Reklama

Jaký titul používat?

Ráďa (Po, 23. 6. 2008 - 17:06)

EEE...není tomu tak, taky mě tato otázky zajímala, ne proto že bych měla potřebu používat oba tituly, mě jeden stačí. Jen spíš ze zvědavosti. Pepík Vopršálkůj zřejmě stejně jako já absolvoval Bc. studium a Mgr. studium na rozdílných oborech, v tomto případě, daná osoba před jménem může, prý dokonce měla by používat oba tituly, oslovuje se však tím nejvyšším...:D:D:D, mě ale Ing. stačí, fakt, a oslovují mě jménem :D

Tomik (Út, 20. 3. 2007 - 19:03)

A to jsme si ještě neřekli nic o vědecko pedagogických hodnostech (tedy titulech docentů a profesorů), i když jsme již letmo narazili na hodnosti vědecké (tituly "za jméno", jako DrSc., CsC., Ph.D. a Th.D.) a radši už vůbec nic o anglosaských vysokoškolských titulech (jako třeba MBA, nebo lékařském M.D.). A už vůbec nic o tom, že PhD. se správně píše takto - bez tečky za Ph, avšak naši báječní zákonodárci nám uzákonili světovou raritu a v zákoně uzákonili pravopisnou chybu ;-)

Tak toho radši nechme, abychom se nedopustili urážky majestátu. Příště můžeme rozebrat třeba tituly šlechtické (v těch je také bordel).

Tomik (Út, 20. 3. 2007 - 19:03)

1. Pro Petulu: viz výše; od vyššího ak. titulu k nižšímu (tedy Mgr., Bc.). Pravidlo časové posloupnosti se užívá u titulů srovnatelných (Ing. a Mgr., nebo různých "malých" - rígo - doktorátů, např. JUDr. a PhDr.).
Obvykleji se však tituly neužívají mimo úřední styk...
2. Pro aaa: DiS se píše tak, jak jej máš v diplomu. A za jméno, tedy pan XY, DiS.
3. Pro Mirka: je jich mnoho, ale možná jsou méně vidět :-) Ovšem moudrost se těžko získá jinak, než zkušenostmi (obvykle velmi různorodými, dobrými a zlými). V souvislosti s naší českou "titulománií" bych si spíše dovolil hovořit o soudnosti :-)

aaa (Út, 20. 3. 2007 - 19:03)

Jak se správně píše zkratka "diplomovaný specialista?" Na diplomu mám DiS., ale vidívám to psát různě...

Mirek (Út, 20. 3. 2007 - 18:03)

Někteří lidé zůstali moudří, i když absolvovali vysokou školu. Ale je jich málo.

Návštěvník (Út, 20. 3. 2007 - 17:03)

Bc. J-R. Ewing

Návštěvník (Út, 20. 3. 2007 - 17:03)

ING. ANDREA RUBEŠOVÁ

petula (Út, 20. 3. 2007 - 15:03)

tomiku, je videt, ze se vyznas, mela bych dotaz,

tituly pred jmenem vazne od nejvyssiho nebo od nejnovejsiho? Ja teda nepouzivam nic, pripadne v praci Mgr. ale po mgr jsem ziskala jeste Bc. z jineho oboru a nekdo mi rikal ,ze nejnovejsi titul jako prvni,

ne, ze bych si to chtela povesit na dvere, spis tak teoreticky se ptam.

Tomik (Út, 20. 3. 2007 - 14:03)

A ještě jsem v předchozím příspěvku vynechal problematiku užívání titulů postupně získaných. Tak z těch se opravdu používají až ty nejvyšší. Příklad: studentík se postupně stane bakalářem, magistrem a doktorem a pak zas doktorem na jedné škole, v jednom oboru (nebudu sem radši tahat školy, kde může na jediné fakultě navštěvovat zcela odlišné studijní programy). Pak tedy by se mohl podepisovat např. JUDr., Mgr. Bc., YX ZŽ, Ph.D. Nepodepisuje! Magisterský a bakalářský titul se v tomto případě vynechává (neboť je logické, že na něj v určité době měl nárok, a ne-li, mohl splnit formální náležitosti a mít jej). Takový JUDr. tedy píše Mgr. jen v případě, že se jedná o titul ze zcela jiného studijního programu (viz výše: kupř. právník zabývající se problematikou práva životního prostředí, který rovněž absolvoval magisterský program na přírodovědě).

A tak jsem se zamyslel :-) Ono to titulování u nás má občas poněkud srandovní rozměry. Především se všichni navzájem a pořád titulují, ba co víc, dávají v oslovení přednost akademickým titulům před funkčními: oslovujeme kdekoho pane doktore, paní magistro, slečno inženýrko :-) Je to takový náš středoevropský folklór. Kuriózně to zní v případě opravdu vysokých funkcí (je-li ministr rovněž doktor, mělo by se v oslovení dávat přednost funkci; ovšem na druhé straně chápu, že např. při kreditu našich poslanců se většina z nich radši nechá oslovovat akademickým titulem, než formálně správnějším

Tomik (Po, 19. 3. 2007 - 21:03)

