Reklama

Otužování

Lenik (Út, 4. 1. 2005 - 11:01)

Nezačínej, pokud jsi nachlazený nebo cítíš, že na tebe něco leze. Pokud jsi zdravý, ráno se sprchuj nejdříve přiměřeně teplou vodou, zhruba po dvaceti vteřinách vždy snižuj teplotu, nakonec se sprchuj tou nejchladnější vodou, který z vašich trubek teče :-) Nikdy na sebe nepouštěj studenou vodu od horní části těla, vždycky začínej od nohou - jinak je to o infarkt. Ráno ti taková koupel dodá energii a navíc po tom, co vylezeš ze sprchy, ti bude teplo. Večer se otužování příliš nedoporučuje, to se sprchuj spíše teplou vodou, jinak se ti bude špatně usínat.Další způsob otužování je regulace teploty v místnosti. Ta by měla být max 20-21 stupňů. Na noc není potřeba topit vůbec. Pokud to nezvládáš, postupně teplotu snižuj, tak obden. Ráno je dobré hodně větrat. Otevři všechna okna (pokud není inverze nebo nechumelí) a nech místnostmi proudit chladnější vzduch. Neměl bys na sobě mít víc než spodní prádlo.

petr (Út, 4. 1. 2005 - 10:01)

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o radu, jak začít s otužováním jako prevenci proti nemocím (nachlazeni, chřipka apod.). Děkuji.

Jitka (Út, 9. 7. 2019 - 11:07)

Dobrý den,
já postupovala podle návodu tady https://vsestihnu.cz/media/jak-se-zacit-otuzovat
A po týdnu jsem stále na začátku, ale nejspíše je to normální :-)
Jak dlouho to trvalo vám?

Návštěvník (St, 29. 9. 2021 - 11:09)

Ahoj hlavně to nelámej přes koleno. To není disciplína na rekordy. Vždy jdi jen do pocitu kdy je ti to příjemné. Když už začneš cítit chlad nebo bude už pocit nepříjemný tak přestaň. Hlavně ale vytrvej. Každému to trvá jinak dlouho. Začni třeba kombinovat saunu a otužování. Já jsem sice samouk ale už se otužuji cca 4 roky. Nedělám rekordy. V ledové vodě jsem fakr jen po dobu kdy je mi to příjemné. Někdy dám 5 minut jindy třeba 8 nebo taky jen dvě. Záleží taky na okolnostech. Jak se daný den zrovna cítiš. Důležité je ale chránit hlavu čepicí, ruce a chodidla nejlépe neoprenem. Taky dýchat správně. Ale hlavně pravidelnost. Já chodím od cca konce září do konce dubna. Vždy alespoň jednou týdně. Pokud bys měla zájem a jsi od Ostravy dej vědět.

Reklama

Přidat komentář