Reklama

Mandela effect - změněná realita

Autor diskuse
Bosta

Myslím, že většina z vás o Mandela effectu nikdy neslyšela. Ani já jsem o něm dlouho neměl ponětí.

Až donedávna..

Po té, co jsem s ním byl konfrontován, jsem byl několik dní v opravdovém šoku. Popravdě musím přiznat, že je to to nejděsivejší, co mě v životě potkalo.

Podle Wikipedia je Mandela effect pouhé klamání mysli. Kéž bych tomu mohl věřit... Bohužel nemůžu, protože to co si pamatuji, si pamatuji se 100%ní jistotou.

Jde o vraždu JFK. Konkrétně o krátký, autentický filmový záznam jeho vraždy v Dallasu. Tento film jsem viděl v roce 2015, sledoval jsem ho snad stokrát. Zajímal jsem se v té době o konspirační teorii, kde měl být vrahem přímo řidič auta, které vezlo JFK. Přesně si pamatuji, kolik lidí v autě sedělo i to, že film byl černobílý.

Když mi byl, před měsícem, poslán odkaz, který se týkal Mandela effect, byl jsem po krátké době v šoku.

Video, které si pamatuji a opravdu nic mě nepřesvědčí že bych se mohl mýlit, bylo naprosto jiné. 
To, že bylo nyní natočeno na barevný film a snímáno z jiného úhlu, by bylo vlastně to nejmenší... Z čeho jsem však byl v naprostém šoku byl fakt, že na tomto videu jsou další dva lidé v autě s JFK , kteří tam dřív nebyli.

Naštěstí, co jsem se díval na zahraniční weby, si to stejně pamatuje opravdu hodně lidí. Ptal jsem se pamětníků a různých lidí v ČR a většina si pamatuje realitu stejně jako já.

Kolik lidí si v autě s JFK pamatujete vy? 

Nevím, co Mandela effect způsobilo, ale změněno bylo mnohem více věcí než tato. Opravdu doporučuji se na tento fenomén podívat a věnovat mu trochu času... 

Budu rád za vaše komentáře. Díky, Bosta

Touha (So, 12. 1. 2019 - 18:01)

Celkem se orientuji, vím o co jde. vždy jsem si ale myslela, že je to problém nudících se "američanů" atd a ne že se s tím setkám na seriozní diskuzi Doktorka.Cz .)))) Spoléhat na lidskou paměť není dobré, dobré je nepodléhat konspiracím, zachovat si střízlivou hlavu a nepodléhat tomu, "přání je otcem myšlééénky".

hruvínek (So, 12. 1. 2019 - 18:01)

já vím,já vím ...nepodléhat konspiracím, milovat ČT ,věřit na ruskýho bubáka a na to,že globální migrace do Evropy je kulturní obohacení a přínos pro nás všechny haháááá

Ronaldo (Pá, 11. 1. 2019 - 22:01)

Tak jsem dnes dělal trochu průzkum mezi známými a hlavně teda všichni si pamatuji Johny Walker, tu hlášku ze Studny a konec We are the Champions ...of the world.

mandelák (So, 12. 1. 2019 - 13:01)

Já jsem se ptal na tyhle změny (po ME) kamarádů a známých už loni a zjistil jsem,že většina z nich má taky dojem nebo přesvědčení,že to bylo předtím jinak a dával jsem asi deset základních příkladů Mandela efektu,ty které se netýkají výhradně USA ... nelze to tedy jen tak vysvětlit nějakou globální poruchou paměti nebo davovou sugescí.... přestože se o to snaží "mainstream" a často používá jako vysvětlení tohoto fenoménu psychiatrický termín "konfabulace",což celou věc degraduje a tvrdí,že jsou to všechno jen pouhé smyšlenky!!

D (So, 12. 1. 2019 - 15:01)

Globální poruchou paměti nebo masovou sugescí to možná vysvětlit nelze, ale globální povrchností, neinformovaností, nevzdělaností a ignorancí snad přecejen ano.

Já si třeba pamatuju na pohřeb Ronalda Reagana z roku 1996, i když Reagan ve skutečnosti zemřel až v roce 2004. V roce 1996 jsem byl v cizině, ještě neuměl pořádně anglicky, a viděl záběry s Nancy Reaganovou, jak kdesi pěje eulogie na svého - tehdy již dost dementního, manžela. Pochopil jsem to tak, že Reagan zemřel, a že sleduju záběry z jeho pohřbu. Později jsem pochopil svůj omyl, ale nedivil bych se, kdyby mi později tyto záběry opět splynuly s Reaganovou smrtí a posledním rozloučením s ním.

mandelák (So, 12. 1. 2019 - 16:01)