Jano, obvykle není zapotřebí užívat titul v běžném civilním životě, ovšem dle naší legislativy je součástí jména, a měl by být užíván vždy v úředním styku.
Tedy by sis oba tituly měla nechat (při výměně) napsat do občanky a používat (psát) je např. odevdáváš-li životopis apod. V takovém případě se tituly píší sestupně (tedy Mgr., Bc. Jana XY), ovšem zároveň neexistuje sankce za neužívání titulu (narozdíl od neoprávněného používání - pro výše uvedené ftipálky: akademického, jinak se titulujte jak libo). Užívání více titulů před jménem je kromě vysloveně úředního dokumentu běžné opravdu výhradně v akademické sféře, např. v tiráži odborné literatury, kde to má mnohdy značnou logiku u jedinců, zabývajících se mezioborovkami (příklad: právník JUDr., zabývající se církevním právem vystudoval rovněž teologii, nneb jej obor zajímá. Je tedy zároveň ThMgr., nebo ThDr. V tiráži použije oba tituly = primární důvod udělování akademických titulů: znak kompetentnosti - v odborných kruzích je respektován jako minimálně ten, kdo uvedený obor alespoň vystudoval. Podobně však právník byť zatím jen Mgr., yabývající se např. římským právem a absolvující bakalářské studium na fildě bude logicky užívat v souvislosti s oborem Mgr., Bc.
Horší to je s doktoráty před jménem :-) Obvykle se píše jako první ten, který byl první i časově. Ovšem toto pravidlo není zcela ustáleno, mnohdy je psán jako první ten, kterého si jeho nositel více váží (příklad: doktor psychologie PhDr., vystudoval později medicínu, a dalo mu to zabrat, tak si na ordinaci nechá napsat MUDr., PhDr. XY ZŽ).
A poznámka na závěr. V řadě profesí zejména pak tzv. "tvůrčích" se jaksi VŠ předpokládá, ale podstatnější jesou schopnosti a talent. Je pozoruhodné, jak málo v těchto oblastech bývají tituly používány. Zde totiž platí Tvá poslední věta (o vydřeném titulu) zároveň s vědomím, že VŠ sice otevírá nové obzory a je zřetelným znakem studijních schopností, avšak neznamená v žádném případě cokoli dalšího (je tedy jen jakýmsi, ne vždy podmíněným, předpokladem).

M. (Po, 19. 3. 2007 - 12:03)

To Jana: souhlas, ten kdo musel hodně na titul makat ho používá kolikrát i při představení. Když se mi někdo do telefonu představí jako ing. Pokorný, tak toho fakt žeru...

Jana:-) (Po, 19. 3. 2007 - 10:03)

:-)...to neznám,..to je fakt dobrý:-)

Pro Janu (Pá, 16. 3. 2007 - 17:03)

ještě se používá csc celkem spokojený cikán!

Jana:-),která z (Pá, 16. 3. 2007 - 17:03)

Děkuji, jsem ráda,že to nemusím uvádět vše:-), používala jsem to podle citu, v běžném životě to spousta lidí ani neví,že mám 3VŠ, na co, je to jen moje věc, v úředním styku jak už jsem psala užívám ten vyšší Mgr.
Díky, jinak ty PUDr. a MTR. mě fakt pobavily, PRDUCH používáme běžně v označení našeho dědečka:-).
Mimochodem, ještě se mi v oživotě ověřila tato skutečnost, čím více vydřený titul, tím více užívaný a všude psaný titul:-)

Jana (Pá, 16. 3. 2007 - 15:03)

Pavel: Nemůžeš mít titul, prtž sis ho "nevystudoval" ... Jednoduché. TO, že si ho vymyšlíš, mi připadne ubohé...

Rosta (Pá, 16. 3. 2007 - 14:03)

A Ty jsi Pavle trouba, nebo zoufalec, ze si potrebujes vymyslet "titul" nehlede Tve na stredni vzdelani?
Tituly maji hlavne vyznam v akademicke sfere, kde oznacuji dosazene vzdelani, pravnici a lekari to vzdelani maji jako podminku k vykonavani sve profese.
Pridavani jakychsi zkratek, aby sis pripadal lepe vedle Tvych vzdelanejsich podrizenych, svedci o Tvych komplexech a omezenosti. Nu, dobra vizitka pro ty Tvoje "mnohem vyssi funkce".

Návštěvník (Pá, 16. 3. 2007 - 14:03)

pracující důchodce

Návštěvník (Pá, 16. 3. 2007 - 14:03)

Já jsem PRDUCH Ivan Vyskočil, kdo toví coje to?

Pavel (Pá, 16. 3. 2007 - 14:03)

Ahoj Jani.
Jeden chlap vystudoval střední, ale užíval normálně titul PUDr. - Posunovač u drah. Když už ho za to někdo nařkl, tak jen řekl, že on tím vyjadřuje, kdo je.
A já si zase píši Mtr - Maturant. Vystudoval jsem střední školu a poněvadž zastávám mnohem vyšší funkce než lidi s VŠ, tak nevidím důvod, proč nemohu mít také titul.

Rosta (Pá, 16. 3. 2007 - 08:03)

Taky bych pouzival ten vyssi, tedy co se tyce titulu pred jmenem.
Pepa Voprsalek bude mozna trouba, nebo zoufalec - asi jako "A. J. Rimmer, BPD" (BPD=Bronzovy Diplom za Plavani)...
Jinak zadne pevne predpisy na to nejsou, je to takova lidova tvorivost, zvlast kdyz tech titulu mas vic nez 3...

Reklama

Přidat komentář