Reklama

Lékařská fakulta

Adéla (So, 24. 6. 2017 - 19:06)

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli je tu někdo na LF, kdo nepřišel z gymplu? Co se prostě jen učil na příjmačky. Zda-li je možné se tam dostat :D

Verka (Út, 28. 1. 2020 - 19:01)

Ahoj, sice o pár let dal, ale přesto odpovím. Šla jsem na medicinu úplně z jiného oboru. Na přijímačky jsem se učila sama doma a pak k tomu přidala víkendové přípravné kurzy. Vše jde, když se chce. Akorát je pravda, že se v průběhu studia člověk dost potrápí v oblastech, které na střední neměl - viz. genetika, fyzika... Ale vystudovala jsem, vše se dá zvládnout

medicka (St, 13. 7. 2016 - 11:07)

Co sa tyka tych fakult mimo Prahy tak su urcite spravnou volbou" Nie vsetko co je v Prahe je najlepsie... Fakulta v Hradci je povazovana za najtazsiu fakultu mediciny v CR/SR. Kvalita je vysoka a uplatnenie absolventov jedno z najlepsich. Plzen sa povazuje za najlahsiu ale uroven je urcite vysoka taktiez kedze vsetko je to Karlovka, ktora si nesie velke meno a student ktorejkolvek lek. fakulty UK ma v podstate vyhrane. Ak ju dokonci samozrejme.

Marta (Čt, 12. 12. 2013 - 17:12)

Dobry den,
chela bych studovat na 1. lf v Praze a jelikož jsem měla celkem uchazejici vysledky, uvazuji o prijeti bez prijimacich zkousek. Docetla jsem, ze berou do prumeru 1.2 a ja mam asi 1.17.Jelikoz berou prvnich 300 lidi, chtela bych se zeptat, jestli mam vubec sanci, s takovym prumerem. Nemate nekdo zkusenosti s tim, do jakeho prumeru bylo tech 300 lidi?

Kubajz110 (Ne, 6. 10. 2013 - 16:10)

Ahoj, porad se nemuzu...4auky, mohu se zeptat na lfplzeň? jsou otázky z modelovek?

rachal (So, 28. 3. 2015 - 19:03)

nazdárek, chcela by som sa opýtať, či su niekde nejaké modelove otázky na LF v Olomouci, lebo všade mi píše, že je to už vypredané, a odkupila by som aj použité. dakujem ;))

Kristýna (Pá, 27. 3. 2015 - 18:03)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možná operace "Esíčka" a kde je tato operace možná.. Mám s tím problémy už skoro 5 let a každý doktor u kterého jsem byla mi to jen opíchal a nebo poslal na rehabilitace na kterých sem byla několikrát a nic mi nepomohlo.

alcha (Po, 17. 2. 2014 - 17:02)

Ahoj, chci se zeptat, kterou mimopražskou LF byste doporučili? Co se nejen kvality týká, ale i dalších možností jako je například studentský život. Děkuji.

Prase (St, 29. 1. 2014 - 01:01)

4auky, mohu se zeptat na...Jsem na LF Plzeň a jsem tu spokojenej, je to těžký, ale v porovnání s Prahou, Hradcem je to myslim lehčí. Hodně lidí z Hradce přešlo sem, lidi z Prahy taky. Mam známí i na 1.LF a tam je to celkem maso, ale výuka kvalitní. Ale vím jedno - že se rád, že sem šel na medinu zrovna sem. (ale závěr takovej - že medina je těžká všude, jen někde o něco míň :-) )

Jana (So, 14. 8. 2010 - 17:08)

Jitko, to byla reakce na Kamilu, špatně jste si to přečetla.

Jitka (Po, 9. 8. 2010 - 19:08)

No, Jano, moc jsem to nepochopila - " pracovat jako lékařka", co myslíte, že v Německu dělám? Různé spolkové země mají různé předpisy, zjevně úředník na Arbeitsamtu, který vyřizoval mé pracovní povolení, si odfajfkoval, že německy mluvím. Kromě kliniky mám i privátní praxi, a těžko lze předpokládat, že by bylo někde jedno, zda lékař mluví nebo nemluví dobře německy. Snad někdo na domluvené stáži, ten pak ale nemůže samostatně pracovat.

