Reklama

Existuje Bůh?

D (St, 19. 6. 2013 - 22:06)

> To ja bych si myslel, ze...Ono to ma vic aspektu, a je to dost zasmodrchane.

Poznani je kuprikladu nejen individualni, ale i socialni aktivita. A tam, kde ma vice lidi spolupracovat, je patrne treba, aby se aspon na necem dokazali jiz dopredu shodnout.

Velka komplikace pak nastava, kdyz lide zacinaji reflektovat a analyzovat svuj vlastni potencial neco kolem sebe (a v sobe) poznavat. Takovato refelexe sice na jedne strane veskere poznani relativizuje, ale na strane druhe lidi neosvobodi od nutnosti - aspon do jiste miry - dopredu na svoje poznavaci schopnosti spolehat, verit jim.

Kriticismus moderniho kritickeho rozumu tak tezko kdy muze byt absolutni, takze tento kriticismus pak vlastne ani nikdy nemuze byt zcela dokonalym protipolem tradicniho nabozenstvi a povery.

Tento paradox se da prirovnat ke koteti ci hadimu mladeti, ktera stihaji svuj vlastni ocas. Jiny primer pouzil Michel Foucault, kdyz se o cloveku vyjadril jako o empiricko-transcendentalni dublete.

E (St, 19. 6. 2013 - 18:06)

> Víra začíná mít...> To ja bych si myslel, ze chceme-li budovat stavbu nejakeho poznani, musime napred vychazet z nejakych zakladu, ktere nezpochybnujeme.

A proč je nezpochybňujeme? Protože nejsme schopni je hlouběji vysvětlit.
Stejně tak, když mi někdo něco slíbí, tak mi nezbývá než mu věřit nebo nevěřit. Protože vypočítat si jeho chování většinou neumím.

E (St, 19. 6. 2013 - 18:06)

a nebylo to zbytečné...Bolo, kefalín, bolo.

D (St, 19. 6. 2013 - 18:06)

Všechno že je založeno na...> Víra začíná mít opodstatnění až tam, kde jsou naše smysly a rozum v koncích.

To ja bych si myslel, ze chceme-li budovat stavbu nejakeho poznani, musime napred vychazet z nejakych zakladu, ktere nezpochybnujeme.

Napriklad se hodi prave jisty stupen duvery v nase lidske smysly, rozum, pripadne oboji. Tato duvera ci vira vsak nemusi byt az tak samozrejma, jak by se to mohlo nekterym zdat.

Hodne se tim zaobirali evropsti racionalisticti, empiricisticti a osvicensti myslitele - lide jako Bacon, Descartes, Hume, Kant a mnozi jini...

E (St, 19. 6. 2013 - 17:06)

Víš že o té slepici se to...Všechno že je založeno na víře? Nikoli, to je velký omyl. Víra začíná mít opodstatnění až tam, kde jsou naše smysly a rozum v koncích.

Obyčejný člověče, běž si dál svařovat trubky a nemontuj se přemoudřele do věcí, kterým nerozumíš a kterým rozumět nechceš.

O. (St, 19. 6. 2013 - 15:06)

Boh exisuje. Včera som ho počul ako ku mně hovoril.

Jehovisté nepat (St, 19. 6. 2013 - 15:06)

Pavle, pamatuj na pitný režim!!!

Pavel (St, 19. 6. 2013 - 14:06)

Kde jsem tvrdil, že jsem...Víš že o té slepici se to učí už na základní škole? Jenže ty jsi chodil na tu lepší školu. Tak si žij v nevědomosti. Je to tvůj problém.
Všechno co tady je je založeno na víře. Buď tomu věřím a nebo nevěřím nic mezitím neexistuje. Je to každého volba čemu věří. Nikdo nikomu nemůže nařídit čemu má věřit i když ty se řadíš k lidem, kteří by to pod trestem chtěli lidem nařídit. Jdi mezi obyčejný lidi a zeptej se jich co je evoluce jestli tomu rozumí. A uvidíš co ti řeknou. Bohužel žiješ v jiném nereálném světě, který je odtržen od praktického života. Pohrdáš obyčejnými lidmi, kteří v životě dokázali víc než ty, ale nejsou podle tebe na tvojí inteligentní úrovni.

