Zelený čaj – pro optimalizaci krevních tuků, kontrolu hmotnosti, lepší koncentraci a normalizaci činnosti mnoha orgánů v těle
Antioxidant: V současnosti je známo mnoho vědeckých důkazů, že volné radikály se mohou podílet na procesu stárnutí, jakož i na vzniku různých onemocnění (rakovina, zánětlivá onemocnění, nebo onemocnění kardiovaskulárního systému). Zdá se, že katechiny v zeleném čaji by mohly neutralizovat volné radikály, a snížit tak jejich destruktivní působení v lidském těle.
Pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi: Populační studie, zaměřená na ženy ve středním věku, které pravidelně pily 4 a více šálků zeleného čaje, potvrdila o 30% nižší riziko vzniku cukrovky druhého typu, ve srovnání s ženami, které zelený čaj vůbec nepili.
Podobné výsledky vycházejí i ze studie na dospělé japonské populaci, kde byl srovnáván účinek zeleného čaje s černým čajem a čajem oolong. Snížené riziko vzniku cukrovky (o 33%) bylo pozorováno jen ve skupině lidí, kteří užívali 6 a více šálků zeleného čaje denně. Pití zeleného čaje by tedy mohlo být prospěšné v prevenci vzniku cukrovky. Žádné vědecké studie však jednoznačně nepotvrdily pozitivní účinek zeleného čaje v terapii cukrovky.
Pozitivní vliv na duševní výkon, kognitivní funkce a koncentraci: Zelený čaj díky obsahu kofeinu stimuluje myšlení, zvyšuje pozornost, bdělost a zlepšuje takzvané kognitivní schopnosti - schopnost poznávat, učit se a pamatovat si.
Vliv na zdraví zubů a dutiny ústní: Katechiny dle některých studií dokáží potlačovat růst a množení bakterií, které jsou zodpovědné za tvorbu zubních kazů, zánětů dásní, jakož i za zápach z úst. Studie, která srovnávala protizánětlivý účinek zeleného čaje (v ústní dutině) s chlorhexidinem (prostředkem pro ústní dezinfekci), prokázala jejich stejný účinek v prevenci zánětu dásní a tvorby zubních povlaků. Při krvácení z dásní se ukázal zelený čaj ještě o něco účinnější. Na potvrzení těchto účinků jsou však zapotřebí další studie u lidí. Pití zeleného čaje má i jeden nepříznivý efekt: způsobuje zažloutnutí zubů, proto zde nacházejí uplatnění doplňky stravy se zeleným čajem.
Optimalizace hladiny cholesterolu: Několik vědeckých studií na lidech potvrdilo spojitost konzumace zeleného čaje se snížením hladiny celkového cholesterolu, LDL (špatného) cholesterolu a poklesem krevního tlaku.
Kontrola tělesné hmotnosti a metabolismu lipidů: Vědecké studie došly k závěru, že zelený čaj (zejména extrakty s koncentrovanými polyfenoly katechiny) snižuje množství celkového tuku, ale pokles není klinicky významný, pokud současně nedojde k úpravě stravy a fyzické aktivitě.
Normální fungování zraku – antioxidační účinek
Normální střevní mikroflóra
Normální fungování střevního traktu
Normální činnost srdce
Zdraví mužů – normální funkce prostaty
Zdraví žen
Normální stav pokožky
Normální činnost cévního systému – pružnost cév
Zelený čaj je k dostání i ve formě potravinových doplňků.
Autor: MK
- Odpovědět
Pošli odkaz