Anebo je to naopak záležitost lidí s výborným pozorovacím talentem,záležitost lidí inteligentních a vzdělaných,co nekonzumují jen informace,které jsou jim denně nabízeny z masmédii a používají svůj vlastní úsudek a znalosti,kterým věří ...rozhodně to není jev postihující většinu globální populace...většina lidí jen konzumuje a "nevybočuje z řady" a "Mandela efekt" považují,pokud se s ním vůbec obeznámí,spíš jako internetový výstřelek nebo věc,která jde mimo ně,která se jich netýká ....ale opak je pravdou,týká se nás všech

D (So, 12. 1. 2019 - 16:01)

Anebo :p

Bosta (So, 12. 1. 2019 - 15:01)

A nepřijde ti ani trochu divné, že lidé, kteří zažívají ME, mají stejné,, vzpomínky,, na stejné věci - události? A vážně si myslíš, že za tři roky bych už nevěděl kolik lidí sedělo v autě JFK, zda-li byl film barevný a tak podobně, když jsem ho před třemi roky viděl možná stokrát? A že úplně stejně by se na popisu dřívějšího videa shodli další lidé napříč světem? Zkoušel jsi se na ME podívat zevrubněji? Vážně to není záležitost několika lidí, jsou to tisíce lidí, kteří mají stejné vzpomínky na stejné téma. Ti, kdo ME zažili o něm nemají sebemenší pochybnosti, já patřím mezi ně, nikdo mě o opaku nepřesvědčí.

D (So, 12. 1. 2019 - 16:01)

Ignorantů, nepozorných lidí, povrchních konzumentů médií, nebo lidí jinak upadajících do různých nedorozumění a omylů je na světě plno, takže není problém, aby jednu a tutéž událost stejně nesprávně pochopilo nebo si zapamatovalo spoustu lidí, a aby se někteří z nich i bezděčně zkontaktovali, a maně se navzájem utvrzovali ve svých náhodně sdílených omylech. V dnešní době si třeba už spousta lidí mimo Británii (nebo EU) myslí, že Brexit už proběhl, a ti se jistě budou navzájem i utvrzovat v představě, že mnohé reálně před-brexitové události byly událostmi post-brexitovými.

Bosta (So, 12. 1. 2019 - 08:01)

Zatím jsi jen sondoval, nebo jsi je rovnou seznámil i s ME?

Ronaldo (Čt, 10. 1. 2019 - 13:01)

Mne fakt dostává to "We Are The Champions" - že na konci písně chybí "of the world"

HerrHerink (Út, 21. 7. 2020 - 11:07)

To nikdy na konci nebylo, ale přibližně v polovině písně.

mandelák (Čt, 10. 1. 2019 - 16:01)

vypadá to,že jen na záznamech z live koncertů zůstal celý song

Bosta (St, 9. 1. 2019 - 19:01)

Tady se ME věnuje spousta vlaken. Jinak Mandela effect má desítky milionů odkazů, kdyby si někdo náhodou myslel, že je to nějaký místní výmysl. https://www.reddit.com/r/MandelaEffect/

mandelák (St, 9. 1. 2019 - 20:01)

bohužel drtivá většina odkazů je v angličtině,ale časem se to zlepší doufám

Bosta (St, 9. 1. 2019 - 20:01)

Zase na druhou stranu dnes už překladače celkem slušně předkládají. Takže se hodně věcí pochopí i bez znalosti angličtiny. Spoléhat se pouze na tuzemské zdroje, tak to by bylo hodně krátké čtení.

mandelák (St, 9. 1. 2019 - 21:01)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Str%C3%BD%C4%8Dek_Sam#/media/File:Unclesamwantyou.jpg ---- něco mi na tom strýčku Samovi nesedí

Bosta (Pá, 11. 1. 2019 - 17:01)

citace z Wikipedia : '' Strýček Sam je často líčen jako vážný starší bílý muž s bílými vlasy a vousy, oblečený v oděvním designu připomínající prvky vlajky USA (typický cylindr s červenobílými pruhy, bílé hvězdy na modrém pásu a červenobílé pruhované kalhoty). '' Po Mandela effectu pruhy zmizely. Uncle Sam byl často parodovaný, proto zbytkových důkazů s pruhy je obrovské množství. Ja si ho pamatuji s pruhy jasně.

mandelák (Pá, 11. 1. 2019 - 19:01)

Symboly USA se mění,kromě strýčka Sama je aktuální podoba symbolu dolaru taky pozměněná a tzv. "string" má po Mandela efektu tuto podobu- $ Nevím jak si kdo pamatuje tento symbol,ale já jsme si jist,že velké S bylo protnuto příčně nadvakrát.

mandelák (St, 9. 1. 2019 - 20:01)

Určitě máš pravdu a obrazový materiál nepotřebuje komentář vůbec,takže někdy stačí dávat odkazy. Například když chceš porovnat loga automobilů jako je FORD,VW nebo VOLVO před a po Mandela efektu!

Reklama

Přidat komentář