D (St, 19. 6. 2013 - 11:06)

Tady si jen dovoluji nechat link na svuj kraticky, tri mesice stary prispevek na tomto vlaknu, kde jsem se tez skromne vyjadril k otazce prvotnosti ve dvojici slepice-vejce:

http://diskuse.doktorka.cz/existuje-buh/archiv/20090/

sardanapal (Čt, 29. 1. 2015 - 18:01)

A já myslela,že se...Morava nikdy věřit nepřestane
dědictví otců zachovej nám Pane !

sardanapal* (Po, 5. 11. 2018 - 17:11)

Morava hlásí příchod (fuj) .
Morava je tady ...

Touhaa (Po, 5. 11. 2018 - 17:11)

Čau Sarde, moravská náplava v Praze je taky na příjmu

Taky Tě rád "čtu" .. (Po, 5. 11. 2018 - 18:11)

sardanapal*

sardanapal* (Po, 5. 11. 2018 - 18:11)

Tak kde všichni ste ?

Tonyy (Po, 5. 11. 2018 - 22:11)

Teď jsem hodně čmáral na xichtoknihu.

sardanapal* (Po, 5. 11. 2018 - 18:11)

Já bych byl rád , kdyby existoval ...

sardanapal (Čt, 29. 1. 2015 - 18:01)

Prej,že tady nejde...Vida nejednou debata existuje !
Datumko , ty v tom máš nějaký prsty !

E (St, 19. 6. 2013 - 00:06)

Bohužel nejsi schopen...Kde jsem tvrdil, že jsem nejchytřejší na světě? Já jenom naznačil, že ty rozhodně nejchytřejší na světě nejsi a že odsuzuješ věci, kterým nerozumíš ani za mák.

Kdepak jsi vzal to moudro, že slepice byla dřív než vejce? To tě učili na náboženství?
Prozradím ti, že sama ta otázka je nevhodně položená, protože předpokládá členění věcí do diskrétních kategorií jako je slepice nebo vejce. Řešení je v tom, abys na tyhle kategorie zapomněl.

"D se aspoň snaží vysvětlit svoji víru v evoluci, tak jak ji chápe on a jak ji rozumí..."
Evoluční teorie neni žádný náboženství. Na tu se nemusí věřit, tu není potřeba nějak "interpretovat". Tu stačí prostě chápat. Všichni, kdo ji chápou, se na jejích základních myšlenkách bez potíží shodnou. A není to žádná vysokoškolská disciplína, pochopit ji je i ve tvých silách, pokud se oprostíš od některých předsudků a špatných myšlenkových návyků (což je pro náboženskýho fanatika na druhou stranu docela těžký).

D (Út, 18. 6. 2013 - 22:06)

D myslíš to dobře, ale pro...Diky za uprimnost. Nicmene jsem v biologii naprosty laik, a pokud jsem si osvojil nejake koncepty evolucni biologie, bylo to pouze ze zvidavosti.

Jsou urcite lide, kteri by dokazali popularizovat evolucni biologii daleko srozumitelneji, nez se o to zde pokousim ja.

Na druhou stranu je ovsem pravda, ze i zaklady evolucni biologie formuji urcity system abstraktnich myslenek, ktery se kazdemu nemusi jevit prave nejjednodussi.

Einstein jednou vytycil takovyto cil: vyjadri vse co nejjednoduseji, jak to jenom pujde, ale ne jednoduseji...

Pavel (Út, 18. 6. 2013 - 22:06)

Jeste bych k tomu snad dodal,...D myslíš to dobře, ale pro většinu lidí je to těžko pochopitelné, protože je to popsané příliš vědecky a tomu rozumí jen určitá skupina lidí, která se tím zabývá. Je to dáno také tím, že používá svůj jazyk, který se odlišuje od toho, co se běžně používá v praxi. Každý obor používá svůj slenk, takže mu hlavně rozumí ti co se jím zabývají. Bylo by dobré jít mezi obyčejné lidi a zkusit jim to vysvětlit po jejich. Naučit se používat jejich řeč aby tomu rozuměli. Osobní kontakt je nejlepší
Když já použiji opravit ledviny a zmenšit tabletu, tak si všichni budou myslet, že má někdo nemocné ledviny a bere prášky, jak si to myslela jedna vysokoškolačka, která dělala obor slévárenství a nebyla sama kdo z vysokou školou si to také myslel. Tyto názvy se používají ve slévárenství a rozumí jim hlavně ti co pracují v tomto oboru.
Možná by bylo dobré si spolu o tom čemu každý věříme někde spolu v klidu popovídat i když máme opačný názory, ale to nevylučuje vzájemný respekt. Obdivuji tvůj zápal pro tu evoluci i když já jí nevěřím.

Měj se zatím fajn

Reklama

Přidat komentář