Reklama

Existuje Bůh?

Rakato (Ne, 24. 2. 2019 - 13:02)

V bibli stojí: "V zemi Úc žil muž jménem Job. Ten muž byl bezúhonný a poctivý, bohabojný a prostý všeho zla." (Job1,1). Není nic překvapivého, že si bible odporuje s židovskou tradicí, vždyť sama sobě odporuje skoro v každé kapitole. Nicméně Kniha Job patří do Tanachu, židovské bible, která platí za posvátný text (na rozdíl od mimobiblických spisků).
Chce to více přemýšlet a méně číst.

D (So, 23. 2. 2019 - 20:02)

: Stejná utrpení jako křesťané, „zkoušení“ Jehovou, snášejí i jinověrci i my ateisté. Doslova stejná, není v nich rozdílu. Kdo tedy zkouší nás, když např. já říkám, že Jehova neexistuje, a někteří hinduisté a buddhisté o křesťanství nikdy neslyšeli?

A ona ti na to odpoví, že má bůh neomezené množství času na to, aby celému tvorstvu postupně ukázal, že se toto bez něho naprosto neobejde. A že tedy nemusí vůbec spěchat.

Ten čas a ta energie...

Rakato (So, 23. 2. 2019 - 23:02)

Pak doufám, že než na mě dojde řada se zkouškou, umřu přirozenou smrtí ve sto letech.

D (So, 23. 2. 2019 - 20:02)

Pořád zapomínám na tu protivnou konkatenaci. Správně to mělo být takhle:_____________________________________________________________________________________________ :Stejná utrpení jako křesťané, „zkoušení“ Jehovou, snášejí i jinověrci i my ateisté. Doslova stejná, není v nich rozdílu. Kdo tedy zkouší nás, když např. já říkám, že Jehova neexistuje, a někteří hinduisté a buddhisté o křesťanství nikdy neslyšeli?____________________________________________________________________________________________________A ona ti na to odpoví, že má bůh neomezené množství času na to, aby celému tvorstvu postupně ukázal, že se toto bez něho naprosto neobejde. A že tedy nemusí vůbec spěchat. Ten čas a ta energie...

D (Pá, 22. 2. 2019 - 23:02)

Je to o objektivní chatrnosti lidské indegtity.

D (Pá, 22. 2. 2019 - 18:02)

Říkejme raději "Jahve", ne "Jehova". Chybná výslovnost "Jehova" vznikla evropským nepochopením vyznavačského doplňování hebrejského tetragramatonu יהוה (JHVH) fonetickými značkami pro střední samohlásky "o" a "a" slova אדוני (Adonai) v masoretických textech.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jehovah#Pronunciation

Rakato (Pá, 22. 2. 2019 - 20:02)

Tvá poznámka se mi líbí. Osobně si myslím, že nikdo nezná tzv. boží jméno, protože se přerušila řada židovských veleknězů, kteří si jej ústně předávali. (Jiní Židé nesměli boží jméno vyslovovat.) Zůstala nám jen jeho psaná podoba, a protože Semité (nejen Židé, ale i Arabové) primitivně píší jen souhláskami (tj. bez samohlásek), tak nikdo dnes neví, jaké vlastně samohlásky mezi souhlásky "jhvh" patří.
Jehovisté trefili e + o + a, ale kdo ví.
Lingvisté odvozují výslovnost "jhvh" podle jazyků, příbuzných hebrejštině, ale jsou to jen odhady.

Zajímavé je, že mnozí křesťané tvrdí, že bůh nemá jméno, a pojmenovávají ho jako Pán, Hospodin, Elohim, Adonaj, ale to nejsou jména, jen tituly a označení šéfa.
Křesťané přisuzují označování boha zvláštní význam, ale Jehova je jen z mnoha kanánských bůžků, jen získal větší oblibu než ostatní.
Zajímavé je, že katolíkům vlastně jeden bůh nestačil, a tak vymysleli plno svatých s charakteristikami polobohů, a renegátsky zcela ignorovali jedno z hlavních přikázání - nebudeš uctívat jiné bohy. Jak se někdo může křižovat a modlit před panenkou Marií!? Bože, jak hluboko klesli!