Jana (Ne, 8. 8. 2010 - 18:08)

Jano, jakou zkoušku z...Chtějí zkoušku minimálně na úrovni B2. V nemocnici jim je to jedno, ale abys mohla pracovat v Něměcku jako lékařka, tak to po tobě vyžadují úředníci.

Já taky mluvím navíc plynně anglicky, je to výhoda, němci většinou kromě němčiy víc jazyků neovládají, ale nemyslím mladé.

Německy jsem se před příchodem sem učila 12 let, ale znám lidi, co se učili rok a půl a zkoušku v pohodě zvládli. Navíc nemocnice nám platí zdarma kurz pro lékaře.

Jitka (So, 7. 8. 2010 - 20:08)

Jsem gynekoložka, pracuji v Německu 10 let.Českou atestaci mi na klinice uznali, žádný problém nebyl, jen mě pořád jakoby "nenápadně" sledovali. Německy jsem už před příchodem do BRD mluvila plynně, takže jsem při konkurzu - tak jak jsem byla vyzvána - hovořila o svém profesním CV, o své motivaci, cílech atd. Složila jsem i německou atestaci, pokládám ji za snadnou. Mám výhodu, že mluvím plynně ještě anglicky a francouzsky, slušně rusky, tak ani neměli moc příležitost na mě dělat ramena; u cizinců často potřebovali mou pomoc. Obecně si myslím, že v ČR jsou lékaři s větší erudicí, i když nechci paušalizovat - v BRD je hodně lékařů, kterým říkám "specialisté na palec". Myslím, že Češi mají širší mezioborový záběr...

Kamila (So, 7. 8. 2010 - 10:08)

Jano, jakou zkoušku z němčiny jsi musela složit? Na jaké úrovni?

Vera (So, 7. 8. 2010 - 03:08)

To jsem taky slysela, proto...V Kanade temer vsechny polske skoly taky udajne akceptuji, ale jestli aji lekarskou fakultu to fakt nevim. Dve polky mi potvrdily nezavisle na sobe, ze ano, ale nevim jestli tomu mam verit.

Jana (Pá, 6. 8. 2010 - 20:08)

Jsem zdravotni sestra, ale...To jsem taky slysela, proto si chci udelat atestaci nemeckou a jeste muzu do konce zivota ledacos zkusit. Tady v Nemecku sice berou i atesovane lekare, ale v praxi je nenechaji samostatne pracovat, konkretne bulhary ani polaky... Cechy co sem prisli s atestaci neznam, tak nemuzu posoudit, ale v zasade to asi bude dost podobne. Co muzu posoudit, tak mi pripadne, ze co se clovek v CR nauci za 10 let, tak tady za 4 roky, díky tomu, ze se mu venuji.

Clovek se nezastavi, nemocnych pribyva, na mem oddeleni jsme misto 10 lekaru 4 a to tu jsou mnohem lepsi podminky pro praci.

Kamarad pracuje v USA, ale musel vykonat radu zkousek, testu, mel 4 roky praxi a brali ho tak, ze nic neumi.

Zkousku z nemciny po me chteli taky, je to tak asi vsude, aby se mohl clovek s pacienty domluvit.

Vera (Pá, 6. 8. 2010 - 19:08)

Jsem zdravotni sestra, ale tohoto casu svuj obor nevykonavam. Momentalne jsem v Kanade a o zdejsich pomerech v tomto oboru jsem se dovedela, ze kdyz chce novacek lekar zde pracovat do nemocnice, tak jej odmitnou, protoze zde nase lekarske fakulty neuznavaji.

