Reklama

Zneužívání pečovatelských domů

Tom (Ne, 3. 8. 2008 - 09:08)

Nevím, jak zákon upravuje možnost jít do domu s pečovatelskou službou, rád se nechám poučit. To proto, že nadpis tématu je o zneužívání pečovatelských domů.
A za další chci zdejší pisatele upozornit na určitou situaci v souvislosti s novým zákonem o sociálních službách.
Moje máti je vážně nemocná, v konečném důsledku je schopna si maximálně dojít na záchod, s doprovodem do koupelny a připravené jídlo sama sní. Ale to je všechno. Bez cizí pomoci se neobejde - vaření, praní, uklízení, doprovod k lékaři, přesto podle tabulek nedosáhne ani na první stupeň příspěvku. Chybí ji asi 2 body. A tudíž ji do naprosté většiny různých zařízení nevezmou, protože oni chtějí lidi s příspěvkem, který potom automaticky jde jim.

verka (St, 23. 1. 2019 - 12:01)

Tome, to se mi ani nechce věřit. Jsou regiony (v jednom momentálně "na dědině"bydlím), kde je spousta vyložených nefachčenků, mnoho z nich ještě naprosto zdravých, protož si ještě z dlouhé chvíle nepropili, neprohulili nebo neprodrogovali vnitřnosti. Všelijaké příspěvky berou stabilně, protože v tom už umějí chodit, obyčejně to jsou celé rodiny... Kdo žije se staršími rodiči, už zavčas si z nich "invalidy" - pobírače všech možných výhod vychovává. Ve skutečnosti jsou to lidi hlavně obézní /přežraní), lenošní, nezvyklí se hýbat, řádně pracovat, zvyklí se jen všelijak přiživovat, málo inteligentní, výchova po generace taková stejná - všelijaká. Akorát umějí působivě naříkat, hrát divadlo, vůbec jim dokonce nevadí vzdát se normálního života, válet se i 24hodin denně v posteli ("nemůžou chodit"), nechat si posluhovat, i když to nepotřebují! a pod fousy se smát těm, co ráno den co den vstávají do práce.
Je to s těmi dávkami nějaká čím dál větší móda, vůbec nepamatuju, že by toto někdy bylo...
Někde stačí mít pana "dochtora" v rodině a je vysmátý taky. Má falešné lékařské zprávy, sanitky, léky, rehabiltace, lázně, je i "invalida", když si to přeje. Kdo nemá a má na pár úplatků, je nějak zabezpečený většinou taky. Je potom samozřejmé, že když někdo pomoc doopravdy potřebuje, "nemá nárok". Posudkoví totiž nemůžou uznat tolik lidí.

Můžu Vám poradit jediné - nekapitulovat před podobnými doktory ani úředníky. Je to boj pro silné nervy a silné žaludky, který málokterý skutečně nemocný nebo nějak postižený člověk sám, bez podpory blízké osoby by mohl vydržet, protože to je boj, který trvá i pár roků. Pro normálního slušného člověka je takové amorální chování a jednání naprosto nepochopitelné, nestravitelné. Naštěstí jsou v některých městech pobočky úřadu NRZP- Národní rady zdravotně postižených, kde Vám dobře a upřímně poradí i pomůžou. Na úřadech práce málokdy, tam leda dají formuláře k vyplnění, někdy poradí o nedobře, mají svoje směrnice, spolupracují s posudkovými dr...atd. Hlavně ne úplatky, protože ty kapsy jsou bezedné, a hlavně vydržet, číst si zákony, vyptávat se, ptát se hlavně na pobočkách NRZP, vycházejí i časopisy Most, Vozíčkář... to se najde i na internetu. 30 let je u nás život krásný, ale jen pro někoho - kdo "se vyzná".
Ale stejně tvrdím, že VŠECKO JE V LIDECH, ne ve zřízení.

Nalití čistého (Ne, 3. 8. 2008 - 09:08)

Jedinou šancí je,se na všechno ted okamžitě vysrat,šetřít se jak se dá,abýt soběstačný do smrti.Pokud toto nepochopíme,budeme stejně jako dnešní obyvatelé těchto domů jenom jako nepotřebná verbež,která je každému na obtíž,ato i svojím vlastním dětem.Proto opravdu nemá cenu se zedřít ve jménu všelijakých ideálů(většinou chamtivost,děti),a pak v bezmocnosti prozřít,o čemže ten život vlastně byl.Příkladů kolem jsou spousty,nás to ovšem mine,že ano?

Marie2. (Ne, 3. 8. 2008 - 09:08)

Marie I. díky. Snažím se nelámat si hlavu, ale když se nad tímto problémem zamyslím celkově, tak skutečně nechápu, jak to hodlá vláda řešit. Na jedné straně se lidé dožívají vyššího věku, ale přibývá pochopitelně těch bezmocných. Eutanazii povolit nechtějí a když jsem četla návrh, jak by to mělo vypadat, tak stejně by to nebylo snadné a dostupné jen na přání nemocného. U nás je nový pečovatelský dům asi pět let. Vím, že se tam dostali lidi, kteří jen chtěli svůj byt uvolnit dětem. Jsou tam a pochvalují si. Zákon je zákon a má smůli ten, když ho mocní změní v jeho neprospěch. Amen.