Návštěvník (Pá, 22. 2. 2019 - 13:02)

Máš pravdu. Však je to prostředek pro ovládání a manipulaci lidí. Ve jménu našeho boha povraždíme indiány. Napadneme ty a ty a bůh nám pomáhej, ať jich pozabíjíme co nejvíc a vyhrajeme. Kde je to desatero s kterým se ohání? Nebo věřící přes den krade a večer se jde vyzpovídat, pomodlit a je mu odpuštěno. Co je to za nesmysl? Nebo současnost, víra, která se nám tady v Evropě začíná rozmáhat, to bude teprve masakr. Proto nejsem věřící. Spíš mě to připadá, jako že jsme v nějaké podivné hře.

21.2. (Čt, 21. 2. 2019 - 16:02)

Morální vědomí už by měli mít.

D Rakatovi (Čt, 21. 2. 2019 - 13:02)

: Tvorba vlastních slov je vlastní dětem, a pak také přísluší objevitelům nových skutečností. (...) Jen tak dál, a nedomluvíš se s nikým. ____________________________________________________________________________________________________

Každá kreativita či inovace pramení z jistých infantiloidně pueriloidních vlastností příslušného kreativce či inovátora. A je-li tento i geniální, vždy mu hrozí i nepochopení. Vždyť "nepochopený génius" je téměř otřepané klišé, jak si správně povšimnul už i takový Kelvin Coolidge. ____________________________________________________________________________________________________

: Vzhledem k tomu, že jak identita (totožnost), tak integrita (celistvost) nejsou nic nového, mají další významy, a jejich spojením vzniká opravdový pojmový guláš, dosud nikdo obě slova nespojil. ____________________________________________________________________________________________________

Jde mi v prvé řadě o fyzickou integritu a identitu. A nutnou podmínkou toho, aby byl nějaký fyzický (zejména potom relativně kompaktní) objekt aspoň trochu totožný sám se sebou ve dvou různých bodech A a B své časoprostorové trajektorie, je to, že se tento mezi body A a B nerozpadne. Člověk se však minimálně na celulární úrovni (a samozřejmě i všech myslitelných úrovních sub-celulárních) soustavně rozpadá. Navíc je celkem snadné mu kdykoli urazit, uříznout, urvat či vyrvat ruce, nohy, různé části pohlavního ústrojí, ušní boltce, celou hlavu a tak vůbec. A i když se někomu poštěstí, že mu před jeho exitem nikdo a nic podobné tělesné části neseparuje, nakonec stejně zexituje, a poté je jeho tělo spáleno, zhnije, nebo dojde nějaké podobné drsné úhony. Člověk je tedy bez debat velmi křehká entita, a aby se z vědomí této své křehkosti záhy úplně nezbláznil, vždy potřebuje mimo jiné i spoustu mentálních berliček. ____________________________________________________________________________________________________ Buď jak buď ovšem, jelikož je integrita nutnou, ale nepostačující podmínkou identity, je mezi obojími těsný vztah. A abstrahujeme-li od aspektů identity, které nejsou podmíněny integritou, můžeme dokonce nazírat na integritu a identitu jako na jedno a totéž, což jsem se pokusil vystihnout právě svým novotvarem "indegtita". ____________________________________________________________________________________________________

: Nicméně jsme u lidí málokdy svědky takového ideového a morálního kotrmelce, jako u Jehovy, který je podle starého zákona krvežíznivý nesnášenlivý démon, protěžující Židy, a podle nového zákona milující taťka všech. ____________________________________________________________________________________________________
Ano. Proměny Jehovy (nebo správněji Jahveho) mě sice moc nezajímají, ale když už je zmiňuješ, je asi žádoucí zde vypíchnout i rozdílnost pohledu pámbíčkářského, věroučně vyznavačského, na straně jedné, a religionistického, respektive historicko- či evolučně religionistického, na straně druhé. ____________________________________________________________________________________________________
Z pohledu pámbíčkářského Jahve žádnou evolucí neprochází, a pouze se v čase mění jeho chování k nějakému jeho vyvolenému etniku, lidstvu či tvorstvu jako celku. Je jako rodič nebo vychovatel, který své výchovné metody přizpůsobuje stále se zvyšujícímu věku svého svěřence či svěřenců. ____________________________________________________________________________________________________ Naopak z pohledu někoho, kdo se snaží reflektovat vývoj rozmanitých náboženství, kultů či dogmat vědecky, žádný Jahve ve skutečnosti neexistuje (respektive na jakékoli jeho objektivní existenci vůbec nesejde), a pod vlivem rozmanitých sociálně historických, ekonomických, environmentálních, technologických, obecně kulturních a kdovíjakých ještě jiných faktorů se mění pouze představy o Jahvem, vyprávěnky o něm, institucionální formy či sociální funkce jeho kultu apod.