Akceptuji maximalne francouzske a mozna i nemecke - ale nejsem si jista. Jen vim, z doslechu lidi, co se pohybuju, ze hotovi lekari, co zde chteli pracovat, museli jit znovu zde na skoly na vsechny rocniky, a pokud byrokracie neradila jak cerna ruka, tak jim dovolili jit aspon na posledni rok, ale museli absolvovat zkousky ze vsech rocniku. A k tomu museli mit i zkousky z jazyka – coz taky neni jednoduchy. Vetsina lekaru zde musi udajne odpracovat nejake hodiny v nemocnicich zdarma – delaji defakto dobrovolniky.

Plat je tu pry dobry, ale je vykoupen tim, ze lekari se zde skoro nezastavi (jako vsude) a protoze je malo lekaru, ktere nechteji moc pribirat, aby bylo pry na zminovane platy (tyto info mam pouze z doslechu, pokud to nekdo slysel jinak, tak se hadat nebudu).

jana (Pá, 6. 8. 2010 - 17:08)

Ahoj Jane, já jsem v Německu, obor radiologie, jsem tu od dubna. Nedá se to srovnávat s prací v česku, kdo to nezažil, nepochopí. Tady se mi od začátku věnují, mám spoustu literatury, specializační vzdělávání je mnohem lépe organizováno. Peníze jsou super, nebyly ale to hlavní, co mě táhlo do ciziny. Na druhou stranu je to tady pro mě těžké, přítel zůstal v česku a pořád přeemýšlíme, jak to zařídit, abysme tu byli oba. Kdyby se nám to nepodařilo zařídit, vrátila bych se, ale snažila se co nejdříve dostat zase zpátky.

Už to, že je člověk ochotný jít do ciziny, nechat rodinu, přítele, přátele doma jen proto, aby mohl normálně pracovat, je důvodem k zamyšlení. V podstatě 90% lidí, co tu znám je tu singl nebo mají partnera v Česku a neví, jak to vyřešit.

Tady pracuji 8 hodin denně, přesčas si zapíšu a můžu vybrat jako volno. Po službě den volna, po víkendu 2 dny volna. V ČR se chodí někdy do práce v pátek a z práce v pondělí... co dodat.

Podle mě jsi udělal dobře, že se věnuješ i něčemu jinému, než jen medicíně. Naše vzdělání se opravdu hodí i v běžném životě.

Jan (Čt, 5. 8. 2010 - 21:08)

Jinak já medicínu...Nazdar Jano, i já jsem rád, že jsem mohl úspěšně vystudovat medicínu, ale mám ještě i další vysokoškolskou vědeckou kvalifikaci a jsem aktivní i v umění, takže v současné době přímo ve zdravotnictví nepůsobím. Znalostí získaných při studiu medicíny si vážím a hodí i v praktickém životě, doma mám sbírku lékařských přístrojů, nástrojů, literatury a dalšího vybavení, vlastně malou výzkumnou ordinaci a laboratoř... a neváhám to v případě potřeby použít. V zahraničí pracují nejen čeští lékaři a lékařky, ale i zdravotní sestry, vím o jedné sestřičce, která už patnáctým rokem po tři týdny dělá na rakouské klinice Opersationsschwester (=instrumentářku) a čtvrtý týden má volný a tráví ho buď doma v Praze u rodičů, nebo cestováním po světě. Po pracovní i hmotné stránce je spokojená, problémem při tomto způsobu života je nalezení pertnera a založení rodiny. Pracuješ v Anglii, v Německu či jinde a v jakém klinickém oboru? Jan

jana (Čt, 5. 8. 2010 - 20:08)

Jinak já medicínu doporučuji, ale pouze za předpokladu, že půjdete do zahraničí. V ČR jsem pracovala rok, je to bída, děs, nedá se to ani popsat, pacienti ale můžou být spokojeni. Tady v zahraničí má přednost lékař, je tu spousta litaratury, dá se tu vzdělávat, o penězích nemluvě - nástupní plat 110 000 hrubého - 60 tisíc čistého. TAkže na medicínu a pak do zahraničí, do ČR ani omylem.

Reklama

Přidat komentář