Reklama

JHVH (Jahve,Jehova) - jediný živý Bůh

Tony (Pá, 1. 2. 2019 - 23:02)

Souhlas, svůj názor jsem si na ní poopravil k plusu.

Jirkα (Pá, 1. 2. 2019 - 18:02)

KC co je dle tebe podstatou křesťanství?

KC (Pá, 1. 2. 2019 - 19:02)

Láska. Jinak určitě nemám naivní představy.

1.2. (Pá, 1. 2. 2019 - 20:02)

To je jedině dobře.

Jirka (Pá, 1. 2. 2019 - 19:02)

Tvoje soudy ale naivně působí. Tak tu lásku aspoň trochu rozveď a specifikuj.

KC (Pá, 1. 2. 2019 - 21:02)

Láska k lidem, jako měl Kristus k nám, když za nás umíral. Stačí.?

Jirka (Pá, 1. 2. 2019 - 22:02)

"Láska k lidem" ....to není JEN láska k lidem, ty si pleteš křesťanství s pouhou filantropií.
Především je to láska k Bohu! A Bůh je zdroj té lásky, kterou můžeme milovat Jeho i druhé lidi. Člověk sám není zdrojem té lásky. Myslím, že bys tohle měl pochopit, abys nebyl v bludu.

Když zkoušeje se ptal jeden zákoník Ježíše, jaké přikázání je první ze všech:
29 Ježíš odpověďel: "První je toto: 'Slyš Izraeli, Hospodin, Bůh náš, jest jediný Pán;
30 miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, z celé své mysli a z celé své síly! [tedy nadevše, tj více než sebe]
31 Druhé pak je toto: "Miluj bližního svého jako sám sebe! Většího přikázání nad tato dvě není".

Tedy vynechal jsi JEN to nejdůležitější, Boha! A to je prostě vidět, AŽ na první pohled.

Jirka (Pá, 1. 2. 2019 - 22:02)

abych nezapomněl - Marek 12

Jirka (Pá, 1. 2. 2019 - 21:02)

Chápu, že sis to někde hledal.
Předně je to ale láska k Bohu, a to z Boží milosti -milovat druhého člověka může i nekřesťan, pohan, bezvěrec- ale "láska" to bývá často zištná, podmíněná, pomíjivá.
Opravdu si myslíš, že dokážeme milovat druhého člověka tak, jako Bůh miluje nás? Není pyšné tohle říct?
A až mocí Svatého Ducha jsme uschopněni druhé milovat nepodmíněně, protože v nás působí Boží láska, ne ta lidská podmíněná. Není to tak, že si někdo řekne, a teď budu každého milovat a bude to tak! Přemáhání ale není láska. Tu lásku nám musí dát Bůh! Ty jí ze sebe sám nevydoluješ, i kdyby ses rozkrájel. Tedy na první místě je vždy Bůh. Proč asi myslíš, že jsme ospravedlněni z víry a ne ze skutků?
A k tvým naivním soudům (a teď se to netýká přímo Mimy, ale příklad obecně), tobě zjevně stačí někoho vidět napsat smajlíky, přát hezké dny a již je úžasný a milující, že. To anděl světla ti také bude říkat že tě miluje a ten tě obelže snáze než kdejaký člověk. Tvá naivita tkví v tom, že se snadno lepíš na libí cukr, i když to nemusíš přiznat.
Tyto věci jsem se ti snažil sdělit.

KC (Pá, 1. 2. 2019 - 22:02)

Milý Jirko, samozřejmě láska k Bohu je na prvním místě a milovat druhé lidi dokážu jen pomocí Ducha Svatého a nejde to vždy. Nikde jsem si nic nevyhledala. Píšeš věci, které každý křesťan ví. Nelepím se na libí cukr, delší dobu tady čtu příspěvky a z Mimy opravdu cítím pokoj a lásku. Z Tebe naopak urputnost a trochu fanatismus. Bez urážky. Taky jsem taková bývala. Víra stále zraje. Urputností člověk mnohé odradí.

Jirka (Pá, 1. 2. 2019 - 23:02)

Tvé soudy jsou zcela jasné-

smajlík = milující křesťan/klid
vykřičník = zlý fanatik/neklid

Až záviděníhodná jednoduchost :-]

Jirka (Pá, 1. 2. 2019 - 22:02)

Jako ženě není divu, že je ti bližší žena, to je (opět) lidské. I když jsem myslel, že jsi muž, ale to není důležité.