Rakato (Čt, 21. 2. 2019 - 16:02)

a) Plačme a naříkejme, lidé dobří, protože nás zde někdo chce ohromit cizími slovy. Nicméně my víme, že časté používání cizích slov znamená skrývanou vnitřní nejistotu a pochybnosti ve vlastní intelektuální schopnosti. Borci cizí slova používají, jen aby měli pestřejší slovní zásobu a pokud jsou výstižnější, než český pojem (D by jistojistě napsal "ekvivalent").
Nuže, aby neštěstí D bylo úplné, dopustil se pleonazmu (infantiloidní x pueriloidní), což je známkou duševního zmatku a bezradnosti.
b) Tvoje neustálé úvahy o integritě a identitě mě vedou k závěru, že obojího se ti nedostává, že jsi trochu ztracený v čase a prostoru. Z tohoto marasmu se dostaneš jen tehdy, přiznáš-li to osobně i veřejně, nejlépe zde.
c) Z psychopatických zmínek o utržení tělesných údů a orgánů jsem znechucen. (Nicméně, přiznám se, méně, než z Ježíše, který při poslední večeři vybízel učedníky k rituálnímu kanibalismu. Zatímco u D je to doufam jen náhodný úlet, u křesťanů odporná a trvalá součást jejich kultu.)
d) "Můžeme dokonce nazírat na integritu a identitu jako na jedno a totéž."? A niech cie.... Jak jsem už psal, za chvíli se s nikým nedomluvíš.
e) " Z pohledu pámbíčkářského Jahve žádnou evolucí neprochází, ..."? Je těžké rozporovat tento názor, kdy důkaz dvojakosti Jahveho leží jasně v bibli a je očividný. Žid Ježíš hlásal pro Židy něco zcela jiného, než Tanach (starý zákon), a za to ho také jako odpadlíka ukřižovali.
Souhlasím ale, jak píšeš, že nový zákon je odpovědí na měnící se morálku. Lidé už nechtěli démona, ale taťku, a Ježíš jim ho dal. Nicméně, a v tom je Ježíšovo prokletí, aby byl více slyšet mezi mnohými kanánskými proroky, naznačoval, že je boží syn, a aby dodal svému učení váhu a kontinuitu, současně tvrdil, že ctí starý zákon.
Jak je vidět, pokrytectví se skrývá v samých základech křesťanství, a dokonce se dá říct, že je mu vlastní.
f) Pěkný závěr, to o neexistenci Jahveho. Konečně, jaké "důkazy" o bohu Židé přinesli? Jen řeči, a dojmy-pojmy. Dnes i druhořadý kouzelník dokáže totéž. (Mezi námi, i já umím chodit po vodě.)

D Rakatovi (Čt, 21. 2. 2019 - 17:02)

Dovolil bych si jen připodotknout, že latinské výrazy "infans" a "puer" mají dost odlišný význam. Zatímco "infans" znamená "nemluvně", "puer" je kluk. Proto i výrazy "infantilní" a "puerilní", z nichž jsem poněkud žertovně odvodil své novotvary "infantiloidní" a "pueriloidní", se používají poněkud jinak, a mají dost znatelně odlišné konotace. "Infantilní" může například znamenat i "zaostalý", zatímco "puerilní" může znamenat i "naivní".

Rakato (Čt, 21. 2. 2019 - 18:02)

Dobrá, rád se nechám poučit.

Pane D (Čt, 21. 2. 2019 - 13:02)

co papáte za drogy? Jiní mohli být géniové, ale vy se k nim neřadíte - určitě ne i proto, že to ukazujete na pochyném diskuzním fóru. Zřejmě vám někdo překazil akademickou kariéru nebo nevytiskl knihu. To se stává. Zkusil jste meditaci? Beze slov? To pomáhá...

