Reklama

Cisteni usi + kasel

petr (St, 12. 10. 2005 - 15:10)

Anatomicke propojeni dirou nam laikum nic nevysvetluje. Kdyz se clovek stara v nose taky neni bronchitidni, no ne? Strelbou naslepo - myslim, ze je to otazka nervoveho propojeni a reakci na vzruchy. Treba ze dejme tomu ta Vase Eustachovka je citliva na to starani, takze zaskripe par kolecek a clovek zakasle?

Miška (Út, 20. 9. 2005 - 17:09)

Ježiš lidi, kašlete proto, že ucho a krk je spojen tzv. Eustachovou trubicí, kukněte do anatomie ... všechno tam je, jsem taky zdr. sestra a tak se divím, že to ta zdr. sestra přede mnou netušila???!!! Nic osobního... Tak se mějte a pápá:-)

K (Pá, 11. 6. 2021 - 12:06)

Tak to asi těžko... Důvodem je, že ve vnějším uchu se nachází mechanický receptor, jehož podrážděním dojde ke kašli. Tomuto jevu se říká Arnoldův reflex. Divím se, že to jako zdravotní sestra netušíte ;-) možná byste jako zdravotní sestra mohla alespoň vědět, že Eustachova trubice spojuje střední ucho s nosohltanem. Střední ucho vatovou tyčinkou asi těžko podráždíte, že, pokud si tedy běžně při čištění uší nepropichujete bubínek... Jsem medik, pápá :-)

katae (Čt, 16. 9. 2004 - 10:09)

Mám to taky, ale jen v pravém uchu. Rozkašlu se pokaždé, když si čistím pravé ucho takovou tou tyčinkou s vatou.

Radek (St, 15. 9. 2004 - 22:09)

Mám to taky, ale jen v levým. To znám jednu paní a ti mají celá rodina takovou zvláštnost. Mají v uchu v tom chrupavkovém výstupku, co se na něj zatlačí, kdaž si zacpáváme uši. Tak tam mají malou dírku asi jako od naušnice. Občas z ní teče nějakej sajrajt. Doktoři to zkoumali, strkali tam sondu, ale po 5 cm ztratili odvahu. Prý to asi vede do druhýho ucha. Odtud asi rčení - jedním uchem tam a druhým ven.Měla to její babička, teta, brácha, dcery, neteř. Má to ještě někdo?

Simona (Pá, 10. 9. 2004 - 06:09)

Ahoj,ne nema to kazdy.Je to docela vzacny syndrom,ktery ale neznamena vubec nic jineho vazneho.Jsem sestra a nikdy jsem o tom predtim neslysela,nez jsem si to precetla v lekarske literature.Mam to take,ale zapomnela jsem ten odborny termin.Urcite by ti to rekl vzdelany neurolog. Mej se hezky.

Barbora (Čt, 2. 1. 2020 - 19:01)

Děkuji za odpověď

zylef (Čt, 9. 9. 2004 - 19:09)

Zajimalo by me, proc kdyz si clovek cisti vnejsi ucho, ma nutkani ke kasli. Nebo to tak u kazdyho neni? A jestli taky kazdej na kuzi ma mezi levym spankem a levym okem malou jizvu. U-F-O-uni?

Gepart (Ne, 19. 2. 2023 - 15:02)

Existuje několik možných vysvětlení, proč někteří lidé začnou kašlat, když si čistí uši.----------------

Jedním z vysvětlení může být reflexní kašel způsobený podrážděním vagového nervu. Tento nerv je propojen se sluchovým nervem a může být podrážděn, když se do ucha zasune něco, jako jsou vatové tyčinky nebo jiné nástroje k čištění uší. Tento reflex může způsobit krátkodobé podráždění a způsobit kašel.-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Dalším vysvětlením může být podráždění nervových zakončení v uších. Ušní kanál obsahuje citlivá nervová zakončení, která mohou být podrážděna při čištění uší. Tento podnět může vést k reflexnímu kašli.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Také může být možné, že lidé, kteří začnou kašlat při čištění uší, mohou mít alergickou reakci na některé složky vatových tyčinek nebo jiných nástrojů k čištění uší, které používají. To může vést k podráždění dýchacích cest a následnému kašli.-------------------------------------------------------------------

Je důležité si uvědomit, že čištění uší není doporučováno vatovými tyčinkami nebo jinými nástroji, protože mohou poškodit ušní bubínek nebo uvíznout v ušním kanálu. Pokud máte problémy s ušima nebo sluchem, měli byste navštívit lékaře, aby vám pomohl vyčistit uši bez rizika poškození.

Barbora (Čt, 2. 1. 2020 - 19:01)

Taky by mě zajímalo proč přy čištění uší se chce kašlat

Reklama

Přidat komentář