Jak vidno, často dáš na své pocity, jen aby byly z Ducha, jako lidé totiž býváme snadno oklamáni. Pro moji horlivost mě naposledy nazvali fanatikem pohani na jiným tématu. Dokonce mě označili zlým duchem posedlým, a oni byli v pořádku, co na tom, že Krista pokládali za jednu z mnoha cest ke spasení, nikoli za jedinou. Z koho mluvil zlý duch, ze mě když jsem hlásal Krista, anebo z nich, když říkali, že člověk se spasí sám? Z nich vyzařoval klid, ale já byl fanatik! Píšu to proto, že mi je nápadně připomínáš. Cítím z tebe ezoteriku, nezlob se. A ani ti nevěřím, že jsi byla taky taková. Hlavně- "taky taková" ...to je dost široký pojem. Ale jedno vím téměř jistě, pro Krista jsi nehorlila, ledaže bys nepochopitelně odpadla. Už to, že když lásku k Bohu nazveš fanatismem, je více než podezřelé. Nezlob se, ale ne, já ti prostě nevěřím. Můžeš mi zazlívat leda mou upřímnost, víc nic.

KC (Pá, 1. 2. 2019 - 23:02)

Jirko, chytáš se každého slova a vyvozuješ z nich špatné dedukce. Nemusíš mi věřit, není to důležité. Ano, každá láska může přejít ve fanatismus. Myslím, že nejsi dlouho křesťanem.

Jirka (So, 2. 2. 2019 - 06:02)

Chápu tě, že chceš působit moudře, ale nediv se mi, když jsi psala pouze o lásce k lidem a ne k Bohu, měl jsem k tomu co jsem psal potom důvod.. Někteří lidé co si říkají křesťané, jakoby Boha úplně vynechali a myslí si, že stačí když se budou SNAŽIT mít rádi druhé. Bůh nikde a jde jim pouze o SVOU duchovní vyzrálost, což mi proto u tebe zavánělo ezoterikou, to si nevykládej zle. A já, jak Antonín uvedl mám takovou minulost, tak to o to snáze u lidí poznám.

Tony (Pá, 1. 2. 2019 - 23:02)

Začal tu psát jako okultista, jenže v té době, kdy jsem měl zrovna ten úraz, od kdy mám zmrzačenou ruku a tři prsty fuč a ležel jsem v nemocnici s názvem Ludmilastift ( byla to katolická nemocnice, kam až se donese jméno svaté Ludmily, babičky svatého Václava) u holandských hranic, tak měl Jirka bývalý okultista, vrcholný zážitek s Kristem, mima tomu nevěřila a i Mare pod krátkodobým vlivem mimy se tomu zdráhala uvěřit.

Pochopitelné, mima mě přesvědčila teprve před pár dny, že mimo není, ale že vše naopak chápá velmi široce. Je jí cizí buldozérizmus Mare, i když v tomto Mare plně chápu kvůli jejímu jižanskému chorvatskému původu.

Jirka (Pá, 1. 2. 2019 - 18:02)

Úplně tě chápu, také jsem měl o křesťanství naivní představy. Posuzuješ "křesťanka na svém místě" podle svých zakořeněných představ o křesťanství, ale morálka není to, co by ho apriori dělalo.

Tony (Pá, 1. 2. 2019 - 14:02)

To mi připomíná jedno město u České Lípy, kde měli náměstí pouze o dvou protilehlých stranách.

Jirka (Pá, 1. 2. 2019 - 11:02)

Oplácet zlo zlem je ale Mimo také lidské, a proto chlubíš-li se lidskostí, chlub se i svým hříchem.

Tony (Pá, 1. 2. 2019 - 23:02)

Mima je pokorná (opak pýchy superbie, namyšlenosti) Měl jsem problém s tou ledvinou, byl to můj hřích, že jsem se poněkud opil a čuměl furt na Mars, který mne fascinoval než pod nohy a stalo se mi to, co se stalo. Jenže já v tom všem zpětně vidím Kristovo řízení. I v tom, že Kristus dopustil a nechal mě v tom tápat, že jsem byl za mlada tajným cirkumfetišistou, abych proti tomu teď mohl velmi tvrdě vystupovat. Vše bylo, i mé veškeré škrbotání v mém životě pouze Boží řízení --na prahu senia tak svůj život beru.

Jirka (So, 2. 2. 2019 - 06:02)

Mare nebyla pod vlivem Mimy, měla pochyby sama od sebe z rozlišovací opatrnosti. Určitě se Mima zlepšila, ale mě nenáleží jí hodnotit. To má s Pánem každý jinak.
Akorát mi lezou na nervy lidi, přesně řečeno lidská vlastnost (teď nemyslím Mimu), kteří se nechají naivně lacino opít rohlíkem. A pokud jde o Mimu samotnou, tak jestliže jsem jí mnoho křivdil, tím lépe pro ní a hůř pro mě.

Reklama

Přidat komentář