Rakato (Čt, 21. 2. 2019 - 17:02)

Dvě odpovědi na jeden můj příspěvek jen dokazují, že nejsi ukotven - v tomto případě v čase. Myšlenky se toulají kdoví kde, odpověď nás napadne až za pět minut? A ještě málo intelektuální? Zřejmě se ti nedostává intelektu. Ale držím ti palce, abys zase začal držet dekokum.
Tato stránka Doktorky rozhodně není pochybná, vždyť má tisíc příspěvků, a z toho plyne, že lidé o existenci boha často uvažují. Ne každý má nastudováno jako ty, hrdobče.

Abych zpestřil toto někdy pochmurné fórum, připomínám Nerudovu básničku (která sem tématicky zapadá):
Nám zdá se, z hvězd že vane hlas:
„Nuž pojďte, páni, blíže,
jen trochu blíže, hrdobci,
jimž hrouda nohy víže!“

D (Čt, 21. 2. 2019 - 13:02)

A co tu děláte vy, pane či paní "Pane D"?

Matylda (Čt, 21. 2. 2019 - 11:02)

Mám dotaz
1.pokud chceme dokázat existenci nějaké entity x - můžeme zjistit jak tato entita x působí na nějaké známé entity a tím dokážeme její existenci.
2. bylo dokázáno, že modlitba ... atd... působí na tvorbu dopaminu v mozku...... Dále určitě národy, které důvěřovaly nějakým vhodným myšlenkám určitě ničili s větším úspěchem národy, které tyto myšlenky neměly - úspěch v evoluci.

Rakato (Čt, 21. 2. 2019 - 12:02)

Dobrý pokus, Matyldo. Nicméně stejně jako náboženství dokáží působit i jiné ideologie. A podnítí nejen tvorbu dopaminu, ale i serotoninu a endorfinu, tj. hormonů štěstí. Umí to konečně i láska k hokeji, jak dokázal trenér Hrouzek v šestém díli Lajny, když odpovídá na otázku přítelkyně, zda chce sex: Nepotřebuji sex, vždyť jsme vyhráli šest nula.
Takže skutečnost, že je prospěšné věřit v boha, nedokazuje jeho existenci.

Matylda (Čt, 21. 2. 2019 - 14:02)

1.možná se mýlím, ale trochu mně připadá, že se zastávám věřících ……. Jenže já nevím jestli je nebo není. Já ani nevím - co si mám představit co je bůh - Bůh. Sportovec , zpěvák (je pro někoho bůh)…… Venuše? ( někdo žije jen sexem)…. faraon? Pozitivní myšlenky? Nějaká ideologie
Co ty si představuješ pod pojmem bůh - Bůh? Je to ideologie?
2. Chápu dobře tvůj názor, že ideologie dokáže ovlivnit fyziologii člověka? - tím narážím na cituji tvůj citovaný výrok „Nepotřebuji sex, vždyť jsme vyhráli šest nula“

Rakato (Čt, 21. 2. 2019 - 17:02)

Ano, ideologie dokáže ovlivnit tělesnou výkonnost a potlačit strach (asi prostřednictvím hormonů), konečně - sama jsi to v předchozím příspěvku napsala. Wehrmacht jel hlavně na pervitin, Rudá armáda na vodku, ale ani vliv ideologického nadšení nebyl na obou stranách zanedbatelný. Atd.
Věřící by ti řekli, aby sis nepletla boha s idolem (tj. modlou). K vlastnostem boha patří nesmrtelnost a nějaká nadpřirozená schopnost, viz řecké bohy. (Protože křesťané mají jen jednoho boha, dali mu všechny nadpřirozené vlastnosti, tj. všemocnost.)
Jako žena, uvažující o boží existenci, je skoro nepochybné, že ve stáří v boha uvěříš, protože to pomáhá vyrovnat se s vlastní smrtelností a pochopit náš úděl. Dalším důvodem, proč lidé v boha věří, je, že chtějí bez práce (tj. bez učení a přemýšlení) pochopit svět, že se jim jinak život zdá beze smyslu. Nic proti tomu, když to usnadní život.
Nicméně musíš přitom hodně potlačit racionalitu. Není náhoda, že na této stránce a jiných podobných se o víru nebije žádný teolog, kněz. A když ano, nakonec skončí u prohlášení, že víra je víra, a rozum je rozum.

Reklama

Přidat komentář