Marie l. (So, 2. 8. 2008 - 23:08)

Do pečovatelského domu jsem si dala žádost, abych si lepší stáří trochu připravila, když to tak dlouho trvá. Bohužel se změnily prý předpisy,žádost mi vrátili a mohu si požádat až tehdy, až to bude aktuální. To pak posoudí komise a vyhoví nebo ne. To je ovšem na nic,to už bude dost pozdě, člověk tam půjde opravdu jen nemohoucí dožít. Takže se žádostí si hlavu Marie2.lámat nemusíš. Jinak informaci ti podají na nějakém úřadě u vás, který se tím zabývá.

Marie2. (So, 2. 8. 2008 - 19:08)

Přečetla jsem celou diskuzi a názorů je hodně. Až mi z nich jde tzv. hlava kolem. Sama nevím, co se svým stářím a nemohoucností provedu. Pečovatelský dům, mít v něm místnost pro sebe, to bych brala. Může tam být internet? Jsem na tom už dnes špatně fyzicky, za to hlava myslí až moc dobře. Pohybuji se s franc. holemi a to mi je teprve 62 let. Pokud vyřízení žádosti trvá až 15 let, tak to abych už zažádala. Mohu však, když mám dosud manžela a ten z našeho bytu jít pryč nechce, zažádat jako vdaná o Pečovatelský dům? On tady chce dožít a nikdo (ani děti) ho nedokážeme přinutit k jinému názoru, ani ho násilím vystěhovat. Ví někdo, jaké mám možnosti? Děkuji za radu či informaci.

Hana (So, 5. 4. 2008 - 01:04)

Čekací doba je cca v průměru 15 let, nikdo z nás starších nevíme jak za 15 let budeme schopni se o sebe postarat nebo zde vlastní děti budou ochotni se o své staré rodiče starat. A když se tam za 15 let dostaneme, tak cca v 75 letech nemáme již tolik sil, proto je možné využít i některé nabízené služby, za které se ale platí a platit se bude a to čím dál více. Je potřeba rozlišovat Dům s Pečovatelskou službou, kde mohu mít i dvoupokojový byt, kde platím nájem včetně služeb a Dům důchodců, kde na pokoji je více bydlících pohromadě.

Marie (Pá, 4. 4. 2008 - 15:04)

xyz - ty ses asi probudil a nevíš, kde jsi. Pečovatelský dům obsadila spousta lidí,kteří jsou ještě fit,je to pro ně hezké bydlení a služby pečováku zdaleka nevyužívají. Je to ale pro ně zabezpečení do budoucna,protože až to budou opravdu potřebovat, tak se tam nedostanou-pak jedině domov důchodců, což ještě zdaleka není to co bychom si pod klidným stářím představovali.A jak se tam dostali už teď, můžeš hádat !Ovšem pokud nebudou pro starší lidi malé byty,takové a někde tam, kde budou ještě schopni v pohodě se o sebe starat,bude ta zlodějna pořád pokračovat.A konkrétní zlodějnou mám na mysli nejen přidělování umistěnky do některého zařízení, ale především to, že někde oficielně za to berou tzv. sponzorský dar -v řádu desetitisíců !!!!Kam jdou ty peníze,když důchodce za půl roku zemře ?
Ovšem problém je i to, že ty lidi z pečováku teď už nikdo nemá právo vystěhovat, zas tam bude prostor pro úplatky a nakonec vypadne ten nejslabší.
Bída, ale tak to je !

Helena (Pá, 4. 4. 2008 - 08:04)

Určitě jsou v tom úplatky a navíc, pobyt v pečováku je dotovaný státem.Teď se prý budou provádět nová šetření a kdo nemá nárok, musí pryč.

xyz (Pá, 4. 4. 2008 - 08:04)

Pokud spravuje pečovatelský dům město, tak je snad v pravomoci jeho sociálního odboru posoudit, kdo tam patří či ne a město by také mělo mít přehled, kdo kde a s kým doma bydlel.Vždyť se dělá sociální šetření v rodině, lékařské doporučení a popdobně.
Tak snad potom jde jedině o úplatky?
Pečovatelský dům není pro nemohoucí lidi, spíše jen omezené v některých činnostech, není tam péče celých 24 hodin /na rozdíl od domova pro seniory, dříve domovy důchodců/.

Květa (St, 2. 4. 2008 - 23:04)

Nedávno jsem slyšela o zneužívání pečovatelských domů seniory, kteří tam nemají co dělat, protože jsou soběstační.Potom tam není místo pro opravdu nemohoucí lidi.Ale byt dali staroušci dětem a šli do pečováku.S tím je ale konec, skoro polovina obyvatel pečováků se bude muset vystěhovat, protože na něj nemají prostě nárok.Děti je nechtějí, tak si budou muset pronajmout bydlení.

Reklama

Přidat komentář