, etnik, politických celků i jiných skupin na obtíže těchto entit v boji o přežití tváří v tvář vnější přírodě, přírodě v člověku i konkurenčním sociálním entitám.

24.2. (Ne, 24. 2. 2019 - 19:02)

Vrátil se,to už samo o sobě něco znamená.

D (Ne, 24. 2. 2019 - 14:02)

Zas jsem zapomněl na tu zas*anou konkatenaci. Předěl mezi citátem z Rakatova předchozího příspěvku a mou reakcí na něj je na osmém řádku. Rakato končí slovy "...kmenového a zvykového práva.", zatímco já začínám: "Náboženství jako takové je produktem...".

Kix (Ne, 24. 2. 2019 - 14:02)

jo.... a naproti u vietnamců dostali čerstvý rohlíky...

24.2. (Ne, 24. 2. 2019 - 13:02)

Křesťanství zažilo prudký rozmach až poté, co se sčuchlo se světskou mocí.Právě ty všední neposvátné věci jsou někdy hodně velkým lákadlem.

Touha (Ne, 24. 2. 2019 - 12:02)

To je tak, když si dva dokazují, kdo má větší moc během takového přátelské pokecání. A jako loutka jim k jejich hře slouží obyčejný člověk se svou rodinou...nemilosrdné a hodně výchovné

D (Ne, 24. 2. 2019 - 14:02)

Během své náhodné návštěvy Kolumbijské university jsem kdysi dávno shlédl divadelní představení na jobovské téma, ve kterém nakonec Job zavrhne boha i satana, a těm dvěma pak nakonec nezbude nic jiného než prodávat zmrzlinu.

Rakato (Ne, 24. 2. 2019 - 17:02)

Pěkné. Škoda, že místo tohoto logicky uvažujícího a praktického Joba dali Židí do starého zákona Joba- fanatika.

Rakato (Ne, 24. 2. 2019 - 13:02)

Nejlépe by bylo těm dvěma nasadit náhubek, že? Anebo vydat soupis tabu, tj. témat, která ti nejsou po chuti. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vítej! Jsi zde správně, protože tady se bavíme o bohu a církvi, kteří v tom byli mistři.

Touha (Ne, 24. 2. 2019 - 13:02)

To spíš vítej zpátky ty, měl jsi několik let přestávku, ale ráda tě čtu.

Jen jsi mě nepochopil (možná jsem to napsala až moc nepřesně), kdo jsou tu dva mocní, kteří si cosi dokazují mučením slabšího

Rakato (Ne, 24. 2. 2019 - 16:02)

Ale, pamětnice? Máš dobrou paměť, gratulace.----------------------------------------------------------------------------
Vidíš, a za celou tu dobu jsme si nedokázali vyjasnit, zda existuje bůh. Lidé v boha věří bez důkazů, a vůbec jim to nevadí.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jsem rád, že titíž lidé neuvěřili, že umí létat a neskáčou ze střech - to by bylo tragédií!

Touha (Ne, 24. 2. 2019 - 16:02)

Ty jsi tu dlouho nebyla o nic jsi nepřišel. Stejně jako se tisíce let "křesťané" naprosto nesmyslně a bez nějakého závěru dohadují, zda biblický bůh je dobrý špatný, zda má lidské vlastnosti, zda ho vůbec zajímá zlo, nebo je to součástí nějakého toho plánu....stejně tak to jede tady těch deset let, s plným nasazením, vzájemnými urážkami věřících mezi sebou, zda má smysl být dobrý člověk neb "skutky" jak se zde pohrdlivě vyslovuje, biblického boha nezajímají. Tož good luck

Návštěvník (Ne, 24. 2. 2019 - 19:02)

Mně teda moc nepřipadá jako ten rakato , co tady kdysi psal

Rakato (Ne, 24. 2. 2019 - 17:02)

Nezapomínej pozitivní věc na této debatě - trénink diskuse a argumentace. Zatímco Anglosasové se to učí už na prvním vzdělávacím stupni, my ani na vysoké pořádně ne.
Normální lidé vždy cítili, že bůh v jejich životě si nezaslouží příliš prostoru, a tak se většinou chovali, jak jim přirozenost velela. A s časem stále více. ......................................................
Konečně, za ty katolické kutňácké aféry s malými dětmi částečně může celibát, částečně zrušení hospodyň na faře (i když trestní čin prelátů je jasný), protože obojí šlo proti lidské nátuře.

Křesťanství je… (Ne, 24. 2. 2019 - 10:02)

Rakato - dík za všechno, co jsi tu psal. Tesat do kamene!

24.2. (Ne, 24. 2. 2019 - 07:02)

...že má bůh neomezené množství času,právě...

Reklama

Přidat komentář